m
Apple Watch börjar närma sig perfektion

Apple Watch börjar närma sig perfektion
Små nyheter i Series 6

Pryl / Klockor

När en ny produkttyp kommer så är oftast första generationen spännande men helt ärligt rätt dålig. Andra brukar vara helt ok och tredje riktigt bra. Så var det helt klart med Apple Watch. Första generationen, som kallas för Series 0, fungerade och var rolig men var riktigt, riktigt långsam. Andra generationen, som kallas Series 1 och 2, var mer hanterbar och Series 3, som fortfarande säljs, var riktigt bra.

Med Series 4 togs ett riktigt stort steg med den större skärmen och EKG och med Series 5 fick vi always-on-skärm, saker som helt klart var trevliga men som man bevisligen klarar sig utan eftersom Apple säljer Series 3 och miljoner med människor är alldeles nöjda med den modellen.

TL;DR Apple Watch Series 6 är inte en så stor uppgradering från Series 5. Men betyder det att det är en dålig produkt? Tvärtom! Apple Watch börjar bli en riktigt mogen produkt och köper du en Series 6 kommer du att kunna ha den i många år framöver. Den enda riktiga konkurrenten är Apple Watch SE.

Nyheterna i Series 6 är ännu mer förfiningar jämfört mot Series 5 så den som i dag har en Series 5 behöver inte springa till affären för att uppgradera. Men att det inte kommer några revolutionerande nyheter är samtidigt ett bevis på att produkten börjar bli allt mer komplett, för just nu saknas inte någon större funktion i Apple Watch. Eller jo, en. Men vi återkommer till det.

Fyra nya färger


Årets upplaga levererar rejält på färgfronten. Eller färger är nästan att förminska det, det är snarare olika typer av behandlingar vi pratar om. Istället för att bara ha en unik variant som kostar skjortan har man satsat på två färgglada alternativ i aliminiumform och två stiliga alternativ i stålform. Jag har inte ännu sett de färgglada alternativen på riktigt, men det verkar vara av samma underbara stil som den första Product Red-iPhonen, som kanske är min favoritfärg på en telefon någonsin. Aluminumversionen av Series 6 finns nu alltså inte bara i silver, rymdgrå och guld utan även i blå och röd.

Tillsammans med det stora utbud av band som redan finns kan man göra en oerhört stor mängd kombinationer. Vi återkommer med recension av de nya banden utan spännen när vi fått tag på dem.

På stålsidan har det rymdgrå ersatts av grafit som verkar vara helt rätt beslut. Förra årets rymdgråa var nämligen lite väl lik den rymdgråa i aluminium och faktiskt lite tråkig. Grafit känns mer som en stålklocka med lite mörkare attityd. Man har också tagit fram en riktigt härlig guldversion som jag har provat. Denna är verkligen inte alls för mycket bling utan känslan av sobert 18k-guld finns verkligen där. Personligen hade jag nog klarat av lite, lite mer blingkänsla men samtidigt så passar den här lite mer neutrala bra i lite fler sammanhang.

De två titanversionerna är kvar från förra året.


Efter ett års användning har Series 5 i stål noll repor. Series 6 lär inte vara sämre.

Hårdheten är skillnaden


Förutom prislappen och materialet är skillnaden mellan aluminiumversionen och stål/titan-versionen kvaliteten på glaset. Jag har tyvärr inte kört den mjukare varianten av glaset på ett tag nu men har det senaste året kört stålversionen som har safirglas:ish. Jag säger ish eftersom testare har lyckats repa glaset med mjukare material än vad man ska kunna göra med safirglas men faktum är att glaset och även beläggningen på det rostfria stålet är fantastisk. Efter ett års användande där jag har kört klockan mer eller mindre hela tiden utan att ha tagit av den för att den kanske ska skadas har jag inte en enda repa. Det är väldigt imponerande.

Ljusstarkare skärm gör skillnad i solljuset


Skärmen är lika stor och har samma form som förra året, men har mer drag i sig. Det här gör främst skillnad i always-on-läget när man är utomhus. Förra årets skärm levererade 200 nits i det här läget och årets 500 nits.

När man är inomhus gör detta inte någon större skillnad alls faktiskt. Anledningen till det är att om det inte är så ljust så behöver inte skärmen leverera så många nits för att det ska vara behagligt. Utomhus däremot är skillnaden betydligt större. I indirekt solljus ser man verkligen skillnaden och i direkt solljus är Series 5 i princip svart. Förändrar detta ditt liv? Knappast, men en trevlig nyhet helt klart.


