m
Apple Watch börjar närma sig perfektion

Apple Watch börjar närma sig perfektion
Små nyheter i Series 6

Pryl / Klockor

När en ny produkttyp kommer så är oftast första generationen spännande men helt ärligt rätt dålig. Andra brukar vara helt ok och tredje riktigt bra. Så var det helt klart med Apple Watch. Första generationen, som kallas för Series 0, fungerade och var rolig men var riktigt, riktigt långsam. Andra generationen, som kallas Series 1 och 2, var mer hanterbar och Series 3, som fortfarande säljs, var riktigt bra.

Med Series 4 togs ett riktigt stort steg med den större skärmen och EKG och med Series 5 fick vi always-on-skärm, saker som helt klart var trevliga men som man bevisligen klarar sig utan eftersom Apple säljer Series 3 och miljoner med människor är alldeles nöjda med den modellen.

TL;DR Apple Watch Series 6 är inte en så stor uppgradering från Series 5. Men betyder det att det är en dålig produkt? Tvärtom! Apple Watch börjar bli en riktigt mogen produkt och köper du en Series 6 kommer du att kunna ha den i många år framöver. Den enda riktiga konkurrenten är Apple Watch SE.

Nyheterna i Series 6 är ännu mer förfiningar jämfört mot Series 5 så den som i dag har en Series 5 behöver inte springa till affären för att uppgradera. Men att det inte kommer några revolutionerande nyheter är samtidigt ett bevis på att produkten börjar bli allt mer komplett, för just nu saknas inte någon större funktion i Apple Watch. Eller jo, en. Men vi återkommer till det.

Fyra nya färger


Årets upplaga levererar rejält på färgfronten. Eller färger är nästan att förminska det, det är snarare olika typer av behandlingar vi pratar om. Istället för att bara ha en unik variant som kostar skjortan har man satsat på två färgglada alternativ i aliminiumform och två stiliga alternativ i stålform. Jag har inte ännu sett de färgglada alternativen på riktigt, men det verkar vara av samma underbara stil som den första Product Red-iPhonen, som kanske är min favoritfärg på en telefon någonsin. Aluminumversionen av Series 6 finns nu alltså inte bara i silver, rymdgrå och guld utan även i blå och röd.

Tillsammans med det stora utbud av band som redan finns kan man göra en oerhört stor mängd kombinationer. Vi återkommer med recension av de nya banden utan spännen när vi fått tag på dem.

På stålsidan har det rymdgrå ersatts av grafit som verkar vara helt rätt beslut. Förra årets rymdgråa var nämligen lite väl lik den rymdgråa i aluminium och faktiskt lite tråkig. Grafit känns mer som en stålklocka med lite mörkare attityd. Man har också tagit fram en riktigt härlig guldversion som jag har provat. Denna är verkligen inte alls för mycket bling utan känslan av sobert 18k-guld finns verkligen där. Personligen hade jag nog klarat av lite, lite mer blingkänsla men samtidigt så passar den här lite mer neutrala bra i lite fler sammanhang.

De två titanversionerna är kvar från förra året.


Efter ett års användning har Series 5 i stål noll repor. Series 6 lär inte vara sämre.

Hårdheten är skillnaden


Förutom prislappen och materialet är skillnaden mellan aluminiumversionen och stål/titan-versionen kvaliteten på glaset. Jag har tyvärr inte kört den mjukare varianten av glaset på ett tag nu men har det senaste året kört stålversionen som har safirglas:ish. Jag säger ish eftersom testare har lyckats repa glaset med mjukare material än vad man ska kunna göra med safirglas men faktum är att glaset och även beläggningen på det rostfria stålet är fantastisk. Efter ett års användande där jag har kört klockan mer eller mindre hela tiden utan att ha tagit av den för att den kanske ska skadas har jag inte en enda repa. Det är väldigt imponerande.

Ljusstarkare skärm gör skillnad i solljuset


Skärmen är lika stor och har samma form som förra året, men har mer drag i sig. Det här gör främst skillnad i always-on-läget när man är utomhus. Förra årets skärm levererade 200 nits i det här läget och årets 500 nits.

När man är inomhus gör detta inte någon större skillnad alls faktiskt. Anledningen till det är att om det inte är så ljust så behöver inte skärmen leverera så många nits för att det ska vara behagligt. Utomhus däremot är skillnaden betydligt större. I indirekt solljus ser man verkligen skillnaden och i direkt solljus är Series 5 i princip svart. Förändrar detta ditt liv? Knappast, men en trevlig nyhet helt klart.


