m
Apple Watch är äntligen en riktig klocka!

Exklusivt! Apple Watch är äntligen en riktig klocka!
Vi har testat nya Apple Watch series 5

Pryl / Feature

Apple Watch har alltid upprört "riktiga" klockälskare för att den inte är rund och för att skärmen är svart när den inte är aktiv. Det där med rundheten har jag lärt mig leva med, det är sällan innehåll gör sig speciellt bra på en rund skärm oavsett om den är på armen eller inte. Samsung har i och för sig tagit det runda till sitt hjärta och bevisat att det går att få det helt ok om man anstränger sig men jag tillhör inte de som kräver att en klocka ska vara rund, för det här är en av mina favoritklockor alla kategorier.

Det där med den svarta skärmen har dock retat mig. Hur svårt kan det vara att i alla fall ha lite visare igång när klockan inte är aktiv? Konkurrenterna har klarat det i åratal. Nu med Apple Watch series 5 kommer alltså en skärm som alltid visar något och Apple kompenserar den sena ankomsten med ett genomförande som är riktigt ambitiöst.

Så här fungerar det. När klockan är aktiv, det vill säga att du kollar på den eller rör vid den, så är den på på samma sätt som den alltid har varit. När den är inaktiv så har den tidigare blivit helt svart, men nu går den in i viloläge. Det betyder att ljusstyrkan går ner rejält och att skärmen bara uppdateras en gång i sekunden, skärmen har alltså en uppdateringsfrekvens på en hertz. Man använder samma teknik som man gör i iPad Pro fast åt andra hållet, istället för att gå upp till 120 Hz när det behövs så går man ner till en.

Den nya skärmen har vad man kallar för LTPO-teknik och luskar man runt på internet så verkar det som att även skärmen för series 4 hade den tekniken i skärmen, men det är först nu som den kommer till användning på riktigt tack vare en krets som sköter energiförbrukningen och en sensor som känner av hur ljusstark klockan behöver vara.

Problemet här är att det som finns på ens smarta klockskärm kan vara känsligt och när man inte själv använder den är den nästan alltid riktad mot en annan människa, en person som man kanske inte vill ska läsa det senaste meddelandet man fick eller vad det nu kan vara. Om man är på urtavlan så kan man välja hur frikostig man vill vara med sitt privatliv, i en inställning väljer man helt enkelt om känsliga komplikationer ska döljas eller inte i inaktivt läge. Då syns fortfarande vädret och tiden, men ens puls, meddelanden, kalenderevent eller andra känsligheter syns inte. Eftersom skärmen dimmas och ändå är lite "cloudy" till sitt utseende gör detta varken av eller till både ur hänseendet att någon faktiskt skulle kunna läsa det där meddelandet på ett längre avstånd eller att urtavlan skulle se tråkig ut med vissa delar anonymiserade.

Är man inne i en app så tar Apple det säkra före det osäkra och lägger oskärpa på innehållet och en digitalklockan ovanpå. Detta gäller inte i träningsappen som fortsätter att vara aktiv men uppdateras en gång i sekunden istället för konstant.

Men hur stor skillnad gör det? Riktigt stor skulle jag vilja säga. Man har ju vant sig att man själv och alla andra med Apple Watch går runt med svarta klumpar på armen, men det är betydligt trevligare med något som har lite innehåll. Det är som sagt nedtonat men så mycket finare. Och när man sitter och skriver på datorn som jag gör nu är det fantastiskt att kunna kika lite till vänster och se tiden eller vad det nu kan vara istället för att behöva lyfta armen eller dutta på skärmen.

Mer godis ger en smula sämre men ändå fullt godtagbar batteritid


Det är supersvårt att jämföra batteritiden på två saker på bara några dagar. Min känsla så här långt är dock att series 5 drar mer batteri än series 4 (ja, jag har sett ut som en idiot med två klockor på mig...). Skillnaden är dock sådan att det lätt är värt det, i alla fall för mig. I faktiska siffror så har skillnaden varit att jag har 50-55 vs 30-35 procent kvar när det är dags att somna, mer om jag har full ljusstyrka på den nya. Vill man verkligen spara batteri, till exempel på en längre vandring eller om man ska sova borta, är det bara att tillfälligt stänga av always on-skärmen.

