m
Sonos Roam är en krånglig liten sötnos

Sonos Roam är en krånglig liten sötnos
Passar bäst i duschen

Pryl / Feature

Det är nog många som har önskat att Sonos ska släppa en lite mindre och portabel högtalare och nu är den här och dess namn är Roam. Men det tog väldigt lång tid innan vi kom på vilket sätt den ska användas på. Och Sonos har sin iver att göra en så avskalad produkt som möjligt fällt krokben på sig själva och sina användare.

TL;DR Sonos Roam är en mindre högtalare än man kan tro och med liten förpackning kommer litet, om än bra, ljud. Roam levererar en Sonos-upplevelse på gott och ont, hårdvaran är finfin och när det fungerar så är det härligt med Spotify Connect, Airplay 2 och bluetooth i samma förpackning. Men installation kräver wifi och en knapp för fyra olika funktioner gör Roger gråhårigare och smått galen.

Roam är Moves för tidigt födda lillasyskon


Hösten 2019 släppte Sonos Move, en högtalare som hade två liv. Dels var den en stationär högtalare som fungerade fint i Sonos-hemmet, men den gick också alldeles utmärkt att flytta i på balkongen eller i trädgården eftersom den gick på batteri. Och flyttade man sig bort från wifi-nätverket var det bara att växla till bluetooth med en knapptryckning och poppa vidare. Prislappen på 4500 kronor gjorde den dock lite knepig, för den pengen kunde man köpa en Sonos One och en riktigt, riktigt bra högtalare till balkongen eller trädgården. Storleken gjorde också att man inte direkt slängde ner den i ryggsäcken om man säger så, en Move väger in på tre kilo.

Längtan efter en mindre och billigare högtalare har nog funnits hos många Sonosvänner. Prislappen för Sonos Roam levererar där, den ligger på 1999 kronor (jämför priser). Visst är det mycket pengar för en liten högtalare, men wifi-funktioner, trevlig design och bra bygge gör att prislappen på pappret känns helt ok.

Roam är liten, kanske för liten


Problemet är att Sonos Roam är för liten. Det är verkligen en pluttig högtalare i stil med Bose Soundlink och Marshall Emberton. Faktum är att den är ännu mindre och framförallt lättare än de två, Roam väger bara 430 gram (Soundlink väger 680 gram och Emberton 700 gram). Det gör att den är supersmidig att ta med sig, den trekantiga formen gör att den lätt glider ner i ryggsäcken och 430 gram är i samma klass som mina AirPods Max, så det är verkligen ingen tung sak.

Men jag tror allt att Sonos fokuserade lite för mycket på litenheten.

Klart ljud - men basen är inte där


För även om högtalartillverkare blivit väldigt duktiga på att stoppa in mycket ljud i liten förpackning så har fysiken sina begränsningar. Det här är verkligen inte en högtalare att ta fram på festen, vare sig den är hemma eller på stranden. Den räcker helt enkelt inte alls till för det. Däremot fungerar den ypperligt och du och en vän har tagit fram iPaden på semestern och vill njuta av en film med lite bättre ljud. Eller i duschen. Eller på frukostbordet. Ni fattar, där man är få människor och ingen behöver överröstas och där volymen kan hållas låg.

Om du tror att det här är en Sonos One i portabelt format ska du tänka på. Roam låter betydligt mindre och till en början tyckte jag också att den lät betydligt sämre. Tricket för att få en njutbar upplevelse från Roam är som sagt att hålla volymen nere, då hänger basen med och man får ett riktigt trevligt ljud som är klart och välbalanserat. Om man däremot höjer volymen försvinner basen och på viss musik fungerar det fint, på annan blir det bara konstigt och dåligt. Låtar med mycket bas låter helt enkelt fel, det låter som att man har dragit ner basen till 1 och man får en upplevelse som är helt basfri. Det tar också bort lite av känslan av stort och rymligt ljud, som inte är detsamma som bra men ändå. Det är verkligen inget som är unikt för storleken på högtalare men bra att veta om du är sugen.

En bra sak för ljudet är formen. Den kan stå upp men gör sig bäst liggandes. Trekantigheten gör då att ljudet skjuts uppåt och högtalaren träffar oftare rätt om den till exempel står på ett bord.

