m
iPhone 12 mini är så liten, så naggande god

iPhone 12 mini är så liten, så naggande god
Vi har testat!

Mobil / Feature

Efter några veckor med mellanstorlekarna iPhone 12 och 12 Pro så är första intrycket av iPhone 12 mini att den är såååå liten. Att den var liten hade man ju fattat sedan tidigare, men så här liten? Det är helt enkelt en otroligt söt telefon och du som har längtat efter att ha en riktigt kompetent telefon men som inte vill släpa på en gigantisk skärm kommer att bli larvigt nöjd med denna.

TL;DR iPhone 12 mini är en efterlängtad liten godsak. Men bara för att den är mindre är den inte sämre, den levererar på allt förutom stort batteri. Och den lilla skärmen

Läs recensionen av iPhone 12 Pro Max här!

En fråga som kommer snabbt är varför Apple inte har levererat den här storleken tidigare. Svaret har så klart både med teknik och ekonomi att göra, eller en kombination av de två. För jag tror inte att den här mobilen hade fungerat lika bra i lyxform. Målgruppen är, enligt mig, folk som vill ha en mobil som är modern men som inte vill att den ska ta över deras liv både fysiskt och mentalt. Jag anar att det är därför som den här är billigast och att det är därför som det inte finns en Pro-variant.

Billigast betyder tyvärr inte billig. På grund av usel dollarkurs och kemikalieskatt så kostar den här 700 dollar i USA, 780 euro i Tyskland och 8775 kronor i Sverige. Vill du bli riktigt förbannad på hur kronan mår kan jag berätta att den kostar 6200 danska kronor i vårt grannland.

Flaggskepp i liten förpackning


Om man nu köper det billigaste flaggskeppet från Apple i liten förpackning, får man verkligen med allt då? Japp, i alla fall om man jämför med iPhone 12. Batteri är det enda som man får mindre av, helt enkelt eftersom det är fysiskt omöjligt att klämma in lika mycket batteri i den mindre förpackningen. Men annars hittar vi samma kameror, samma 5G, samma snabba chip, samma (fast mindre) typ av skärm och så vidare och så vidare. Även vattentåligheten är densamma i iPhone 12 mini som i de andra versionerna av iPhone 12. Det enda som skiljer sig är att man bara kan ladda 12W med MagSafe-laddaren istället för 15W som i de andra versionerna, något som troligen har med värme att göra och som man kan leva med.

Jämför med iPhone 12 Pro saknas dock en del saker. Man får lite mindre RAM (4 GB istället för 6 GB), man får en kamera mindre, man får ingen LiDAR och det går inte att välja en ram av rostfritt stål utan det är aluminium som gäller. Att ha mer RAM betyder en viss skillnad för användare som använder stora appar samtidigt, men något säger mig att mini-köpare tar det lite mer chill och inte använder riktigt lika tunga saker på en och samma gång.

Wow-känsla för något litet


Även om iPhone 12 mini ser liten ut redan när den ligger i kartongen, som är mindre även den förresten, så är det när man lyfter upp telefonen som det händer saker. Det är nämligen smått surrealistiskt i att hålla en så liten telefon som också är modern med skärm ut i kanterna.

Att telefonen också är så lätt bidrar också till den lite underliga känslan. Jämfört med sina syskon väger mini så klart minst med sina 135 gram. iPhone 12 väger 164 gram och den tycker jag känns lätt jämfört med iPhone 12 Pro som väger 189 gram. För att inte tala om den gamla tjockisen iPhone 11 som väger 194 gram.

Trots den nätta storleken och vikten så är det ett solitt bygge detta. Långt i från en pansarvagn, känslan är mer av ett block aluminium. På framsidan hittar vi samma ”glas” som Apple kallar för ceramic shield och på baksidan sitter det glas. Det glaset är glas och inte riktigt lika starkt som det på framsidan, men ska ändå tåla lite skit.

Precis som med iPhone 12 är det fem olika färger som gäller. Jag förstår varför det inte finns någon Pro-version av denna minsting, men det hade varit sexigt med rostfritt stål i och matt glas på baksidan…

Relativt stor skärm i liten förpackning


Skärmen är på 5,4 tum i minin jämfört med 6,1 tum i iPhone 12. Förra årets iPhone 11 hade också en skärm på 6,1 tum och iPhone 11 Pro hade 5,8 tum. Men skärmstorleken säger så otroligt lite om storleken på telefonerna faktiskt.

iPhone 12 mini har måtten 131,5 x 64,2 x 7,4 mm. På höjden är minin 15,2 mm lägre än iPhone 12 och hela 19,4 mm lägre än förra årets iPhone 11. På bredden skiljer det 7,3 mm mot iPhone 12 och 11,3 mm mot iPhone 11.
Tjockleken skiljer det inte riktigt lika mycket på, med sina 7,4 mm är 12 mini lika tjock/tunn som iPhone 12 och något tunnare än iPhone 11 som var 8,3 mm.

Det är nästan lättare att jämföra iPhone 12 mini med tidigare mindre telefoner, sett till volym så är detta en telefon som ligger mellan iPhone 5/SE och iPhone 8. Tittar man på formen är det här en modern uppföljare av iPhone 5 snarare än en krympt iPhone 12 skulle jag säga.

Men skärmen på iPhone 5 var pluttig med sina 4 tum och hade inte plats för speciellt mycket. När du tänker tillbaka på den telefonen så tänker du nog som jag att det är en skärm som inte går att använda till speciellt mycket och som dessutom knappt gick att skriva på med två händer. Visst är skärmen på mini liten, men den är faktiskt större än den på iPhone 8. De båda skärmarna är lika breda (58mm) och iPhone 12 mini är 125 mm hög mot iPhone 8-skärmen som är 104 mm hög. Du får alltså 20 procent mer skärm på en telefon som är tio procent mindre. En efterlängtad utveckling, minst sagt.

