m

Apple Watch, är det något att ha?
Vi har testat den under en månad

Apple Watch, är det något att ha?
Pryl / Klockor

I helgen började Apple Watch att säljas och de må vara sommar men peppen ute i landet verkar helt klart sval, hos Feber-besökarna verkar peppen inte finnas alls. Jag har använt Apple Watch ett tag nu och det enda jag riktigt vet är att det är lite för tidigt att säga om detta är en stundande succé eller platt fall. Det enda jag vet är att ni nog bör vänta lite till med att köpa om ni är osäkra.

Och vänta er inte något fyrverkeri, det är trots allt bara en klocka, hur smart den än är.

De senaste åren har jag använt en rad med smarta klockor och mer eller mindre smarta band som har haft som uppgift att få mig att röra på fläsket. Än så länge har ingen riktigt lyckas med fläskrörandet men det kan jag inte skylla på tekniken. Gemensamt för alla aktivitetsarmband har varit att de inte säger mig något nytt alls efter någon vecka eller två och i samband med att de ska laddas kommer de inte på igen. Vissa höll en laddning, andra ett antal, men alla hamnade de så småningom på hyllan.

Jag har kört Android Wear, konstiga Samsung-operativ och Pebble. De konstiga Samsung-operativen har aldrig fallit mig i smaken, stödet bland appar och/eller utbudet av appar aldrig varit i närheten av spännande.

Pebble gillade jag riktigt mycket ett tag. Pebble är proffs på notiser, hade ett rätt skönt format (steel-versionen då, plastversionen var bara äcklig) och hade en riktigt trevlig batteritid. Det är dock frustrerande att inte kunna göra någonting alls med notiserna, förutom några få undantag, och Pebble var mer nice to have än must have.

Med Android Wear gjorde Google det jag ville att de skulle göra: sätta Google Now på armen. Smart information snabbt är en killer, men helt ärligt så är själva hårdvaran på Wear-klockorna fortfarande för klumpiga och för fula, avsaknaden av stöd hos appar (som dock blir bättre och bättre) och framförallt avsaknaden av fullt stöd för svenska gör Android Wear intressant men inte en killer. Ännu.

Så, hur ställer sig Apple Watch mot dessa?
Och hur ställer den sig mot en vanlig klocka eller ingen klocka alls?

Det är något stort med att vara liten
Apple Watch finns i två storlekar, 38 mm och 42 mm, och i tre olika versioner. Även den större storleken av Apple Watch är mindre än alla Android Wear på marknaden och den mindre storleken är garanterat mindre än allt förutom Pebble. Förutom Pebble är det här den första smarta klockan som fungerar för kvinnor och män med mindre handleder och alla vi andra som inte går igång på dykarklockestorleken hos de flesta smarta klockor där ute.

Jag har använt båda storlekarna och jag gillar 42 millimeter lite mer eftersom den storleken matchar en vanlig klocka för mina armar. Jag är väl ganska medium om armarna så som sagt, är du smal om handlederna, välj 38 mm.

Storleksskillnaden betyder också den enda egentliga skillnaden tekniskt bland alla modeller: storleken på skärmen. 42 mm är så klart tydligare eftersom den är större men jag tycker aldrig att 38 mm blev för pillig eller för liten. Välj med andra ord en storlek som passar din arm före behovet av skärm.

I finishgrenen vinner Apple över allt just nu, även när det kommer till den billigare sportversionen. Jämfört med alla andra smarta klockor på marknaden är Apple Watch en betydligt snyggare och välbyggd historia.

Det finns som sagt tre versioner där sportversionen är den billigaste. Här är det aluminium som gäller i kroppen av klockan och min favorit är helt klart den mörkgrå versionen. Ingen av Sportversionerna känns billiga men de känns inte heller exklusiva. Helt ok med andra ord. De är lätta och sportarmbandet sitter faktiskt överraskande skönt på armen! Sportversionen saknar det safirglas som de andra två har men jag har inte lyckats repa eller märka något på glaset så det är ingen anledning att byta upp sig.