För klen hemma


Eftersom det trots allt är en wifihögtalare så är ju dessutom tanken att den faktiskt ska leva hemma och där är den alldeles för klen. Jag tänkte att det här är en perfekt högtalare för kidsen att ha på sina rum men ljudet är för litet för att göra dem nöjda, de är ju lite bashungriga om man säger så. Om man hade offrat lite av portabiliteten så hade man nog kunnat leverera ett ljud som faktiskt fungerade bättre både hemma och på vift. För mig hade gärna Roam fått växa till sig lite både i volym och vikt utan att någon hade blivit ledsen, då hade den nog varit lite otympligare i väskan men totalt sett varit med allround. Men vi får väl helt enkelt vänta på att Sonos släpper en högtalare som ligger mellan Move och Roam, kanske får vi se en Roam+ i framtiden?

En Sonos på utsidan och insidan


Hårdvaran är riktigt trevlig, som alltid med Sonos. Stilen känner vi igen, fronten har som vanligt en massa små hål men istället för metall så är Roam byggd av plast. Vilket faktiskt inte märks. Toppen och botten är klädda i gummi och på toppen finns fyra knappar. Dessa är plus, minus, play/pause och mikrofon av och på.

Enheten är vattentät och IP67-klassad så du kan både duscha med den och lägga den i vatten (ner till en en meter i 30 minuter) och det är verkligen grymt och ett stort plus. Överlag känns Roam riktigt stryktålig faktiskt och det lilla formatet gör den som sagt superenkelt att ta med.


Med får man en trevlig sladd, men ingen adapter. Trådlös laddare kostar extra.

Trevligt med trådlös laddning - men hur mycket batteri finns kvar?


Laddar gör man över USB-C (man får med sladd men ingen adapter) eller med trådlös laddning. Det senare är riktigt trevligt eftersom det bara är att ställa den på en trådlös laddare när den inte används, smart om man till exempel har en trådlös laddare för telefonen som Roam kan få bo på under dagen. Sonos säljer en laddare speciellt anpassad för Sonos Roam, men vilken qi-laddare som helst går bra.

Uselt är dock att man inte kan se på högtalaren hur det står till med batteriet eftersom det inte finns någon batteriindikator, så du har ingen aning om du kommer att kunna spela musik i en timme eller i tio. Sonos säger att den ska räcka i upp till tio timmar och här kommer det där med vikten och storleken in igen, det hade nämligen varit trevligt med längre speltid än så. Visst, är högtalaren fulladdad så är det ju tillräckligt, men lite mer batteri hade verkligen inte varit trist om man säger så. Snabbladdning finns inte, så om du glömt ladda den får du ha tålamod. Om du bara har en trådlös laddare får du vänta, länge. Sonos säger att det ska ta en timme att komma till 50 procent med sladd och två timmar med trådlöst.

Måste installeras på wifi


Bonusen med Roam jämfört med andra bluetoothhögtalare är ju att den inte bara är en bluetoothhögtalare utan också går att använda på wifi vilket gör att Spotify Connect och Airplay 2 finns. På en så här liten enhet är det väldigt ovanligt för att inte säga unikt. Väldigt trevligt! När Sonos presenterade Roam lovade de en helt sömlös upplevelse mellan wifi och bluetooth, men det var ett alldeles för stort löfte.

Vi börjar med installationen. Den sker precis som med andra Sonos-produkter att man skapar ett Sonos-system och lägger till produkterna. Har du redan ett Sonos-system är det bara att lägga till Roam. Det fungerar finfint, så länge du är vid ett wifi-nät. Om du är ute i det fria och vill dra igång din Roam kan du helt enkelt glömma det, Roam måste dras igång på ett nätverk. Inget du spontanköper på resan med andra ord.

Det betyder också att högtalaren inte går att hantera genom appen om du inte är hemma på ditt nätverk, så då är det bara att glömma att ställa in EQ till exempel. Även batterinivån kan du glömma. Om du kommer till ett annat Sonosnätverk så ska du kunna koppla in högtalaren på detta, men detta har jag inte lyckats med.

Man kan använda Roam som en multiroom-högtalare, när man vid wifi då, eller para ihop två Roam till ett stereopar. Men även stereofunktionen kräver wifi och är något som inte fungerar med bluetooth.

