m
Apple Watch börjar närma sig perfektion

Apple Watch börjar närma sig perfektion
Små nyheter i Series 6

Pryl / Klockor

När en ny produkttyp kommer så är oftast första generationen spännande men helt ärligt rätt dålig. Andra brukar vara helt ok och tredje riktigt bra. Så var det helt klart med Apple Watch. Första generationen, som kallas för Series 0, fungerade och var rolig men var riktigt, riktigt långsam. Andra generationen, som kallas Series 1 och 2, var mer hanterbar och Series 3, som fortfarande säljs, var riktigt bra.

Med Series 4 togs ett riktigt stort steg med den större skärmen och EKG och med Series 5 fick vi always-on-skärm, saker som helt klart var trevliga men som man bevisligen klarar sig utan eftersom Apple säljer Series 3 och miljoner med människor är alldeles nöjda med den modellen.

TL;DR Apple Watch Series 6 är inte en så stor uppgradering från Series 5. Men betyder det att det är en dålig produkt? Tvärtom! Apple Watch börjar bli en riktigt mogen produkt och köper du en Series 6 kommer du att kunna ha den i många år framöver. Den enda riktiga konkurrenten är Apple Watch SE.

Nyheterna i Series 6 är ännu mer förfiningar jämfört mot Series 5 så den som i dag har en Series 5 behöver inte springa till affären för att uppgradera. Men att det inte kommer några revolutionerande nyheter är samtidigt ett bevis på att produkten börjar bli allt mer komplett, för just nu saknas inte någon större funktion i Apple Watch. Eller jo, en. Men vi återkommer till det.

Fyra nya färger


Årets upplaga levererar rejält på färgfronten. Eller färger är nästan att förminska det, det är snarare olika typer av behandlingar vi pratar om. Istället för att bara ha en unik variant som kostar skjortan har man satsat på två färgglada alternativ i aliminiumform och två stiliga alternativ i stålform. Jag har inte ännu sett de färgglada alternativen på riktigt, men det verkar vara av samma underbara stil som den första Product Red-iPhonen, som kanske är min favoritfärg på en telefon någonsin. Aluminumversionen av Series 6 finns nu alltså inte bara i silver, rymdgrå och guld utan även i blå och röd.

Tillsammans med det stora utbud av band som redan finns kan man göra en oerhört stor mängd kombinationer. Vi återkommer med recension av de nya banden utan spännen när vi fått tag på dem.

På stålsidan har det rymdgrå ersatts av grafit som verkar vara helt rätt beslut. Förra årets rymdgråa var nämligen lite väl lik den rymdgråa i aluminium och faktiskt lite tråkig. Grafit känns mer som en stålklocka med lite mörkare attityd. Man har också tagit fram en riktigt härlig guldversion som jag har provat. Denna är verkligen inte alls för mycket bling utan känslan av sobert 18k-guld finns verkligen där. Personligen hade jag nog klarat av lite, lite mer blingkänsla men samtidigt så passar den här lite mer neutrala bra i lite fler sammanhang.

De två titanversionerna är kvar från förra året.


Efter ett års användning har Series 5 i stål noll repor. Series 6 lär inte vara sämre.

Hårdheten är skillnaden


Förutom prislappen och materialet är skillnaden mellan aluminiumversionen och stål/titan-versionen kvaliteten på glaset. Jag har tyvärr inte kört den mjukare varianten av glaset på ett tag nu men har det senaste året kört stålversionen som har safirglas:ish. Jag säger ish eftersom testare har lyckats repa glaset med mjukare material än vad man ska kunna göra med safirglas men faktum är att glaset och även beläggningen på det rostfria stålet är fantastisk. Efter ett års användande där jag har kört klockan mer eller mindre hela tiden utan att ha tagit av den för att den kanske ska skadas har jag inte en enda repa. Det är väldigt imponerande.

Ljusstarkare skärm gör skillnad i solljuset


Skärmen är lika stor och har samma form som förra året, men har mer drag i sig. Det här gör främst skillnad i always-on-läget när man är utomhus. Förra årets skärm levererade 200 nits i det här läget och årets 500 nits.