Den vanliga versionen är betydligt mer klocklik med sin stålfinish och jag vågar påstå att ingen kommer att bli speciellt besviken på denna. Den är av naturliga skäl lite tyngre men det kräver man nästan eftersom den ska känna lite mer solid med stål än med aluminium. Med metallarmband känns denna tung och härlig som en riktig stålklocka. När jag använde sportversionen ville jag gärna använda en "riktig" klocka då och då, det behovet finns inte med stålversionen.

Jag skulle nog vilja gå så långt som att säga att stålversionen med ett snyggt armband duger gott till de som använder en vanlig klocka i dag som ett smycke.

LG har en grym funktion med sina klockor där OLED-skärmen visas sin styrka, de går in i ett sleepläge där visare på klockan fortfarande syns vilket gör illusionen av en vanlig klocka bättre. Detta kan jag verkligen sakna med Apple Watch, när skärmen är släckt är det en släckt skärm och inget annat och hur fint allt runt omkring än är så blir det inte så supersexigt.

Guldversionerna orkar jag nästan inte prata om. Visst är de vackra men prislapparna är så larviga att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

På klockans undersida finns lite sensorer, främst pulsmätaren, och på klockans höger eller vänstersida, hur man nu väljer att bära den, finns en krona och en knapp som tar en till ens kontakter. Apple benämner kronan hela tiden som "digital krona" men den har en riktigt skön analog känsla, även om den styr digitala saker i klockan. Man använder den dock inte så mycket som man kanske borde, eller som Apple vill att man ska göra, eftersom man är så van vid att röra vid skärmar.

Armbanden minst lika viktiga
Minst lika mycket tid som på själva klockan har Apple lagt ner på armbanden, kanske mer, och det märks. Alla armband förutom möjligen det vanliga läderarmbandet har några specifika egenheter.

Låsningen på sportarmbandet är underbar i sin enkelhet, köper du ett metallarmband rekommenderar jag faktiskt dig att köpa detta också som komplement. Den milanesiska och läderloopen är fantastiska med sina magnetlås. Länkarmbandet där alla länkar har egna små lås som gör att man när som helst kan lägga till och ta bort länkar är helt enkelt fantastiskt.

För den som inte vill betala för Apples armband finns det redan en hög med tredjepartsarmband. Det fina med Apple Watch är att det är superenkelt att just byta armband, med två enkla tryck lossar man det man har på och så sätter man enkelt in det nya. Det är med andra ord upplagt för att kunna ha olika armband olika dagar och till olika tillfällen.

Så hur sammanfattar vi hårdvaran? Sportversionen är för dig som inte vill punga ut med riktigt lika mycket pengar och som kommer att använda den främst som en aktivitetspryl. Den vanliga versionen är för dig som vill ha något som mer liknar en "riktig" klocka och här har Apple gjort ett riktigt bra jobb med att få klockkänsla på själva hårdvaran. Guldversionen är för dig med alldeles för mycket pengar.

Det viktigaste på klockan är urtavlan
Precis som på en vanlig klocka är urtavlan det viktigaste även på en smart klocka och urtavlorna är både en styrka och en svaghet på Apple Watch. Svagheten är att det bara finns tio stycken att välja mellan och tredjepartsutvecklare gör sig inte besvär här.

Styrkan är att de går att ställa in på rätt många sätt och att detta blir ännu bättre med watchOS 2 då tredjepartstillverkare kan komma in och visa information här. Du kan med andra ord få vädret från en lokal leverantör istället för Apple eller se hur mycket laddning det är i din elbil bara genom att vrida lite på armen.

Varje urtavla har nämligen ett gäng olika ytor som man kan ställa in själv efter vad man önskar se. Det kan vara kalendern, vädret, batteriet och inom en snar framtid alltså även hur mycket ström det är i elbilen eller om det är låst där hemma. Eftersom det är urtavlan som är det man ser absolut mest är detta viktigare än man kanske tänker och fixar apptillverkarna stöd för detta kan det bli riktigt mäktigt.