Klockorna i sol, med blänk


Klockorna i sol, rakt framifrån i standby-läge


Klockorna i aktivt läge

Snabbare, men det är inte allt


I Apple Watch Series 6 sitter Apples nya S6-chip, eller System in Package som Apple kallar det. S6 är 20 procent snabbare än förra årets S5 som inte alls var långsam. Jag tycker mig märka skillnaden, framförallt känns Siri snabbare. Men S6 bjuder även på stöd för Wifi 5 GHz och har dessutom U1-chipet. Exakt hur det där U1-chipet kommer att göra våra liv bättre återstår fortfarande att se, men att det är på plats är knappast en nackdel även om sakerna man kan göra med det i dag är minimala. I framtiden kan det däremot låsa upp vår bil, hitta din telefon utan att den piper eller hitta dina nycklar. Men det är då det.

Bättre batteritid och snabbare laddning


En av de få saker som jag spontant hade svarat att Apple Watch måste bli bättre på är batteriet. Här var Series 4 faktiskt min bästa upplevelse där man klarade två dygn utan problem. Med Series 5 kom always-on-skärmen som åt batteri och glömde man ladda som visste man att den skulle dö någon gång under dag två. Men det var värt det.

Series 6 med always-on och LTE påslaget klarar inte riktigt två dygn, men min känsla är att batteritiden är bättre än Series 5. Jag säger känsla eftersom jag haft den för kort tid för att hinna testa på riktigt. Jag ska köra ett test där jag kör klockan utan always-on påslaget och LTE avstängt, ska bli spännande att se vad man då får för batteritid.

Den officiella batteritiden för Apple Watch har varit 18 timmar i flera år nu, detta så klart beroende på hur man använder den. Det känns som att Apple prioriterar nya funktioner istället för att höja batteritiden på pappret, men de allra flesta av dessa funktioner går ju att stänga av vilket gör att man kan prioritera funktioner vs batteritid själv beroende på tillfälle eller tycke och smak. Men det är klart att jag gärna hade haft en klocka som räcker i en vecka. När klockan nu mäter en massa saker även under sömnen vill man ju ha på sig den hela tiden och inte bara på dagarna.

Series 6 har faktiskt fått bättre batteritid på pappret för vissa funktioner. Man kan numera spela musik i elva timmar och tränar man får man en extra timme. Det som gäller nu är elva timmar för inomhusträning, sju timmar utomhus med GPS och sex timmar utomhus med GPS och LTE. I de där 18 timmarna ingår förresten träning så är du en soffliggare får du garanterat fler timmar med batteri.

Att ladda klockan från noll till 80 procent går nu på en timme, mot en och en halv timme för Series 5. Till hundra procent kommer man nu på 90 minuter istället för 130 minuter. I min verklighet så brukar jag lägga klockan på laddning på morgonen medans jag duschar och det räcker gott för att fylla på för dagen, nu ännu mer än tidigare.

Mäter syremättnaden i blodet


EKG på Apple Watch är en medicinsk mätning och därför har Apple fått ansöka om tillstånd hos de lokala medicinska myndigheterna runt om i världen, vilket gör att det inte finns överallt och det tog ett tag innan den funktionen kom till Europa. Att mäta syremättnaden i blodet är tydligen inte detta eftersom den finns tillgänglig över hela världen och här i Europa från start, men det ska inte användas som ett medicinskt instrument utan för "välmående" eller well being som det heter på amerikanska.

Hur som helst är det en cool funktion som med röda lampor under klockan mäter syremättnaden i blodet. Det lyser rejält och funktionen är avstängd när man har teaterläget påslaget. Man kan så klart mäta mättnaden manuellt i blodet men klockan gör också mätningar i bakgrunden då och då, även när man sover.

Men vad ska man med det till? Även Apple är faktiskt lite luddiga på den här punkten, det finns egentligen ingen direkt vinst med att mäta syremättnaden för en normal person en normal onsdag. Däremot är det något som kan vara intressant under längre tid och vara en intressant beståndsdel under träning.


Det märks när man mäter syremättnaden i blodet.

