m

Tredjepartsladdar...misären
Teslas Supercharger är fortfarande en stor del av bilvalet

Tredjepartsladdar...misären
Stå inte där jag ska ladda, tack!
Bil / Feature

Det här med att ladda elbilar är ständigt på tapeten och Teslaförare pratar ofta gott om detta som en av de viktigare anledningarna till att välja just Tesla. Själv snabbladdar jag väldigt sällan och har inte riktigt tyckt att det varit ett viktigt argument i takt med att snabbladdarna byggts ut mer och mer. Men efter de senaste 10 dagarna flängandes runt i Stockholm och en tur till Öland, där ditresan inte gick via europavägar, så har jag fått smaka på hur det är att ladda på annat än Teslas Superchargers, och det blev minst sagt jobbigare än jag föreställde mig.

Laddförsök #1 - Koppla alltid in kabeln


Efter en tur med släp till sommarstugan i härligt svenskt sommarregn så orkade jag inte stå i regnet för att följa min sedvanliga ABC-rutin (Always Be Charging) och ta fram typ 2-kabeln från frunken och koppla in i laddboxen så bilen fick stå parkerad utan att ladda.

Dagen därpå bestämde vi oss för en oplanerad tur in till stan och med ungefär 40% SoC (State of Charge) i batteriet så kände jag ett behov av att ladda när vi ändå var ute på ärenden. Vi tog sikte på en EON-laddstation med 22 kW-laddstolpar i närheten av vårt första stopp. Tog fram typ 2-kabeln från frunken, kopplade in, tog fram EON-appen och ser att samtliga laddstolpar på den stationen är i offline-läge. När laddstolparna är offline så kan man bara starta laddning med RFID-bricka och någon sådan har jag inte för EON.

Resultat: En misslyckad laddning
Status: 1 misslyckad

Laddförsök #2 - Parkeringsproblem


Vi tog istället sikte på en InCharge-laddstation (Vattenfall) lite längre bort där jag brukar ladda i jobbärenden av den enkla anledningen att det sällan finns några vanliga p-platser i området så laddning är ett enkelt sätt att hitta parkering. Problemet på den platsen kan ibland vara att det är ”snedparkering” och då jag har min laddport vänster bak så måste jag parkera på den högra platsen vid varje laddstolps-par (som står mitt emellan p-rutorna) annars räcker inte laddkabeln. Det är för trångt för att backa in (om man inte kör mot trafiken och bökar) på den vänstra platsen så det går inte på just denna laddstation. Givetvis så stod det denna gång 3 bilar på de 6 platserna, alla på den högra platsen (varav en fossil-bil). Ingen laddning alltså.

Resultat: En till misslyckad laddning
Status: 2 misslyckade

Laddförsök #3 - Från AC till DC


Bestämde mig då för att överge AC-laddningstaktiken och koppla in mig på snabbladdaren (50 kW DC) på samma plats. Det var samma problematik där med att jag behövde backa in, men då platserna bredvid var lediga så kunde jag fulparkera på snedden rakt framför laddaren. Tog fram CCS-adaptern från frunken och kopplade in men laddaren vägrade påbörja laddning. Någonstans här börjar jag ledsna och svära över tredjepartsladdare. Ger upp laddförsöket inne i stan och uträttar ärendet och börjar bege mig tillbaka till startpunkten för resan.

Resultat: En till misslyckad laddning
Status: 3 misslyckade

Laddförsök #4 - Humöret börjar svaja


Planerar där och då att på vägen stanna på Preem i Nacka och ladda på deras 50 kW-laddare (tidigare Fortum, numera Recharge) som brukar vara ledig för jämnan. Åker dit och kopplar in, försöker starta laddning med RFID-brickan men det funkar inte där heller. Öppnar appen och ser att CCS-laddaren är ”Out of order”. Svordomarna över tredjepartsladdare börjar flöda i högre tempo.

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 4 misslyckade

Laddförsök #5 - Till slut så!


Tar fram Plugshare-appen, som community-baserat samlar in och visar information om tredjepartsladdare - rekommenderas varmt, och letar upp en annan CCS-laddare (2 st till och med) några kvarter bort. Åker dit och ser att det står en hybrid och laddar på en av de två platserna, men hen har parkerat mitt framför laddaren så jag kan inte koppla in mig på någon av de andra laddkablarna. Samtidigt som jag kör förbi så kopplar hen bort sin laddkabel så jag gissade att hen skulle åka, men hen satte sig i bilen och pysslade med annat trots att hen såg att jag stod bredvid med backlamporna tända. Gick då fram och pratade med personen som då flyttade sig så att jag kunde ladda - äntligen.