En extra krånglig bluetoothhögtalare


Men tillbaka till det där med sömlösheten. På Sonos Move finns en knapp för att växla mellan wifi och bluetooth och jag hade fått bestämma så hade Sonos haft den knappen även på Roam. Då hade man enkelt kunnat slå över till bluetoothläget och använt den som en ren bluetoothhögtalare om man hade velat det. På baksidan av Roam finns en knapp som används för att starta den, starta om den, slå på bluetoothläget och sätta igång bluetoothparningen och detta gör man genom att hålla in den kort, lite längre, ännu lite längre eller riktigt länge. Som ni förstår är det upplagt för trubbel.

Om högtalaren är kopplad till en enhet via bluetooth är det smått omöjligt att komma in i parningsläge utan att bli galen. Det enklaste sättet är att slå av bluetooth helt på den enheten som är parad, då går det att para en ny enhet. Men på de flesta andra högtalare så håller man inne knappen länge för att börja para, men då stängs den istället av. Om du inte har lusläst manualen fattar du ingenting.

Det är helt enkelt sjukt ologiskt och frustrerande. Och hade löst sig med en enkel liten knapp, en knapp som Sonos valde att inte lägga till för att man ville göra det enkelt för användarna. Så fel de hade.


Kolla så liten!

Sonos säger som sagt att den ska växla mellan lägena av sig själv men det har för mig varit väldigt random att det har fungerat. Men lika ofta har det inte fungerat och jag har två gånger hamnat i något konstig läge där det helt enkelt inte gick att stänga av enheten alls.

Visst kan det vara så att jag är en idiot och gör fel. Visst kan det vara så att mjukvaran fortfarande är lite buggig. Men om man gör en produkt som säljs på premissen att det bara ska fungera fungerar varken buggig mjukvara eller att skylla på att användarna inte förstår produkten. Det skulle ju vara enklare, inte klurigare.

Så för mig levererar den här varken hemma eller på rymmen. Hade den levererat överallt hade det varit en geniprodukt som var två saker samtidigt men nu gör den mig mest besviken och frustrerad.

Mikrofon som kan lyssna på kommandon men inte mer


En knapp som däremot finns är mikrofonknappen på toppen. Med denna slår man på och av mikrofonen för de smarta assistenterna Alexa eller Google Assistent. Jag är inget fan av assistenter men är du det så kanske denna funktion är trevlig. Tyvärr så har enheten mikrofoner, men du kan inte använda dem för att till exempel köra Zoom-möten med lite bättre ljud. Varför man har byggt in mikrofoner som inte kan användas är väldigt oklart.

Är Sonos Roam något för dig?


Om du är på jakt på en liten högtalare men litet ljud så är det här en mycket god kandidat. Prislappen ligger på 1999 kronor och det är den verkligen värd med tanke på tekniken i den. Det är faktiskt väldigt skönt att ha en liten högtalare som även kan köra Spotify Connect och Airplay 2 och det är inte många konkurrenter som klarar det. Du måste nog dock gilla Sonos och främst ha den hemma för att det här ska vara en hit, om du mest vill ha en blåtandshögtalare så finns det andra alternativ. Och vill du ha ljud med lite styrka, leta efter en högtalare som är en modell större.

Läs mer
34.8°
0

Sonos Roam är en krånglig liten sötnos

Passar bäst i duschen

iPhone 13 väntas få riktigt tjocka kameralinser
Less is more fast tvärtom

Nu börjar de första läckorna av iPhone 13 dyka upp, den här gången i form av CAD-ritningar från ett företag som gör skal. Om läckan är korrekt så kommer kameramodulen att växa rejält i år och Apple verkar tänka att om man kan, varför inte ta i rejält. Även om man kan göra mycket trix med mjukvara så är ju större lins och större sensor något som utan tvekan betyder bättre bilder, framförallt under dåliga ljusförhållanden. Sen är det lite småjusteringar, EverythingApplePro tror bland annat att man kommer att integrera SIM-kortet med moderkortet, alltså inte själva SIM-kortet man stoppar i utan tekniken för att läsa SIM-kortet. Varför har vi förresten inte bara slutet med SIM-kort ännu? Hur svårt ska det vara att komma överens om en eSIM-teknik? Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

NASA väljer SpaceX som leverantör till Artemis-programmet
Som ensam leverantör av månlandare

