13 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Sverige gillar internet Och fildelarna betalar mest för streaming
Bild till artikel

Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har nu släppt hela sin undersökning Svenskarna och internet 2016. Undersökningen baseras på data från 3 000 intervjuer med ett slumpvist urvalda personer från elva år och uppåt. I den kan man läsa om allt från svenskarnas internetvanor kring till exempel nätdejting, sociala medier och nedladdning.

Enligt rapporten så tillbringar svenskarna lite drygt en femtedel av sin vakna tid på internet och för första gången rankas internet som den viktigaste informationskällan, framför tv, radio samt tidningar. 82 procent använder internet dagligen, vilket är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015.

Enligt rapporten så använder svenskarna, i genomsnitt, internet 24 timmar i veckan. Där drygt nio av dessa är via mobilen vilket är en ökning med en timme sedan 2015. Tittar man på personer mellan 16 och 25 år ägnar de genomsnitt nästan 40 timmar i veckan åt internet.

Allt fler unga har börjat använda internet och enligt IIS så använder tre av fyra 2-åringar internet, vilket är en ökning med fem procenten sedan 2015. En tredjedel av dessa använder även internet dagligen. Rapporten visar att det i varje hem finns det i genomsnitt två datorer och en surfplatta. Den nämner även att över hälften av åttaåringarna i dag har en egen telefon.

Flickor är tydligen mer aktiva på sociala nätverk än pojkar är. Vid elva års ålder är 56 procent av flickorna dagliga användare jämfört med 42 procent av de jämngamla pojkarna. Inte helt oväntat är det även flickorna som oftast råkar illa ut på nätet. I åldern 12-15 år har 28 procent av flickorna råkat ut för mobbning jämfört med 5 procent av pojkarna. När det gäller sociala nätverk så är det Facebook (71 procent) som fortfarande är störst och näst störst är Instagram (44 procent). En fjärdedel av Internetanvändarna använder Snapchat och Twitter fortsätter att tappa användare då det har gått från 22 procent under 2015 till 18 procent i år.

Rapporten har även en stor sektion om nedladdning där man nämner att trots att streamingtjänsterna ökar ligger fildelningen kvar på samma nivå, runt 20 procent, de senaste åren. IIS skriver dock att fildelarna även är den gruppen som betalar mest för streamingtjänsterna då 60 procent av fildelarna betalar för streamingtjänster, jämfört med 39 procent av de som inte fildelar.

Rapporten kan läsas i sin helhet via länken nedan.

soi2016.se Webb, Övrigt, IIS, Internet, Rapport Flickor mer nätmobbade än pojkar Åtminstone på högstadiet och gymnasiet Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har publicerat en ny undersökning med titeln "Eleverna och internet 2016" där det bland annat framkommer att flickor oftare nätmobbas än vad pojkar gör. Som synes i diagrammet ovan så nätmobbas pojkar något mer i mellanstadiet men sedan sker en dramatiskt ökning av antalet nätmobbade flickor i högstadiet. Där har nästan var tredje flicka uppgett att hon någon gång har nätmobbats. Detta sjunker något i gymnasiet men även där nätmobbas flickor mer än pojkar. Kristina Alexandersson, chef för internet i skolan på IIS, säger i ett pressmeddelande: "Internet innebär fantastiska möjligheter för både barn och ungdomar, men skolan får aldrig glömma att hela tiden tala med eleverna om källkritik och nätetik. Det är oroande att bara drygt tio procent av mellan- och högstadieeleverna har regelbundna samtal om nätmobbning i skolan. Det är också därför IIS ordnar gratis utbildningar för både barn och vuxna samt producerar guider om mobbning, källkritik och ungas integritet på nätet." IIS har genomfört undersökningen "Eleverna och Internet" årligen sedan år 2000. Totalt ingår cirka 3.000 elever från 12 år och uppåt i undersökningen. Tumnagel
12.8°
0
77 procent av svenska internetanvändare använder sociala medier Facebook ohotad etta Internetstiftelsen i Sverige, IIS, har släppt sin årliga rapport "Svenskarna och sociala medier" och det ser ut som om intresset för dessa ser ut att öka om än i måttlig takt. Andelen svenska internetanvändare som säger använder sig av sociala medier är nu uppe på 77% vilket är en ökning med en procent från förra årets undersökning. 58% uppger att de använder sociala medier varje dag vilket är en ökning från de 53% som förra året uppgav av att de använde sociala medier varje dag. IIS har kollat hur vi använder Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, Twitter, Kik samt Reddit och inte helt oväntat så är Facebook det sociala mediet som vi använder oss av mest. 71% använder Facebook och sedan är klivet ganska långt ner till Facebook-ägda Instagrams 44%. LinkedIn används av 26%, Snapchat 25%, Twitter 18%, Kik 10% och Reddit används av 8%. Twitter är den enda tjänsten där användandet minskat från förra året. Från 22% till 18%. Ni hittar hela "Svenskarna och sociala medier 2016" på länken nedan. Vilka av de nedanstående sociala medierna använder ni? Tumnagel
38.0°
0
56.5° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
tors. 10 nov 2016, 10:36
Sverige gillar internet Och fildelarna betalar mest för streaming
56.5°
0