Man kan som sagt ställa in ljusstyrkan på klockan. Tyvärr kan man inte ställa in ljusstyrkan för aktivt och inaktivt läge separat, något som är synd. Jag hade gärna dragit ner ljusstyrkan i inaktivt och ha den mer ljusstarkt i aktivt. Minsta ljusstyrkan är också lite väl ljust ibland för det inaktiva läget. I ett nattsvart rum lyser även klockan på ljussvagaste läget upp och kan irritera. Jag löser det genom att sätta på bioläget där skärmen bara kommer igång när jag rör vid klockan. Det är ett svep och ett tryck bort så knappast en krånglig lösning.

Ni som läste min recension av series 4 vet att jag tycker att batteritiden är helt ok. Jag klarar med lätthet mer än ett dygn, oftast två, och jag brukar ha som rutin att sätta klockan på laddning när jag duschar, klär på mig och dricker en kopp kaffe på morgonen. Jag försöker mäta min sömn så jag sover med klockan, men saknar den verkligen inte i duschen så det är en ok lösning för mig. Laddningen jag får räcker gott och väl för ytterligare ett dygn och lite till.

Det ska också sägas att kör man med 4G-uppkoppling utan telefonen i närheten droppar batteritiden rejält för series 4 och detsamma gäller troligen också för series 5. Det är en rejäl skillnad för klockan att behöva prata med en telefon någon meter bort och prata med mobilmasterna, men eftersom man bara är borta från telefonen under kortare stunder klarar man ändå dagen utan problem.

Nu också med inbyggd kompass


Det var verkligen inte speciellt mycket nyheter i årets Apple Watch förutom den där skärmen, även om det är en riktigt stor grej. Förutom skärmen har enheten fått kompass och det är väl knappast revolutionerande, men man kommer nu att inifrån appar som Yelp direkt se åt vilket håll restaurangen man ska till ligger utan att behöva öppna Maps. Exakt hur stor skillnad kompassen kommer att göra vet nog bara utvecklare. En rolig sak är att om jag lägger nya klockan och en iPhone Xs Max vid varandra så är det telefonen som störs ut mest av de två, så kompassen i klockan verkar vara rätt stark. Kompasser störs ju som ni vet av magnetiska fält som bland annat skapas av andra kompasser...

I övrigt inget nytt, men det är ok


Årets Apple Watch bjuder på en skärm som alltid är på och en kompass. Det är inte en så lång lista, men det är ok. Dels så är skärmen en så viktig del, även om man kanske kan tycka att det borde ha hunnits med till förra årets version. Jag vet att alla som äger en series 4 nog tycker det. Dels börjar det bli en rätt komplett produkt nu.

Något som har fått ett nytt namn men som på sätt och vis inte har förändrats är det paket som heter S4 i series 4 och S5 i series 5. Det är det lilla paket där CPU och GPU sitter och ingen av dessa två delar är nya i S5:an. Man har ändå valt att uppdatera siffran eftersom paketet ändå inte är identiskt med S4, jag antar att man helt enkelt har förändrat den en smula för att fungera med den nya tekniken som sköter skärmen.

Hej titan!


Apple gillar att släppa nya färger på sina armband och i år släpper man även ett nytt material på boetten. Titan är här, ett material som är lätt men samtidigt hårt. Det är dock lätt att repa och missfärgas vilket man har löst genom att lägga en yta på klockan så att detta inte sker. Min ett år gamla aluminium-klocka har fått veta att den lever och har i princip inga skador alls, så jag tror att man kan lita på Apple här.

