33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Uppdaterat En av SpaceX Falcon 9-raketer har exploderat Skulle skjuta upp en satellit på lördag
Bild till artikel Foto: Chris B - NSF / Twitter

Flera ögonvittnen rapporterar att en av SpaceX Falcon 9-raketer verkar ha exploderat medan den stod på sin avfyrningsramp på Cape Canaveral i Florida.

Enligt nyhetsbyrån AP skedde explosionen under ett test av raketen som var tänkt att skjuta upp en den israeliska kommunikationssatelliten Amos-6 i omloppsbana runt jorden nu på lördag. Amos-6 ska bland annat förse Facebook med rymdbaserat internet till sin satsning Internet.org.

Det finns i skrivande stund inga uppgifter om vad som orsakat explosionen eller om någon människa skadats vid explosionen.

Uppdaterat
SpaceX har kommenterat explosionen till CNBC och det verkar inte som om någon människa har skadats. Dock verkar det som om Amos-6-satelliten strök med i explosionen.
"SpaceX can confirm that in preparation for today's static fire, there was an anomaly on the pad resulting in the loss of the vehicle and its payload. Per standard procedure, the pad was clear and there were no injuries."

techcrunch.com Vetenskap, Rymden, spacex, falcon 9, explosion, rud SpaceX får första kund för begagnad raket Satelliten SES-10 skjuts upp i redan använd Falcon 9-raket Det Luxemburg-baserade satellitföretaget SES kommer att bli SpaceX första kund som kommer att använda en Falcon 9-raket som tidigare redan skjutits upp till rymden en gång. SES och SpaceX planerar att skjuta upp satelliten SES-10 i slutet av året med hjälp av en raket som tidigare redan varit i rymden och vänt för att därefter ha landat på jorden. SpaceX har än så länge lyckats landa sex stycken Falcon 9-raketer och planerar att landa sin sjunde efter det att man skjutit upp en israelisk kommunikationssatellit nu på lördag. Vad SES betalar för att skjuta upp sin satellit med en begagnad raket framgår inte men det har tidigare sagts att det skulle bli 30 procent billigare att använda en begagnad raket vilket skulle göra att priset borde landa på cirka 43 miljoner dollar. Tumnagel
51.6°
0
SpaceX siktar på att skjuta upp en begagnad raket i höst Första gången man skjuter upp en raket som redan varit i rymden Tidigare har SpaceX grundare Elon Musk sagt att man ska skjuta upp en av sina redan använda Falcon 9-raketer den här sommaren men nu verkar detta ha blivit framflyttat till i höst. Det var i samband med att Musk på Twitter visade upp de fyra raketer man hittills lyckats landa (se bild nedan) som han även skrev att man planerade på att återanvända en av dessa någon gång i september eller oktober. Exakt vad den återanvända raketen kommer ha för uppdrag finns det inga uppgifter om ännu men enligt SpaceX så finns det ett antal kunder som vill transportera grejen till rymden med den. Tumnagel
48.5°
0
SpaceX har testat en av sina landade Falcon 9-raketer Verkar ha gått bra Elon Musks rymdföretag SpaceX har testat en av de Falcon 9-raketer man har lyckats landa och vilka är tänkta att återanvändas för kommande rymduppdrag i framtiden. Testet som ni kan kolla in i videon ovan pågick i två minuter och 30 sekunder vilket är så länge den brinner under en rymdfärds första steg. Raketen man använde var den som sköt upp satelliten JCSAT i maj och som senare landade på en pråm i havet. Att man inte använde den första raketen man landade på en pråm beror på att man ser den som lämplig kandidat att använda för ett kommande rymduppdrag. Den första raketen som man landade på fast mark ville man inte heller använda då den antagligen kommer att hamna på ett museum i framtiden. Tumnagel
47.5°
0
22.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 1 sep 2016, 15:50
Uppdaterat En av SpaceX Falcon 9-raketer har exploderat Skulle skjuta upp en satellit på lördag
22.6°
0