När man är inomhus gör detta inte någon större skillnad alls faktiskt. Anledningen till det är att om det inte är så ljust så behöver inte skärmen leverera så många nits för att det ska vara behagligt. Utomhus däremot är skillnaden betydligt större. I indirekt solljus ser man verkligen skillnaden och i direkt solljus är Series 5 i princip svart. Förändrar detta ditt liv? Knappast, men en trevlig nyhet helt klart.


Klockorna i sol, med blänk


Klockorna i sol, rakt framifrån i standby-läge


Klockorna i aktivt läge

Snabbare, men det är inte allt


I Apple Watch Series 6 sitter Apples nya S6-chip, eller System in Package som Apple kallar det. S6 är 20 procent snabbare än förra årets S5 som inte alls var långsam. Jag tycker mig märka skillnaden, framförallt känns Siri snabbare. Men S6 bjuder även på stöd för Wifi 5 GHz och har dessutom U1-chipet. Exakt hur det där U1-chipet kommer att göra våra liv bättre återstår fortfarande att se, men att det är på plats är knappast en nackdel även om sakerna man kan göra med det i dag är minimala. I framtiden kan det däremot låsa upp vår bil, hitta din telefon utan att den piper eller hitta dina nycklar. Men det är då det.

Bättre batteritid och snabbare laddning


En av de få saker som jag spontant hade svarat att Apple Watch måste bli bättre på är batteriet. Här var Series 4 faktiskt min bästa upplevelse där man klarade två dygn utan problem. Med Series 5 kom always-on-skärmen som åt batteri och glömde man ladda som visste man att den skulle dö någon gång under dag två. Men det var värt det.

Series 6 med always-on och LTE påslaget klarar inte riktigt två dygn, men min känsla är att batteritiden är bättre än Series 5. Jag säger känsla eftersom jag haft den för kort tid för att hinna testa på riktigt. Jag ska köra ett test där jag kör klockan utan always-on påslaget och LTE avstängt, ska bli spännande att se vad man då får för batteritid.

Den officiella batteritiden för Apple Watch har varit 18 timmar i flera år nu, detta så klart beroende på hur man använder den. Det känns som att Apple prioriterar nya funktioner istället för att höja batteritiden på pappret, men de allra flesta av dessa funktioner går ju att stänga av vilket gör att man kan prioritera funktioner vs batteritid själv beroende på tillfälle eller tycke och smak. Men det är klart att jag gärna hade haft en klocka som räcker i en vecka. När klockan nu mäter en massa saker även under sömnen vill man ju ha på sig den hela tiden och inte bara på dagarna.

Series 6 har faktiskt fått bättre batteritid på pappret för vissa funktioner. Man kan numera spela musik i elva timmar och tränar man får man en extra timme. Det som gäller nu är elva timmar för inomhusträning, sju timmar utomhus med GPS och sex timmar utomhus med GPS och LTE. I de där 18 timmarna ingår förresten träning så är du en soffliggare får du garanterat fler timmar med batteri.

Att ladda klockan från noll till 80 procent går nu på en timme, mot en och en halv timme för Series 5. Till hundra procent kommer man nu på 90 minuter istället för 130 minuter. I min verklighet så brukar jag lägga klockan på laddning på morgonen medans jag duschar och det räcker gott för att fylla på för dagen, nu ännu mer än tidigare.

Mäter syremättnaden i blodet


EKG på Apple Watch är en medicinsk mätning och därför har Apple fått ansöka om tillstånd hos de lokala medicinska myndigheterna runt om i världen, vilket gör att det inte finns överallt och det tog ett tag innan den funktionen kom till Europa. Att mäta syremättnaden i blodet är tydligen inte detta eftersom den finns tillgänglig över hela världen och här i Europa från start, men det ska inte användas som ett medicinskt instrument utan för "välmående" eller well being som det heter på amerikanska.

Hur som helst är det en cool funktion som med röda lampor under klockan mäter syremättnaden i blodet. Det lyser rejält och funktionen är avstängd när man har teaterläget påslaget. Man kan så klart mäta mättnaden manuellt i blodet men klockan gör också mätningar i bakgrunden då och då, även när man sover.