Resultat: En blockerad laddare, som blev till laddning till slut ändå.
Status: 4 misslyckade, 1 blockering, 1 laddning

På femte försöket lyckades jag alltså ladda efter många om och men. Vid den här tiden börjar jag predika för sambon om att Elon borde sätta upp en Supercharger öster om Stockholm så att jag slipper, det jag vid denna tidpunkt börjat kalla, tredjepartsladdarmisären.

Laddförsök #6 - Ölen till räddning


Några dagar senare kommer jag till ett hotell där det enligt Plugshare finns två laddstolpar som drivs av, för mig okända, operatören beEnergised. Tar fram typ 2-kabeln och kopplar in, scannar QR-koden som länkar till en sida som inte finns. Laddar då ner appen för beEnergised och provar den vägen istället. Provar i appen att först starta laddningen via Paypal-betalning vilket inte fungerade. Provade en gång till och köpet gick igenom men appen fastnade därefter och visade bara JSON-output från transaktionen hos Paypal men ingen laddning startade. Provar att betala med kreditkort istället och köpet går igenom men laddningen startar inte. Valde att ladda för 25 kr vid varje köp så jag är vid det här laget 50 kr fattigare (som några dagar senare krediterades) och utan laddning. Vid det här laget så har min sambo kommit upp och stadgat sig på hotellrummet och tittat igenom info-pärmen där det står att det finns ett kort till laddstationen att hämta i receptionen. Jag ger upp försöken med appen och går till repan för att fråga om laddkortet. Gubben i repan (som verkar äga stället) meddelar att de inte har kvar laddkortet för nån gäst hade snott det, och de ville inte skaffa ett nytt. Han frågade även vart jag hade hittat informationen om laddkortet, för den texten skulle de i så fall ta bort. Jag gav då upp laddförsöken för dagen och tog en öl på hotellet istället...

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 5 misslyckade, 1 blockering, 1 laddning

Laddförsök #7 - Ta ingenting för givet


Då jag har relativt bra erfarenhet av Recharge, bortsett från den trasiga laddaren häromdagen så letar jag upp en sådan 50 kW-laddare i Plugshare och beger mig dit dagen därpå i samband med att vi ska fortsätta vår resa. Kommer dit och inte helt förvånande så är laddaren ICE:ad - blockerad av en fossilbil. Som tur var så hade ingen parkerat i raden på baksidan av laddaren så jag ställer mig på sniskan på andra sidan och kopplar in mig för att ladda. Sitter kvar i bilen och märker efter en stund, strax innan jag nått den SoC jag behöver för att ta mig till nästa stopp, att laddningen avbryts. Då har en Nissan Leaf ställt sig vid laddaren (som numera gick att parkera vid ordentligt då fossilbilen lämnat) och kopplat in sig för att ladda på CHAdeMO-kontakten. Det går dock bara att ladda en åt gången på denna typ av laddare, och då antingen på CCS (som jag använder) eller CHAdeMO. Då jag redan hade en aktiv laddning, på CCS, så verkar det som att Leaf-ägaren helt sonika tryckt avbryt på min laddning (vilket inte ska gå utan att blippa min RFID-bricka) eller använt nödstoppet och därefter påbörjat sin egen laddning. Då jag visste att jag precis skulle klara mig till nästa laddstopp så orkade jag inte bråka med Leaf-ägaren och därefter starta om min laddning utan jag mumlade istället något ilsket och kopplade loss bilen och åkte vidare med Tesla Supercharger Kalmar i, drömmande, sikte.

Resultat: En blockerad laddare, som blev till laddning, som sedan avbröts.
Status: 6 misslyckade, 2 blockeringar, 2 laddningar

Laddförsök #8 - Äntligen!


Kommer fram till Tesla Superchargern i Kalmar, kliver ur bilen, kopplar in den fasta kabeln från laddaren till bilen, bilen börjar ladda. Simple as that. Tack Elon!