Notiser, notiser, notiser
Förutom att visa urtavlan och den information som finns där så är notiser helt klart den stora grejen. Istället för att ta upp telefonen så fort det plingar till så kollar man på klockan. Är det ett tramsigt mail klickar man på Arkiv direkt och det mailet är ur världen. Är det ett superviktigt SMS tar man upp telefonen och svarar på det direkt.

Utvecklarstödet för Apple Watch känns lite blandat, i alla fall mindre än jag hade hoppats på och det syns på notiserna. För att dessa notiser ska bli bra på riktigt behövs stöd och här är det till exempel stor skillnad på Instagram (som har stöd) och Facebook (som inte har stöd). När jag får en notis från Instagram om att X har lagt upp en ny bild kan jag snabbt gilla den och se den. Har någon på Facebook kommenterat en bild jag lagt upp ser jag bara en notis om att X har kommenterat, jag ser inte själva kommentaren. Det är först när det fulla stödet finns som det finns en riktigt poäng med detta, alltså när jag även ser själva kommentaren direkt på klockan.

Vi får som sagt hoppas att stödet växer markant med watchOS 2 och iOS 9 som kommer i höst. Om du är tveksam till om Apple Watch är något för dig så tycker jag att du ska vänta till i höst/vinter för att se hur detta utvecklar sig.

Överblickar
Sveper man nerifrån och upp på hemskärmen får man fram överblickarna och detta är något som jag nästan aldrig använder. Den första där man kan ställa in ljudlöst läge (vilket man gör enklare genom att lägga handen på klockan i tre sekunder) och hitta sin telefon samt nästa där man styr musiken använder jag en del men resten är antingen för fattiga för att vara nyttiga eller saker som redan finns på min hemskärm, som batteri och väder och liknande. Överblickar känns halvdant, det är inte den fulla informationen som finns i appen och det är gömt så jag måste ändå göra en aktiv handling för att se dem.

Siri
Att Siri finns på svenska är Apple Watch stora övertag mot Android Wear; just nu i alla fall. Det är briljant att kunna säga Hej Siri och sedan fråga vad det blir för väder utan att behöva ta upp telefonen. Visst får du just vädret på Android Wear också, men jag saknar verkligen fullt stöd för svenska där.

I många situationer är det betydligt mer naturligt att prata med Siri på klockan än på telefonen eftersom den är närmare till hands. I många situationer är det däremot total idioti att prata med sin klocka, i typ alla situationer där man befinner sig runt andra människor. Att prata med Siri fungerar däremot utmärk hemma, i bilen och på andra ställen där man i vanliga fall kan gå runt och prata med sig själv.

Apparna
Jag hade höga förhoppningar på appstödet för Apple Watch, min teori var att apptillverkarna visste att Apple skulle sälja en hel del klockor och skulle tycka att det var värt att lägga tid på det. Stödet kommer, men det går lite sakta. Lite för sakta. Viktiga saker som Instagram och Twitter finns men alla de appar som finns nu är egentligen bara en förlängning av apparna på telefonen och inte riktigt egna appar. Det gör dem lite handikappade och eftersom de flesta utvecklarna anade att det skulle bli ändring på detta har många väntat med att fixa stöd för klockan. Främst är det Facebook och Google Maps som jag saknar på klockan. Visst, Apples kartor fungerar men Google Maps är så mycket bättre på så många plan. Fördel Android Wear här, helt klart.

Om det kommer att komma hundra miljoner appar till Apple Watch återstår verkligen att se. Frågan är också vilka typer av appar man vill se och vad de ska göra. Allt som tar mindre än tio sekunder att göra är briljant att göra på klockan, som att beställa taxi eller låsa upp bilen eller ytterdörren, men allt som tar längre tid och lite mer engagemang görs bättre på telefonen. Att spela på klockan är bara dumheter till exempel.