Två varianter finns, en ren titan och en som är rymdgrå. Prislappen för en aluminium med sportband är 4995 kronor och för titan 9595 kronor och vill du visa att du spenderat ungefär den dubbla pengen ska du lätt välja den rena titanen, den rymdgrå är helt enkelt för lik aluminium.

Förutom titan hittar vi som vanligt massor av varianter på aluminium och stål, dessutom är keramik tillbaka!

Från fem tusen kronor


Som vanligt finns det mängder av variationer att välja mellan och med titan är det fler än någonsin. Priserna börjar som sagt på 4495 kronor för 40 mm, aluminium och sportarmband. Dyraste versionen är 44 mm, keramik och länkarmband vilket går loss på 20.795 kronor.

Tycker du att 5000 kronor är för mycket? Apple fortsätter att sälja series 3 för 2495 kronor. Jag tycker att series 5 har tillräckligt mycket nya funktioner, bättre batteritid och framförallt den större och roligare skärmen för att motivera den dubbla prislappen, men om du vill känna på hur det är att köra en smart klocka och mest vill mäta din aktivitet är 2495 kronor ett bättre pris än någonsin, priset förra året var 3295 kronor. Ett riktigt bra instegsalternativ!

Bör jag uppgradera från min series X?


En av de vanligaste frågorna är helt klart om man ska uppgradera från sin nuvarande klocka. Om man har en series 0, 1 eller 2 är svaret solklart ja. Har man en series 3 så är svaret ja om man använder sin klocka mycket, är man rätt nöjd som det är så byt när du får feeling och inte för att det precis råkat komma en ny. Har du en series 4 är svaret svårare. Jag tycker verkligen att always-on är fantastiskt trevligt, men jag saknade det å andra sidan inte när jag inte hade det. Kan du få bra betalt för din series 4, kör på!

Slutsats!


Äntligen! Jag har länge velat ha någonting, typ nästan vad som helst, på skärmen på Apple Watch när den är inaktiv. Apples lösning är lite överraskande men när man har kört det ett tag så är det verkligen så här det ska vara. Det fina med Apple Watch och dess urtavlor är ju komplikationerna och att få ha kvar dessa även i inaktivt läge är väldigt, väldigt härligt. Jag är inte så hemlig av mig så jag har på att alla visas, jag känner inte att folk ser dem ändå - i alla fall inte exakt vad som står. Att skärmen uppdateras en gång per sekund räcker gott och väl för att hålla informationen aktuell.

Om man kan acceptera att Apple Watch inte är rund, om man har en iPhone och vill ha lite koll på sig själv är snart Apple Watch komplett som smart klocka. Nu känns det dessutom mer som en vanlig klocka, skärmen är riktigt trevlig, den går att använda utan att telefonen är i närheten, batteritiden är helt ok och den är fortsatt snabb som attan. Nu saknas bara att fler släpper lite mer fullständiga appar till klockan men det finns det förutsättningar för nu. Att Apple inte visade upp några exempel på detta under förra veckans keynote visar dock att vi inte ska ha för stora förhoppningar här.

Just ja, watchOS 6!
Nya series 5 kör självklart watchOS 6, men det är ju något som även vissa äldre klockor kan göra. Mycket av helhetsupplevelsen med Apple Watch har uppdaterats med watchOS 6. Nya urtavlor, varning för höga ljud, inbyggd App Store, aktivitetstrender och massor av annat godis kommer självklart till series 5 men jag har lämnat ute detta eftersom även äldre klockor kan använda detta.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Apple Watch är äntligen en riktig klocka!
37.8°
0

Exklusivt! Apple Watch är äntligen en riktig klocka!