Resultat: Laddning!
Status: 6 misslyckade, 2 blockeringar, 3 laddningar

Laddförsök #9 - Framåtanda, men ingen laddning


En dag senare ska vi stanna vid ett matställe där det enligt Plugshare ska finnas nyinstallerade 22 kW-laddstolpar. Kommer fram och kopplar in kabeln som hänger från laddstolpen, men ingen laddning startar. Går in till restaurangen och frågar men de har ingen koll på laddningen utan de ska “kolla med Bosse”. Jag går ut till parkeringen för att koppla loss kabeln och Bosse kommer då ut och är halvglad (läs: förbannad) för han har ingen koll på elbilar utan har anlitat en firma för att ansvara för allting så att han kan erbjuda sina kunder laddning. Detta verkade hittills ha lett till att laddarna tidigare stod i öppet läge och folk hade laddat gratis (på Bosses bekostnad). Så Bosse hade varit i kontakt med leverantören som då ställt laddarna i betalläge, men betalningen via EasyPark gick inte att starta för laddstationen/parkeringen hade inte lagts upp där så laddstolparna gick numera inte att använda. Bosse hade även installerat en massa solceller som leverantören inte ville driftsätta förrän efter sommaren så han var mer frustrerad än vad jag var. Trevlig ägare i alla fall som hade framåtanda och miljötänk, men leverantören verkade inte vara med på tåget. Det blev alltså ingen laddning denna gång.

Resultat: En till misslyckad laddning.
Status: 7 misslyckade, 2 blockeringar, 3 laddningar

Laddförsök #10 - App, app, app!


Försökte istället ladda på nästa anhalt där det fanns 6 st 22 kW-laddare som styrdes via den för mig okända operatören EpSpot. Registrerade ett konto på EpSpots hemsida och lade till ett betalkort, för Swish-betalningen (som det skyltades om på laddstolpen) fungerade inte. Jag scannade därefter QR-koden på laddaren och fick upp en ruta där det stod ”Starta laddning” men ingenting hände när jag klickade där. Laddade därefter ner appen och klickade på kartan men det fanns ingen laddstation på platsen där jag var befann mig. Scannade QR-koden igen efter att jag laddat ner appen och då öppnades stationen i appen lite magiskt. Väl där så kunde jag se att man behövde förbetala sin laddning genom att fylla på en laddpott, det gick alltså inte att betala enbart för det jag ville ladda, trots att jag lagt in kort-info. Så jag betalade in 100 kr till laddpotten i appen, som samtidigt sa att jag var utloggad... Man kunde välja att fylla på med 1/3/100/250/500 kr i webbläsaren och 100/250/500 i appen, oklart varför det var annorlunda och även varför man skulle vilja ladda för 1 kr...

När jag väl gjorde det i appen så kunde jag där välja att betala med Apple Pay, så jag hade egentligen inte behövt lägga till något kort. Nu var laddningen igång till slut, efter cirka 12 minuters pill med kontoregistrering och nedladdning av appar, registrering av betalkort, osv.

Resultat: Efter en hel del pill så blev det laddning.
Status: 7 misslyckade, 2 blockeringar, 4 laddningar

Laddförsök #11 - ICE:ad, igen


Dagen därpå skulle jag ladda upp det sista i min EpSpot-laddpott innan vi skulle åka vidare men då var laddaren ICE:ad. Så jag gick fram och pratade med föraren, som turligen var i närheten, och han var på väg att lasta in de sista sakerna och lämnade ungefär 5 minuter senare. Sedan kunde jag snabbt få igång laddningen, nu när jag väl hade konto och laddpotten klar.

Resultat: Blockerad laddstation, som sedan blev till laddning.
Status: 7 misslyckade, 3 blockeringar, 5 laddningar

Laddförsök #12 - Glädjebad!


Hemresa till Stockholm. Glider in till Superchargern i Edsbruk efter att på väg dit ha sett i bilens navigator att det är 5 av 6 laddplatser lediga vilket överensstämmer med verkligheten när jag rullar in. Kliver ur bilen, tar laddkabeln, trycker på knappen på kabelkontakten, laddluckan öppnas, jag stoppar in kontakten och den börjar ladda. Simple as that.

Jag går sedan iväg på herrarnas och beställer därefter mat i restaurangen, och när jag sätter mig till bords så ser jag i telefonen att laddningen kommit tillräckligt långt för att jag ska komma hela vägen hem så medan övriga sällskapet väntar på maten så går jag och flyttar bilen från laddaren till den vanliga parkeringen för att kunna äta i lugn och ro och inte riskera diverse straffavgifter för blockering av laddare när laddningen är avklarad (Tesla har kommit lite längre på den fronten).