Ett bra exempel på att man gör olika saker på olika devices är inköpslistor. Jag gör dem gärna på telefonen men väl i affären är det fantastiskt smidigt att kryssa av saker man har lagt ner i korgen på klockan.

På vanligt Apple-manér går det inte att dölja standardapparna och detta är som vanligt värdelöst. Det går heller inte att lägga dem i olika mappar så de man inte använder ligger där och skräpar och tar plats. När det är så smått som det är på klockan är detta faktiskt uselt.

För alla andra appar som har stöd för klockan bestämmer du själv om du vill ha dem på klockan eller inte.

Ett fantastiskt och snabbt gränssnitt
Jag var orolig att klockan skulle kännas långsam och klumpig men gränssnittet är logiskt, efter en kort invändning, och det flyter på som tusan. Aldrig någonsin blir man irriterad på att själva grundgränssnittet laggar eller inte beter sig som man förväntar sig att det ska bete sig.

Helt ok installation och helt ok app för inställning
Installationen av klockan går relativt enkelt, det tar några minuter innan den kommer igång på riktigt. Ytterligare installationsmoment som hälsodelen där man får fylla i sitt mål och sånt behöver man först fylla i när man vill använda den delen så man är snabbt igång.

På telefonen finns en Apple Watch-app som innehåller en rackarns massa inställningar och en liten app store. Det är vad man kan förvänta sig, varken mer eller mindre. Jag blev dock förvånad över mängden inställningar som faktiskt finns att pilla på, även om det oftast inte behövs.

Det finns även en inställningsapp på klockan för de inställningar som man kan behöva göra direkt utan telefon.

Helt värdelös utan telefon
Klockan lever verkligen inte sitt eget liv utan det krävs att telefonen är i närheten hela tiden. Man kan ta med den på en joggingrunda och koppla lurarna till klockan, men i de allra flesta fall så gäller det att ha telefonen med sig. Det är inte så förvånande, men det ska bli skönt när watchOS får stöd för wifi och inte är fullt lika beroende av telefonen.

Inte så smart trots allt
Det fina med Android Wear är att systemet vet vart du är, vad du ska göra och utifrån det ger dig information. Här är Apple Watch långt efter även om Apple försöker ta igen försprånget som Google har med watchOS 2 och iOS 9. Hälsoappen på telefonen ser till att man ställer sig upp en gång i timmen men gjorde detta när jag körde bil och hade bett telefonen att sköta navigeringen. Inte så smart.

Batteritiden är helt ok!
Apple Watch är som en telefon, man måste eller bör i alla fall ladda den varje natt. Det är inga som helst problem för mig, jag gillar inte att sova med klocka på ändå. Det hade så klart varit skönare med batteritid på en vecka men så länge jag slipper fundera på att den ska klara ett dygn är jag nöjd. Det känns som att den stora versionen har bättre batteritid men det är bara en känsla än så länge, har haft den för kort tid för att avgöra det.

Så klart beror batteritiden på hur mycket man använder den, men med normalt användande ska det inte vara något problem att klara ett dygn.

En väldigt personlig pryl
Apple Watch vibrerar inte utan knackar på ens arm istället. Det känns faktiskt som att det är en människa som rör vid en och det låter larvigt att säga det, men det är härligt, det blir liksom personligare.

Ska man köpa?
Nja. Det är en riktigt fin produkt och kör man iOS är det verkligen det enda vettiga alternativet just nu, den slår Pebble med hästlängder tycker jag. Om man är beredd på att man köper en klocka som kan göra lite annat kan man slå till redan nu, om man förväntar sig fyrverkerier och att en helt ny värld ska öppna sig ska man antingen justera sina förväntningar rejält eller vänta tills i höst.

Frågor? Jag håller koll på kommentarerna så fråga loss!

Läs mer
27.4°
0

Apple Watch, är det något att ha?

