Apple Watch börjar närma sig perfektion
Små nyheter i Series 6
När en ny produkttyp kommer så är oftast första generationen spännande men helt ärligt rätt dålig. Andra brukar vara helt ok och tredje riktigt bra. Så var det helt klart med Apple Watch. Första generationen, som kallas för Series 0, fungerade och var rolig men var riktigt, riktigt långsam. Andra generationen, som kallas Series 1 och 2, var mer hanterbar och Series 3, som fortfarande säljs, var riktigt bra.
Med Series 4 togs ett riktigt stort steg med den större skärmen och EKG och med Series 5 fick vi always-on-skärm, saker som helt klart var trevliga men som man bevisligen klarar sig utan eftersom Apple säljer Series 3 och miljoner med människor är alldeles nöjda med den modellen.
TL;DR Apple Watch Series 6 är inte en så stor uppgradering från Series 5. Men betyder det att det är en dålig produkt? Tvärtom! Apple Watch börjar bli en riktigt mogen produkt och köper du en Series 6 kommer du att kunna ha den i många år framöver. Den enda riktiga konkurrenten är Apple Watch SE.
Nyheterna i Series 6 är ännu mer förfiningar jämfört mot Series 5 så den som i dag har en Series 5 behöver inte springa till affären för att uppgradera. Men att det inte kommer några revolutionerande nyheter är samtidigt ett bevis på att produkten börjar bli allt mer komplett, för just nu saknas inte någon större funktion i Apple Watch. Eller jo, en. Men vi återkommer till det.
Fyra nya färger
Årets upplaga levererar rejält på färgfronten. Eller färger är nästan att förminska det, det är snarare olika typer av behandlingar vi pratar om. Istället för att bara ha en unik variant som kostar skjortan har man satsat på två färgglada alternativ i aliminiumform och två stiliga alternativ i stålform. Jag har inte ännu sett de färgglada alternativen på riktigt, men det verkar vara av samma underbara stil som den första Product Red-iPhonen, som kanske är min favoritfärg på en telefon någonsin. Aluminumversionen av Series 6 finns nu alltså inte bara i silver, rymdgrå och guld utan även i blå och röd.
Tillsammans med det stora utbud av band som redan finns kan man göra en oerhört stor mängd kombinationer. Vi återkommer med recension av de nya banden utan spännen när vi fått tag på dem.
På stålsidan har det rymdgrå ersatts av grafit som verkar vara helt rätt beslut. Förra årets rymdgråa var nämligen lite väl lik den rymdgråa i aluminium och faktiskt lite tråkig. Grafit känns mer som en stålklocka med lite mörkare attityd. Man har också tagit fram en riktigt härlig guldversion som jag har provat. Denna är verkligen inte alls för mycket bling utan känslan av sobert 18k-guld finns verkligen där. Personligen hade jag nog klarat av lite, lite mer blingkänsla men samtidigt så passar den här lite mer neutrala bra i lite fler sammanhang.
De två titanversionerna är kvar från förra året.
Hårdheten är skillnaden
Förutom prislappen och materialet är skillnaden mellan aluminiumversionen och stål/titan-versionen kvaliteten på glaset. Jag har tyvärr inte kört den mjukare varianten av glaset på ett tag nu men har det senaste året kört stålversionen som har safirglas:ish. Jag säger ish eftersom testare har lyckats repa glaset med mjukare material än vad man ska kunna göra med safirglas men faktum är att glaset och även beläggningen på det rostfria stålet är fantastisk. Efter ett års användande där jag har kört klockan mer eller mindre hela tiden utan att ha tagit av den för att den kanske ska skadas har jag inte en enda repa. Det är väldigt imponerande.
Ljusstarkare skärm gör skillnad i solljuset
Skärmen är lika stor och har samma form som förra året, men har mer drag i sig. Det här gör främst skillnad i always-on-läget när man är utomhus. Förra årets skärm levererade 200 nits i det här läget och årets 500 nits.