Klockorna i sol, med blänk


Klockorna i sol, rakt framifrån i standby-läge


Klockorna i aktivt läge

Snabbare, men det är inte allt


I Apple Watch Series 6 sitter Apples nya S6-chip, eller System in Package som Apple kallar det. S6 är 20 procent snabbare än förra årets S5 som inte alls var långsam. Jag tycker mig märka skillnaden, framförallt känns Siri snabbare. Men S6 bjuder även på stöd för Wifi 5 GHz och har dessutom U1-chipet. Exakt hur det där U1-chipet kommer att göra våra liv bättre återstår fortfarande att se, men att det är på plats är knappast en nackdel även om sakerna man kan göra med det i dag är minimala. I framtiden kan det däremot låsa upp vår bil, hitta din telefon utan att den piper eller hitta dina nycklar. Men det är då det.

Bättre batteritid och snabbare laddning


En av de få saker som jag spontant hade svarat att Apple Watch måste bli bättre på är batteriet. Här var Series 4 faktiskt min bästa upplevelse där man klarade två dygn utan problem. Med Series 5 kom always-on-skärmen som åt batteri och glömde man ladda som visste man att den skulle dö någon gång under dag två. Men det var värt det.

Series 6 med always-on och LTE påslaget klarar inte riktigt två dygn, men min känsla är att batteritiden är bättre än Series 5. Jag säger känsla eftersom jag haft den för kort tid för att hinna testa på riktigt. Jag ska köra ett test där jag kör klockan utan always-on påslaget och LTE avstängt, ska bli spännande att se vad man då får för batteritid.

Den officiella batteritiden för Apple Watch har varit 18 timmar i flera år nu, detta så klart beroende på hur man använder den. Det känns som att Apple prioriterar nya funktioner istället för att höja batteritiden på pappret, men de allra flesta av dessa funktioner går ju att stänga av vilket gör att man kan prioritera funktioner vs batteritid själv beroende på tillfälle eller tycke och smak. Men det är klart att jag gärna hade haft en klocka som räcker i en vecka. När klockan nu mäter en massa saker även under sömnen vill man ju ha på sig den hela tiden och inte bara på dagarna.

Series 6 har faktiskt fått bättre batteritid på pappret för vissa funktioner. Man kan numera spela musik i elva timmar och tränar man får man en extra timme. Det som gäller nu är elva timmar för inomhusträning, sju timmar utomhus med GPS och sex timmar utomhus med GPS och LTE. I de där 18 timmarna ingår förresten träning så är du en soffliggare får du garanterat fler timmar med batteri.

Att ladda klockan från noll till 80 procent går nu på en timme, mot en och en halv timme för Series 5. Till hundra procent kommer man nu på 90 minuter istället för 130 minuter. I min verklighet så brukar jag lägga klockan på laddning på morgonen medans jag duschar och det räcker gott för att fylla på för dagen, nu ännu mer än tidigare.

Mäter syremättnaden i blodet


EKG på Apple Watch är en medicinsk mätning och därför har Apple fått ansöka om tillstånd hos de lokala medicinska myndigheterna runt om i världen, vilket gör att det inte finns överallt och det tog ett tag innan den funktionen kom till Europa. Att mäta syremättnaden i blodet är tydligen inte detta eftersom den finns tillgänglig över hela världen och här i Europa från start, men det ska inte användas som ett medicinskt instrument utan för "välmående" eller well being som det heter på amerikanska.

Hur som helst är det en cool funktion som med röda lampor under klockan mäter syremättnaden i blodet. Det lyser rejält och funktionen är avstängd när man har teaterläget påslaget. Man kan så klart mäta mättnaden manuellt i blodet men klockan gör också mätningar i bakgrunden då och då, även när man sover.

Men vad ska man med det till? Även Apple är faktiskt lite luddiga på den här punkten, det finns egentligen ingen direkt vinst med att mäta syremättnaden för en normal person en normal onsdag. Däremot är det något som kan vara intressant under längre tid och vara en intressant beståndsdel under träning.


Det märks när man mäter syremättnaden i blodet.

Höjdmätare som alltid är aktiv


I ett fall som syremättnaden i blodet verkligen är intressant är om man är på hög höjd. En nyhet i Series 6 är att höjdmätaren alltid är aktiv och man kan alltså få en aktuell höjd på sekunden. Detta fungerar helt ok i de ytterst ovetenskapliga tester som jag har genomfört men är inget vetenskapligt instrument. Det är inte ens en egen sensor utan man kombinerar data från barometern, gpsen och wifi-nät i närheten för att lista ut vart man är och vilken höjd man är på. Varför jag säger att det fungerar helt ok är för att funktionen kollar vart du är och sedan används barometern för att se hur du flyttar dig i höjd. Detta gör att starthöjden kan diffa lite från en tid till en annan beroende på vart man är, men sedan är den exakt. Hemma har jag ena dagen fått 36 meter och andra dagen 16 meter men går jag ner för trappan minskar den alltid med två meter.

