41 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Det här är världens minsta dator Går att förhandsbeställa nu
Det här är världens minsta dator

Samuel har tidigare skrivit om denna lilla manick som faktiskt är världens minsta dator. Den heter FXI Cotton Candy och som ni kan se är den inte särskilt stor alls. Som ett USB-minne ungefär. Nu kan du lägga en order om du skulle vara sugen.

PC:n har mer än vad man kan tro i sig. Där sitter en ARM Cortex-A9-processor från Samsung på 1GHz tillsammans med en ARM Mali-400 GPU. Den har även HDMI-utgång, WiFI och en micro-SD-port. Som operativsystem har den Android eller Ubuntu. Klarar MPEG-4 och H.264-format så du skulle alltså kunna använda den som en media-dator om du skulle vilja.

Kommer någon gång i mars och på prislappen står det 199 dollar.

Pryl, Pryl, dator, liten, mini, PC, FXI Cotton Candy Via Gizmodo

FXI Cotton Candy
Android i en USB-sticka

Ibland dyker det upp lite ovanliga produkter och Cotton Candy från norska FXI är definitivt en sådan. Den lilla enheten i sig ser ut att vara ett lite ovanligt USB-minne men det är så mycket mer än så. Inuti sitter nämligen en hel plattform baserad på ARM-processor med tillhörande internminne. Processorn är en Exynos 4210, vilket är en dualcore Cortex-A9 variant som körs i 1,2 GHz och har en integrerad Mali 400 GPU. Till denna har man kopplat 1 GB DRAM-minne och enheten ska ha tillräckligt med kraft för att spela upp film i 1080p. Tittar vi på utsidan så sitter det i ena änden en vanlig USB-kontakt och i andra änden en HDMI-kontakt. Detta är de två externa gränssnitten för att koppla in Cotton Candy till en bärbar dator eller till exempel en TV. Vi hittar också en kortläsare för MicroSD som kan ta kort upp till 64 GB och uppkoppling till nätverk sker genom inbyggd Wi-Fi 802.11b/g/n. Vad kan man då göra med Cotton Candy? Jo, man kan göra rätt mycket med den. Först och främst kan man ladda in operativsystem som Android eller Ubuntu och det kan sedan användas för att göra vilken skärm eller TV som helst till en SmartTV genom att koppla in den i HDMI-uttaget. Man kan även koppla in den via USBn till en bärbar dator och köra multipla operativsystem och det finns även möjlighet att köra virtualiserat i den klient som finns inbyggd och det ska funka med Windows, Linux och Mac. Det enda jag inte kan lista ut är nu hur enheten drivs då den är inkopplad till en TV men är det någon av er läsare som hittar den informationen, dela gärna med er. Lansering är väntad till någon gång mot slutet av nästa år och priset ska ligga under 200 dollar. Tumnagel
46.0°
0
44.2° 0 Bobby Green Bobby Green
tis. 28 feb 2012, 14:46
Det här är världens minsta dator Går att förhandsbeställa nu
44.2°
0