Men vad ska man med det till? Även Apple är faktiskt lite luddiga på den här punkten, det finns egentligen ingen direkt vinst med att mäta syremättnaden för en normal person en normal onsdag. Däremot är det något som kan vara intressant under längre tid och vara en intressant beståndsdel under träning.


Det märks när man mäter syremättnaden i blodet.

Höjdmätare som alltid är aktiv


I ett fall som syremättnaden i blodet verkligen är intressant är om man är på hög höjd. En nyhet i Series 6 är att höjdmätaren alltid är aktiv och man kan alltså få en aktuell höjd på sekunden. Detta fungerar helt ok i de ytterst ovetenskapliga tester som jag har genomfört men är inget vetenskapligt instrument. Det är inte ens en egen sensor utan man kombinerar data från barometern, gpsen och wifi-nät i närheten för att lista ut vart man är och vilken höjd man är på. Varför jag säger att det fungerar helt ok är för att funktionen kollar vart du är och sedan används barometern för att se hur du flyttar dig i höjd. Detta gör att starthöjden kan diffa lite från en tid till en annan beroende på vart man är, men sedan är den exakt. Hemma har jag ena dagen fått 36 meter och andra dagen 16 meter men går jag ner för trappan minskar den alltid med två meter.

Man ska alltså inte sätta några pengar på att man är på ett visst antal meter ovanför havet, men om du sätter dig på en cykel och börjar cykla uppför ett berg är min ovetenskapliga gissning att start- och målhöjden kan vara några meter fel beroende på gps-data och annat, men hur högt du har tagit dig mellan dessa punkter bör vara bra exakt.

Man hittar höjden i kompass-appen eller så har man direkt på urtavlan. Denna data går att använda för andra appar vilket kommer att vara grymt för till exempel skidåkningsappar som nu mer exakt kan få till hur många meters fallhöjd du har klarat av på en dag i backen.

Ska man köpa en Apple Watch Series 6?


Ni som har läst mina tankar om Apple Watch SE vet att Apples utbud av klockor i år är bättre än någonsin och vilken nivå man ska lägga sig på beror på hur mycket man tänker använda klockan och framförallt hur stor budget man har.

Grundfrågan är om man ska köpa en Apple Watch över huvudtaget. Ja, om man kör iPhone och vill ha en kompis till sin telefon så är svaret "lätt". Jag tycker att jag är mindre fastknuten vid min telefon när jag har klockan på mig. Sen skulle jag ljuga om jag faktiskt gör så otroligt mycket med min klocka mer än notiser, träning och den där lilla detaljen med att visa vad klockan är. Men det är inte så lite det, eftersom jag verkligen gillar att ha den där på armen.

På frågan om man ska uppgradera så beror det så klart på vilken modell man har i dag. Har man sen Series 3 (eller tidigare), verkligen gillar sin klocka och vill ha större skärm tycker jag att det kan vara värt det. Har man en Series 4 eller 5 kan man sitta lugnt i båten.

På frågan om man ska köra en SE eller Series 6 beror det mycket på always-on-skärmen. Tycker man att det är en onödig detalj så är SE en grym deal. EKG och syremättnad i blodet är verkligen bonussaker för de allra flesta. SE kör också S5-chipet och är långt ifrån långsam och kommer att hålla länge.

Men vad får man om man köper en Series 6? En mycket trevlig skärm som är igång hela tiden. Ett lite snabbare chip som framtidssäkrar med bättre wifi och U1-chipet. Men man får också lite fler färger att välja mellan och framförallt, om man betalar för det, får man trevligare material som stål och titan. Jag är fullt medveten om att stål inte tar Apple Watch hela vägen från en digitalklocka till en "riktig" klocka men det gör riktigt mycket för den som vill vara lite stiligare.