Det fanns även en ensam tredjeparts-snabbladdare (tidigare Bee, numera Mer) på samma plats, men den var upptagen när jag kom och även när jag var ute för att flytta bilen, men då var den ockuperad av en annan bil. Tesla-laddarna hade som mest 4 st upptagna platser, av 6 st.

När vi ätit klart så bytte vi om och gick iväg ungefär 50 meter ifrån laddstationen och tog ett inte-så-svalkande bad i den 25c varma insjön precis bredvid laddstationen. Tesla har inte bara förstått hur laddning ska ske, de har även förstått att man ska försöka lägga laddstationerna på bra platser.

Resultat: Laddning, och bad!
Status: 7 misslyckade, 3 blockeringar, 6 laddningar

Vad har jag lärt mig av detta?

- ABC - Always Be Charging. Oavsett hur dåligt vädret är, koppla alltid in laddaren hemmavid.

- Jag hade tidigare 7 elbilsladdar-appar i telefonen, numera 10. Det går helt enkelt åt fel håll.

- Jag snabbladdar ytterst sällan i vardagen (~1 gång per år) utan nästan uteslutande i rese/semester-syfte, men Teslas laddnätverk väger ändå in i framtida bilval. Inte på grund av brist på tredjepartsladdare ute i landet, utan för att tredjepartsladdarkonceptet idag fungerar så dåligt med underdimensionerade snabbladdare (50 kW räcker inte långt idag), appar/RFID-brickor hit och dit, laddare som är offline eller trasiga, enbart 1-2 st laddare per laddstation, osv.

- Tillförlitligheten och smidigheten är fortfarande för dålig på tredjepartsladdarna. Det händer allt för ofta att de är trasiga eller att det inte går att få igång dem på något vettigt och snabbt sätt. Om jag ska stanna i 15 minuter för att ladda på en resa så vill jag spendera de minutrarna på att ladda, inte på att konfigurera en ny app eller leta upp en annan laddstation.

- En standard, eller lagkrav, som gör det möjligt att betala för sin laddning med kort (och bara för det man nyttjar - som en bensinmack helt enkelt) hade inte suttit fel. Eller one-app-to-rule-all-the-chargers, så man slipper en app, eller app+bricka, per operatör. Lite som för några år sedan när det dök upp nya parkerings-appar på löpande band, och jag som kund tycker att det är ganska trevligt att EasyPark köpt upp flertalet av dem vilket gör mitt liv lättare. Några av de större bilmärkena (t.ex. Mercedes) har försökt lösa såna appar/tjänster på egen hand, men det verkar inte fungera särskilt bra i praktiken.

- Jag har tidigare ansett att man måste ha laddning hemmavid för att det ska vara aktuellt med elbil i dagsläget, den åsikten har växt sig ännu starkare.

- Den här resan hade blivit ännu jobbigare utan Plugshare-appen och communityt som bidrar med nya laddstationer och information om sådana som är trasiga. Ovärderligt. Tack alla som bidragit!

- Och sist, men verkligen inte minst så har jag insett hur långt fram Tesla ligger på ladd-fronten. Men hur stor inverkan det har på mitt nästa bilval vet jag inte riktigt. Något jag däremot vet är att Tesla nu står högre i kurs på den listan, än för 10 dagar sedan.

Varning för lång text - Det är inte helt smärtfritt med tredjepartsladdning...
61.5°
0

Tredjepartsladdar...misären

Teslas Supercharger är fortfarande en stor del av bilvalet

Retrospektiv för Ghost Recon Advanced Warfighter
Kvällsnörderi

YouTube-kanalen GmanLives bjuder här på ett längre retrospektiv för Ubisoft-spelen Ghost Recon Advanced Warfighter 1 samt 2 och pratar om hur konsolversionerna av spelen skilde sig från PC-versionen. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Så här stoppar meme-detektiver NFT-bedrägerier
Vad är det är för tidslinje

I denna video pratar Wired med Don Caldwell och hans team från Know Your Meme om hur de gör för att verifiera att NFT-auktioner som utger sig för att vara "originalet" av en meme faktiskt är det. NFT, eller Non-fungible tokens, blev väldigt populärt tidigare i år och sedan dess har flera memes sålts för miljontals kronor. Bland annat Doge, som såldes för 4 miljoner dollar. Tumnagel
35.8°
+
Hugo Engström
0

Sega Mega Drive- och N64-kontroller kommer till Switch
Retrofest på Nintendo nästa månad

