Folkhälsomyndigheten jobbar inte på en app för smittspårning
Tror inte på en lösning från Apple eller Google

Vi har flera gånger skrivit om att Google och Apple tillsammans har tagit fram en teknik för smittspårning, en teknik som enligt dem ska vara säker för användarna och ska till exempel inte spara var användarna befinner sig eller vart de träffar på andra användare.
Folkhälsomyndigheten har under den senaste veckan, senast i dag, berättat att smittspårning sker dels på äldreboenden men även i regioner med få inrapporterade fall. Jag frågade därför Folkhälsomyndigheten i dag om det nu började bli aktuellt med en smittspårningsapp för att underlätta regionernas arbete med smittspårning. Svaret var att man dels inte såg det behovet och dels såg det problematiskt att lansera en sådan app.
– De här apparna är ju inte okomplicerade ur legala och många andra perspektiv så det kräver en hel del funderande och tänkande på att ta in en sån app och man ska fundera på om det verkligen skulle göra arbetet lättare och snabbare med dem, svarade Anders Tegnell.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap svarade att man i nuläget inte arbetar med någon tekniskt lösning för smittspårning, varken i samarbete med Google eller Apple eller på något annat sätt.
Folkhälsomyndigheten säger dock att man hela tiden har frågan i blickpunkten och att man följer arbetet både på EU-nivå och i våra grannländer och ser hur införandet av appar fungerar där.
– Skulle införandet av en app göras i Sverige så behövs det göras på ett legalt väldigt säkert sätt och då är jag inte övertygad om att Google eller Apple skulle va de verktyg som är möjliga att använda utan man behöver någonting med bättre kontroll från myndighetsnivå, sa Anders Tegnell.
Att man är skeptisk till en lösning från Google och Apple är naturligt, och bra, men det är förvånande att man inte ens verkar ha tittat närmare på deras lösning.
Vi söker Apple och Google för en kommentar.
Nu kommer Google och Apples smittspårning till våra mobiler
Men när det kan användas är oklart