NASA bestämde sig natten till i dag att endast gå vidare med SpaceX anbud på månlandare. SpaceX alternativ hade enligt NASA flertalet fördelar jämfört med konkurenterna. Bland annat erbjöd rymdskeppet mycket plats för astronauterna, dubbla luftlås och mycket lagringsutrymme för att ta med tillbaka månstenar i. Denna månlandare ska ta två amerikaner till månen som ska spendera runt en vecka på månen innan de beger sig tillbaka igen. Tanken är att allt detta ska ske innan 2024 men om det blir av återstår att se. Hur som helst är kontraktet som NASA nu ger SpaceX är värt 2,89 miljarder dollar. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

Apple är miljövänliga när de inte packar med laddare
Sparar tydligen 861 000 ton koppar, zink och tenn

Som bekant slutade Apple packa med någon laddare när iPhone 12 släpptes i butiker. Många har säkert en laddare eller två övers i någon låga någonstans, men vissa har dåligt med det eller köper sin första iPhone och behöver därför köpa en ny. Men miljömässigt verkar det vara rätt vettigt då Apple nu påstår sparar 861 000 ton av koppar, zink och tenn genom att inte längre packa med någon laddare med sina telefoner. På grund av detta har paketen också blivit mindre vilket innebär minskad användning av kartong samt att de får plats med 70 procent fler enheter på samma utrymme. Apple nämnde också att de reducerade sin CO2-utsläpp från 25,1 miljon ton i 2019 till 22,6 miljon ton under 2020 och minskat sin energiförbrukning med 13,9 miljoner kWh. Tumnagel
44.6°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Battlefield 6 kanske inte släpps till gamla konsoler
Låter vettigt

I veckan började det dyka upp rapporter om att nästa Battlefield-spel inte kommer att släppas till PlayStation 4 eller Xbox One när det väl släpps senare i år. Detta skulle ju innebära att DICE har lite mer frihet att fläska på då man i så fall inte behövde begränsa sig till den begränsade prestandan som förra generationens konsoler har. EA har tidigare sagt att nästa Battlefield-spel kommer vara på en episk skala som ingen tidigare har skådat samt att spelet kommer utnyttja kraften i de nya konsolerna till max. Detta låter ju onekligen som att det inte går ihop med datorkraften som konsolerna från 2013 kör. Men då det fortfarande är rätt svårt att få tag i en ny konsol spekuleras det i att spelet kommer släppas direkt på Xbox Game Pass för att få så stor spelarbas som möjligt samt dra in lite extra para. Tumnagel
48.7°
+
Frode Wikesjö
0

Svenska Ekobot rensar ogräs på egen hand
Ska göra jordbruket mer hållbart

Ekobot är en svensktillverkad autonom ogräsrensare som identifierar ogräs på odlingar och som sedan plockar bort det. Detta görs med hjälp av robotens artificiella intelligens och maskinseende via visionsteknologi. Ekobots AI samlar också konstant in data, data som man sedan kan använda för att optimera ogräshanteringen ännu mer. Genom att låta Ekobot rensa ogräset slipper jordbrukaren använda bekämpningsmedel och på så vis hålla sina odlingar hållbara samt ekologiska. Under årets andra kvartal kommer Ekobots robotar börja användas i kommersiella odlingar ute hos svenska kunder. De har också siktet inställt på den internationella marknaden och kommer efter sommaren genomföra demonstrationer nere i Nederländerna. Ekobot tog sig nyligen också in på Nasdaq-börsen och kommer under hösten vara en av finalisterna i innovationstävlingen Agtech Challange som arrangeras av Hushållningssällskapet. Tumnagel
43.9°
+
Frode Wikesjö
0

Kamerahalsband på varg
Häng med vargen V089

Här får vi följa med på en tur med en varg i Minnesota. Några forskare satte nämligen en Vectronic-Aerospace-kamera på en varg som spelade in 30-sekundersklipp med hämna mellanrum. Trots att en stor del av kameran täcks av vargens päls kan man se hur vargen tuggar på ben, fångar fisk och plaskar i vatten. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Ny Avatar-serie på väg till YouTube
Trailer släpps nästa vecka