Under veckans Nintendo Direct meddelade Nintendo att man snart kommer att släppa ett gäng med retrospel till Nintendo Switch Online, spel som urpsrungligen släpptes till Nintendo 64 och Sega Mega Drive. I samband med detta kommer Nintendo även att släppa de båda handkontrollerna som ursprungligen användes till Nintendo 64 och Sega Mega Drive till Switch. Kontrollerna kommer att släppas när Nintendo lanserar den nya prenumerationen Nintendo Switch Online + Expansion Pack nästa månad. De nya kontrollerna kommer att kosta 50 dollar styck men vad den nya expansionspacks-prenumerationen kommer att kosta finns det än så länge inga uppgifter om. Här kan ni läsa lite mer om vilka spel från Nintendo 64 och Mega Drive som ingår i expansionspacks-prenumerationen till Nintendo Switch Online. Tumnagel
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Snart kan du använda din gamla Gamerpic igen
Hurra!

Om du är en av de personerna som vill använda din gamla Gamerpic från Xbox 360-tiden så har Microsoft nu fixat till det så du kan importera dem med rätt upplösning. Det var i samband som Microsoft lanserade Xbox One som det blev svårare att få med sig sina gamla Gamerpics då stort fokus istället lades på att man skulle ha de där märkliga Mii-liknande figurerna och att gränssnittens upplösning har ökat. Redan nu kan folk som är med i konsolens Alpha Skip Ahead Insider-program testa funktionen vilket brukar innebära att det släpps till den stora massan inom relativt snar framtid. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte William Shatner ska åka till rymden med Blue Origin
Star Trek-legendaren blir den äldste rymdfararen någonsin

TMZ har varit i kontakt med källor som uppger att Star Trek-skådespelaren William Shatner kommer att åka med på Blue Origins nästa bemannade tripp till rymden med företagets raket Blue Shepard. Skulle ryktet stämma skulle den nu 90-årige Shatner bli den äldsta personen någonsin som åkt till rymden. Det rekordet innehas nu av 82-åriga Wally Funk som åkte med Blue Origins första bemannade rymdresa tidigare i år, en resa där även Amazon och Blue Origins grundare Jeff Bezos var med. Huruvida Shatner kommer att betala något för att eventuellt åka till rymden med Blue Origin finns det inga uppgifter om. När Blue Origins nästa bemannade flygning med New Shepard kommer att ske är även det okänt i dagsläget. Tumnagel
40.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alan Wake Remastered jämförs med Alan Wake
Har tightare grafik på bana tre

Den 5 oktober kommer Remedy släppa Alan Wake Remastered vilket är, inte helt oväntat, en upphottad version av Alan Wake fån 2010. Spelet innehåller så klart grundspelet men även de två expansionerna The Signal och The Writer. Men hur mycket snyggare kommer spelet egentligen att vara? Det försöker videon besvara genom att jämföra Xbox 360-versionen med Xbox Series X-versionen. Alan Wake Remastered kommer släppas till PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One och Windows via Epic Games Store. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Vissa appar körs inte i 120 Hz på iPhone 13 Pro
Apple säger att de ska fixa

Apples nya iPhone 13 Pro började levereras igår och en av de största förbättringarna i år är den nya ProMotion-skärmen med en variabel uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz. Dock verkar det inte som att alla appar har stöd för funktionen än. 9to5Mac har hittat ett antal tredjepartappar som fortfarande körs i 60 Hz, vilket kan vara lite av en besvikelse om du uppgraderat till 13 Pro för just den nya skärmen. The Verge har frågat Apple om beteendet och de har två förklaringar. Ena är att utvecklare behöver uppdatera sina appar så telefonen vet att de ska köras i 120 Hz. Den andra förklaringen är att det finns något sorts problem med Apples Core Animation-teknik, vilket företaget tydligen ska fixa i en kommande uppdatering. Tumnagel
36.4°
+
Hugo Engström
0

Sony släpper specialutgåva för Gran Turismo 7
Firar spelseriens 25-årsjubileum

När Sony väl släpper Gran Turismo 7 den 4 mars 2022 kommer det finna möjlighet att spendera lite extra pengar på en specialutgåva som firar spelseriens 25-årsjubileum. Utgåvan heter passande nog 25th Anniversary Edition och innehåller standardgrejer som stålomslag, soundtrack och lite digitalt trams så som bilar samt avatarer. Förbokar du utgåvan får du också en Toyota Castrol TOM’S Supra, Mazda RX-VISION GT3 Concept (Stealth) och Porsche 917K Living Legend i spelet. Vad det officiella svenska priset kommer landa på är oklart just nu men i USA kostar den 90 dollar så antagligen kommer det bli runt tusenlappen här. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Detaljer om kameran i Pixel 6 läcker
Ny sensor för första gången sedan 2018