Vi har testat nya Apple Watch series 5

Componut är en fysikpusslare av Feber-läsare
Två svenska Fantastic Contraptions-hyllningar på en vecka

Tidigare i veckan tipsade vi om spelet Grejsimojs som var utvecklat av en Feber-läsare som hade lite tråkigt under sin pappaledighet. Det spelet var en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda en boll till ett mål. Men den Feber-läsaren var inte den enda som utvecklat en fysikpusslare där man skulle bygga konstruktioner för att leda något till ett mål. Spelet Componut är också en fysikpusslare utvecklat av Feber-läsare och till skillnad från Grejsimojs finns Componut både för iOS samt Android. Utvecklarna har sagt att de lagt ner mycket tid på att anpassa byggsystem för pekskärmar för att få det så bra som möjligt. Spelet erbjuder även ett reprissystem så man enkelt kan spara och/eller dela sina lösningar på sociala medier. 15 kronor kostar det på Android och om man vill köra det på iOS får du punga upp 45 kronor. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Tom Hiddleston går igenom sin karriär
Mycket Loki

Skådespelaren Tom Hiddleston går här igenom några av rollerna han har spelat under sin karriär. Det blir en del snack om Loki men också om rollerna från filmer som Only Lovers Left Alive, Crimson Peak och The Deep Blue Sea. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

EA låter dig se innehållet i FIFA-lootlådor
Innan du köper dem

EA har infört något de kallar för Ultimate Team Preview Packs för FIFA 21. De här nya paketen kommer du kunna innehållet i innan du bestämmer dig för att köpa dem med FUT Coins eller FIFA Points. Paketen öppnas precis som vanligt med samma flashiga animation. Skillnaden är att du inte behöver betala för att öppna paketet. När du väl öppnat paketet och tittat på korten kan du välja att köpa paketet om du känner att innehållet är något du vill ha. Paketen som du inte köper kommer ligga kvar i affären ett tag men byts sedan ut till ett nytt paket efter ett antal timmar. Paket inte är köpta via FUT Store utan får på andra sätt (Division Rivals, SBC, etc...) kommer inte vara Preview Packs utan kommer fortsätta ha dolt innehåll. Ultimate Team Preview Packs är just nu de enda paketen som går att köpa i FUT Store men de vanliga paketen kommer att dyka upp i denna affär igen när spelets Festival of FUTball är över. Tumnagel
35.7°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för Dr. Death
Baserad på den sanna historien om Christopher Duntsch

Dr. Death är en kommande serie som handlar om neurokirurgen Christopher Duntsch som under två år lyckades döda två patienter och lemlästade över 30. Det ledde till att han fick smeknamnet Dr. Death och nu sitter av ett livstids långt fängelsestraff. Serien adapterar Wonderys kriminalare-podcast om ämnet och förutom Joshua Jackson kommer vi få se Grace Gummer, AnnaSophia Robb, Christian Slater och Alec Baldwin i serien. Dr. Death ska börja sändas den 15 juli. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Google kan lägga till blåtand till Hitta min enhet
Google gör som Tile, Oppo, Samsung och Apple?

Det verkar som att Google kommer ge folk fler alternativ att hitta sina borttappade enheter eftersom det har hittats referenser till ett API som heter Spot i den senaste APK:n för Googles tjänster. När man aktiverar Spot får man upp ett menyalternativ bland inställningarna för Hitta min enhet-nätvärk. Man har sedan länge kunnat hitta sin enhet via WiFi eller mobildata men det här verkar ju antyda att de planerar snurra upp ett helt nätverk där enheter också kan hittas via blåtand. Tile, Samsung och Apple har som bekant redan liknande nätverk uppe men eftersom det ju finns rätt många Android-enheter runtom i världen kan detta potentiella nätverk ju rätt bra täckning direkt om en stor majoritet aktiverar denna funktion. Google själva har inte kommenterat dessa fynd ännu och det återstår väl att se om det blir någon Airtag-liknande produkt av detta eller ej. Tumnagel
36.6°
+
Frode Wikesjö
0

