33 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Haswells grafik får L4-cache Eget minne för att avlasta systemminnet
Bild till artikel

Som vi såg under gårdagen så kommer Haswell att bli det stora nya från Intel och de processorerna ska släppas någon gång under andra kvartalet nästa år.

Intel har lagt mycket kraft i utvecklingen av Haswell på den integrerade grafiken i processorn och har nu försökt att koncentrera sig på egna arkitekturer utan att låna eller licensiera från de två stora grafikmakarna på marknaden, AMD och Nvidia. Enligt Intel så ska de kommande Haswell-processorerna ha en stor prestandaökning jämfört med även de kommande Ivy Bridge-processorerna.

I Haswell så kommer den integrerade grafiken att dra nytta av en ny cache, L4-cache. Den kommer att agera som ett väldigt snabbt minne för den integrerade GPUn och drar ner grafikens beroende av systemminnet som en frame-buffer.

Den här teknologin är dock inte helt ny och IBM har till exempel använt eDRAM (embedded-DRAM), vilket är en separat del med snabbt minne och en del low-level grafiklogik i vissa processorer till spelkonsoler. AMD har använt samma princip i 7- och 8-seriens chipset med grafik där den integrerade GPUn haft ett så kallat DDR3-Sideport minne, vilket gav GPUn tillgång till 128 MB snabbt DDR3-minne för att avlasta systemminnet.

techpowerup.com PC, Hårdvara, Intel, Haswell, GPU, L4-cache
38.2° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 20 mar 2012, 16:39
Haswells grafik får L4-cache Eget minne för att avlasta systemminnet
38.2°
0