12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Nu börjar äpplen som inte blir bruna att säljas
Men fortfarande i liten skala

Nu börjar äpplen som inte blir bruna att säljas

När man biter i eller skär i ett äpple så blir det relativt snabbt brunt. Detta är på grund av att ett enzym som kallas för polyfenoloxidas förenar fenoler och syre till melanin, ni vet det där pigmentet som även gör oss människor bruna.

Processen finns där för att skydda äpplet vid angrepp, men ska bara behövas och användas av äpplet när det är mycket ungt och äpplet har det i små doser om man jämför med exempelvis tomater. Enligt äpplets skapare är enzymets påverkan för äpplet försumbart i dag men kan ha varit viktigare för många år sedan. Enzymet kan ha positiva effekter för vårt hjärta men det finns inga rekommenderade värden på intag och man vet därför inte heller om det gör någon skillnad för människan om det försvinner från äpplet. Negativa effekter verkar inte finnas, om man får tro tillverkaren.

Hur som helst, nu har ett företag som heter Arctic Apples börjat producera äpplen utan enzymet som då helt enkelt inte blir bruna. De första träden planterades våren 2015 och frukterna kommer nu i liten upplaga till ett litet antar affärer. Självklart kommer de att säljas i skivor.

Anledningen till att man gjort äpplet som inte blir brunt är flera. Dels ska det ha varit en väldigt enkel process som man tror kommer ha positiva fördelar. Man kommer till exempel kunna dela ett äpple och äta andra halvan flera dagar senare. Det kan man iofs också göra med ett äpple som blivit brunt också, men människan är som bekant rätt petig med sånt.

Samhälle, Allmänt, äpple, arctic, gmo, genmodifierat Via engadget.com
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Nu börjar äpplen som inte blir bruna att säljas
23.9° 0 Roger Åberg Roger Åberg
tors. 19 jan 2017, 10:20
23.9°
0

Nu börjar äpplen som inte blir bruna att säljas

Men fortfarande i liten skala