Den officiella YouTube-kanalen för Avatar: Legenden om Aang (Avatar: The Last Airbender) meddelade under gårdagen att en ny Avatar-serie är på gång. Serien kommer sändas på YouTube så man ska nog kanske inte förvänta sig någon ny episk historia utan. Det är nog mer troligt att det blir kortare historier och avsnitt vilket passar plattformen mer. Exakt vad det blir kommer vi dock få reda på på måndag när de släpper den första trailern. Själva serien kommer ha premiär den 24 april. Vad det än blir är det kul att se att Nickelodeon har mer Avatar att bjuda på. I Sverige kan man se samtliga tre säsonger av Avatar: Legenden om Aang på Viaplay. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Vilken extern hårddisk är bäst för din PlayStation 5?
Digital Foundry försöker reda ut detta

Nyligen fick PlayStation 5 ny funktionalitet vilket gjorde att man kunde lagra PlayStation 5-spel på en extern hårddisk så länge den externa lagringen fyller kravet med att ha överföringshastighet på över 5Gbps. Spelen man lagrar externt kommer dock inte kunna spela direkt, utan du måste föras tillbaka till konsolens interna SSD-lagring när du ska spela. Men vilken hårddisk är bra att köra då? Det är något som prestanda- och hårdvarufantasterna borta på Digital Foundry försökt reda ut. De körde nämligen ordentliga tester med en rad olika hårdiskar och kopplingar. Samsung 870 QVO SATA vekar vara alternativet de gillar bäst och du kan kolla in deras tester i klippet ovan eller läsa det i textform via länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

VWs eldrivna prestandabilar döps till GTX
Kommer alla ha fyrhjulsdrift

Nu har Audi och Skoda presenterat lite snabbare versioner av sina motsvarigheter till Volkswagens prestandaversion av ID.4 så då är det dags för Volkswagen. Det har ryktas om att namnet kommer att bli GTX och nu är det officiellt att det blir så. Precis som GTI och GTE så blir det här ett varumärke. Presentation sker 28 april, men några hemligheter finns egentligen inte. Det kommer att bli fyrhjulsdrivet (därav X) och modellen kommer att få 299 hästar. Troligen kommer det precis som hos Skoda även att komma ett fyrhjulsdrivet alternativ med 265 hästar, Skoda har valt att inte döpa den till RS utan överlämnar det till 299-hästarn och det är troligt att Volkswagen följer samma väg. ID.4 GTX har setts på spionbilder och då har bilen en slankare taklinje och är lite mer coupe-inspirerad, så det kommer att bli skillnader även på utseendet. Hur mycket man kommer att göra på chassi och liknande återstår att se. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Alfred Molina återvänder Doctor Octopus
I alla fall enligt Alfred Molina

Förra året börjad det snurra rykten om att skådespelarna från de tidigare Spider-Man-filmerna skulle dyka upp i kommande Spider-Man: No Way Home. Bland annat så snackades det om att Alfred Molina skulle återvända till som Doktor Otto Octavius. Nu har ingen mindre än Alfred Molina själv bekräftat detta och man får väl utgå från att han har koll på sin egna situation. Han nämnde nämligen detta i en intervju med Variety att han ska reprisera sin roll från Sam Raimis Spider-Man 2 från 2004. "When we were shooting it, we were all under orders not to talk about it, because it was supposed to be some great big secret. But, you know, it’s all over the internet. I actually described myself as the worst kept secret in Hollywood!" Nu kan man väl mer eller mindre utgå från att Spider-Man: No Way Home kommer bli någon form av historia med Spider-Verse-liknande parallella universum vilket ju onekligen låter lovande. Bonusklipp nedan. Tumnagel
41.7°
+
Frode Wikesjö
0

LG lanserar tre 4K-projektorer
Med laser som ljuskälla

LG har nu lanserat sina 4K-projektorer i Sverige. Dessa inkluderar LG ProBeam Laser 4K (BU50NST), LG CineBeam Laser 4K (HU85LS) och LG HU810P 4K. Samtliga modeller kommer med LG:s smart-tv-system, webOS, och använder laser som ljuskälla. LG lovar att ljuskällans livslängd är betydligt längre än en konventionell projektorlampa på grund av detta. Enligt dem ska källan klara av att visa 6 000 långfilmer innan den behöver bytas ut, vilket skulle motsvara att man spelar upp film åtta timmar om dagen i sju år. LG ProBeam Laser 4K är en mer kompakt modell men kan trots det få till en 4K-upplösning med en bildstorlek på upp till 300 tum. Ljusstyrka ligger på 5 000 ANSI Lumens och kör HDBaseT och kan ta emot fem olika signaler via en enda kabel. Tumnagel
40.6°
+
Frode Wikesjö
0