Höjdmätare som alltid är aktiv


I ett fall som syremättnaden i blodet verkligen är intressant är om man är på hög höjd. En nyhet i Series 6 är att höjdmätaren alltid är aktiv och man kan alltså få en aktuell höjd på sekunden. Detta fungerar helt ok i de ytterst ovetenskapliga tester som jag har genomfört men är inget vetenskapligt instrument. Det är inte ens en egen sensor utan man kombinerar data från barometern, gpsen och wifi-nät i närheten för att lista ut vart man är och vilken höjd man är på. Varför jag säger att det fungerar helt ok är för att funktionen kollar vart du är och sedan används barometern för att se hur du flyttar dig i höjd. Detta gör att starthöjden kan diffa lite från en tid till en annan beroende på vart man är, men sedan är den exakt. Hemma har jag ena dagen fått 36 meter och andra dagen 16 meter men går jag ner för trappan minskar den alltid med två meter.

Man ska alltså inte sätta några pengar på att man är på ett visst antal meter ovanför havet, men om du sätter dig på en cykel och börjar cykla uppför ett berg är min ovetenskapliga gissning att start- och målhöjden kan vara några meter fel beroende på gps-data och annat, men hur högt du har tagit dig mellan dessa punkter bör vara bra exakt.

Man hittar höjden i kompass-appen eller så har man direkt på urtavlan. Denna data går att använda för andra appar vilket kommer att vara grymt för till exempel skidåkningsappar som nu mer exakt kan få till hur många meters fallhöjd du har klarat av på en dag i backen.

Ska man köpa en Apple Watch Series 6?


Ni som har läst mina tankar om Apple Watch SE vet att Apples utbud av klockor i år är bättre än någonsin och vilken nivå man ska lägga sig på beror på hur mycket man tänker använda klockan och framförallt hur stor budget man har.

Grundfrågan är om man ska köpa en Apple Watch över huvudtaget. Ja, om man kör iPhone och vill ha en kompis till sin telefon så är svaret "lätt". Jag tycker att jag är mindre fastknuten vid min telefon när jag har klockan på mig. Sen skulle jag ljuga om jag faktiskt gör så otroligt mycket med min klocka mer än notiser, träning och den där lilla detaljen med att visa vad klockan är. Men det är inte så lite det, eftersom jag verkligen gillar att ha den där på armen.

På frågan om man ska uppgradera så beror det så klart på vilken modell man har i dag. Har man sen Series 3 (eller tidigare), verkligen gillar sin klocka och vill ha större skärm tycker jag att det kan vara värt det. Har man en Series 4 eller 5 kan man sitta lugnt i båten.

På frågan om man ska köra en SE eller Series 6 beror det mycket på always-on-skärmen. Tycker man att det är en onödig detalj så är SE en grym deal. EKG och syremättnad i blodet är verkligen bonussaker för de allra flesta. SE kör också S5-chipet och är långt ifrån långsam och kommer att hålla länge.

Men vad får man om man köper en Series 6? En mycket trevlig skärm som är igång hela tiden. Ett lite snabbare chip som framtidssäkrar med bättre wifi och U1-chipet. Men man får också lite fler färger att välja mellan och framförallt, om man betalar för det, får man trevligare material som stål och titan. Jag är fullt medveten om att stål inte tar Apple Watch hela vägen från en digitalklocka till en "riktig" klocka men det gör riktigt mycket för den som vill vara lite stiligare.

Apple Watch Series 6 finns i två storlekar, 40 och 44 millimeter, och tre olika material, aluminium, stål och titan.
Aluminium finns i silver, rymdgrå, guld, blå och röd. Kostar från 4495 kronor för 40 mm och 4895 kronor för 44 mm.
Stål finns silver, grafit och guld. Kostar från 7695 kronor för 40 mm och 8295 kr för 44 mm. Rymdsvart finns, men då får man betala Hermès-pengar.
Titanversionen finns i naturlig titan och rymdsvart titan. Kostar 8695 kronor för 40 mm och 9295 kr för 44 mm.
Här kan du leka med storlekar, boetter och armband

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Apple Watch börjar närma sig perfektion
40.5°
0