Man ska alltså inte sätta några pengar på att man är på ett visst antal meter ovanför havet, men om du sätter dig på en cykel och börjar cykla uppför ett berg är min ovetenskapliga gissning att start- och målhöjden kan vara några meter fel beroende på gps-data och annat, men hur högt du har tagit dig mellan dessa punkter bör vara bra exakt.

Man hittar höjden i kompass-appen eller så har man direkt på urtavlan. Denna data går att använda för andra appar vilket kommer att vara grymt för till exempel skidåkningsappar som nu mer exakt kan få till hur många meters fallhöjd du har klarat av på en dag i backen.

Ska man köpa en Apple Watch Series 6?


Ni som har läst mina tankar om Apple Watch SE vet att Apples utbud av klockor i år är bättre än någonsin och vilken nivå man ska lägga sig på beror på hur mycket man tänker använda klockan och framförallt hur stor budget man har.

Grundfrågan är om man ska köpa en Apple Watch över huvudtaget. Ja, om man kör iPhone och vill ha en kompis till sin telefon så är svaret "lätt". Jag tycker att jag är mindre fastknuten vid min telefon när jag har klockan på mig. Sen skulle jag ljuga om jag faktiskt gör så otroligt mycket med min klocka mer än notiser, träning och den där lilla detaljen med att visa vad klockan är. Men det är inte så lite det, eftersom jag verkligen gillar att ha den där på armen.

På frågan om man ska uppgradera så beror det så klart på vilken modell man har i dag. Har man sen Series 3 (eller tidigare), verkligen gillar sin klocka och vill ha större skärm tycker jag att det kan vara värt det. Har man en Series 4 eller 5 kan man sitta lugnt i båten.

På frågan om man ska köra en SE eller Series 6 beror det mycket på always-on-skärmen. Tycker man att det är en onödig detalj så är SE en grym deal. EKG och syremättnad i blodet är verkligen bonussaker för de allra flesta. SE kör också S5-chipet och är långt ifrån långsam och kommer att hålla länge.

Men vad får man om man köper en Series 6? En mycket trevlig skärm som är igång hela tiden. Ett lite snabbare chip som framtidssäkrar med bättre wifi och U1-chipet. Men man får också lite fler färger att välja mellan och framförallt, om man betalar för det, får man trevligare material som stål och titan. Jag är fullt medveten om att stål inte tar Apple Watch hela vägen från en digitalklocka till en "riktig" klocka men det gör riktigt mycket för den som vill vara lite stiligare.

Apple Watch Series 6 finns i två storlekar, 40 och 44 millimeter, och tre olika material, aluminium, stål och titan.
Aluminium finns i silver, rymdgrå, guld, blå och röd. Kostar från 4495 kronor för 40 mm och 4895 kronor för 44 mm.
Stål finns silver, grafit och guld. Kostar från 7695 kronor för 40 mm och 8295 kr för 44 mm. Rymdsvart finns, men då får man betala Hermès-pengar.
Titanversionen finns i naturlig titan och rymdsvart titan. Kostar 8695 kronor för 40 mm och 9295 kr för 44 mm.
Här kan du leka med storlekar, boetter och armband

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Apple Watch börjar närma sig perfektion
40.4°
0

Apple Watch börjar närma sig perfektion

Små nyheter i Series 6

Röstskådespelare förklarar dubbning
Med nio steg

Röstskådespelaren Sarah Natochenny pratar här om hur man bemästrar dubbning av filmer. Sarah har rätt bra koll på det där då hon varit den engelska rösten för Ash i Pokémon i snart 15 år. Tumnagel
36.7°
+
Frode Wikesjö
0

Ny trailer för sjunde säsongen i Apex Legends
Ta en titt på Olympus

I går släppte EA en ny trailer för den sjunde säsongen av Apex Legends och i den får vi oss en bättre koll på den nya kartan Olympus som säsongen erbjuder. Förutom denna nya karta kommer det så klart också erbjudas massvis med nya kosmetiska grejer, ett nytt fordon, klubbar, ett nytt Battle Pass, stöd för Steam och en ny hjälte. Denna nya hjälte heter Horizon och hon ser ut att ha en hel del gravitationsbaserade förmågor som man kommer kunna leka med. Sjunde säsongen i Apex Legends drar igång den 4 november. Tumnagel
37.3°
+
Frode Wikesjö
0

