11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Använd Apple Watch för att hålla koll på skidåkningen
Använd Apple Watch för att hålla koll på skidåkningen Vi har testat!

Nu är det sportlov för en del av befolkningen och då drar många till bergen för att åka skidor. Vi gillar ju att mäta all form av aktivitet nu för tiden, för precis som med snygga luncher är det ju så att om det inte finns digitala bevis så har det aldrig hänt. Skämt å sido, det är faktiskt väldigt trevligt att hålla koll på sina aktiviteter även i skidbacken.

Med Apple Watch Series 3 och watchOS 4.2 kom det lite nya funktioner som gör att det blir enklare och bättre att spåra vad man gör på berget, så vi begav oss till Schweiz för att testa. Med på turen var också Eddy, en av skaparna av appen Snoww som använder just dess funktioner.

Pryl, Feature, Apple Watch, snoww

Snoww är verkligen gjort av folk som gillar skidåkning, Eddy har hängt mycket i pisterna. Man fattar också direkt att de vill att man ska ha roligt, när man sätter igång spårningen får man en skön nedräkning med ljud från typ Winter Games från 80-talet.

Så vad är egentligen dealen med det här? Jo, lite ny hårdvara, närmare bestämt en barometrisk höjdmätare, i senaste versionen av Apple Watch tillsammans med saker i watchOS 4.2 gör nu livet enklare för utvecklare av snöåkningappar. För oss användare betyder det exaktare data och att det blir ännu härligare att hålla koll på vad man gör på berget. Man har kunnat göra mycket av det man kan göra i dag tidigare, Snoww finns dessutom som iPhone-app, men nu får man alltså ännu bättre mätning. Apple säger att man har gjort en herrans massa skidåkning för att testa så att det funkar, och inte bara med proffs. Dags att prova om det stämmer!

När appen är igång så mäter den aktiv tid, fallhöjd, distans och turen. Man försöker även att mäta hastigheten man har haft men detta uppfattade vi som lite buggigt. Olika personer i gänget som åkte fick olika resultat på samma åkning, så denna skulle jag ta med en nypa salt. För att inte dra för mycket batteri så kollar man gps-status varannan sekund vilket nog är en av anledningen till skillnaderna. Utvecklarna får också blanda teknisk data från klockan med kartdata från liftsystemet så just den delen är ingen exakt verksamhet.

Övriga data stämde mycket bra mellan mig och resten i gänget och det är helt enkelt roligt att se hur mycket man åker. När appen börjar känna av att man står still eller rör sig uppåt igen så skickar den en notis med info om det senaste åket. Vilket är smart eftersom man då borde befinna sig i liften.

Så mycket mer med detta är det inte på fjällen förutom en riktigt härligt kompisfunktion. När man befinner sig i ett skidsystem är det inte ovanligt att man tappar bort varandra och det där med att ringa och messa varandra är inte optimalt. Vem svarar när man åker liksom. Här kan man istället i appen se vart folk befinner sig (om de aktivt använder appen så klart) och kan jaga ifatt dem. Smart! För detta behöver man inte heller Apple Watch, appen för iPhone eller Android räcker.

Det roliga när man kommer hem är all info man får om sig själv - och om andra. Det finns topplistor kring det mesta och det går enkelt att filtrera bort trams, man kan till exempel kolla vem som är mest aktivt precis där man är eller av ens kompisar. Man kan kolla på hur exakt man har åkt och studera både sig själv och sina kompisar. Självklart får man också en aktivitetsström så att man ser vad ens kompisar gör även om de inte är på samma ställe.

Ibland vill man ju bara vara sig själv för en sekund och då går det att göra sin profil eller bara enstaka aktiviteter privata. Snoww är en väldigt social app, så det dödar ju det roliga lite, men man behöver ju inte dela allt här i livet.

Är skillnaden så stor med senaste Apple Watch jämfört med att bara ha telefonen i fickan. Nja, egentligen inte. Mycket av datan går att få ändå i ok form men ok är inte ok i längden. På samma sätt som att det är självklart att kunna tracka när man springer är det numera självklart att man kan dra ut i backen och få den aktiviteten på sina ringar på klockan. Förutom exaktare data är ju det stora här att man får ut vettiga kalorital och alltså kan använda skidåkningen som vilken träning som helst. Just ja, det fungerar såklart även med snowboard.

Är det värt att uppgradera för detta? Nja, men då ska du åka mycket skidor. Väldigt mycket skidor. Just nu är det främst roligt för oss som råkar ha den senaste versionen att få lite roligare data och räkna kalorier. Och behöver man det sista kanske det får folk att köra några åk till istället för att sitta i baren mellan lunch och after ski...

Förutom Snoww släpps även i dag apparna Slopes, Squaw Valley, Snocru och Ski Tracks.

Läs mer
37.3° 0 Roger Åberg Roger Åberg
ons. 28 feb 2018, 14:01
Använd Apple Watch för att hålla koll på skidåkningen Vi har testat!
37.3°
0