YouTube-appen på iOS ska få stöd för bild-i-bild
På tiden kanske

YouTube-appen för iOS kommer inom kort äntligen få tillbaka stödet för bild-i-bild. Det innebär att man snart kan titta på ett klipp i appen och sedan fortsätta att titta på det medan man gör andra saker på telefonen. Denna funktion kommer först rullas ut till Premium-användarna men kommer också aktiveras för övriga användare vid ett senare tillfälle. "Picture-in-Picture allows users to watch YouTube videos in a small mini player while simultaneously browsing outside of the YouTube app on their mobile device. We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS, and plan to launch PiP for all US iOS users as well." Exakt när utrullningen kommer att ske är oklart i skrivandets stund. Tumnagel
41.6°
+
Frode Wikesjö
0

Det verkar som en remaster av Alan Wake är på gång
I alla fall enligt Epic Games Store

Någon har lyckats rota runt i Epic Games Store och där hittat referenser till något som påstås vara en uppdaterad version av Remedy-spelet Alan Wake. Remedy har som bekant en uppföljare till Alan Wake på gång i samarbete med just Epic så en uppdaterad version av det första spelet på Epic Games Store är ju inget mer än logiskt. Bland dessa Epic Games Store-referenser har man också hittat kopplingar till Final Fantasy VII Remake vilket ju antyder att detta spel är på gång till Epics spelbutik inom kort. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Skandal! Grillchips var gräddfil och lök
Axfood återkallar leveransen

Matjätten Axfood meddelar att återkallar en leverans grillchips av märket Garant då de innehåller gräddfil och lök-chips i stället för grillchips. Nu är det väl egentligen så att gräddfil och lök är avsevärt mycket bättre än grillchips så folk som köpte dessa bara bör väl bara tacka och ta emot. Men eftersom gräddfil och lök-chipsen innehåller mjölkpulver kan det ju ställa till det för allergiska personer så man får väl ändå säga att återkallandet var rätt beslut i slutändan. Chipspåsarna som stoppas väger 200 gram och har bäst före-datum 26 november 2021. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Nobody ska få en uppföljare
Somebody?

Actionfilmen Nobody med Bob Odenkirk verkar få en uppföljare vilket ju är trevligt att höra. Värt att nämna är att denna potentiella uppföljare inte har fått grönt ljus från filmstudion ännu men manusförfattaren Derek Kolstad håller på att skriva manuset och med tanke på hur bra respons första filmen fick är det väl egentligen bara formalia innan uppföljaren blir verklighet. Första filmens regissör, Ilya Naishuller, säger att uppföljaren kommer ge Connie Nielsens karaktär, Nobody-snubbens fru, mer att göra. Tumnagel
41.2°
+
Frode Wikesjö
0

I går var det varmaste junidagen på 74 år
Grattis Målilla!

I går var det en härlig sommardag med temperaturer över 30 grader på flera håll i landet. Varmast var det dock i Målilla Småland där hade man 34,6 grader vilket var den varmaste junidagen på 74 år. Denna värme förväntas fortsätta under helgen vilket ju är kalas. Tumnagel
34.4°
+
Frode Wikesjö
0

Riktigt bra genomgång av nya Tesla Model S Plaid
Alla nyheter gås igenom

Nya Tesla Model S Plaid accelererar väldigt snabbt och hur det känns för de som åker med kan ni se nedan. Men det är massor av andra saker som också är nya, det finns nya skärmar, en helt ny och konstig ratt, nya sätt att lägga i växlar och så vidare. I den här videon gås alla dessa igenom lugnt och metodiskt, riktigt sevärt! Tumnagel
31.3°
+
Roger Åberg
0

Dacia har fått ny grafisk profil
En tuffare och kantigare sådan

När Dacia presenterade konceptet Bigster hade logotypen förändrats. Nu visar det sig att det inte bara var lite lek på ett koncept utan det är helt enkelt den nya loggan. Två varianter finns, dels DACIA utskrivet som ni ser här ovan, dels D och C ihop som DC som ni ser i fronten här nere, alltså det som ser ut som ett X. När logotypen leverer för sig själv så har den en militärgrön färg, eller khaki-grönt som de själva säger. Överlag verkar man köra på en liten tuffare stil, men lovar att grunden för Dacia kommer att fortsätta vara densamma. Tumnagel
49.1°
+
Roger Åberg
0