Apple Watch börjar närma sig perfektion

Små nyheter i Series 6

iDOS 2 kan plockas bort från App Store
Apple har ställt in siktet

Trots att den poplulära DOS-emulatorn iDOS 2 funnits tillgänlgig i Apples App Store sedan 2014 riskerar den nu att plockas bort därifrån. Detta eftersom Apple anser att emulatorn strider mot app-butikens villkor eftersom den påstås köra kod som inte är tillåten som tillåter att den laddar ner externt innehåll som trots att den funnits tillgänglig i butiken sedan 2014. Det handlar bland annat om att appen inte får köra eller installera exekverbar kod utan nödvändiga licenser. Specifically, your app executes iDOS package and image files and allows iTunes File Sharing and Files support for importing games. Executing code can introduce or changes features or functionality of the app and allows for downloading of content without licensing. Om inte utvecklaren tar denna funktionalitet från appen kommer Apple plocka bort den från App Store. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kort teaser för No Time to Die
Mycket action

Det har blivit en hel del teaserns och trailers för den kommande Bond-filmen No Time to Die de senaste åren. Detta för att man senarelagt premiärdatumet hela tiden på grund av den här coronagrejen. Men om några månader hoppas man kunna släppa den i biograferna och därför släpptes det nyss en teaser till för att hajpa detta faktum en aning. Teasern kan du se ovan och själva premiärdatumet är just nu satt till den 30 september. I No Time to Die har James Bond lämnat sin tjänst och njuter av ett lugnt liv på Jamaica. Det blir dock kortvarigt när hans gamla vän Felix Leiter från CIA dyker upp och ber om hjälp. Uppdraget att rädda en kidnappad forskare visar sig bli mer förrädiskt än väntat. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Bolt slutar hyra ut elsparkcyklar på helgnätter
Hoppas det ska minska antalet olyckor

Elsparkcykel-uthyraren Bolt skriver i ett pressmeddelande att man kommer att sluta hyra ut sina fordon under helgnätter. Anledningen till det är att man tror att antalet olyckor där elsparkcyklar är inblandade kommer att minska om dessa inte finns tillgängliga nattetid. Bolts elsparkcyklar kommer inte gå att hyra mellan klockan 00:00 och 05:00 på fredagsnätter och lördagsnätter i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. TT skriver att enligt en enkätundersökning som presenterades tidigare i år så hade över hälften av de som sökt vård efter elsparkcykelolyckor druckit alkohol. Om inte elsparkcyklarna finns tillgängliga på helgnätter så finns väl även möjligheten att antalet alkoholpåverkade som färdas på fordonen kan komma att minska. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix ryktas göra Pokémon-serie
Integreras med deras framtida satsning på spel?

Variety rapporterar att Netflix håller på att ta fram en tv-serie med riktiga skådespelare baserad på de populära Pokémon-spelen. Det hela skulle kunna påminna om filmen Detective Pikachu som släpptes 2019, en film där bland andra Ryan Reynolds och Justice Smith medverkade. Netflix kör redan idag flera animerade Pokémon-serier som till exempel Pokemon: Indigo League och Pokemon Journeys. Givet att Netflix tidigare den här månaden uppgav att man skulle börja satsa på spel så har det redan börjar spekuleras om att Netflix kanske även har ett exklusivt Pokémon-spel kopplat till den kommande tv-serien. När vi kan få se eventuellt live-action-serie med Pokémon på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

13-åriga Nishiya Momiji plockade hem OS-guld
Bäst på skateboard

Det japanska skateboard-undret Nishiya Momiji lyckades nyligen kamma hem OS-guld i Skateboard under Olympiska sommarspelen i Japan. Hon fick guld för street-gren och samtliga tre medaljer i denna gren gick till tonåringar då silvret norpades av 13-åriga Rayssa Leal från Brasilien samt så plockades bronset av 16-åriga Funa Nakayama från Japan. I och med Nishiyas kuldmedalj blev hon bland de yngsta att vinna en guldmedalj i de Olympiska spelen. Den som var yngst att vinna guldet var Marjorie Gestring som vann guldet i trampolin under Olympiska spelen i Berlin 1936. Hon var då också 13 men 63 dagar yngre än vad Nishiya är nu. Tumnagel
42.9°
+
Frode Wikesjö
0

Jeff Bezos kan tänka sig att betala för månlandare
Erbjuder NASA två miljarder dollar för att få haka på till månen

