16 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Varannan elsparkcykel försvinner från Stockholm Bara tre bolag kommer att få fortsätta
Varannan elsparkcykel försvinner från Stockholm
Det är inte lätt att parkera ibland
Foto: Roger Åberg

I dag finns det 23.000 elsparkcyklar utställda i Stockholm, vilket är "några" för många helt enkelt. Folk har tröttnat för länge sedan och nu verkar det som att staden faktiskt kommer att ta tag i saken. På måndag kommer man nämligen besluta att det efter årsskiftet kommer att krävas tillstånd för att få ställa ut elsparkcyklar och det kommer bara tre bolag att få. Dessa tre bolag kommer att få ställa ut 4000 elsparkcyklar var, så maximalt kommer det att finnas 12.000 stycken. En minskning mot i dag med nära hälften.

– Huvudskälet är att det under det senaste året har varit på tok för många elsparkcyklar i staden och kaosartat på vissa gator. Vi kan inte ha det på det här sättet, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till TT.

Förutom antalet kommer lite nya regler. Efter 22 på fredags- och lördagskvällar är det 15 km/h som gäller och om en elsparkcykel parkeras på en trottoar måste den tas bort inom två timmar. Man kommer även att kräva att de ska vara stabila så att de inte välter, att användaren ska fotografera elsparkcykeln efter användning, att de tas upp från vattnet om de hamnar där och att de inte får ställas närmare än tio meter från en tunnelbaneentré.

Det är Transportstyrelsen som har utrett frågan och de nya reglerna börjar gälla efter nyår. Vilka tre bolag som det blir är ännu inte klart.

Samhälle, Transport, elsparkcyklar, stockholm, Daniel Helldén

Staty av Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén uppförd
Hyllning eller ironi?

Under gårdagen placerade någon än så länge okänd person en staty av Stockholm Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén vid Skeppsbrokajen i Stockholm. Statyn har sannolikt uppförts utan tillstånd och vad syftet är med statyn är än så länge oklart. Helldén har gjort sig känd i Stockholm för en hel del förslag som underlättat för framför allt cyklister. Detta har i vissa fall gjort det besvärligare för bilister att ta sig fram på Stockholm gator, något som gjort att han ibland ses som en rätt kontroversiell politiker. På statyn, som fått namnet "Före sin tid", står det att denna är finansierad av offentliga medel. Vidare står det på statyns tillhörande plakett: "Daniel Helldén (f 1965 i Luleå) är en framstående svensk miljöpartistisk politiker som genom sitt orädda arbete söker rädda världens klimat och Stockholm trafik." Helldén säger sig själv vara överraskad av att någon gjort en staty av honom och att den inte är finansierad med offentliga medel. Vidare säger han till Mitti: "Ja, vad ska man säga? Det är en staty av mig, rakt upp och ner. Jag vet inte om jag ska känna mig hedrad eller bara tycka det är konstigt. Jag har lite svårt att förstå att folk har lagt sådan kraft på att göra en fullskalig staty av mig. Det känns lite märkligt." Statyn verkar redan ha blivit borttagen från Skeppsbrokajen. Något som tros ha skett sent igår kväll eller tidigt i morse. I det inbädda inlägget nedan hittas lite bilder på statyn och här ovanför hittas ett lite för långt inslag om statyn. Tumnagel
40.5°
0
79.3° 0 Roger Åberg Roger Åberg
fre. 5 nov 2021, 13:20
Varannan elsparkcykel försvinner från Stockholm Bara tre bolag kommer att få fortsätta
79.3°
0