Googles Pixel 6 är runt hörnet, vilket förstås betyder att vi kommer att få reda på en del egenskaper från den redan annonserade telefonen. De senaste läckorna handlar om kameran, som för första gången sedan Pixel 3 2018 kommer få en uppgradering från 12.2-megapixel-sensorn Sony IMX363. Pixel 6 verkar få Samsungs 50-megapixel-sensor ISOCELL GN1. XDA har fått tag på nästa version av Googles kamera-app och har genom den lyckats hitta några funktioner som potentiellt kommer att hamna i företagets nästa telefon. Så här verkar specifikationerna se ut: Bakre kameror - 50MP Samsung GN1 huvudkamera - 12MP Sony IMX386 ultra vidvinkel - 48MP Sony IMX586 4x tele (Endast Pixel 6 Pro) Främre - Pixel 6: 8MP - Pixel 6 Pro: 12MP Sony IMX663 Pixel 6-serien verkar också få en del intressanta kamerafunktioner, däribland: manuella vitbalansjusteringar när du tar bilder, magisk borttagning (som skulle kommit till Google Foto), ansiktsskärpa, rörelseoskärpa, porträttljus och babyläge. Tumnagel
39.2°
+
Hugo Engström
0

Det här är världens snabbaste SUV
Brabus 900 Rocket Edition toppar 330 km/h

Brabus senaste skapelse är en 900 Rocket Edition av Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+ Coupé. Den bilen i standardutförande bjuder på 612 hästar ur den 4,0 liter stora V8:an. Det tyckte Brabus var för fjuttigt så man masserade upp maskinen till 4,5 liter och 900 hästar istället. Det gör att bilen numera toppar 330 km/h vilket ska göra den till världens snabbaste SUV. 0-100 km/h ska klaras av på 3,2 sekunder. Förutom att den går rackarns fort får man även ett nytt kjolpaket, mängder av kolfiberdetaljer, takvinge, annat avgassystem och 24 tum stora fälgar. Inredningen har även den gjorts om för att kännas ännu lyxigare än tidigare. Vad man får betala för Brabus behandling av bilen framgår tyvärr inte. Tumnagel
33.8°
+
Bobby Green
0

Kanada har släppt Meng Wanzhou på fri fot
Och Kina har släppt fängslade kanadensare på fri fot

Telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou nu fått lämna Kanada efter runt tre år i husarrest på grund anklagades för bedrägeri och för att ha brutit med sanktioner. Efter en uppgörelse, som beslutade att Meng slipper rättegång samt att de allvarligaste anklagelserna läggs på is fram till den 1 december 2022, har hon släppts på fri fot och ska vara på väg tillbaka till Shenzhen i Kina. Kort efter Mengs frigivning meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Kina släppte de två kanadensiska medborgare, Michael Kovrig och Michael Spavor, som har suttit frihetsberövade i Kina i några år. Dessa kanadensare greps i Kina 2018 kort efter Meng fängslades och anklagades för gisslan-diplomati då detta sågs som en hämndaktion från Kinas sida. Kina förnekade dock att det fans någon koppling mellan dessa två fall. Tumnagel
30.1°
+
Frode Wikesjö
0

Utvecklardagbok för Company of Heroes 3
Ser bra ut!

Relic släppte nyligen sin första utvecklardagbok för kommande Company of Heroes 3. I den får man höra hur utvecklarna utvecklar spelet tillsammans med communityn samt se lite klipp från själva spelet. Company of Heroes 3 kommer utspela sig runt medelhavet och följer de allierade när de tog sig genom norra Afrika för att ta tillbaka Europa genom Italien. Som spelare kommer du kunna mark-, luft- samt marintrupper och beslut som du tar på slagfältet kan ha långvariga konsekvenser i senare strider. Company of Heroes 3 ska släppas till Windows under 2022. Tumnagel
39.2°
+
Frode Wikesjö
0

Russel T. Davies återvänder till Doctor Who
Hurra!