Apple Watch Series 6 finns i två storlekar, 40 och 44 millimeter, och tre olika material, aluminium, stål och titan.
Aluminium finns i silver, rymdgrå, guld, blå och röd. Kostar från 4495 kronor för 40 mm och 4895 kronor för 44 mm.
Stål finns silver, grafit och guld. Kostar från 7695 kronor för 40 mm och 8295 kr för 44 mm. Rymdsvart finns, men då får man betala Hermès-pengar.
Titanversionen finns i naturlig titan och rymdsvart titan. Kostar 8695 kronor för 40 mm och 9295 kr för 44 mm.
Här kan du leka med storlekar, boetter och armband

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Apple Watch börjar närma sig perfektion
40.4°
0

Apple Watch börjar närma sig perfektion

Små nyheter i Series 6

Alla Peugeots nya modeller kommer som prestandaversioner
Elektrifiering hjälper till

I september förra året fick vi se 508 Sport Engineered i sitt produktionsutförande. Detta är Peugeots första modell på länge med prestandafokus och det kommer fler. Nu får vi reda på att alla kommande modeller ska erbjudas som PSE (Peugeot Sport Engineered)-versioner vilket alltså innebär vassare prestanda och fräsigare utseende. Eldrift och hybridisering kommer vara en av de sakerna som ska hjälpa till med prestandan. Vdn Jean-Philippe Imparato säger följande: "With each and every car, starting with 508, I’m aiming to put as an umbrella a performance/sporting version of the car. We will launch at the beginning of 2021 with the 508 Peugeot Sport Engineered to send a message to the market. It puts something on top of our range that sends a message to the world that we don’t want the EV transition to be boring – we want to have fun even if we have CO2 below 50 grams. It fits at the same time the upmarket move and the message that we want to bring on electrification." Vänta er alltså en sportigare version av nya 208 och nästa generation 308 som kommer att presenteras i mars. Tumnagel
37.3°
+
Bobby Green
0

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning kommer till Switch i mars
Actionrollspela järnet!

Kingdoms of Amalur: Re-Reckoning släpptes till PC, PS4 och Xbox One i september förra året och inom kort är det dags för Switch-spelare att ta sig an fantasyrollspelet. 16 mars kommer spelet släppas till Nintendos hybridkonsol och kommer precis som versionen som släpptes i höstas med uppgraderad grafik från originalversionen samt spelets tre DLC:s The Teeth of Naros, Legend of Dead Kel och Weapons and Armor bundle. I samband med detta har THQ Nordic meddelat att spelet kommer få en ny expansion senare i år vid namn Fatesworn, men utöver titeln så har vi inte fått veta något mer om den kommande expansionen. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Forskare har gjort en robot av is
Kanske rullar runt på månar och andra planeter i framtiden

Forskare på University of Pennsylvania har utvecklat ett koncept som de kallar IceBot vilket beskriver robotar som delvis är uppbyggda av is. Tanken är att is-robotarna skulle kunna användas för att utforska kalla platser eller utomjordiska världar, till exempel Jupiters is-måne Europa. Skulle de användas till detta så skulle en stor del av robotarnas delar kunna konstrueras av is som redan finns på plats och det enda som skulle behöva skickas till dit skulle vara själva robotens elektronik samt de verktyg som krävs för att konstruera roboten. I rapporten "Robots Made From Ice: An Analysis of Manufacturing Techniques" skriver forskarna bland annat: "The ice allows for increased flexibility in the system design, enabling the robotic structure to be designed and built post-deployment after tasks and terrain obstacles have been better identified and analyzed." I dagsläget är IceBot bara ett koncept och det kommer att ta många års arbete för att utveckla detta innan vi skulle kunna få se effektiva robotar av is rulla runt på jorden eller andra himlakroppar. Men idén verkar hur som helst finnas. I videoklippet ovan kan ni kolla in när en prototyp av en IceBot rullar runt. Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple ska göra film om Napoleon
Joaquin Phoenix ska spela den franske kejsaren i Kitbag

Deadline rapporterar att Apple kommer att producera filmen Kitbag som handlar om den franske kejsaren Napoleon Bonaparte, en film som Ridley Scott kommer att regissera. I rollen som Napoleon kommer vi att få se Joaquin Phoenix och manuset kommer att skrivas av David Scarpa, manusförfattaren som även skrev manus till Ridley Scotts kidnapparfilm All The Money in the World. Ridley Scott säger om Napoleon till Deadline: "Napoleon is a man I’ve always been fascinated by. He came out of nowhere to rule everything — but all the while he was waging a romantic war with his adulterous wife Josephine. He conquered the world to try to win her love, and when he couldn’t, he conquered it to destroy her, and destroyed himself in the process." Kitbag kommer att sändas på Apples streamingtjänst Apple TV+ men det lär nog dröja ett tag innan vi får se den där. Inspelningarna av filmen sägs vara planerade att dra igång någon gång i början av 2022. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

