41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Z77s tredje PCIe x16 fungerar bara med Ivy Bridge CPUs Kopplad direkt till processorn
Z77s tredje PCIe x16 fungerar bara med Ivy Bridge CPUs

På många av de nya högpresterande Z77-baserade moderkorten kan vi hitta en tredje PCI Express x16-port men det visar sig att den endast kommer fungera då en Ivy Bridge Core-processor är installerad på moderkortet.

Detta beror på att den tredje och sista porten är direkt länkad till processorn och inte till Z77 PCHn, något som många medier först trodde. Det är också något som konsumenter som varit tidiga med att köpa ett Z77-moderkort har upptäckt då det sitter en liten klisterlapp som uppmärksammar om detta.

Det hela förklaras också i det blockdiagram som vi kan se på en av bilderna över Intels Z77 Express. Där ser vi att i kombination med en Ivy Bridge-processor så tillåts CPU root complex att driva tre stycken enheter kopplade till PCI Express-portarna med x8/x8/x4 länkar.

Intel tänkte att eftersom en PCIe 3.0 x4 länk erbjuder samma bandbredd som en PCIe 1.0 x16 länk till gen3 kompatibla grafikkort så vore det smart om de också var länkade direkt till processorn, precis som de övre två. Det gör också att de flesta nya högpresterande LGA1155-moderkort blir kapabla att driva en 3-way SLI eller Crossfire-uppställning.

PC, Hårdvara, Intel, Ivy Bridge, PCI Express
Z77s tredje PCIe x16 fungerar bara med Ivy Bridge CPUs
37.9° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 11 apr 2012, 16:43
Z77s tredje PCIe x16 fungerar bara med Ivy Bridge CPUs Kopplad direkt till processorn
37.9°
0