Blue Origins grundare Jeff Bezos har skrivit ett öppet brev till NASA:s chef Bill Nelson där han uppger att Blue Origin kan tänka sig att betala en stor del av utvecklingskostnaden för företagets månlandare Blue Moon. Detta är något som Blue Origin gör i ett sista försök att försöka få in en fot i NASA:s Artemis-projekt som siktar på att landa människor på månen inom några år. Tidigare i år blev det klart att NASA gav kontraktet för den bemannade månlandaren till SpaceX och deras Starship. NASA ville ursprungligen ha två olika alternativ till bemannade månlandare. Då deras budget bara räckte till en så föll valet på SpaceX, ett alternativ som var betydligt mycket billigare än Blue Origins månlandare Blue Moon. SpaceX vill ha 2,9 miljarder dollar för att göra Starship till en bemannad månlandare men säger samtidigt att man själva kommer att lägga sex miljarder dollar på att utveckla Starship för resor till månen och andra platser. I Jeff Bezos brev så uppger han att Blue Origin kan lägga två miljarder dollar på att själva utveckla Blue Moon tillsammans med sina partners Lockheed Martin, Northrop Grumman och Draper. Det innebär att NASA inte skulle behöva betala de närmare 6 miljarder dollar som Blue Origin ursprungligen ville ha för att utveckla Blue Moon. Huruvida NASA antar Blue Origins erbjudande och kanske till slut ändå står med två alternativ för bemannade månlandningar återstår att se. Tumnagel
34.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Deep fake-YouTuber får jobb hos ILM
Han som fixade Luke Skywalker i The Mandalorian

I slutet av den andra säsongen av The Mandalorian dök en ung Luke Skywalker upp. Med hjälp av lite datormagi försökte man övertyga folk om att detta vara en ung Mark Hamill men det såg ju inte jättebra ut. YouTube-användaren Shamook försökte fixa till denna scen genom att göra en egen deep fake av just denna scen. På endast fyra dagar lyckades han förbättra ansiktet avsevärt och resultatet kan ses i klippet ovan. Tydligen imponerade detta klipp folket på Lucasfilm så pass mycket att han nu fått jobb på Lucasfilms avdelning för visuella effekter, Industrial Light and Magic (ILM). Eftersom Lucasfilm verkligen gillar använda deep fake-ansikten i filmerna kan man nog räkna med att Shamook kommer få en del att göra framöver. Tumnagel
47.9°
+
Frode Wikesjö
0

Tesla levererade över 200.000 bilar under årets andra kvartal
Gjorde även en vinst på över en miljard dollar

Igår presenterade Tesla resultatet för året andra kvartal och företaget ser nu ut att gå bättre än någonsin förut. Under kvartalet levererade Tesla 201.250 bilar vilket var en ökning med 150 procent jämfört med samma period förra året. Det innebar även att Tesla kunde räkna in en vinst på 1,1 miljarder dollar för kvartalet, något som man man aldrig gjort tidigare under ett kvartal. Under presentationen av årets kvartalsrapport meddelade Tesla att man under kvartalet även byggt cirka 1000 nya laddstationer till sitt SuperCharger-nätverk. Tumnagel
31.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Låg efterfrågan för körkortslån
Regeringen kommer därför ändra reglerna

Eftersom det är så pass få som ansöker det så kallade körkortslånet från CSN kommer Regeringen göra flertalet regeländringar i hopp om att fler ska söka det. Sedan lånet infördes under 2018 har endast 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad. Den siffran är Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) inte helt nöjd med då det är endast en tredjedel så många som det har avsatts pengar till. Exakt vilka regeländringar det bli är oklart men senare i år ska de nya reglerna presenteras som då ska göra det lättare för folk att få detta lån beviljat. Tumnagel
35.7°
+
Frode Wikesjö
0

Doug Trumbull tycker high-frame-rate är framtiden för filmer
Han som skapade effekterna till 2001 – Ett rymdäventyr