Det är väl inte direkt kontroversiellt att säga att Doctor Who var som bäst när Russel T. Davies var showrunner för nya serien. Russel var mannen som återupplivade serien med Christopher Eccleston och tog hand om serien hela vägen fram till Steven Moffat tog över med Matt Smith som doktorn. Hur som helst så kommer Russel T. Davies att återvända som seriens showrunner efter Chris Chibnall är klar med sin sista säsong. Någon gång under 2023 är det tänkt att Russels Doctor Who-säsong ska dra igång. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kina vill förbjuda transaktioner av kryptovalutor
Gjorde att Bitcoin föll med över sju procent

Den kinesiska centralbanken PBOC meddelade i går att samtliga transaktioner av kryptovalutor är olagliga och att de bör förbjudas. Detta uttalande antyder såklart att Kina kommer bli hårdare med att reglera kryptoindustrin i landet. PBOC meddelar också att den kommer att övervaka finansiella institut och olika betalföretag så att dessa håller sig borta från handel i kryptovalutor och de som bryter mot förbudet ska utredas för kriminell aktivitet. Om det kommer bli olagligt att även inneha valutorna är oklart just nu. Anledningen till att användandet av kyptovalutor ska bli olagligt är för att PBOC anser att valutorna stör den finansiella stabiliteten och underlättar bedrägerier eller andra illegala aktiviteter. Kina har dock en egen digitala valuta på gång, en valuta som de kinesiska myndigheterna då kan övervaka finansiella transaktioner. Gårdagens uttalanden gjorde att priset på Bitcoin föll med över sju procent under gårdagen. Tumnagel
42.0°
+
Frode Wikesjö
0

Top Gear provkör Czinger 21C
Galet snabb

I början av 2020 skrev vi om Czinger 21C som är en ny amerikansk hyperbil som hävdade att den var snabbare än Koenigsegg Regera från 0-400-0. Nu har Top Gear testat bilen för att se vad 1240 kilo torrvikt och 1250 hästar innebär. Tumnagel
36.9°
+
Bobby Green
0

Game Maker's Toolkit spelar It Takes Two med Hazelight
Lirar träbanan

Svenska Hazelights It Takes Two är ett fenomenalt co-op-spel som är riktigt underhållande att spela med partner eller vän och har svinigt bra bandesign. Just därför har Game Makerx27s Toolkit satt sig ner med spelets bandesigner Oliver Granlund för att spela träbanan från spelets andra kapitel och prata om hur banan togs fram. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

Trailer för Muppets Haunted Mansion
2 spooky

Är ni sugna på att fira Alla helgons dag på bästa sätt? Då har vi goda nyheter då en ny Mupparna-film är på ingång. Muppets Haunted Mansion heter filmen och i den kommer vi få följa Mupparna i ett spöklikt äventyr där gänget utforskar ett hemsökt hus knökfullt av spöken. Muppets Haunted Mansion släpps 8 oktober på Disney+. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Idag släpps Death Stranding Director's Cut
PostNord-simulatorn i tjusigare format

Att leverera post är kanske inte något som låter allt för roligt, men Hideo Kojima lyckades göra det både utmanande och underhållande i Death Stranding. Originalversionen släpptes för två år sedan och förra året släpptes spelet till PC. Nu är det dags för PS5-ägare att lägga vantarna på spelet. Digital Foundry har tagit en ordentlig titt på den nya versionen för att se vad det har att erbjuda på den grafiska fronten och vad de tycker kan ni kika på ovan. För att göra en lång historia kort är det värt att köra i Performance Mode, vilket håller FPS:en på 60 med dynamisk 4K-upplösning. Death Stranding Directorx27s Cut till PS5 finns tillgängligt i Playstation Store nu. Äger ni PS4-versionen kan ni uppgradera till Directorx27s Cut för drygt 50 pix. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Jimmy Kimmel mumsar starka kycklingvingar
Klarar han hettan?