TikTok undviker blockad än en gång
Domare satte stopp för det

TikTok har än gång lyckats undvika att bli blockerat i USA eftersom en domare i Pennsylvania tillfälligt hävde förbudet som annars skulle träda i kraft den 12 november. Detta efter en rättegång där tre populära TikTok-stjärnor som stämde för att ett förbud skulle skada deras företag, som då är beroende av att TikTok fungerar i landet. Domaren ansåg att TikTok- stjärnornas videos hamnade under "informativt material" vilket i sin tur är skyddat under någon amerikansk lag. TikTok själva var rörda att deras användare är så passionerade och hade detta att säga om det hela: "We are deeply moved by the outpouring of support from our creators, who have worked to protect their rights to expression, their careers and to help small businesses, particularly during the pandemic. We stand behind our community as they share their voices, and we are committed to continuing to provide a home for them to do so." Justitieministeriet kan dock överklaga beslutet så TikTok är inte helt säkra ännu. Tumnagel
34.8°
+
Frode Wikesjö
0

Uncharted-filmen har filmats klart
Kors i taket!

Via Twitter meddelade Uncharted-filmens officiella konto att filmandet nu är klart. Nu drar klippandet och arbetet med de visuella effekterna i gång sen får vi väl se om de hinner bli klara innan sommaren då filmen förväntas ha premiär. Filmen är tänkt att utspela sig innan spelen och följer en yngre Nathan Drake (spelad av Tom Holland) på äventyr tillsammans med Sully (spelad av Mark Wahlberg). Hur som helst är det ju kul att se att detta långlivade projekt närmar sig ett definitivt slut som antagligen innebär att vi inte längre behöver läsa fler rubriker om diverse regissörer eller skådespelare som hoppar på samt av projektet. Tumnagel
41.6°
+
Frode Wikesjö
0

Sean Connery är död
Blev 90 år gammal

Idag nås vi av nyheten att skådespelaren Sean Connery har gått bort vid 90 års ålder och dog helt enkelt av hög ålder, berättar familjen. . När Sean var 18 år gammal började han med bodybuilding och i samband med en tävling i London 1953 fick han nys om en audition till musikalen South Pacific. Han provspelade och fick en plats i musikalens gosskör. Efter det lyckades han dock jobba upp sig och till slut knep han huvudrollen och det var det här som var starten på hans skådespelarkarriär. Det dröjde dock till 1957 innan han fick spela huvudroll på TV och detta var i den brittiska tv-versionen av "Requiem for a heavywheight". 1962 kom det stora genombrottet när han landade rollen som James Bond i filmen "Agent 007 med rätt att döda (Dr. No)" och resten är som ni säkert vet historia. Sean Connery spelade James Bond i totalt sju stycken filmer men han gjorde mycket mer. För sin roll i filmen De omutbara från 1987 vann han en Oscar för bästa manliga biroll. Sen har vi även sett honom i "Indiana Jones och det sista korståget", "Jakten på Röd oktober" och "The Rock". År 2000 adlades Sean Connery till sir av drottning Elizabeth II. 2006 gick han i pension. Tumnagel
5.7°
+
Roger Åberg Bobby Green
0

Google Meet rullar ut egna bakgrunder
På tiden!

Att ändra sin bakgrund under gruppsamtal är något som många tycker om att göra. Denna funktionalitet är ju tillgänglig i de flesta programmen numera men en plats där det lös med sin frånvaro var i Google Meet. Men nu rullar Google ut denna funktionalitet till sina användare så även de kan låtsas att de är i Nangijala när de diskuterar nästa års budgetförslag. Initialt är dessa bakgrunder endast tillgängliga på datorer via Chrome. Det är för tillfället oklart när detta kommer till telefonerna. Google har sagt att funktionaliteten rullas ut allt eftersom och att det kan ta upp till sju dagar innan samtliga användare har fåt den. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Tio minuter Spider-Man Miles Morales
Med dräkten från Into the Spider-Verse!