Metro Exodus till PS5 och XSX/S ute nu
Uppgraderad version gratis om ni äger det sen tidigare

Metro Exodus släpptes för två år sedan till PC och konsol och PC-versionen fick lite extra kärlek tidigare i år med mer finputsas strålspårning och annat. Den förfinade versionen har nu även släppts till Playstation 5 och Xbox Series X/S och den nya versionen ger spelare en lite tjusigare upplevelse med högre upplösning, bättre framerate och förstås ray tracing. Äger du spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på uppgraderingen utan extra kostnad. Om du inte äger spelet sedan tidigare kan du lägga vantarna på Enhanced Edition som ger dig nya versionen av grundspelet samt samtliga tillägg. Bonusvideo nedan. Tumnagel
38.6°
+
André Stray
0

KAY/O är nya kämpen i Valorant
Robot som är duktig på att kasta saker

Om några veckor drar nästa säsong i Valorant igång och med den nya säsongen kommer spelet få en sprillans ny hjälte. KAY/O heter den nya kämpen och kommer med ett par färdigheter som går ut på att saker kastas mot fienden. Bland annat kan KAY/O kasta en pulserande kniv som tar bort möjligheten för fienderna som hamnar i pulsens räckvidd inte kan använda sina förmågor. Vidare har roboten försetts med flashbangs och vanliga exploderande som kan kastas på fienden. KAY/O kommer bli tillgänglig i Valorant 22 juni, samtidigt som Episode 3 Act 1 drar igång. Tumnagel
36.8°
+
André Stray
0

Idag släpps Luca på Disney+
Dags för sommaräventyr!

Idag är det fredag och det betyder att streamingtjänsterna uppdateras med lite smått och gott. Just idag är det väl inte allt för mycket nytt som släpps, men Disney+ kompenserar kvantitet med kvalitetsfilm. Pixar-filmen Luca har släppts på Disney+ och kan skådas av alla som prenumererar på Disneys streamingtjänst, vilket betyder att du inte behöver betala för Premiere-tillgång. Länk till Luca på Disney+ har ni här nere till vänster. Tumnagel
44.4°
+
André Stray
0

Blacula får en uppföljare
Klassiska blaxplotation-filmer från 70-talet moderniseras

Det ser ut som om de klassiska blaxplotation-filmerna, Blacula och Scream Blacula Scream, från 1970-talet kommer att få en uppföljare. Variety rapporterar att regissören Deon Taylor kommer att göra en modern version av Blacula vilken ska ta vid där Scream Blacula Scream slutade. Det hela kommer att utspelas i modern tid och handlingen för filmen verkar inte bli helt olik de tidigare filmerna: "Blacula is an ancient African prince who is cursed by Dracula after he fails to agree to end the slave trade. Blacula is entombed and awakens 200 years later ready to avenge the death of his ancestors and of those responsible for robbing his people of their work, culture and heritage as they appropriated it for profit." När vi kan få se den nya Blacula-filmen finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern för Blacula som släpptes 1972. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur gick det till när dinosaurierna dog ut?
Kurzgesagt blickar tillbaka

Det har gått ett par år sedan dinosaurierna dog ut, men vad var det egentligen som hände? Kurzgesagt har släppt en ny video och den här gången vankas det dinosauriedöd. Tumnagel
41.5°
+
André Stray
0

Till Death är en ny skräckfilm med Megan Fox
Kolla in trailern här

Här kommer trailern för den kommande skräckfilmen Till Death där Megan Fox kommer att spela huvudrollen. Filmen handlar om när Emma (Megan Fox) vaknar upp och finner sig sitta fast i handklovar med sin döde make. Det hela verkar vara någon slags hämndhistoria där Emma måste undkomma några mördare som av någon anledning vill ta livet av även henne. Till Death har amerikansk premiär på amerikanska biografer och VOD-tjänster 2 juli. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Elizabeth Olsen äter heta kycklingvingar
Mums mums