S04 av Castlevania har premiär nästa månad
Blir också seriens sista

Den fjärde säsongen av Castlevania har premiär på Netflix den 13 maj. Detta kommer tyvärr bli seriens sista säsong dock har Netflix planer på att göra en ny Castlevania-serie som ska följa ett nytt gäng karaktärer. En kort teaser finns att beskåda och den hittar du i tweeten nedan. Tumnagel
43.2°
+
Frode Wikesjö
0

Hyundai släpper pickupen Santa Cruz
Variant av Tucson

För i tiden fanns det en kategori bilar som var hälften personbil, hälften pickup. Kategorin har varit död rätt länge nu men nu gör Hyundai ett nytt, modernt försök där hälften är SUV och hälften är pickis. Låter ju som en helt vanlig pickis tänker du, men nä, det här är lite mer vanlig bil i sin form ändå eftersom SUV-delen egentligen är en Tucson och det inte är någon Land Cruiser direkt utan snarare en crossover. Modellen kallar man för Santa Cruz och här i Europa lär vi inte se den. Faktum är att det nog bara blir USA som den kommer att säljas i. Modellen har fyra dörrar och så klart en pickisbädd och drivs av en bensinfyra på antingen 190 eller 275 hästar. Frågan är om den här bilen kommer att träffa helt rätt i USA eller om de tycker att den är alldeles för liten. Tumnagel
40.5°
+
Roger Åberg
0

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice släpps till konsol 18 maj
Mer snuskäventyr till folket!

Gillar du äventyrsspel med diverse snusk och en drös sexreferenser? Då har vi goda nyheter då Leisure Suit Larry - Wet Dreams Dry Twice kommer släppas till konsol om en månad. Spelet släpptes till PC i oktober, men från 18 maj kommer vi få ta oss an nya äventyr med den pilske Larry på PS4, Xbox One och Nintendo Switch. Tumnagel
41.7°
+
André Stray
0

Kika på lite bortklippt material från Warcraft-filmen
#ReleasetheJonesCut

Warcraft: The Beginning släpptes 2016 och filmen kritiserades rejält av kritiker samtidigt som den älskades av folk som faktiskt betalade för att se den. Är man en av de som gillade filmen och bara vill ha mer så har Universal släppt en video med ett gäng bortklippta scener från filmen och dessa kan ni kika på ovan. Tumnagel
40.4°
+
André Stray
0

Retrohantverk skapar kuber med speltema
Retrohantverk med pixelkärlek

Instagram-användaren Retrohantverk tillverkar små kuber i akryl med speltema. Kuberna kan vara med motiv från spel som Pokémon, Earthbound och Kid Icarus men här finns också kuber med moderna spel så som Among Us. Retrohantverk tar också emot specialbeställningar om man nu vill ha sitt favoritspel i en kub. Kuberna har ett innermått på 8,5 x 8,5 cm och kostar mellan 300 till 500 kronor. Tumnagel
41.0°
+
Frode Wikesjö
0

Snubbe moddar piano med riktiga hammare
Ger lite mer dunk

Den svenske musikern och Youtubern Mattias Krantz har släppt en video där han visar sitt arbete med att ersätta trähammarna på ett piano mer lite mer rejäla hammare. Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0

Kolla in Rocket Labs presentation av sig själva
Rymdföretaget som gör både egna raketer och satelliter

I år är det 15 år sedan det amerikanska rymdföretaget Rocket Lab drog igång sin verksamhet och sedan dess har man hunnit bli ett etablerat företag inom den privata rymdindustrin. Rocket Lab har bland annat utvecklat den egna raketen Electron som sedan 2017 används för att skjuta upp satelliter till rymden. Förutom det har man även tagit fram satellitplattformen Photon med vilken det ska bli billigare att skjuta upp satelliter. Förra månaden presenterade man även planerna på att bygga raketen Neutron, en raket som ska vara färdigutvecklad 2024 och då tros kunna komma att konkurrera med SpaceX trotjänare Falcon 9. Här ovanför kan ni kolla in en tre minuter lång film där Rocket Lab presenterar en del av det man har åstadkommit sedan starten 2006. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