I kommande Spider-Man Miles Morales kommer du kunna låsa upp dräkten som Miles Morales har i en av mina favoritfilmer, nämligen underbara filmen Spider-Man: Into the Spider-Verse. Förutom att man ser extra tuff ut i den så kommer han också ha unika rörelser inspirerade från filmen med den på samt så kommer han röra sig med samma bildfrekvens som han gjorde i filmen. Värt att nämna är att det är något man kan stänga av om man känner att det blir lite för ryckigt. Dräkten får man tillgång till tidigt om man förbokar Spider-Man Miles Morales annars får man låsa upp den senare genom att spela själva spelet. Tumnagel
37.7°
+
Frode Wikesjö
0

Apple ersätter felaktiga AirPods Pro
Om de har problem med sprakande ljud eller brusreduceringen

Apple har lanserat ett nytt reparationsprogram för sina AirPods Pro som erbjuder gratis reparation, eller ersättning, av dessa trådlösa hörlurar om man har vissa specifika problem med dem. Dessa specifika problem är om du har problem med lurarnas brusreducering eller om de har sprakande ljud. - Crackling or static sounds that increase in loud environments, with exercise or while talking on the phone - Active Noise Cancellation not working as expected, such as a loss of bass sound, or an increase in background sounds, such as street or airplane noise Apple säger att endast ett fåtal AirPods Pro har dessa problem och att det kan dyka upp i lurar som är tillverkade innan oktober 2020. Detta reparationsprogram kommer endast gälla fram till nästa höst så passa på och byt om du har något av problemen ovan. Tumnagel
39.5°
+
Frode Wikesjö
0

Kort teaser för Willy’s Wonderland
Nicolas Cage slåss mot animatroniska djur

Här har vi en kort liten teaser för den kommande filmen Willy’s Wonderland som handlar om en vaktmästare som strider mot animatroniska djur i en övergiven restaurang. Det hela känns ju lite Five Nights at Freddy’s-inspirerat men i väntan på att Blumhouse får klart sin Five Nights at Freddy’s-film kan man ju kolla in den här så länge. Exakt när filmen har premiär är oklart just nu men någon gång under 2021 kommer den dyka upp på diverse VOD-tjänster. Bonus-teaser nedan. Tumnagel
38.6°
+
Frode Wikesjö
0

Com Hem förlänger avtalet med TV4
Dock endast tillfälligt

Natten till i dag riskerade 2,1 miljoner Com Hem- och Boxer-kunder att bli av med hela tv-utbudet från TV4. Detta eftersom parterna inte kommer överens då Com Hem tyckte att TV4 ville höja priset på sina tjänster lite väl mycket. Men de flesta märkte kanske i natt att TV4-utbudet inte försvann och detta för att parterna tillfälligt förlängt avtalet. Tydligen är de fortfarande inte överens över nya prisläget men ingen av parterna ville väl se att de 2,1 miljoner kunderna blev av med kanalutbudet på grund av denna konflikt. Hur länge denna tillfälliga förlängning kommer gälla är oklart just nu. Tumnagel
32.3°
+
Frode Wikesjö
0

Microsoft listar novembers Games With Gold-spel
Full Spectrum Warrior kan man ju spela om

November är bara någon dag bort och Microsoft har nu levererat lite nyheter gällande nästa månads Games with Gold-spel. Den här gången är än en gång ett aningen klent utbud, men några timmars underhållning med Full Spectrum Warrior bör man ändå få ut. Hur som helst är spelen under november månad Aragami: Shadow Edition, Swimsanity!, Full Spectrum Warrior och Lego Indiana Jones. Släppschemat ser ut som sådan: Aragami: Shadow Edition: 1 - 30 november. Swimsanity!: 16 november - 15 december. Full Spectrum Warrior 1 - 15 november Lego Indiana Jones 16 - 30 november. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Berkeleys sportbil Bandit återupplivas
Går att få med EcoBoost-motor eller elmotor

Berkeley Cars var en brittisk biltillverkare som byggde sportbilar mellan 1956 och 1960. Fyra stycken modeller blev till och en av dessa var en öppen liten bil som hette Bandit. Endast två stycken exemplar tillverkades innan man gick i konkurs. Nu ska industridesignern Martin Rees och motorsportingenjören Simon Scleater återuppliva märket och planen är att i april nästa år lansera en modern version av Bandit. Designen sägs vara lite retro-inspirerad och för den står Vladas Trakselis. Bilen kommer att erbjudas både som öppen roadster och som Coupé. Chassiet ska vara i komposit och man ska ha använt sig av växtbaserade material för att få ihop det hela. Bilen kommer erbjudas med Fords EcoBoost-fyra på 2,4 liter. Effekten ska ligga på 406 hästar och maskinen kopplas till en sexpetad manuell låda som driver bakhjulen. Roadstern som ska väga 700 kilo ska klara 0-100 km/h på strax över 3,5 sekunder. Vill man inte ha förbränningsmotor ska modellen även erbjudas som elbil, men vad det handlar om för motor eller batteripack då är oklart för tillfället. Några prisuppgifter eller liknande har vi inte fått än tyvärr. Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0

