12 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Islands statsminister avgår efter avslöjanden från Panama-dokumenten Vinner Piratpartiet ett eventuellt nyval i landet?
Bild till artikel Sigmundur Gunnlaugsson Foto: Framsokn / Wikipedia

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson avgick igår efter att det blev känt att han varit inblandad i brevlådeföretaget Vintris, ett företag som han själv varit ägare till men som senare sålts vidare till hans fru.

Gunnlaugsson har gjort sig känd för att ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare på Island och därför blev antagligen situationen ohållbar när de så kallade Panama-dokumenten visade att han själv haft ägarintressen i ett företag som eventuellt kan ha varit skapat just för att undanhålla skatt från den isländska staten.

Ny statsminister på Island blir nu Sigurður Ingi Jóhannsson och Islands president har sagt att det i dagsläget inte är aktuellt med något nyval i landet. Skulle ändå så bli fallet framöver så finns det en god chans att det isländska Piratpartiet skulle vinna det då man tidigare i år visade upp rekordsiffror på Island.

Uppdaterat
TT rapporterar att den isländska statsministerns kontor har skickat ut ett pressmeddelande där det verkar som om Gunnlaugsson inte har avgått utan snarare tagit en slags timeout. Man skriver bland annat:
"Statsministern har inte avgått och han kommer att fortsätta att vara ordförande för sitt parti."
Vidare skriver man i pressmeddelandet att Gunnlaugsson har föreslagit att partiets vicepresident tar över statsministerposten på obestämd tid.

news.vice.com Samhälle, Politik, island, panama papers, panama-dokumenten, piratpartiet Piratpartiet jättestora på Island Kan till och med ta makten i nästa val Med ett år kvar till nästa riksdagsval på Island så går det isländska Piratpartiet som tåget och kan till och med ta makten i nästa val om deras opinionssiffror håller i sig. Enligt den senaste opinionsundersökningen från den 28:e januari får Piratpartiet 41,8% av rösterna vilket gör att de har en reell chans att ta makten i landet om siffrorna håller i sig till nästa års val. Det isländska Piratpartiet startades av WikiLeaks-medarbetaren Birgitta Jonsdottir för cirka tre år sedan och man sitter redan i den isländska riksdagen. Tumnagel
97.2°
0
Världens största dataläcka avslöjar enorma skattefusk Soppa deluxe I går kväll offentliggjordes några av de mer än 11,5 miljoner läckta dokument som avslöjar hur advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama hjälpte människor världen över att skapa brevlådeföretag i skatteparadis. Det var den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som först fick dessa dokument av en anonym källa men hundratals journalister från 80 länder har hjälpt till att granskat dokumenten i ett års tid. Denna läcka är med stor marginal världens absolut största dataläcka med sina 2,6 TB med data. Dokumenten sträcker sig från 1977 fram till slutet av 2015. Bland dokumenten kan man hitta namn på toppolitiker, brottslingar, kändisar och vanliga privatpersoner som alla "gömmer" sina pengar olika i skatteparadisbolag. Dokumenten avslöjar att ett flertal av världens mest etablerade banker har förmedlat kontakten mellan advokatbyrån och kunderna. I Sverige var det ett team från Uppdrag granskning som deltog i denna internationella granskning. De kom fram till att det finns runt 400 till 500 svenska personer och bolag bland de läckta dokumenten. De nämner även att Nordea är den svenska banken som har haft flest samarbeten med Mossack Fonseca. Mossack Fonseca menar själva att man har följt lagen och inte anser sig ha något ansvar för vad klienterna använder deras tjänster till. Byråns verksamhet kan dock kopplas till ett flertal illegala verksamheter. De nämner i ett uttalande att de är stolta över sina tjänster som, enligt dem, har varit viktiga för att den globala ekonomin ska fungera effektivt. Uppdrag Gransknings rapport om denna läcka sänds på onsdag kl 20.00. Tumnagel
69.4°
0
60.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 6 apr 2016, 08:15
Islands statsminister avgår efter avslöjanden från Panama-dokumenten Vinner Piratpartiet ett eventuellt nyval i landet?
60.2°
0