Vi har testat den under en månad

Det kommer en ny Exorcist-trilogi
Där en av originalskådespelarna återvänder

Filmbolaget Universal har meddelat att man planerar att spela in en trilogi av filmer som baseras på den snart 50 år gamla klassikern The Exorcist. Vad de tre filmerna kommer att handla om verkar inte vara spikat men en av originalskådespelarna kommer åtminstone att medverka i en av filmerna. Det är den Oscars-belönade skådespelerskan Ellen Burstyn som ännu en gång kommer att ikläda sig rollen som Chris MacNeil, mamman till det barn som exorcisterna ska driva ut djävulen från i originalfilmen. Den första av de tre nya Exorcist-filmerna är planerad att ha premiär 13 oktober 2023. När de andra två kan tänkas dyka upp finns det än så länge inga uppgifter om. Här ovanför hittas trailern till The Exorcist från 1973. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nästa månads Games With Gold-spel
Garou: Mark of the Wolves yo

Juli lider tyvärr mot sitt slut och då är det dags för Microsoft att berätta vilka spel som kommer bli tillgängliga för Xbox Live Gold-prenumeranter. Titlarna som kommer bli tillgängliga under augusti månad och när de kommer släppas är: Darksiders III: 1 - 30 augusti Yooka-Laylee: 16 augusti- 15 september Lost Planet 3: 1 - 15 augusti Garou: Mark of the Wolves: 16 - 31 augusti Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Spotify har nu 365 miljoner användare
165 miljoner som betalar för tjänsten

Igår presenterade Spotify sin senaste kvartalsrapport där det bland annat framgick att tjänsten nu har 365 miljoner användare, en ökning med 22 procent jämfört med antalet användare man hade för ett år sedan. Av de 365 miljonerna användarna var det 165 miljoner som betalade ett premium-abonnemang för tjänsten vilket är en ökning med 20 procent jämfört med för ett år sedan. Under kvartalet hade Spotify en intäkt på 2331 miljoner euro och man gjorde en vinst på 12 miljoner euro. I kvartalsrapporten skriver Spotify att man siktar på att ha mellan 400-407 miljoner användare vid årets slut varav 177-181 miljoner då tros vara premiumanvändare. Tumnagel
31.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facebooks kvartalsresultat bättre än väntat
Marknaden inte nöjd ändå

Igår presenterade Facebook sitt resultat för kvartalet och intäkterna för perioden landade på 29,08 miljarder dollar. Det var något högre än de 27,89 miljarder dollar analytiker hade beräknat att intäkterna skulle bli. Vinsten för kvartalet slutade på lite över 10 miljarder dollar vilket var dubbelt så mycket som vinsten för samma period förra året. I kvartalsrapporten uppgav Facebook även att man nu har 1,91 miljarder dagliga användare och 2,9 miljarder månatliga användare. Facebook varnade i rapporten för att tillväxten antagligen skulle sakta ner den kommande perioden. Detta sammantaget fick Facebooks aktie att backa cirka fem procent på börsen. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

PlayStation 5 når tio miljoner sålda enheter
Därmed den snabbast säljande PlayStation-konsolen någonsin

Under gårdagen meddelade Sony att PlayStation 5 nu har nått en ny milstolpe då den nu har sålt fler än 10 miljoner exemplar sedan konsolen släpptes den 12 november förra året. Att Sony sålt så många enheter på så pass kort tid innebär att den nu är Sonys snabbast säljande konsol någonsin. Sony fortsätter att satsa hårt på att försöka få ut fler enheter till konsumenterna, hur bra de kommer lyckas med det lär vi väl få reda på när jultomten kommer om några månader. Även Microsoft har lyckats bra med sin nya konsol. Både Xbox Series X och S säljer också bättre än företagets tidigare Xbox-konsoler. Några exakta försäljningssiffror har Microsoft inte angivit men det uppskattas att dessa konsoler sålt cirka 6,5 miljoner enheter sammanlagt. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Idag har vi gjort slut för jordens resurser för i år
Earth Overshoot Day infaller för andra gången juli