Hur har vi kunnat leva utan en kantig telefon?
Må iPhone va kantig för evigt

När iPhone 4 kom en gång i tiden var det ett stort steg framåt när det kommer till byggen av mobiler. Sedan kom iPhone 5, 5S och SE som alla var förfiningar av denna underbara form med kantiga sidor och rundade hörn. Telefoner som låg skönt i handen och som man visste var de var. Sedan kom iPhone 6 och en era av rundade hörn startade. En av anledningarna till att man hoppade på det tåget var säkert att de nya telefonerna jämfört med iPhone 5 var betydligt större, och det gömdes lite av den rundare känslan. Nu har jag levt med iPhone 12 och 12 Pro i dryga två veckor och när jag ibland tar upp min iPhone 11 Pro Max undrar jag vad vi har stått ut med detta i alla dessa år sedan iPhone 6 kom. Den gamla telefonen känns nämligen som en hal tvål och jag blir typ lite rädd när jag tar upp den. Vill hålla den med två händer för säkerhets skull. Jag kanske inte behöver skriva att jag älskar formen på nya iPhone 12 utan det har ni nog listat ut själva. Det är en fröjd att ha en telefon som man vet exakt var man har den när man håller i den. Man kan kanske tro att kantigt ska ligga sämre i handen, men det är precis tvärtom. Det är också något charmigt med en totalt platt telefon. Alla de sluttande skärmar vi har behövt utstå under de senaste åren har varit fräcka och lurat ögonen att skärmen inte har några kanter, men de är värdelösa att se på och bör behandlas med silkesvantar. Att kunna lägga ner telefonen på bordet och den ligger totalt platt mot ytan är konstigt tillfredställande. Nu väntar vi bara på att den där kameraklumpen magiskt ska försvinna så att vi även får en helt platt baksida. Det hade varit något det. Tumnagel
47.0°
+
Roger Åberg
0

Amazon släpper sin smarta hylla till fler företagskunder
Hyllan som känner av när något håller på att ta slut

Förra året presenterade Amazon den smarta hyllan "Dash Smart Shelf" som själv kunde känna av om något som förvarades på denna höll på att ta slut. När så var fallet påmindes kunden om detta eller så gick det att ställa in så att varan som höll på att ta slut beställdes automatiskt från Amazon eller någon av deras partners. När Amazon presenterade Dash Smart Shelf var den endast tillgänglig för en mindre skara med testkunder. Efter att dessa testat systemet i ett år så meddelar dock Amazon att den smarta hyllan nu kommer att gå att köpa av alla Amazons amerikanska företagskunder. Dash Smart Shelf finns i tre storlekar, 18x18 cm, 30x25 cm samt 45x30 cm. Oavsett storlek så kostar de 20 dollar styck. Om Amazon har några planer på att lansera sin smarta hylla här i Sverige finns det än så länga inga uppgifter om. Tumnagel
35.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ta en titt på dokumentär om Shinji Mikami
Lite helgnörderi

Shinji Mikami är lite utav en legend i spelbranschen. Mikami har jobbat med spel sedan 1990 och arbetat på Capcom, Platinum Games och hänger nu på Tango Gameworks och har under sin karriär skapat titlar som Resident Evil, God Hand, Vanquish och The Evil Within. Nu har en dokumentär om Mikami släppts och denna kan ni ta en titt på precis här. Första delen har ni ovan och i den får vi reda på hur det var att börja på Capcom och skapa klassiker som Resident Evil samt vilka influenser Mikami haft under sin karriär. Andra delen hittar ni nedan och i den får vi följa Mikamis karriär efter han lämnade Capcom för att jobba med bland annat Platinum Games. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

NASA har nu säkrat materialet man samlade in från asteroid
Nu ska det bara ta sig tillbaka jorden med