Specialeffekts-legendaren Doug Trumbull, mest känd för effekterna i 2001 – Ett rymdäventyr, har sagt i en intervju med RedSharkNews att han tror att filmer med hög uppdateringsfrekvens är "nästa steg för filmskapande". Han tror att Hollywood bör anamma tekniken för att kunna differentiera sig och konkurrera mot streaming, och på så sätt få tillbaka fler besökare i biograferna. I intervjun menar han att filmer med hög uppdateringsfrekvens har chansen att ge besökarna en upplevelse som ska vara bortom gränserna för en TV-skärm och helt uppslukande. Trumbull har satt sitt namn bakom formatet Magi som ska visa filmer i bildhastigheter upp till 160 Hz. Hög bildfrekvens ska ha ett mer livligt och realistiskt uttryck. Tekniken används oftast till sport och spel, då det kan vara lättare att följa de snabba rörelserna i den typen av innehåll. Kritiker menar att det är rörelseoskärpan och "flimret" med dagens 24 Hz som gör att någonting ser filmiskt ut. Regissören James Cameron har till exempel nyligen sagt att 120 Hz är distraherande. Lösningen, enligt Trumbull, är att rendera bilderna på ett sätt som ska efterlikna film genom att artificiellt lägga till "flimmer", vilket formatet Magi gör. "[Flicker] is what differentiates movies from TV... So, if you introduce digital flicker in the projection of the film [actually in the DCP file] it can look fully cinematic even if you raise the frame rate to 120 or 160." Det ska också gå att kombinera 24, 120 och 160 Hz i samma film för att regissören ska kunna bestämma vad som passar bäst för varje scen. Återstår att se hur tekniken fungerar i praktiken. Tumnagel
43.0°
+
Hugo Engström
0

Andra generationens Surface Duo läcker
Förväntas kring september-oktober i år

I en YouTube-video från kanalen Tech Rat har bilder på Microsofts uppföljare av Surface Duo läckt. Den största skillnaden mellan den nuvarande Duo och den nya verkar vara kamerahårdvaran. Surface Duo har idag endast en kamera inuti enheten, vilket innebär att man måste vika ut den hela vägen för att kunna ta bilder som med en vanlig mobil. Den nya enheten ser ut att ha tre kameror som sitter på utsidan av enheten. Det är oklart om det finns en fjärde kamera på skärm-sidan. Övriga specifikationer för den nya enheten sägs vara: Snapdragon 888, stöd för 5G och ett NFC chipp för kontaktlösa betalningar. Microsoft sägs även ha ökat skärmstorleken samtidigt som man minskat ramarna runt skärmen. Enheten verkar fortfarande använda sig av dubbla skärmar till skillnad från enheter som Samsungs Galaxy Fold 2, där en böjbar OLED-skärm viks ihop. Enheten verkar komma i färgerna vitt och svart till skillnad från Duo som bara kom i vitt. Den nya Surface Duo förväntas komma runt september-oktober. Tumnagel
40.3°
+
Hugo Engström
0

FaceID kommer kanske till Mac
"Inom ett par år."

Mark Gurman från Bloomberg säger nu i sitt nyhetsbrev Power On att han tror att Apple kommer ge sina Mac-datorer funktionen FaceID inom de närmsta åren. TouchID ska enligt Gurman dock fortfarande finnas hos vissa av Apples produkter, då det erbjuder likvärdig säkerhet till ett lägre pris. Vilka produkter som skulle ha TouchID om allt redan gått över till FaceID är oklart. Han menar vidare att Apple i framtiden kommer ge sina dyrare iPhones en kamera och FaceID-sensorer bakom skärmen, för att kunna differentiera toppmodellerna från resten. Den nya 24 tums iMac, som kom i år skulle också enligt Gurman först kommit med FaceID, men dessa planer ändrades och sköts upp till en senare iMac. Gällande MacBooks är själva skärmdelen så mycket tunnare är de andra produkterna vilket gör det svårare att få plats med de nödvändiga sensorerna för FaceID. Tumnagel
37.4°
+
Hugo Engström
0

Nytt API till Oculus mixar ihop VR med verkligheten
Mixed reality på riktigt

Facebook har släppt ett nytt API, programmeringsgränssnitt, till sin VR-plattform Oculus där utvecklare kan låta saker från miljön användaren befinner sig i mixas in i VR-upplevelsen som spelas upp i headsetet. Ni kan se ett exempel på hur detta kan se ut i animationen här ovanför. Det nya API:et heter "Passthrough API Experimental" och ger VR-headset som är försedda med kameror möjlighet att filma och integrera det kamerorna filmar från verkligheten direkt i VR-upplevelsen. API:et som Facebook nu släpper är tänkt för utveckling och tester vilket gör att det kan dröja ett tag innan mixed reality-upplevelser kan dyka upp till Oculus kameraförsedda VR-headsets. Någon gång i slutet av året planerar Facebook att släppa "Passthrough API" till Oculus och efter det kommer det att bli möjligt för Oculus Quest 2-användare att själva ta del av det som utvecklarna nu kanske börjar skapa med detta. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon gör tv-serie av I Know What You Did Last Summer
90-talsrysare blir tv-serie i höst

