Copyright-troll begärde ut rekordmånga ip-adresser förra året
Som kan användas för att skicka utpressnings-brev

Internetoperatören Bahnhof släppte i förra veckan rapporten "Utpressningsåret 2019" där man redovisar hur diverse advokatbyråer har begärt ut tusentals ip-adresser från internetoperatörer, ip-adresser som advokatbyråerna uppger kan identifiera personer som laddar ner och sprider upphovsrättsskyddat material.
Advokatbyråerna arbetar oftast för film- och skivbolag och syftet med att begära ut ip-adresserna är att skicka kravbrev, något som Bahnhof kallar för utpressnings-brev, som ska skrämma mottagarna att betala en "förlikningsavgift" som kan ligga på mellan 1500 - 10.000 kronor. Det handlar alltså inte om några juridiskt bindande betalkrav men många betalar ändå för att slippa den eventuella juridiska process som advokatbyråerna ofta hotar med ska inledas om mottagarna inte betalar. Enligt Bahnhof ska dock aldrig någon som mottagit dessa utpressningsbrev ställts inför rätta i Sverige.
Enligt Bahnhofs statistik för 2019 så begärde olika advokatbyråer ut information om kunder kopplade till operatörers ip-adresser i 140 stycken fall under förra året vilket ledde till att operatörerna lämnade ut sådan om 60.368 stycken ip-adresser. Sammanlagt ska advokatbyråer som till exempel Njord Law Firm, Next Advokater KB och Ramberg Advokater, begärt ut information om nästan 150.000 ip-adresser sedan de fick möjligheten att göra det 2016.
Bahnhof själva lagrar ytterst lite information om vilka kunder som står bakom ip-adresser och har aldrig lämnat ut sådan information till advokatbyråer som efterfrågar det. De tre operatörer som under förra året lämnade ut information om flest antal ip-adresser var Telia, Com Hem och Telenor som synes i tabellen här nedanför.

Dansk advokatbyrå ska jaga svenska pirater
Blir nya "Spridningskollen"

Professor om kravbreven som skickats ut till fildelare
"Betala inte. Du behöver inte ens svara på det"

Bahnhof vill lagra IP-adresser i max 12 timmar
Minskar lagringstiden ännu mer

Minister vill se över lagstiftning gällande piratkravbrev
Filmbolag ska inte kunna kräva pengar från svenskar

Även Telia måste lämna ut information till danska piratjägare
Ytterligare en seger för nya "Spridningskollen"

Tele2 måste lämna ut uppgifter om fildelare
Nya "Spridningskollen" vinner i domstol

Uppdrag Granskning tar en titt på piratkravbreven
Inte ett enda kravbrev har gått till domstol

Telia och Telenor vinner igen mot copyright-troll i Danmark
Behöver inte lämna ut uppgifter till advokatbyrån Njord

Fler kravbrev på ingång från Njord Law Firm
Lär skickas ut inom kort

Bahnhof levererar statistik från Utpressningskollen
2018 var ett rekordår för IP-utlämning och kravbrev