NASA har nu bekräftat att det material deras farkost OSIRIS-Rex samlade in från asteroiden Bennu förra veckan nu lagts i behållaren "Sample Return Capsule" (SRC) där det kommer att förvaras till denna förhoppningsvis landar välbehållen på jorden nästa år. NASA-chefen Jim Bridenstine säger om uppdraget som OSIRIS-Rex nu genomfört: "This achievement by OSIRIS-REx on behalf of NASA and the world has lifted our vision to the higher things we can achieve together, as teams and nations. Together a team comprising industry, academia and international partners, and a talented and diverse team of NASA employees with all types of expertise, has put us on course to vastly increase our collection on Earth of samples from space. Samples like this are going to transform what we know about our universe and ourselves, which is at the base of all NASA’s endeavors." I mars nästa kommer OSIRIS-Rex att ligga i rätt position för att påbörja sin återresa till jorden. NASA planerar att SRC-kapseln och dess unika innehåll kommer att landa i delstaten Utah 23 september 2023. Tumnagel
42.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Roccat släpper Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL
Rätt tunna tangentbord

Roccat har nu lanserat det senaste tillskotten i Vulcan-serien och enheterna går under namnen Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL. Som ni säkert redan listat ut av namnen så handlar det om ett fullstort tangentbord samt ett lite mindre utan numpad. Vulcan Pro kommer med Roccats nya Titan Optical-brytare som ska enligt Roccat registrera knapptryck 100 gånger snabbare än vanliga mekaniska brytare och ha längre livstid med upp till 100 miljoner klick. Enheterna kommer även med Roccats AIMO-belysning som går att justera fritt Vulcan Pro och Vulcan Pro TKL finns tillgängliga i butik nu och priset ligger på 1799 kronor. Undertecknad har kört TKL-versionen av tangentbordet den senaste veckan och om ni vill läsa lite åsikter om det så är det bara att klicka på läs mer. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

McLaren Senna-ägare kör sin bil där den hör hemma
På banan

En McLaren Senna hör hemma på banan. Det vet den här ägaren som här tar oss med på en åktur runt Red Bull Ring i Österrike. Tumnagel
40.4°
+
Bobby Green
0

Nytt album från Zacke
Pengar. Frihet. Zakaria Jamal

För fyra år sedan släppte Luleårapparen Zacke sitt senaste album Fattigkussen som han grammisnominerades för. Idag släpps en ny platta och den heter Pengar. Frihet. Zakaria Jamal. Det här ska vara hans mest politiska skiva hittills och han säger att han leker med den svenska självbilden och den svenska medelklassen i låtarna. Lyssna kan du göra nedan. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Oreo har byggt ett säkert valv för kakor
För att kunna förvara dessa till eftervärlden

Den 3 november kommer asteroiden 2018VP1 att passera jorden. Det finns en chans på 0,41 procent att den dammar in i jorden och att allt liv här utplånas, typ. Fast eftersom den bara är två meter i diameter så jag tror att vi klarar oss. Men om nu jorden skulle träffas av något så att det blir kaos här kan det ju vara bra att lagra saker i ett säkert valv så att världen kan leva vidare när dammet har lagt sig. Det är därför bland annat Global Seed Vault på Svalbard finns där massa fröer förvaras. Och nu finns även Global Oreo Vault i närheten av detta där kakor förvaras till eftervärlden. Tumnagel
70kg
+
Bobby Green

Iggy Pop - Cry For Love
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och då ska man lyssna på lite bra musik. Denna vecka blir det Iggy Pop med dängan Cry For Love. Bonusklipp nedan. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Marabou Pepparkakskladdkaka
Finns i butik nu

Klart man även ska äta kladdkaka runt jul. Almondy och Marabou presenterar därför årets nyhet som är Pepparkakskladdkaka. Kombinerar man goda saker blir det ju bara godare så även om jag inte har testat denna kan den ju inte vara äcklig. Pepparkakor äter man ju några kilo utan problem och så även kladdkaka. Kakan ska vara riktigt kladdig och i den finns bland annat smält mjölkchoklad och pepparkakskryddor. Ett tips är att servera den med lingongrädde för att öka på julkänslan ytterligare. Kostar mellan 25 och 30 kronor och ska finnas i frysdiskarna nu. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Trailer för Zappa
Dokumentär om Frank Zappa

Frank Zappa var en amerikansk kompositör, musiker, gitarrist, textförfattare, sångare, artist och debattör. I dokumentären Zappa får vi reda på mer om hans liv och vad hans karriär har inneburit. Bonusklipp nedan. Tumnagel
103kg
+
Bobby Green

Ett väldigt avlägset värdshus
Finns ute i den australiensiska öknen

Tjukayirla Roadhouse är en butik och värdshus som drivs av Carol, Ross och deras hund Bronson. Det ligger i den Stora Victoriaöknen i södra Australien och är en av de mest isolerade platserna i landet. I det här klippet får vi hänga med till stället och se hur det ser ut. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Svenska Purity Navy Strength Gin får fint pris
Utsedd till en av världens bästa giner