Idag infaller den så kallade "Earth Overshoot Day", på svenska kallad "Den ekologiska skuldens dag", vilket är den dag på året då man anser att vi människor förbrukat mer naturtillgångar än vad jorden kan producera på ett år. Sedan man börjad uppmärksamma Earth Overshoot Day har denna nästan alltid infallit tidigare än föregående år. Förra året bröts dock den trenden vilket tros ha berott på pandemin. I år verkar dock vi vara tillbaka i bekanta julspår då Earth Overshoot Day för andra gången infaller i juli, för övrigt samma dag som dagen uppmärksammades 2019 vilket ni kan se i tabellen här nedanför. När man började räkna ut Earth Overshoot Day för över 30 år sedan så inföll denna 19 december. Beräkningarna bakom när Earth Overshoot Day ska infalla varje år står organisationen Global Footprint Network och Världsnaturfonden för. Den ekologiska skuldens dag sedan 1987 1987 - 19 december 1990 - 7 december 1995 - 21 november 2000 - 1 november 2005 - 20 oktober 2007 - 26 oktober 2008 - 23 september 2009 - 25 september 2010 - 21 augusti 2011 - 27 september 2012 - 22 augusti 2013 - 20 augusti 2014 - 19 augusti 2015 - 13 augusti 2016 - 8 augusti 2017 - 2 augusti 2018 - 1 augusti 2019 - 29 juli 2020 - 22 augusti 2021 - 29 juli Tumnagel
28.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Redigerat DNA kan stoppa myggor med malaria
Genetisk drift tar kål på myggpopulationen

För första gången har forskare visat att en typ av genteknik (CRISPR) kan krascha populationer av malariaspridande myggor. Man har lyckats konstruera han-myggor med en DNA-sekvens känd som en genetisk drift, detta ska snabbt överföra en skadlig mutation som ska kunna utplåna populationer av insekter. Ruth Muller, en entomolog som ledde forskningen vid PoloGGB, ett högsäkerhetslaboratorium i Terni, Italien säger det här: "Our study is the first [that] could show that gene-drive technology works under ecologically challenging conditions... This is the big breakthrough that we made with our study." Det är fortfarande många år kvar tills tekniken skulle kunna användas i det vilda, men då återstår fortfarande frågan om hur samhället ställer sig gällande genteknik, om det kanske kan vara värt riskerna. Trots år av bekämpning mot malaria är det fortfarande ett stort hälsoproblem i världen. Den myggburna parasitiska sjukdomen smittar mer än 200 miljoner människor varje år och dödar mer än 400 000, varav många är barn. Tumnagel
44.8°
+
Hugo Engström
0

En titt på Sonys nya kamera
Deras nya "nybörjarkamera" ZV-E10

Sony presenterade i veckan sin nya vloggkamera ZV-E10. Det är deras första vloggkamera i Alpha-serien med utbytbart objektiv. Kameran är utrustad med en 24.2 megapixel APS-C Exmor™ CMOS sensor och en BIONZ X processor. I detta klipp går Brandon från ShortCircuit igenom funktionerna i kameran. Kameran har bland annat fått några funktioner från Sonys andra populära vloggkamera, ZV-1, som ZV-E10 ska vara någon slags storebror till. En knapp för "Background defocus", som ska få bakgrunden i videon ur fokus snabbt och läget "Product Showcase" som vloggare kan använda när de filmar en produkt, denna funktion ska prioritera fokus på objektet istället för personen i videon. ZV-E10 ska vara tillgänglig i slutet av augusti hos flera återförsäljare för antingen 8500 kr för endast kameran, eller 9500 kr där även ett kit med E PZ 16-50mm F3.5–5.6 OSS power zoom-objektiv ingår. Tumnagel
38.8°
+
Hugo Engström
0