James May spanar in den eldrivna MGB:n
Passar honom perfekt

Nu har turen kommit till James May att få spana in och provköra den eldrivna MGB Roadster som RBW har satt ihop. En bil som passar honom som handen i handsken. Och jag blev ärligt talat sugen på en själv nu bara för det. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

5G-auktionen i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden nu avslutad
Snabba puckar!

Nu är det fritt fram för de svenska operatörerna att sprida corona via 5G-nätet! Näh, såklart inte, för det är bara trams som ingen med lite vett tror på. Men 5G-auktionen startade i förmiddags och nu verkar det hela vara över och alla fyra bolag som fick delta har fått sin del av kakan. Och resultatet kommer se ut som sådan: - Hi3G Access AB (Tre) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3400-3500 MHz. - Net4Mobility HB (Tele2 och Telenor) får 100 MHz i frekvensutrymmet 3620-3720 MHz. - Telia får 120 MHz i frekvensutrymmet 3500-3620 MHz. - Teracom får 80 MHz i frekvensutrymmet 2300-2380 MHz Totala prislappen för frekvensutrymmena landade på 2,3 miljarder kronor, vilket kan jämföras med de ungefär 2,8 miljarder kronor som totalen blev under auktionen för 700 MHz-banden 2018. Uppdelningen av pengarna ser ut som sådan: Telia lade 760 miljoner kronor, Net4Mobility budade 665 miljoner kronor, Tre lade 491 miljoner kronor och Teracom dunkade in jämna 400 miljoner kronor. För detta får operatören tillstånd att arbeta i frekvensutrymmena fram till 2045. Vad som händer nu är att bolagen kan på riktigt börja utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige, vilket tidigare endast skett i utvalda städer runt om i Sverige. Det kommer dröja ett tag innan alla får en liten 5G-ikon i sina telefoner, men det är ändå bra att arbetet nu kan dra igång ordentligt. Tumnagel
42.0°
+
André Stray
0

Qualcomm presenterar Snapdragon 870
Upphottad variant av 865+ för mellansegmentet

Qualcomm presenterade nyligen Snapdragon 888 som kommer sitta i majoriteten av flaggskeppstelefonerna som släpps i år. Men givetvis ska mellansegmentet få lite hårdvarumässigkärlek och nu har även Snapdragon 870 presenterats. 870 är praktiskt taget en mer finputsad variant av Snapdragon 865+ som släpptes förra året och kommer med lite snabbare processorer med lite högre klockfrekvens. Precis som 865 är 870 utrustad med en Kryo 585-processor, men den här gången ligger klockfrekvensen på imponerande 3,2 GHz. Utöver den överklockade processorn är det inte allt för många nyheter. Systemkretsen kommer med grafikkretsen Adreno 650, har ett separat 5G-modem samt har stöd för Wifi 6 men inte nya 6E. Snapdragon 870 kommer börja rulla ut till tillverkare under första kvartalet och tillverkare som bland annat OnePlus, Motorola, Oppo och Xiaomi kommer använda kretsen i kommande enheter. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Ännu fler spel på ingång till Xbox Game Pass
Yakuza Remastered Collection, Desperados 3 och mer!