När man är inomhus gör detta inte någon större skillnad alls faktiskt. Anledningen till det är att om det inte är så ljust så behöver inte skärmen leverera så många nits för att det ska vara behagligt. Utomhus däremot är skillnaden betydligt större. I indirekt solljus ser man verkligen skillnaden och i direkt solljus är Series 5 i princip svart. Förändrar detta ditt liv? Knappast, men en trevlig nyhet helt klart.
Snabbare, men det är inte allt
I Apple Watch Series 6 sitter Apples nya S6-chip, eller System in Package som Apple kallar det. S6 är 20 procent snabbare än förra årets S5 som inte alls var långsam. Jag tycker mig märka skillnaden, framförallt känns Siri snabbare. Men S6 bjuder även på stöd för Wifi 5 GHz och har dessutom U1-chipet. Exakt hur det där U1-chipet kommer att göra våra liv bättre återstår fortfarande att se, men att det är på plats är knappast en nackdel även om sakerna man kan göra med det i dag är minimala. I framtiden kan det däremot låsa upp vår bil, hitta din telefon utan att den piper eller hitta dina nycklar. Men det är då det.
Bättre batteritid och snabbare laddning
En av de få saker som jag spontant hade svarat att Apple Watch måste bli bättre på är batteriet. Här var Series 4 faktiskt min bästa upplevelse där man klarade två dygn utan problem. Med Series 5 kom always-on-skärmen som åt batteri och glömde man ladda som visste man att den skulle dö någon gång under dag två. Men det var värt det.
Series 6 med always-on och LTE påslaget klarar inte riktigt två dygn, men min känsla är att batteritiden är bättre än Series 5. Jag säger känsla eftersom jag haft den för kort tid för att hinna testa på riktigt. Jag ska köra ett test där jag kör klockan utan always-on påslaget och LTE avstängt, ska bli spännande att se vad man då får för batteritid.
Den officiella batteritiden för Apple Watch har varit 18 timmar i flera år nu, detta så klart beroende på hur man använder den. Det känns som att Apple prioriterar nya funktioner istället för att höja batteritiden på pappret, men de allra flesta av dessa funktioner går ju att stänga av vilket gör att man kan prioritera funktioner vs batteritid själv beroende på tillfälle eller tycke och smak. Men det är klart att jag gärna hade haft en klocka som räcker i en vecka. När klockan nu mäter en massa saker även under sömnen vill man ju ha på sig den hela tiden och inte bara på dagarna.
Series 6 har faktiskt fått bättre batteritid på pappret för vissa funktioner. Man kan numera spela musik i elva timmar och tränar man får man en extra timme. Det som gäller nu är elva timmar för inomhusträning, sju timmar utomhus med GPS och sex timmar utomhus med GPS och LTE. I de där 18 timmarna ingår förresten träning så är du en soffliggare får du garanterat fler timmar med batteri.
Att ladda klockan från noll till 80 procent går nu på en timme, mot en och en halv timme för Series 5. Till hundra procent kommer man nu på 90 minuter istället för 130 minuter. I min verklighet så brukar jag lägga klockan på laddning på morgonen medans jag duschar och det räcker gott för att fylla på för dagen, nu ännu mer än tidigare.
Mäter syremättnaden i blodet
EKG på Apple Watch är en medicinsk mätning och därför har Apple fått ansöka om tillstånd hos de lokala medicinska myndigheterna runt om i världen, vilket gör att det inte finns överallt och det tog ett tag innan den funktionen kom till Europa. Att mäta syremättnaden i blodet är tydligen inte detta eftersom den finns tillgänglig över hela världen och här i Europa från start, men det ska inte användas som ett medicinskt instrument utan för "välmående" eller well being som det heter på amerikanska.
Hur som helst är det en cool funktion som med röda lampor under klockan mäter syremättnaden i blodet. Det lyser rejält och funktionen är avstängd när man har teaterläget påslaget. Man kan så klart mäta mättnaden manuellt i blodet men klockan gör också mätningar i bakgrunden då och då, även när man sover.
Men vad ska man med det till? Även Apple är faktiskt lite luddiga på den här punkten, det finns egentligen ingen direkt vinst med att mäta syremättnaden för en normal person en normal onsdag. Däremot är det något som kan vara intressant under längre tid och vara en intressant beståndsdel under träning.
Höjdmätare som alltid är aktiv
I ett fall som syremättnaden i blodet verkligen är intressant är om man är på hög höjd. En nyhet i Series 6 är att höjdmätaren alltid är aktiv och man kan alltså få en aktuell höjd på sekunden. Detta fungerar helt ok i de ytterst ovetenskapliga tester som jag har genomfört men är inget vetenskapligt instrument. Det är inte ens en egen sensor utan man kombinerar data från barometern, gpsen och wifi-nät i närheten för att lista ut vart man är och vilken höjd man är på. Varför jag säger att det fungerar helt ok är för att funktionen kollar vart du är och sedan används barometern för att se hur du flyttar dig i höjd. Detta gör att starthöjden kan diffa lite från en tid till en annan beroende på vart man är, men sedan är den exakt. Hemma har jag ena dagen fått 36 meter och andra dagen 16 meter men går jag ner för trappan minskar den alltid med två meter.
Man ska alltså inte sätta några pengar på att man är på ett visst antal meter ovanför havet, men om du sätter dig på en cykel och börjar cykla uppför ett berg är min ovetenskapliga gissning att start- och målhöjden kan vara några meter fel beroende på gps-data och annat, men hur högt du har tagit dig mellan dessa punkter bör vara bra exakt.
Man hittar höjden i kompass-appen eller så har man direkt på urtavlan. Denna data går att använda för andra appar vilket kommer att vara grymt för till exempel skidåkningsappar som nu mer exakt kan få till hur många meters fallhöjd du har klarat av på en dag i backen.
Ska man köpa en Apple Watch Series 6?
Ni som har läst mina tankar om Apple Watch SE vet att Apples utbud av klockor i år är bättre än någonsin och vilken nivå man ska lägga sig på beror på hur mycket man tänker använda klockan och framförallt hur stor budget man har.
Grundfrågan är om man ska köpa en Apple Watch över huvudtaget. Ja, om man kör iPhone och vill ha en kompis till sin telefon så är svaret "lätt". Jag tycker att jag är mindre fastknuten vid min telefon när jag har klockan på mig. Sen skulle jag ljuga om jag faktiskt gör så otroligt mycket med min klocka mer än notiser, träning och den där lilla detaljen med att visa vad klockan är. Men det är inte så lite det, eftersom jag verkligen gillar att ha den där på armen.
På frågan om man ska uppgradera så beror det så klart på vilken modell man har i dag. Har man sen Series 3 (eller tidigare), verkligen gillar sin klocka och vill ha större skärm tycker jag att det kan vara värt det. Har man en Series 4 eller 5 kan man sitta lugnt i båten.
På frågan om man ska köra en SE eller Series 6 beror det mycket på always-on-skärmen. Tycker man att det är en onödig detalj så är SE en grym deal. EKG och syremättnad i blodet är verkligen bonussaker för de allra flesta. SE kör också S5-chipet och är långt ifrån långsam och kommer att hålla länge.
Men vad får man om man köper en Series 6? En mycket trevlig skärm som är igång hela tiden. Ett lite snabbare chip som framtidssäkrar med bättre wifi och U1-chipet. Men man får också lite fler färger att välja mellan och framförallt, om man betalar för det, får man trevligare material som stål och titan. Jag är fullt medveten om att stål inte tar Apple Watch hela vägen från en digitalklocka till en "riktig" klocka men det gör riktigt mycket för den som vill vara lite stiligare.
Apple Watch Series 6 finns i två storlekar, 40 och 44 millimeter, och tre olika material, aluminium, stål och titan.
Aluminium finns i silver, rymdgrå, guld, blå och röd. Kostar från 4495 kronor för 40 mm och 4895 kronor för 44 mm.
Stål finns silver, grafit och guld. Kostar från 7695 kronor för 40 mm och 8295 kr för 44 mm. Rymdsvart finns, men då får man betala Hermès-pengar.
Titanversionen finns i naturlig titan och rymdsvart titan. Kostar 8695 kronor för 40 mm och 9295 kr för 44 mm.
Här kan du leka med storlekar, boetter och armband
Försök igen



























