44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Koenigsegg Agera Vår svenska stolthets "nya" superbil
Koenigsegg Agera

En mycket spännande nyhet som kommer att dyka upp bland hybrider och elbilar på mässan i Genéve är senaste skapelsen från Ängelholm, Koenigsegg Agera. Imponerande att bilfabrikanten har lyckats hålla så tätt för inte en endaste spionbild har cirkulerat på nätet hittills vad jag vet.

Agera blir den nionde modellen någonsin tillverkad i Koenigseggs 15-åriga historia, och den sjunde modellen i produktion. Till storleken är nya Agera identisk med sin äldre broder CCX, som den också är baserad på. Under huven bor den numera välkända motorn i Koenigseggsammanhang, den 4,7-liter stora V8:an, nu trimmad till hela 910 hästar och med ett vrid på 1098 Nm. Givetvis är chassiet byggt i kolfiber och aluminium för att spara vikt, bensintankarna är även inbyggda i chassiet för att skapa optimal viktfördelning. 1287 kilo väger bilen torr, och den låga vikten bidrar till grym prestanda, eller vad sägs om 0-100 km/h på låga 3,1 sekunder? Agera toppar 394 km/h för den som vågar.

En unik detalj med bilen är användandet av en speciell nickellegering kallad Inconel i avgassystemet som innehåller 76 % nickel, 15 % krom och 9 % järn. Fördelen med denna blandning är att den pallar extrem hetta, nackdelen är dock att den kan vara lite knepig att jobba med, då materialet snabbt hårdnar och blir svårt att forma. Koenigsegg använde sig även av samma material i Trevita. Koenigsegg planerar att bygga 16-20 bilar per år. Beställningar tas glatt emot på kommande mässan i Genéve.

Så vad tycker ni då? Jag får lite Lotus Evora-känsla över fronten och egentligen känns den inte så ny och fräsch som jag hade hoppats på, liknar mest en uppstylad CCX faktiskt. Men spela roll, den är Svensk, och vi borde vara stolta.

leftlanenews.com Bil, Nyheter, Koenigsegg, Agera, Genéve, race, sport, Christian Von Koenigsegg
46.4° 0 Bobby Green Bobby Green
fre. 26 feb 2010, 23:44
Koenigsegg Agera Vår svenska stolthets "nya" superbil
46.4°
0