Det är dags för Elizabeth Olsen att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hennes karriär samt liv. Tumnagel
84kg
+
Frode Wikesjö

Breitling och Ironman i samarbete
Tävlingen alltså

Sugen på en ny klocka? Vältränad nog för att klara av Ironman? Då är det här något för dig. Breitling och Ironman har nämligen börjat samarbeta och lanserar nu specialversioner av Endurance pro. Två versioner kommer att finnas. En röd som kommer att finnas att köpa för folk och fä och så en version i svart och guld som du måste genomföra tävlingen för att få köpa. Samarbetet är långsiktigt så fler modeller kommer att komma i framtiden. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kolla in turistattraktionen Flygande kyssen
Haka på två jättestatyer upp i luften

Här kan ni kolla in en av Kinas senaste turistattraktioner som man byggt för att locka turister till Wulong Baima Mountain Scenic Area i mellersta Kina. Attraktionen kallas för "Flying Kiss" och består av två jättestatyer som byggts på ett cirka tusen meter högt berg i området. De båda statyerna är försedda med roterande observationsplattformar där turister kan få en hygglig vy över omgivningarna i området. När de båda statyerna når sin högsta punkt ser det ut som om de båda statyerna kysser varandra i luften, därav namnet på attraktionen. Wulong Baima Mountain Scenic Area ligger cirka 2,5 timmars bilfärd från den kinesiska jättestaden Chongqing. Tumnagel
66kg
+
Wille Wilhelmsson

Ett paraply som du kan bära som poncho
Om du inte har några lediga händer

Thanko har tagit fram ett paraply som kan bli en poncho. Det kan ju vara praktiskt om det börjar tokregna och/eller om man inte har några händer lediga att hålla paraplyet i. Nu är det ju så att man potentiellt får offra sin värdighet lite då man inte direkt ser supercool ut med ponchon på. Men man blöt verkar man inte bli i alla fall vilket ju alltid är något. Paraplyet kostar runt 250 kronor. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

Ferrari gör sko med Puma
Spänn fast fötterna!

Puma och Ferrari har gjort en sko tillsammans och det är en rätt snygg en, om man gillar Ferrari. Modellen kallas ION F och ska faktiskt vara framtagen av Puma tillsammans med Ferrari. Modellen saknar snören och har istället ett magnetiskt spänne. Självklart hittar vi Ferrari-loggor och vissa detaljer på skorna har faktiskt lite sportbilskänsla. Finns så klart i rött och svart. Prislappen ligger 410 euro på Ferraris hemsida. Tycker man att det är för dyrt finns det ett gäng andra Ferrari-modeller hos Puma för en mer normal peng. Tumnagel
40kg
+
Roger Åberg

24 sätt att knyta en sko
Om du behöver lite variation

Att knyta skorna är något man lär sig och sedan gör man det på samma sätt år ut och år in. Vill man ha lite mer variation i sitt liv kan man prova några av de här 24 varianterna. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Metallica kommer till Copenhell 2022
Enda nordiska spelningen för bandet nästa år

Den danska rockfestivalen Copenhell meddelade idag att man har bokat in Metallica till nästa års festival. Enligt Copenhell kommer det att vara den enda nordiska spelningen som Metallica gör under nästa år. Copenhell ställdes in både i år och förra året. Nästa år blir antagligen en höjdarfestival för de som uppskattar rockband som lirat i över 40 år. Förutom Metallica kommer band som Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Bad Religion och Mercyful Fate att spela på festivalen. Dessutom är även Korn, Hellacopters och ett tiotal andra band klara för den danska rockfestivalen. De flesta biljetterna till Copenhell såldes redan 2020 men ett litet antal biljetter kommer att släppas nästa vecka. Copenhell 2022 kommer att bli en fyradagarsfestival som pågår 15 - 18 juni nästa år. Tumnagel
105kg
+
Wille Wilhelmsson