Det senaste avsnittet av Hot Ones gästades av pratshowvärden Jimmy Kimmel som fick svara på diverse intressanta frågor samtidigt som han mumsar i sig starka kycklingvingar. Tumnagel
80kg
+
Frode Wikesjö

Så blir Maker's Marks bourbon till
Buteljerar 24 miljoner flaskor om året

I det senaste avsnittet av Dan Does åker Daniel till Makerx27s Mark för att se hur deras bourbon blir till. I fabriken som har funnits i 60 år tillverkas 24 miljoner stycken flaskor varje år så det är lite ruljans på grejerna. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

Lyssna på Guns N' Roses nya singel
Det här är Hard Skool

Efter singeln Absurd i början av augusti är det nu dags för Guns Nx27 Roses att släppa ytterligare en ny låt - Hard Skool. I mitt tycke började den lite segt men sen när Axl drar igång hör man att han i alla fall har kvar lite av det där gamla soundet som vi alla älskar. Just nu är bandet på turné och går allt vägen kommer gänget att uppträda på Sweden Rock nästa år. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Så görs produkter för att undvika tullavgifter
Är Converse tofflor?

I denna video från Cheddar kollar man lite på hur företag på ganska finurliga sätt designar sina produkter för att slippa extra tullavgifter som endast gäller för en viss produktkategori. Det ska vara okej att ändra produkter för att passa in under en viss produktkategori, men det är olagligt att på ett uppenbart sätt ljuga om vad en produkt är för något. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Nytt från Thåström
Tillsammans med Titiyo

Joakim Thåström har släppt en ny singel som heter Papperstunna väggar och på den medverkar Titiyo. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Världsstjärnor deltar i global klimatkonsert
Äger rum på lördag

Nu på lördag kommer Global citizen live att äga rum. Det är en global konsert som ska öka medvetenheten om klimathotet och vara för en jämlik vaccinering. Allt sänds live och det kommer att hållas konserter samtidigt i Lagos, Paris New York, Rio, Sydney och Bombay under ett dygn. Några av artisterna som kommer att uppträda är Jennifer Lopez, Billie Eilish, Coldplay, Ed Sheeran, Elton John, Black Eyed Peas, Duran Duran, Kylie Minogue med flera. Hur du följer spektaklet hittar du på länken nedan. Tumnagel
74kg
+
Bobby Green

Virvelvinden försvinner från Liseberg
Har funnits i 92 år

1923 öppnades portarna till nöjesparken Liseberg i Göteborg. 1929 presenterade man åkattraktionen Virvelvinden för alla de som inte som mig har anlag för åksjuka och gärna snurrar runt. Nu, 92 år senare, kommer attraktionen att tacka för sig och plockas bort. I helgen körs den för sista gången och när den är borta kommer två nya än så länge hemliga attraktioner att stå på dess plats. Vad det handlar om kommer att presenteras nu under hösten. Den som vill ta en sista tur med Virvelvinden får göra det gratis. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Liseberg AB (@lisebergab) Tumnagel
51kg
+
Bobby Green

En dag i The Mountains liv
Hafþór Júlíus Björnsson är nu boxare

Islänningen Hafþór Júlíus Björnsson är strongman, starkast i världen, skådespelare och före detta professionell basketspelare. Sedan förra året blev det känt att han ska ta sig an en annan gren - boxning. Målet är att knocka strongman-rivalen Eddie Hall och här får vi se lite hur han tränar inför matchen som troligtvis kommer utspela sig tidigt nästa år. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

Lil Nas X kör Joline
Dolly Parton-klassiker i ny tappning

Lil Nas X besökte nyligen BBC Radio 1 Live Lounge för att där framföra Dolly Parton klassiska dänga Joline. Tumnagel
95kg
+
Frode Wikesjö

Vans och ryska Rassvet tar fram sko
Och lite kläder

För första gången har Vans och Rassvet (PACCBET) samarbetat och resultatet är en sko (Vans Skate Bold) i två stycken färgskalor och en premiumkollektion av plagg och accessoarer. Rassvet grundades 2016 av en grupp skateboardåkare och företaget leds av skaparen Gosha Rubchinskiy och proffs-åkaren Tolia Titaev. PACCBET betyder gryning eller soluppgång på ryska och varumärket vill vara "det ledande ljuset för den nya vågen av den ryska skate-scenen". Kollektionen släpps den 23 september. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Gin inspirerad av Natthimlen
Har smak av jasmin och viol

Hendrickx27s presenterar nu den andra upplagan ur serien "Cabinet of Curiosities" och det är Lunar Gin. Den är inspirerad av natthimlen och har smak av jasmin och viol. Här finns även angelikarot, kummin och enbär. Ska dofta tallbarr och kaprifol. Flaskan rymmer 70 centiliter, ginen innehåller 43,4 procent alkohol och för en flaska får du betala 470 kronor. Artikelnumret är 41018. Tumnagel
99kg
+
Bobby Green