Det skånska destilleriet Purity har nu blivit utsedd som en av världens bästa giner vid årets International Spirit Challenge i London. Priset fick man för Purity Navy Strength Gin som är en starkare gin med 57,14 procent alkoholhalt. Masterblender Mathias Tönnesson säger följande: "Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100m sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt. Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen." Ginen har nummer 83402 på Systembolaget och du hittar den här. För en flaska som rymmer 0,7 liter får du betala 449 kronor. Tumnagel
127kg
+
Bobby Green

Tuggummit Mind The Gum lanseras i sverige
Ska kunna motverka mental trötthet

Mind The Gum är ett tuggummi som ursprungligen är utvecklat av italienska forskare och det lanserades 2015. Sedan dess har man sålt 15 miljoner tuggummin. Zlatan Ibrahimovic blev nyligen partner i företaget och nu i höst ska produkten lanseras här i Sverige. Tuggummit innehåller 15 stycken aktiva ingredienser bestående av koffein, vitaminer, aminosyror, antioxidanter och säger sig kunna motverka mental trötthet. Mind The Gum kommer inledningsvis att säljas på apotek men exakt när och vad det då kommer att kosta är oklart för tillfället. På hemsidan kostar ett 36-pack 19,90 euro. Tumnagel
-84kg
+
Bobby Green

Johnnie Walker-whisky för 179.900 kronor
Finns nu på Systembolaget

Whisky-tillverkaren Johnnie Walker fyller i år hela 200 år och detta ska givetvis firas. Man gör det bland annat genom att släppa fyra stycken flaskor i begränsad upplaga och en av dessa sticker ut rejält - eftersom den kostar 179.900 kronor. För de slanten får man en Masterx27s Ruby Reserve som beskrivs som "en rik och perfekt balanserad 40-årig Scotch". Det här blir den dyraste Johnnie Walker-flaskan som någonsin har sålts på Systembolaget. John Williams som är Global Scotch Director på den brittisk dryckeskoncernen Diageo säger följande: "Vi vill visa upp denna 200-åriga resa genom att lansera dessa fyra exlusiva limited edition whiskys. De är en hyllning till vart vi kommer ifrån. Men kanske mer än så, de ger uttryck för vad vi kan åstadkomma idag och framöver. Johns glöd, vision och entrepenörskap är nyckeln till att Johnnie Walker som varumärke har växt sig så starkt genom åren. Detta lade också grunden till en ny framtid inom skotsk whisky, då hans sätt att framställa whisky på har inspirerat alla följande generationer av whiskytillverkare." Läs mer om flaskorna på länken nedan. Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Årets glögg från Stockholms Bränneri
Winter Negroni

Förra året släppte Stockholms Bränneri en Gin & Tonic-glögg. I år tar man ytterligare ett steg och presenterar nu Winter Negroni. Man har utgått från bränneriets Dry Gin och den egna Aperitif - Röd och sedan kryddat kombon med klassiska julkryddor som kryddnejlika, kardemumma, apelsin och kanel. Till det adderas kallpressad körsbärs- och svartvinbärsmust. Erik Hasselgärde som är produktionsansvarig beskriver den på det här viset: "I år tar vi ytterligare ett steg med en nytolkning, men kom samtidigt närmre vad en klassisk glögg innefattar; värmande bäriga toner, julkryddor och sötma, som vi nu gifter med Negronins djupa smak och balanserande bitterhet. Glögg möter en Negroni helt enkelt." Winter Negroni släpps den 4 november klockan 10.00 på länken nedan. Alkoholhalten ligger på 22 procent och för en flaska som rymmer 500 milliliter får man betala 192 kronor. Tumnagel
122kg
+
Bobby Green

Varför tvättar man riset innan man kokar det?
Adam Ragusea förklarar

Brukar du tvätta riset innan du kokar det? Behövs det ens? Det beror på vilket typ av ris du kokar och vad du ska ha det till. Adam Ragusea förklarar i sitt senaste klipp. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Det här är Hyundais minsta elbil
Något för barnen att köra omkring med

Hyundai presenterar nu sin minsta elbil hittills och det är en barnversion av konceptbilen 45 Concept som vi har skrivit om tidigare. Under skalet på den lilla barnbilen sitter två stycken DC-motorer som ger den en toppfart på 7 km/h. Vad den har för räckvidd på en laddning framgår dock inte. För att vara lite snälla mot naturen är bilen faktiskt byggd i trä. Om man kommer att kunna köpa den, när och vad den då skulle kunna tänkas kosta får vi tyvärr inte reda på just nu. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green