Få koll på alla typer av espresso-varianter
Med och utan mjölk

Kaffe är gott, speciellt om det är gjort av en bra barista. Tyvärr finns det en helvetes massa espressomaskiner i landet, men väldigt få som verkligen kan hantera dem. Är du på ett ställe med espressomaskin så finns det ett gäng olika varianter du kan få serverade, men vad är det för skillnad på dem egentligen? Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Boktips: Taking on Gravity
Richard Brownings bok om hans jetdräkt

Nu släpper uppfinnaren Richard Browning boken "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" där han berättar historien bakom sin så kallade jetdräkt. Vi har skrivit om Browning och hans Iron Man-liknande dräkt många gånger sedan han först presenterade denna 2017. I sin bok berättar han lite mer om hur han kom på idén till dräkten och senare skapade företaget Gravity från vilket dräkten idag går att köpa. Richard Brownings "Taking on Gravity: A Guide to Inventing the Impossible from the Man Who Learned to Fly" släpps som ebok, ljudbok och pappersbok vilka kostar lite olika beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

Cliff Burton-museum ska byggas i Ljungby
Metallicas första basist hedras i småland

Smålandsposten rapporterar att Metallicas första basist Cliff Burton kommer att hedras med ett museum i småländska Ljungby. Det var utanför Ljungby som Cliff Burton dog då Metallicas turnébuss körde av vägen där efter en spelning i Stockholm 1986. Museet kommer att beviljats bidrag på 300.000 kronor från Riksantikvarieämbetet vilka ska användas för att uppföra museet. På museet kommer man att försöka berätta historien om vem Cliff Burton var, Metallica, olyckan såväl som fansens egna historien om Burton. När Cliff Burton-museet kommer att öppna finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni lyssna på när Metallica framförde "For Whom the Bell Tolls" med Burton på bas 1985. Tumnagel
118kg
+
Wille Wilhelmsson

Lego släpper Adidas-lego
Adidas släpper Lego-sneakers

Det har varit mycket Lego-skor i år, en del snyggare än andra. Nu är det dags igen och den här gången är det lite annorlunda, för nu kommer det även ett bygge från Lego. Målet för både lego och sneaker är klassikern Superstar. Adidas har här gjort en rätt klassisk sko som har en del lego-detaljer både fram, bak och på sidan. Skon kommer att säljas här från 1 juli och prislappen ligger på 140 euro för vuxenstorlekar och mellan 55 och 75 euro för barnstorlekar. Lego har gjort ett rätt rejält bygge på 731 delar som så klart levereras i en sko-kartong. Det här bygget kommer att bli ett måste för sneakersnörden och det motiverar kanske prislappen på 1149 kronor. Tumnagel
60kg
+
Roger Åberg

Plantation Rum får fina askar av Sebastián Mateu
Tillverkade på Carl Malmsten Snickeri

Plantation Rum har dragit igång ett samarbete med konsthantverkaren och möbelsnickaren Sebastián Mateu för att ta fram kollektionen "The Plantation Craft Collection". Denna kollektion består av en serie boxar i olika storlekar och färger, tillverkade på Carl Malmsten Snickeri och skapta av genomfärgat fanér i ask. Kollektionen består av dryckesförvaring med tillhörande spelask innehållande domino och kortlek och är tillverkad i begränsad och signerad upplaga. De kan användas för förvaring men är framförallt skapta som inredningsdetaljer för hemmet. Alla askar i kollektionen är tillverkade av Sebastián Mateu själv i begränsad och signerad upplaga. I ett försök att stödja hantverk kommer Plantation Rum skänka överskottet till hantverksprojektet Kulturgatan, grundat av stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors. Försäljningen av dessa askar sker via länken nedan. Tumnagel
107kg
+
Frode Wikesjö