Microsoft fortsätter dunka ut titlar till prenumeranter av Xbox Game Pass. Igår fick vi reda på att Control kommer läggas till i Game Pass for PC på torsdag och vi vet sedan tidigare att Bloober Teams mystiska äventyr The Medium kommer släppas 28 januari, men ännu mer är tydligen på ingång. 21 januari kommer inte bara Control bli tillgängligt utan då kommer även Desperados 3 och Donut County bli tillgängligt till Xbox-konsoler, PC och Android. Samma dag kommer även Outer Wilds bli tillgängligt för streaming till Android-telefoner. 26 januari kommer Cyber Shadow läggas till i spelbiblioteket och vara spelbart på konsol, PC och Android. Två dagar senare blir det Yakuza-fest med släppet av Yakuza Remastered Collection till konsol, PC och Android. Yakuza-samlingen består för övrigt av remastrade versioner av Yakuza 3, Yakuza 4 och Yakuza 5. Med nya spel så behövs äldre spel försvinna från spelbiblioteket. Och 29 januari är det dessa titlar som ryker: Death Squared (konsol) Deathx27s Gambit (PC) Final Fantasy 15 (konsol och PC) Fishing Sim World: Pro Tour (konsol och PC) Gris (PC) Indivisible (konsol och PC) Reigns: Game of Thrones (PC) Sea Salt (konsol och PC) Tumnagel
37.7°
+
André Stray
0

Donald Trump vill bygga staty av Steve Jobs
Ska inkluderas i "National Garden of American Heroes"

Ett av de sista besluten Donald Trump tar som USA:s president verkar bli att uppföra något som kallas för "National Garden of American Heroes". Det ska handla om en park där statyer av en lång rad kända personer kommer att stå placerade och det föreslås bland annat att Apples grundare Steve Jobs ska stå staty i parken. Trump föreslog redan förra sommaren att det skulle byggas en park där personer som på något sätt bidragit till USA:s historia skulle stå staty. Förutom Jobs så föreslås det även att det ska byggas statyer av bland andra Neil Armstrong, Alexander Graham Bell, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Edwin Hubble, Nikola Tesla samt svenskan Ingrid Bergman i "National Garden of American Heroes". Huruvida någonsin "National Garden of American Heroes" kommer att byggas återstår att se. I förslaget, som in kan läsa i sin helhet på länken nedan, inkluderas hundratals namn på kända personer som ska få stå staty i parken. Ni hittar dessa i faktarutan nedan. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Andra spelmedier tycker till om Hitman 3
Verkar vara tummen upp överallt

Hitman 3 släpps i morgon och ni har möjligtvis redan läst vad undertecknad tycker om spelet. Om inte så får ni en väldigt kort sammanfattning här: Det är nice, oavsett om man lirat de tidigare spelen. Men om man är i valet och kvalet att köpa spel så vore det ju tokigt att bara lyssna på en röst så ovan och under har ni fler åsikter om spelet. Och för att sammanfatta dessa så verkar spelmediakåren rätt enade om att spelet är rätt nice, även om spelet inte några bombastiska nymodigheter. Men om man ser det som en vidareutveckling där utvecklarna finputsat Hitman-upplevelsen in absurdum kommer man inte bli besviken. Ovan har ni en videorecension från Gamespot och nedan har ni recensioner från IGN, Game Informer, Rock Paper Shotgun, ACG, WhatCulture, MrMattyPlays och Push Square. Länk till Hitman 3 på Metacritic där ni kan läsa fler recensioner av spelet har ni här nere till vänster. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Titta när en finsk konstnär viker papper
Imponerande!

Att vika pappersflygplan kan vara roligt, men vill man göra lite mer avancerad papperskonst så kan man lära sig origami. I videon ovan har ni lite origamiinspiration från den finska konstnären Juho Könkkölä som för en tid sedan tillbringade drygt 50 timmar med att vika ett tunt pappersark på 68 x 68 centimeter till en samuraj på 20 centimeter. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

ByKolles Racing presenterar sin Le Mans-racer
Kommer även i gatutförande

ByKolles Racing visar nu upp bilen de ska tävla med på Le Mans och man kallar den för PMC Project. Förutom att tävla inom FIA World Endurance Championship kommer även andra versioner att tas fram, och även en du ska få köra med på gatan. Under skalet på Le Mans-versionen finns en V8:a utan överladdning som ger runt 700 hästar, inga hybridgrejer här alltså. Bilen ska väga in på 1039 kilo. Gatversionen kommer att få hybridiserad V8:a och en effekt runt 1000 hästar. Målvikten kommer att ligga på ett ton. Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Apex Legends verkar komma till Switch i februari
Switch-version nämns i trailers i flera länder