KRISS KYLE CYKLAR I WALES
På MTB istället för BMX

BMX-åkaren Kriss Kyle lämnade sin BMX hemma när han skulle åka till Wales. Väl där kunde han dock inte låta bli att cykla lite men istället för tuffa sig med BMX:en tog han en tur med en enduro-MTB istället. Tumnagel
83kg
+
Frode Wikesjö

Steve-O äter heta kycklingvingar
Och dricker lite sås

Det är dags för Steve-O att gästa Hot Ones och utöver att äta starka kycklingvingar pratas det om hans karriär och liv. Tumnagel
83kg
+
André Stray

Mode-"regler" för japanska kvinnor
Rätt mycket att hålla reda på alltså

YouTube-kanalen Life Where Ix27m From intervjuar här några japanska kvinnor om hur landets rätt strikta mode-"regler". Redan från tidig ålder lär man sig att man måste klä sig och se ut på ett visst sätt i formella sammanhang. Om man inte gör det kan det lätt bli lite problematiskt. Tumnagel
75kg
+
Frode Wikesjö

Nu kommer TipTop i godisform
Hurra!

TipTop är en fantastisk glass där glassen liksom är bonus. För choklad och puffarna i det och det där i mitten är ju det som är godast egentligen. Nu kommer TipTop som godis med bara dessa godbitar och kallas då TipTop Bites. Det är den åttonde godisversionen av glass som Candy People lanserar, tidigare har vi fått 88an Bites, Nogger Bites, Piggelin Drops, Sandwich Bites, Sandwich Bites Pepparkaka, Lakritspuck Bites och Calippo Drop. TipTop Bites kommer 23 april till Hemmakväll och till välsorterade livsmedels- och servicebutiker från vecka 19. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

Kanye Wests Nike Air Yeezy 1 säljs på auktion
Prototyp tros gå för en miljon dollar

Auktionshuset Sothebys kommer snart att auktionera ut en prototyp av Nike Air Yeezy vilka kan komma att bli de dyraste sneakers som någonsin sålts på en auktion. Prototypen låg till förlaga till den första versionen av Nike Air Yeezy vilka Kanye West visade upp för första gången på Grammy Awards 2008 och som började säljas i butik året därpå. Sothebys själva tror att slutpriset på skorna kommer att landa på över en miljon dollar. Skulle så bli fallet så skulle det slå det nuvarande rekordet för ett par sneakers som sattes i maj förra året när ett par Nike Air Jordan 1 som Michael Jordan själv använt gick för 615.000 dollar. Prototypen av Nike Air Yeezy kommer att visas upp av Sothebys i Hongkong senare den här månaden. De kommer sedan att säljas via en privat auktion till den som kan hosta upp mest deg för att bli ägare till vad Sothebys kallar "one of the most prized and sought-after sneakers in existence". Tumnagel
44kg
+
Wille Wilhelmsson

Amason kör live på Twitch i kväll
Med Esther

Saknar du att gå på konsert? I kväll så kör Amason och Esther live på eventet 3,6h Ingrid och det hela strömmas helt gratis på Twitch. Strömmen öppnar klockan 17.00, sen kör DJ Gustav Ejstes från 18.00. Esther går på 18.40 och Amason går på 19.00 och spelar i en timme. Sedan tar DJ Lång-Kalle över. Nedan ett klipp från när Amason körde på en tidigare version av 3,6h Ingrid. Under det Esther. Tumnagel
86kg
+
Roger Åberg

Stan Smith Mylo är tillverkade av svamp
Adidas visar upp nytt koncept

Adidas har visat upp en ny version av sin klassiska tennisko Stan Smith där lädret i skon delvis är ersatt av materialet Mylo, ett naturmaterial som är framställt från svampmycel. Det hela är en del av Adidas plan att använda så mycket naturmaterial som möjligt i sin skotillverkning, något som man gör för att värna om miljön. Mylo tillverkas av biotech-företaget Bolt Thread men i dagsläget verkar det inte finnas tillräcklig tillgång på materialet för att det ska gå att producera en kommersiell version av Stan Smith Mylo. Det innebär att skon i dagsläget bara finns som ett koncept men förhoppningsvis kanske vi kan få se en lite svampigare version av Stan Smith i butikerna i framtiden. När så kan bli fallet finns det dock än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
99kg
+
Wille Wilhelmsson