ISS säger hejdå till den ryska Pirs-modulen
Ska ersättas av den nya Nauka-modulen imorgon

Här ovan kan ni kolla in hur det såg ut när den ryska modulen separerade från den internationella rymdstationen ISS och senare brann upp när den flög in i jordens atmosfär. Pirs har fungerat som en slags dockningsstation sedan 2001 och över 70 kapslar som anlänt till ISS har dockat där. Modulen användes även som en sluss när ryska kosmonauter gjorde rymdpromenader eller pysslade med annat på ISS utsida. Pirs är den första större modulen som skrotas sedan ISS byggdes och kommer nu att ersättas av Rysslands Nauka-modul. Nauka-modulen sköts upp från jorden 22 juli och är planerad att docka med ISS någon gång under morgondagen. Tumnagel
40.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roboten Cassie tog en löprunda på 5 kilometer
Fixade det på under en timme

Robotforskare på Oregon State University har låtit den tvåbenta roboten Cassie ta sig en löprunda på fem kilometer vilket den verkar ha klarat av någorlunda problemfritt. Cassies löprunda klarades av på en laddning batterier och två mindre incidenter där roboten föll. Cassie var dock inte ut och sprang helt på egen hand utan kontrollerades av en medföljande operatör som styrde i vilken riktning roboten skulle springa. Att springa 5 kilometer tog Cassie 53 minuter vilket är något snabbare än vad jag själv vanligtvis går 5 kilometer på. Roboten Cassie utvecklades av Oregon State University-företaget Agility Robotics och tillverkades mellan 2017 - 2019. Idag satsar Agility Robotics på att utveckla Cassies efterföljare, den tvåbenta roboten Digit som vi har skrivit om några gånger tidigare, se inlänkade artiklar nedan. Tumnagel
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Realme först med magnetisk laddning av Android-telefoner
Hittar på ett alternativ till Apples MagSafe till iPhone 12

Kinesiska Realme ser ut att bli den första mobiltillverkaren av Android-telefoner som tagit fram något som liknar den trådlösa MagSafe-laddning som Apple utvecklar till iPhone 12. Realmes magnetiska lösning verkar i dagsläget dock något otympligare än den MagSafe-laddare som finns till iPhone 12 som synes på bilden ovan. Realme kallar sin lösning för "MagDart" och varianten som visas ovan sägs ladda snabbare än de 15W som Apples MagSafe-laddning till iPhone 12 har. Realme håller dock även på att utveckla en lite mer slimmad version av MagDart och den kan ni kolla in på bilden här nedanför. Realmes första telefon med MagDart, vilket även kommer att bli deras första telefon med trådlös laddning någonsin, heter Realme Flash och kan komma att presenteras officiellt redan nästa vecka. Tumnagel
34.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Första ordentliga trailern för Lamb
Filmen där Noomi Rapace tar hand om ett lammbarn

Här bjuds vi på den första ordenrliga trailern för den kommande thrillern Lamb med Noomi Rapace i huvudrollen. Filmen kretsar kring ett par som tar hon hand om ett barn som är hälften människa och hälften lamm. In Lamb a childless couple in rural Iceland make an alarming discovery one day in their sheep barn. They soon face the consequences of defying the will of nature, in this dark and atmospheric folktale. Förutom Noomi kan man i filmen också hitta Hilmir Snaer Gudnason och Björn Hlynur. Filmen har premiär den 8 oktober. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Samsung presenterar Odyssey Neo G9
Riktigt fet gamingskärm