Under San Diego Comic-Con 2021 meddelade Amazon att deras nya skräckserie I Know What You Did Last Summer kommer att börja sändas i oktober. Tv-serien baseras på slasher-filmen I Know What You Did Last Summer från 1996, en film som i sin tur var löst baserad på romanen med samma namn av Lois Duncan. Filmen fick även två efterföljare, I Still Know What You Did Last Summer och Ix27ll Always Know What You Did Last Summer vilka släpptes 1998 respektive 2006. Här nedan kan ni kolla in trailern till originalversionen av I Know What You Did Last Summer. Tumnagel
36.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Magnethjälm kan behandla hjärntumörer
Kanske kan användas istället för strålning och kemoterapi

Forskare på Houston Methodist Neurological Institute har utvecklar en hjälm som ska användas för att behandla glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Under ett test av hjälmen, där patienten senare avled av andra orsaker än hjärntumören, kunde man under obduktionen se att försökspersonens hjärntumörer minskat med 31 procent efter det att han börjat använda hjälmen. Hjälmen behandlar hjärntumörerna med magnetterapi och är försedd med tre stycken roterande magneter som synes på bilden ovan. Forskarna bakom magnethjälmen säger att den i framtiden, efter godkännande av medicinska myndigheter och liknande, skulle kunna användas för att behandla hjärntumörer istället för strålnings- eller kemoterapi-behandlingar. Hur långt in i framtiden detta skulle kunna ligga nämns dock inte. Tumnagel
52.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI spöar människor i drönarracing
Drönaralgoritmer blir allt skarpare

Forskare på University of Zurich har utvecklat en algoritm som enligt dem gör att autonoma drönare kan flyga snabbare på en drönar-racingbana än professionella drönarpiloter klarar av. Under tester på racingbanan lät man sin AI-drönare tävla mot två professionella drönarpiloter som fått öva på den aktuella banan tidigare. Trots detta så var AI-drönaren snabbare än de båda mänskliga piloterna när man tävlade på tid mot varandra. Davide Scaramuzza, som är chef på University of Zurich Robotics and Perception Group, säger om deras drönaralgoritm: "Our drone beat the fastest lap of two world-class human pilots on an experimental race track. The novelty of the algorithm is that it is the first to generate time-optimal trajectories that fully consider the drones’ limitations." Scaramuzzas kollega Philipp Foehn lägger till: "The key idea is, rather than assigning sections of the flight path to specific waypoints, that our algorithm just tells the drone to pass through all waypoints, but not how or when to do that." Algoritmer som dessa skulle i framtiden kunna användas för att förbättra hur autonoma drönare, och kanske även andra fordon, tar sig fram på smidigast sätt, oavsett om det gäller racing eller någon lite mera praktisk typ av transport. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

LG presenterar nya true wireless-hörlurar
Med viskningläge, UV-rengöring och dongle-funktion

LG har presenterat tre nya true wireless-hörlurar i sin Tone Free-serie vilka är försedda med lite funktioner som många konkurrenter saknar. Den enklaste modellen FP5 ser ut att vara ett par någorlunda standard-hörlurar som tillsammans med sitt batterifodral ger dem en batteritid på 22 timmar utan aktiv brusreducering påslaget. De två andra modellerna, FP8 (bilden ovan) och FP9, har en batteritid på sammanlagt 24 timmar. Fodralen till dessa modeller kan även rengöra hörlurarna med UV-ljus samtidigt som fodralet som laddas. FP8:s fodral går även att ladda trådlöst vilket inte är möjligt med de två andra modellerna. FP8 är även försedd med en något som LG kallar för en viskningsfunktion. Detta innebär att en av hörlurarna går att sätta till munnen och låta användaren tala i väldigt låg röst vid telefonsamtal, något som kanske kan vara intressant om man inte vill basunera ut till hela världen vad man har på hjärtat. FP9 har en funktion med vilken man kan koppla in fodralet till en AUX-ingång på en mobil, spelkonsol eller annat och sedan låta fodralet fungera som en Bluetooth-dongle för hörlurarna. LG kommer att börja sälja sina nya Tone Free-hörlurar på marknaden någon gång den här månaden till än så länge okända priser. Huruvida de dyker upp på den svenska marknaden återstår att se. Tumnagel
41.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar boendediskriminering
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med försäkring boendediskriminering . Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
27.8°
+
Frode Wikesjö
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
96kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
44kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
23kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
6kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
100kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-23kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg