38 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Clever Buoy håller koll på hajar En smart boj
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Clever Buoy håller koll på hajar

Från det australiensiska företaget Optus kommer här "Clever Buoy" som är en slags "smart" boj som i framtiden kanske kan rädda både människor och hajar.

Tanken är att bojjen via sonar ska känna av om det är några hajar i vattnet och om så skulle vara fallet skickas en signal via satellit till livräddarna som är i tjänst och dessa kan då hissa hajflaggan och få upp alla ur vattnet.

Clever Buoy är än så länge bara en skrivbordsprodukt och vad det skulle kosta att utveckla och sjösätta ett sådant här system finns det inga uppgifter om. Med tanke på att risken att bli attackerad av en haj i det närmaste är obefintlig så är det nog tveksamt att någon väljer att finansiera ett sådant här projekt.

Förra året skedde över hela världen sammanlagt 116 hajattacker var av 13 slutade med dödlig utgång för människan som blev attackerad [länk]. I USA dör det i genomsnitt en person per år i hajattacker, förra året var det dock två, vilket kan jämföras med de över 3.300 personer som dör av drunkning i landet varje år. I New York är det tio gånger mer sannolikt att du blir biten av en annan människa än av en haj [wiki].

Människan dödar i genomsnitt över 11.000 hajar i timman! [länk].

Pryl, Mojänger, hajar, djurfeber, boj, clever buoy, sonar, australien
44.1° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 27 maj 2014, 18:09
Clever Buoy håller koll på hajar En smart boj
44.1°
0