Sluta göra olika Oreos, tack!
En fejkhälsning från Oreo-chefen

Oreos är rackarns goda och man kan utan problem klämma en hel förpackning på en sittning. Givetvis är det den vanliga versionen som gäller, men Oreo har ballat ur en aning när det kommer till att erbjuda olika varianter av kakan. Så pass att Oreo-chefen* bestämt sig för att tala ut. *Klart det inte är. Tumnagel
81kg
+
André Stray

Coop lanserar hållbarhetsdeklaration i sin app
Kolla in varans hållbarhetsavtryck

Livsmedelskedjan Coop lanserar nu en ny funktion i sin app med vilken kunder kan ta reda på något som Coop kallar för hållbarhetsdeklaration. Genom att scanna streckkoden på en vara får kunden information om varans avtryck utifrån tio olika områden som rör klimat, miljö och samhälle. Hållbarhetsdeklarationen har en skala mellan ett och fem inom varje område. Ju lägre siffror en vara har – desto lägre hållbarhetsavtryck bedöms varan ha. Hållbarhetsdeklarationen kommer hjälpa kunderna att äta mer hållbart, men också styra utvecklingen av Coops sortiment skriver Coop i ett pressmeddelande. Skulle du själv vilja testa Coop-varornas hållbarhetsdeklaration hittas Coops app gratis till iPhone i App Store här och till Android på Google Play här. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela går till. Tumnagel
200kg
+
Wille Wilhelmsson

Nu drar årets försäljning av majblommor igång
Köp i butik eller i barnens webbshoppar

Idag drog årets försäljning av majblommor igång, de små pinsen som säljs för att motverka barnfattigdom i Sverige. Traditionellt har majblommor sålts av skolbarn men på grund av pandemin fick detta ställas in förra året. I år har Majblomman förändrat upplägget av försäljningen vilket innebär att skolbarn kan skapa sina egna webbshoppar där de kan sälja de fysiska Majblommor som skulle sålts förra året och samla in pengar till sin skolklass. De fysiska Majblommorna från 2020 kommer även att säljas i ICA-butiker såväl som i Majblommans egna webbshop. I videoklippet här nedanför kan ni kolla in hur skolbarn som vill sälja Majblommor kan skapa sina egna webbshoppar för att sälja dessa. Det kommer även att säljas en digital variant av Majblomman 2021 vilken alla som donerar pengar till Majblommans arbete mot barnfattigdom kommer att få. Det kan man göra genom att bidra till insamlingar som kan startas av företag och privatpersoner på Majblommans hemsida. Ni kan kolla in både förra årets fysiska Majblomma såväl som årets digitala Majblomma på bilden här ovanför. Tumnagel
87kg
+
Wille Wilhelmsson

Le Creuset släpper ny serie med ugnstillbehör
Med nonstick

Le Creuset är kända för sina färgglada köksprylar men nu släpper man en serie med ugnstillbehör som inte är så färgglada. Tillverkade av hårdanodiserat aluminium och med PRFE-beläggning och man lovar att de ska tåla hårda dag så de går att diska i maskin och köras i ugn upp till 260 grader. De olika plåtarna och formarna kostar mellan 409 och 789 kronor och köper man flera så går de att förvaras i varandra. De finns i butik från 1 maj. Tumnagel
90kg
+
Roger Åberg

Patagonia skippar företagsloggor på sina kläder
För att kläderna ska få längre livslängd

Klädmärket Patagonia har beslutat att framöver tacka nej till företag som vill köpa Patagonia-kläder försedda med företagens egna logotyper. Detta är något man gör av miljöhänsyn då man tror att livslängden på ett klädesplagg blir kortare om detta är försett med en företagslogotyp. I ett blogginlägg skriver Patagonia: "What we’ve learned is that adding an additional non-removable logo reduces the life span of a garment, often by a lot, for trivial reasons. People change jobs, and the extra logo makes for an awkward re-gift. People tend not to pass logoed gear down to their kids, and not everyone wants to be an advertisement on weekends, even if they’re proud to go into work on weekdays. The result? Perfectly good gear ends up forgotten in the closet—or worse, gets tossed in the trash." Enligt Patagonia så slängdes bara 2018 11,3 miljoner ton kläder på soptippen, något som man hoppas minska med initiativet att inte längre tillåta företagslogotyper på sina kläder. Tumnagel
183kg
+
Wille Wilhelmsson