Att Apex Legends ska komma till Switch har varit känt sedan i somras och initialt verkade det som att Switch-versionen skulle släppas under hösten. Hösten kom och gick och Respawns battle royale-spel lös med sin frånvaro. Nu verkar det som att Switch-versionen är på ingång på riktigt då EA och Respawn nämnts i beskrivningen i den nya Stories from the Outlands-videon som släpptes under gårdagen. Det gäller inte samtliga versioner av videon, utan endast ett par som bland annat släpptes i japanska, polska och danska kanaler. Kort sagt stod det att Apex Legends kommer kunna spelas på Switch i samband med starten av åttonde säsongen i Apex Legends, vilket sker 2 februari, men Switch-texten i beskrivningarna har ändrats i efterhand och Nintendos konsol nämns inte över huvud taget. Ska man spekulera så kommer troligtvis EA och Respawn ge nyheten lite större utrymme inom de kommande veckorna än att bara nämna Switch som hastigast i en videobeskrivning. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Turkiet förbjuder annonser på Twitter, Periscope och Pinterest
Anser att de inte följer landets nya sociala medie-lag

Turkiet förbjuder nu Twitter, den twitter-ägda tjänsten Periscope samt Pinterest från att köra annonser på sina tjänster i Turkiet. Detta är något man gör efter att turkiska myndigheter inte anser att tjänsterna följer den lag som ska reglera sociala medier i landet. Den nya lagen infördes i augusti 2020 och innebär att alla sociala medie-tjänster som vill verka på den turkiska marknaden är tvungna att ha en anställd representant i Turkiet. Detta var något som Turkiet ansåg behövdes för att de skulle ha någon de kunde vända sig till när turkiska myndigheter ville radera, vilket antagligen ska utläsas som censurera, inlägg från sociala medie-tjänsterna. Skulle Twitter och Pinterest fortsatt inte anställa någon som ansvarar för deras tjänster i Turkiet så kommer deras bandvidd kapas med hälften i april och med 90 procent i maj skriver nyhetsbyrån Reuters. Turkiet har genom åren flera gånger helt blockerat tjänster som Twitter, Facebook och YouTube för att förhindra att dessa kanaler används för att sprida information i Turkiet. Den nya lagens syfte verkar ha kommit till för att tjänsterna ska slippas att blockera samtidigt som turkiska myndigheter ska kunna bestämma vilken information som sprids via tjänsterna. Både Google och Facebook ska nu ha representanter för sina tjänster i Turkiet, något som skedde efter det att de bötfälldes för att inte ha följt den nya lagen i höstas. Detta är något som en del bedömare tror kan leda till att både Facebook och Google kommer att användas som verktyg av den turkiska staten för att censurera inlägg på sociala medier som misshagar regeringen. Milena Büyüm från Amnesty International skriver bland annat på Twitter: "Facebook’s decision leaves them - and Google, Youtube and others - in serious danger of becoming an instrument of state censorship. They must tell us and their users in Turkey what concrete steps they will take to prevent this from happening." Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En närmare titt på Nissan Ariya
Den helt eldrivna suven

Nissans framtid är som alla andra biltillverkares eldriven. I juli rullades Ariya ut som är en helt eldriven SUV som vi får en närmare titt på här. De första leveranserna ska dra igång i höst. Bonusklipp nedan. Tumnagel
38.2°
+
Bobby Green
0

YouTube testar shopping direkt från videoklipp
Mera e-handel på ingång till Googles videotjänst?

Engadget rapporterar att YouTube har börjat testa en funktion där användare kommer att få möjlighet att köpa grejer som visas i videoklipp i anslutning till att dessa visas. Enligt Engadget källor kommer det gå att köpa grejer som visas i ett videoklipp via en shoppingbag-ikon som finns nedanför videospelaren. Mashable skriver vidare att det kanske även kommer att gå att köpa grejer genom så kallade "kort" som visas direkt i videospelaren, sådana som YouTube redan idag använder i sina videoklipp för att länka vidare till andra videoklipp. YouTubers har under några år kunnat sälja grejer via en så kallad "shopping hub" i anslutning till sin kanal. Om YouTube lanserar shopping direkt i videoklippen skulle detta antagligen kunna öka försäljningen av merch, prylar och annat för kanalinnehavarna. Tumnagel
30.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in en tidig version av Windows 10X
Det som ska bli Microsofts svar på Chrome OS?

