12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Sverige gillar internet
Och fildelarna betalar mest för streaming

Sverige gillar internet

Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har nu släppt hela sin undersökning Svenskarna och internet 2016. Undersökningen baseras på data från 3 000 intervjuer med ett slumpvist urvalda personer från elva år och uppåt. I den kan man läsa om allt från svenskarnas internetvanor kring till exempel nätdejting, sociala medier och nedladdning.

Enligt rapporten så tillbringar svenskarna lite drygt en femtedel av sin vakna tid på internet och för första gången rankas internet som den viktigaste informationskällan, framför tv, radio samt tidningar. 82 procent använder internet dagligen, vilket är en ökning med 2 procentenheter sedan 2015.

Enligt rapporten så använder svenskarna, i genomsnitt, internet 24 timmar i veckan. Där drygt nio av dessa är via mobilen vilket är en ökning med en timme sedan 2015. Tittar man på personer mellan 16 och 25 år ägnar de genomsnitt nästan 40 timmar i veckan åt internet.

Allt fler unga har börjat använda internet och enligt IIS så använder tre av fyra 2-åringar internet, vilket är en ökning med fem procenten sedan 2015. En tredjedel av dessa använder även internet dagligen. Rapporten visar att det i varje hem finns det i genomsnitt två datorer och en surfplatta. Den nämner även att över hälften av åttaåringarna i dag har en egen telefon.

Flickor är tydligen mer aktiva på sociala nätverk än pojkar är. Vid elva års ålder är 56 procent av flickorna dagliga användare jämfört med 42 procent av de jämngamla pojkarna. Inte helt oväntat är det även flickorna som oftast råkar illa ut på nätet. I åldern 12-15 år har 28 procent av flickorna råkat ut för mobbning jämfört med 5 procent av pojkarna. När det gäller sociala nätverk så är det Facebook (71 procent) som fortfarande är störst och näst störst är Instagram (44 procent). En fjärdedel av Internetanvändarna använder Snapchat och Twitter fortsätter att tappa användare då det har gått från 22 procent under 2015 till 18 procent i år.

Rapporten har även en stor sektion om nedladdning där man nämner att trots att streamingtjänsterna ökar ligger fildelningen kvar på samma nivå, runt 20 procent, de senaste åren. IIS skriver dock att fildelarna även är den gruppen som betalar mest för streamingtjänsterna då 60 procent av fildelarna betalar för streamingtjänster, jämfört med 39 procent av de som inte fildelar.

Rapporten kan läsas i sin helhet via länken nedan.

Webb, Övrigt, IIS, Internet, Rapport
56.5° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
tors. 10 nov 2016, 10:36
56.5°
0

Sverige gillar internet

Och fildelarna betalar mest för streaming