Samsung har visat upp efterföljaren till skärmen Odyssey G9 vilket är en 49 tum stor väld skärm som hämtat teknik från Samsungs tv-apparater. Skärmen har fått namnet Odyssey Neo G9 och kan visa en upplösning på 5120x1440 i ett ultrawide-format som har en ratio på 32:9. Den använder sig av Samsungs Quantum Mini LED vilket ger den möjlighet att visa 2048 så kallade "dimming zones" vilket kan jämföras med de 10 sådana zoner som Odyssey G9 kan visa. Odyssey Neo G9 har en uppdateringsfrekvens på 240hz med en svarstid på 1 ms. Ljusstyrkan ligger på 2000 nits vilket kan jämföras med andra skärmar som vanligtvis har runt 420 nits. När det kommer till kontakter så finns det en Display Port 1.4, en HDMI 2.1, två USB-ingångar samt hörlursingång. Samsung börjar ta emot beställningar på Odyssey Neo G9 29 juli och den släpps globalt 9 augusti. Skulle du vara sugen så kostar skärmen 2500 dollar. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Varför är dieselmotorcyklar inte en grej?
Donut Media förklarar

YouTube-kanalen Donut Media går här genom varför det här med dieselhojar inte är något vi ser mer av på vägarna. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Happy Plugs släpper lurar för kidsen
Så de inte spelar för högt

Det är ingen vild gissning att de som växer upp i dag kommer att ha intressanta åkommor i sina öron. Att konstant ha inearlurar till exempel är inte så rackarns bra. Bra är det inte heller att ha för högt ljud på och som förälder är det rätt skönt att veta att barnet inte kan köra på alldeles för högt. Happy Plugs senaste hörlurar heter Play har en speltid på 25 timmar, finns i färgerna vitt, svart och rosa och kostar 799 kronor. Inget unikt där, men lurarna har teknik i sig som ser till att de inte spelar över 85 decibel. Det går helt enkelt inte att skruva upp volymen till 11. De har dessutom stöd för att dela med sig av ljudet man lyssnar på, antingen via 3,5 mm eller USB-C. Tumnagel
39.0°
+
Roger Åberg
0

Oscar Isaac är en hämndlysten korträknare
I trailern för The Card Counter

The Card Counter är en kommande film där Oscar Isaac spelar en före detta militär utfrågare med ett mörkt förflutet som blivit en korträknare. Redemption is the long game in Paul Schrader’s THE CARD COUNTER. Told with Schrader’s trademark cinematic intensity, the revenge thriller tells the story of an ex-military interrogator turned gambler haunted by the ghosts of his past decisions. Filmen är regisserad av Paul Schrader som tidigare skrivit manus till filmer som Taxi Driver och Kristi sista frestelse samt regisserat American Gigolo. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Julian Assange blir av med sitt medborgarskap i Ecuador
Wikileaks-grundaren kommer att överklaga beslutet

The Guardian rapporterar att Ecuador nu har beslutat sig för att dra tillbaka det medborgarskap man 2018 gav till Wikileaks grundare Julian Assange. Assange beviljades medborgarskap i Ecuador för att senare kunna ansöka om diplomatisk asyl för att kunna lämna Ecuadors ambassad i London. Assange sökte sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London efter att han riskerade att utlämnas till Sverige där han anklagades våldtäkt. Assange tillbringade sju år på Ecuadors ambassad i London men kickades ut därifrån 2019 varpå han greps av brittisk polis. Därefter dömdes han till 50 veckors fängelse för att brutit mot brittiska borgensvillkor. Assange sitter fortfarande i brittiskt förvar då USA vill ha honom utlämnade efter att Wikileaks spridit hemligstämplat material. Skulle han lämnas ut dit riskerar Assange upp till 175 års fängelse enligt hans egna advokater. Assanges advokater har överklagat Ecuadors beslut att dra tillbaka hans medborgarskap i landet. Tumnagel
40.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snubbe skickar AirTags till Tim Cook, Elon Musk och Nordkorea
För att se vad som händer

YouTube-användaren MegaLag skickade för några veckor sedan några AirTags till Tim Cook, Elon Musk och till Nordkorea för att se hur transportföretaget DHL hanterade det. I klippet ovan berättar MegaLag hur DHL hanterade saknade paket och varför de inte fick komma in i Nordkorea. Del ett kan ses nedan. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
39kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
19kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström