Nu är macOS Big Sur här!
Viktigaste uppdateringen på länge

Tidigare i veckan fick vi reda på mycket om det första steget till Apple Silicon, M1. En stor del av att bytet till en ny arkitektur fungerar är så klart operativsystemet, men nya macOS Big Sur bjuder på en del nyheter även för alla som sitter på Intel.
Men även om det är en del nyheter för alla så är så klart Apples egna chip en stor och rätt osynlig del av Big Sur. Anledningen är att Apple nu har börjat trimma sitt system för sitt eget chip, och tvärtom, på samma vis som man har gjort med iOS och A-chipen under massor av år nu.
Mac OS elva
En gång på stenåldern så räknade Apple sina OS-versioner i siffror - 6, 7 och så vidare. Sedan kom en helt ny version av Mac OS och namnet blev X, som så klart skulle uttalas tio. Det verkar vara lite olika i olika kulturer det där, för här i Sverige är det vanligast att man säger X som i bokstaven och inte tio som i siffran, men frågar man Apple-folk är det tio som är rätt. Hur som helst så levde version tio alldeles för länge, nästan tjugo år, men nu är det alltså dags för macOS elva, eller Big Sur som Apple kallar versionen.
Nytt gränssnitt som inte bara är vackert
En helt ny versionsnuffra är en bra anledning att fixa till gränssnittet och det har man gjort med Big Sur. Det är ingen självklar hit dock. Personligen tycker jag att man slösar på skärmutrymme, och att det känns som att man förberett hela systemet för att det ska gå att röras med fingrar, men det finns ju inga Macar med touchskärm så det känns bara onödigt.
Saker som sidofält och menyer är överlag mer transparenta. Tycker man att det är mer irriterande än snyggt går det att lösa genom att ha en enfärgad mörk bakgrund eller så går man in i Systeminställningar, Hjälpmedel, Bildskärm och klickar i Minska genomskinlighet.
En del inspiration från iPad
iPadOS och macOS blir mer och mer lika varandra med tiden och i år är det macOS tur att röra sig mot iPadOS. Ett exempel är utseendet på sidofälten som fått full höjd och ett annat är dockan som nu ser ut att vara mer eller mindre direkt hämtad från iPaden.
Nytt kontrollcenter
Något som jag älskar med iOS och iPadOS är kontrollcentret, ett ställe för alla inställningar. Nu har det kommit till macOS men utformningen i Big Sur är lite annorlunda än på iPad och det är rätt fint gjort. Jag älskar verkligen att ha allt på ett ställe och att slippa ha massa onödigt trams i menyraden. Tack för det!
Fula ikoner i ny docka
Det är sällan jag blir så provocerad av saker som när man gör dem fulare, utan anledning och på ett konstigt sätt. Många appar har fått nya ikoner i Big Sur och de är inte vackra alls. Som ni ser på bilden nedan har man lämnat den stil man har haft under många år och istället kör på ikoner som ser ut att vara hämtade från iPadOS.
Det är inget konstigt utan bara naturligt och flera tillverkare med appar på flera plattformar, som Adobe, gör samma sak. Att saker ser likadana på olika plattformar kanske är lite trist, men rimligt. Apple ville dock inte ha exakt samma stil på sina Mac-ikoner och satte därför en designer som precis har upptäckt airbrush-verktyget på att ordna dessa nya ikoner. Resultatet blev inte så bra helt enkelt.
Även dockan har fått samma form som den har på iPadOS. Det är väl ok, men samtidigt så hade man kunnat ta tillfället i akt att uppdatera en funktion i macOS som har sett mer eller mindre likadan ut i 20 år. Trots gnäll så har jag lärt mig leva med den nya dockan och i långa loppet är det bra att den är lik den på iPadOS.
Flera olika spararutor
En annan anledning att gnälla är att det finns flera olika typer av bekräfta-rutor. Det här med att ha en och samma stil på något utöver hela gränssnittet brukar Apple vara bra på, men här har man tydligen tyckt att det ska vara så olika som det bara går. Den lite hederliga varianten i mitten är den som borde få leva kvar.
Ny version av Safari
Av någon anledning så började jag för några år sedan att köra Safari och jag ångrar det inte. Den största nedsidan är antalet plugins, men samtidigt så gör det att man inte installerar en massa plugins som bråkar med upplevelsen. För och nackdelar. Hur som helst så bytte jag för att Safari kändes snabbare och det är ännu mer sant med Big Sur. Safari verkligen flyger fram och känns väldigt mycket minnessnålare än Chrome. Verktygsramen har fått lite nytt utseende, flikarna är enklare att kika på utan att klicka sig till dem och startsidan har blivit några steg bättre. Inget revolutionerande men klart trevliga nyheter.
På tal om plugins så finns dessa numera i App Store och det verkar faktiskt ha fått lite fart på antalet tillgängliga. Fortfarande väldigt många färre än till Chrome, men åt rätt håll.
Lång och buggig utveckling
Utvecklarversion av Big Sur kom precis som iOS och de andra i somras under WWDC, men det har tagit betydligt längre tid för Big Sur att komma till oss användare. Det beror så klart på M1-chipet och de nya macarna, men beta-perioden har varit skakigare än på många år. Inte så konstigt med så mycket nytt kanske.
Om du har väntat och inte kört den publika betan för att du är osäker på kompatibilitet rekommenderar jag nog att vänta några dagar till nu när det når många användare. Använder du din dator till att surfa och göra lättare och kanske inte så superviktiga saker har du en (för det mesta) fräsch uppdatering att se fram emot.
macOS Big Sur finns att ladda ner nu.
macOS 11 Big Sur släpps imorgon
Med stöd för Apples nya M1-chip
