10 i dag 11 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Lanseringstrailer för Total War: Attila Vi har provspelat
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Lanseringstrailer för Total War: Attila

I går släpptes Total War: Attila till PC, det nionde i Total War-serien, som utspelar sig under 400-talet då Hunnerna, under ledning av den beryktade Attila, satte skräck i befolkningen.

Totalt finns det från början tio spelbara fraktioner, där fler kommer att bli tillgängliga via framtida uppdateringar, som erbjuder ganska skilda spelupplevelser. Och faror hotar från alla hörn. Barbarer, Hunner, vandaler. Det är döda eller bli dödad som gäller. Dessutom hotas alla invånare av förödande naturkrafter som smällkalla vintrar som ödelägger stora delar av kartan.

För den som inte har spelat serien tidigare är det ganska mycket att hålla koll på. Stora öppna strider där du måste placera din armé korrekt för att få övertaget blandas med utveckling av din bebyggelse och diplomati. Det gäller att ständigt vara alert och ta bra strategiska beslut. Annars går det snabbt utför. Tacksamt nog bjuder spelet på en väldigt utförlig tutorial för den som vill lära sig allt från början. Den vana kan istället hoppa in direkt och sätta igång med valfri fraktion som erbjuder olika svårighetsgrader.

Det var länge sedan jag själv spelade ett Total War-spel. Det senaste var nog Rome: Total War som släpptes redan 2004 och jag har för mig att det då var ganska knepigt att styra sin armé. Det är i alla fall något som idag känns relativt enkelt och även om jag har tjugo olika trupper ute är det lätt att simultanstyra och placera ut dem på strategiska områden. Om dessa områden sedan är de strategiskt bästa är en annan femma. Men trots att det är mycket att hålla koll på känns det, även för en novis som mig, relativt enkelt att få överblick. Vill man helt slippa delen med stadsbyggandet tillför nomadstammarna en intressant infallsvinkel eftersom de inte tillhör någon stad och därför blir mer kringströvande. De ger dig också därför möjligheten att i större utsträckning skapa din egen berättelse.

Total War: Attila har än så länge fått höga betyg, i snitt 80 på Metacritic, där de främsta klagomålen är problem med AI och en del buggar i röstchatten i multiplayer. Det ska heller inte vara någon extrem uppdatering från det tidigare släppta Total War: Rome II från 2013 men ändå med så pass mycket nyheter att det verkar kittla både fans och nykomlingar.

Spel, PC, Total War, Attila, spelintryck, lanseringstrailer
39.0° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
ons. 18 feb 2015, 16:00
Lanseringstrailer för Total War: Attila Vi har provspelat
39.0°
0