Tech-sajten Thurrott har kommit över en läckt version av Microsofts kommande operativsystem Windows 10X och här kan ni kolla in när går igenom den. Windows 10X presenterades ursprungligen som ett operativsystem som skulle köras på enheter med dubbla skärmar, till exempel Microsofts kommande "booklet" Surface Neo, men sedan dess verkar planerna för operativsystemet skiftat fokus. Nu sägs det att Windows 10X primärt kommer att bli en utmanare till Googles operativsystem Chrome OS. I klippet ovan kan ni kika in olika delar av Windows 10X vilket verkar vara en lite avskalad version av traditionella Windows 10. Det verkar vara en enkelt installationsprocess och det ser ut som om program enbart går att installeras direkt från Windows Store. Microsoft hade tidigare planer på att släppa Windows 10X redan förra året men de senast uppgifterna gör gällande att det hela kommer att släppas som tidigast någon gång i år. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lönnmördarsimulatorn Hitman 3 träffar helrätt
Vi har spelat avslutningen i World of Assassination-trilogin

Med Hitman 3 har danska IO Interactive inte bara levererat en slutpunkt för berättelsen om Agent 47 i World of Assassination-trilogin. Utvecklarna har även levererat en av de vassaste lönnmördarsimulatorerna som verkligen gjort det riktigt roligt och spännande att utföra den rätt mörka handlingen att ta fiktiva karaktärers liv. Tumnagel
39.9°
+
André Stray
0

Hank von Hell gör miniturné i Sverige
Kommer spela på fyra platser i år

Hank von Hell (sångare i Turbonegro, skådespelare och soloartist) kommer i höst att ge sig ut på en liten miniturné här i Sverige. Den 1 september kommer han att uppträda på Pustervik i Göteborg, sen blir det Katalin i Uppsala den 2 september. Den 3 september rockas det loss på Club Deströyer i Sundsvall och den 4 september är kalaset slut på Berns i Stockholm. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Idag är det Internationella popcorn-dagen!
Tut i luren!

Denna tisdag kryddas av att det idag är den internationella popcorn-dagen vilket alltså innebär att det är fritt fram att byta ut dagens middag mot en stor skål med smörpopcorn istället. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Tre Tarantino-filmer med tre helt olika budgetar
Behövs inte alltid svinmycket pengar

Hur mycket pengar behöver man egentligen för att göra en grym film? Inte alltid svinmycket, vilket regissören Quentin Tarantino är ett bra bevis på. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Spritz Mixer - nyhet från Schweppes
Drick som den är eller blanda i drink

Schweppes presenterar nu en Spritz Mixer som gör att du ännu enklare kan göra dig en Aperol Spritz eller liknande. Eller en alkoholfri version av den klassiska drinken om du nu skulle vilja det. Drycken har en bitter och sötsyrlig smak av apelsin. Släpps i dagligvaruhandeln och servicehandeln denna vecka. Kommer som 50 centiliter och 150 centiliter och kostar runt 12,50 respektive 23.95 kronor. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Machine Gun Kellys senaste album i en film
High School all over again

Machine Gun Kelly har släppt ett nytt album som heter Tickets to My Downfall och istället för att göra en video till varje låt på plattan har man slagit ihop alla till den här 49 minuter långa filmen Downfalls High. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Snubbe testar att göra toalettvin
Smakar inte helt oväntat skit

Hört talas om Pruno innan? Inte jag heller. Det är vin som görs i toaletten, och något som fängelsekunder verkar ägna sig åt. Här ser vi när Alex ger sig på att göra en sats och sen testar hur det smakar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

RY X släpper liveplatta från Royal Albert Hall
Fin livespelning

I oktober 2019 spelade RY X på Royal Albert Hall med London Contemporary Orchestra och nu har spelningen släppts som album. RY X är en otroligt finstämd musiker och han blir knappast sämre med en orkester bakom sig. Videon ovan är från en spelning i Bryssel och nedan hittar ni hela skivan från London. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
-66kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
110kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green