32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Spelintryck Halo: The Master Chief Collection är en smart produkt Vi har kollat in remaken
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Halo: The Master Chief Collection är en smart produkt

Imorgon släpps remaken av fyra spel i den av väldigt många omtyckta Halo-serien. Halo: The Master Chief Collection är fyra spel i ett med grafik anpassad för nästa generationens konsol och mängder av timmar att slå ihjäl, både online och offline. Det är ett ruskigt smart drag av Microsoft.

Många tycker säkert att det här kan klassas som ett fult knep för att tjäna mer pengar på spel som redan har släppts. Och visst kan den kritiken vara befogad. Varför behöva betala för samma spel en gång till. Men samtidigt är det inte riktigt samma sak. För tittar man på vad 343 Industries har gjort med de gamla klassiska Halo-spelen så är det, om du frågar mig, värt pengarna. I alla fall om man verkligen vill uppleva serien igen - eller för första gången.

Ingen har tid att spela alla spel som släpps och Halo är en sådan serie där jag halkade in först när fyran släpptes och dessutom panikspelade trean precis innan. För mig är de andra delarna i serien svarta hål. Jag har till och med köpt Halo Wars, men den står fortfarande i hyllan oöppnad och skäms. Varför? För att jag har svårt att spela gamla spel med förhållandevis "ful" grafik. Är det en klassiker jag själv vuxit upp med är grafiken ett mindre hinder. Men när det gäller spel jag inte har någon relation till - ja då är jag tyvärr extremt utseendefixerad, om man nu kan uttrycka det så. Och jag tror inte att jag är ensam.

Spel, Microsoft, Master Chief Collection, Halo, Bungie, Xbox One, 343 Industries

Att i det här läget hotta upp grafiken och släppa fyra spel i ett, varav Halo 4 endast är ett år gammalt, är ett strategiskt knep som går rakt in i minst två målgrupper. Min, det vill säga de som egentligen vill spela de gamla spelen men inte orkar igenom dem i befintligt skick, och de inbitna fansen som mer än gärna vill se sina gamla favoritspel i ny tappning. Sådant här lär vi få se betydligt mer av framöver. Bland annat funderar Bioware på att göra samma sak med Mass Effect-serien. Och jag tror tankarna finns hos fler utvecklare. Tänk er Call of Duty, Battlefield, Final Fantasy, Devil May Cry, Assassin's Creed och så vidare och så vidare. Potentialen här för spelutvecklarna och distrubutörerna är enorm.

Så hur känns spelen i just Master Chief Collection då? Ja, eftersom jag inte har spelat varken Halo: Combat Evolved Anniversary eller Halo 2 så kan jag inte göra några jämförelser rent känslomässigt. Innehållsmässigt är det dessutom samma utbud som i originalspelen fast med en del omgjorda och förlängda mellansekvenser för Halo 2 (skapade av Blur Studio). Men skillnaden är att alla spelen nu körs i 60 fps och att Halo 2, som är det enda spelet i samlingen som inte tidigare fått stöd för 1080p, nu ser rejält annorlunda ut. Och här märks det verkligen skillnad. För många är nog omgörningen av tvåan faktiskt den mest intressanta delen i nyreleasen. Det är inte bara mellansekvenserna som är riktigt snygga. Gameplay känns också rejält genomarbetad och uppdaterad. Skulle dock någon sakna den gamla grafiken går det att just i tvåan skifta tillbaka till originalgrafiken.

Just den här grafiska uppdateringen gör att jag inte har några som helst problem att spela någon av delarna. Det känns fräscht, snyggt ljussatt och spelen flyter på fint. Visst, det märks fortfarande att Halo ett och två är betydligt äldre, men de känns inte längre helt utdaterade. Och Halo 4, som jag redan på Xbox 360 tyckte var riktigt snyggt, ser helt enkelt strålande ut med sin detaljrikedom och sina djupare och intensivare färger.

För att sammanfatta det hela gillar jag det faktum att gamla spel släpps tillsammans i nytt format på det här sättet. Halo är inte den serie som ligger mig närmast om hjärtat och ändå är jag extremt peppad på att, efter att ha lekt runt några timmar, få köra igenom alla fyra delarna från början till slut. Nu hoppas jag bara att de serier som mitt hjärta bultar för får samma makeover i ett smart paket, snart nära mig.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Halo: The Master Chief Collection är en smart produkt
52.7° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
mån. 10 nov 2014, 20:51
Spelintryck Halo: The Master Chief Collection är en smart produkt Vi har kollat in remaken
52.7°
0