En fantastiskt liten skärm


På förra årets iPhone 11 fick vi en LCD-skärm med relativt låg upplösning. Den dög för de flesta, men var knappast något att hurra över i en tid då fantastiska OLED-skärmar på riktigt hade börjat bli standard. iPhone 12 mini har istället just en OLED-skärm som är en fröjd att se på och att använda. Och jämfört med iPhone 8 är det så många fler pixlar att leka med här. Istället för en upplösning på 1334x750 har den här 2340x1080 pixlars upplösning vilket ger 476 pixlar per tum, vilket är fler pixlar per tum än både iPhone 12 och iPhone 12 Pro Max.

Så vad betyder det i verkligheten? Jo, att det är väldigt sällan som man känner att man inte får plats med något på skärmen jämfört med de större telefonerna. Självklart så är allt mindre, men det är sällan eller aldrig som man får känslan av att man behöver mer skärmyta för att något inte får plats.

Men det är en liten skärm, det tycker i alla fall jag som kommer från en iPhone 11 Pro Max som daily driver. Men kör du en iPhone 8 i dag kommer den att kännas lika stor eller större, kör du en iPhone X kommer den att kännas lite mindre men inte så mycket mindre. Känslan är förvånansvärt stor faktiskt på den här lilla skärmen.

Solid kameraupplevelse


Av någon anledning så är det nästan så att man inte tror på det faktum att minin levererar samma sak som den större versionen. Jämfört med iPhone 12 är det alltså exakt samma kameralösning som sitter i iPhone 12 mini. Det betyder en vidvinkel med 1,6 i bländare och en ultravidvinkel som nu blivit bättre och som kan ta bilder även med nattläge.

Eftersom det inte är en Pro så saknas telelinsen men jag tror inte att speciellt många av köparna kommer att sakna det. Förutom det så finns allt här på pappret och det lilla vi har testkört denna även i verkligheten. Om du har kollat in en kameraguide om iPhone 12 så gäller den helt enkelt även för mini så långt vi kan se.

Vi har under testperioden tyvärr drabbats av covid, så det har varit karantän som har gällt. Hur bra en kamera presterar märker man först när man är i olika situationer och tar bilder på andra människor i dåligt ljus och sånt, och det har helt enkelt inte funnits möjlighet till att testa detta. Dock är vår upplevelse i det vi faktiskt har kunnat testa precis densamma som med iPhone 12 och 12 Pro så du kan förvänta dig en av de bästa kameraupplevelserna på marknaden.

Samma sak gäller för video. Den här lilla plutten kan spela in 4K-video med HDR Dolby Vision. Det är imponerande faktiskt.

Är batteritiden något att oroa sig för?


Som sagt så har jag ägnat den här veckan i karantän och det är knappast möjligt att använda telefonen som man gör under en normal dag. Men om du använder din telefon mycket och gör saker som slukar batteri så kan minin vara fel telefon för dig.

Enligt Apple så ska iPhone 12 mini leverera 15 timmars videouppspelning vilket ska jämföras med 17 på iPhone 12 och 20 på iPhone 12 Pro Max. Man kan alltså räkna med en batteritid som är 10-15 procent sämre än den på iPhone 12.

Men om du byter från en iPhone 6, 7 eller 8 så kommer du att byta upp dig här, för batteriet i mini är större än det i åttan, som endast levererar 13 timmars videouppspelning. Även första generationens iPhone X levererar 13 timmar så kommer du från en sådan är det också ett byte uppåt.

Face ID


Va, ska han prata om Face ID? Är det inte en självklarhet för Apple i dag? Det beror på, jag tror att många som kommer att köpa iPhone 12 mini är folk som i dag kör en telefon med Touch ID. Och ni kommer att älska att låsa upp telefonen med ansiktet. Jag gillade iPhone SE när den nya versionen kom och jag körde den ett tag, men det där med Touch ID är ju faktiskt inte lika bra som Face ID. Så kör du en iPhone 6, 7 eller 8 och funderar på att byta upp dig är det här något som kommer att göra din dag bättre.

MagSafe


Trots att iPhone 12 mini är en liten sak får det plats MagSafe även i detta. Det betyder att alla de tillbehör som laddare och annat som Apple spottar ur sig nu även fungerar utmärkt på denna!

iPhone 12 mini är en liten godbit!


Jag har en känsla av att en liten mini är något som verkligen är efterlängtat bland de som kommer att köpa ny iPhone i år, både bland intresset varit bland kommentarer men också i våra undersökningar här på Feber där mini är den näst populäraste modellen efter iPhone 12 Pro. Det är rätt stort faktiskt, just 12 Pro är ju ett riktigt säkert val så att den kommer först är inte så konstigt.

Om du har varit lite nervös över att storleken är för liten så tror jag att du kan sluta vara det. Jag har en förkärlek för små telefoner men oftast känner jag mig lite för instängd, men det gör jag inte riktigt med den här. Nu använder jag nog min telefon för mycket för att i det långa loppet vara nöjd med en mini, men jag är ju också van med riktigt stora telefoner, inte bara från Apple.

iPhone 12 mini levererar riktigt mycket i en riktigt liten förpackning.

iPhone 12 mini går att förboka nu för 8795 kronor. Då får man 64 GB minne. Vill man ha 128 GB minne, som vi rekommenderar, får man betala 9388 kronor. 256 GB minne kostar 10.688 kronor. Säljstart är nu på fredag, 13 november.

Läs mer
46.6°
0

iPhone 12 mini är så liten, så naggande god

Vi har testat!

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Första bilderna från nya Mortal Kombat-filmen
Med Joe Taslim som Sub-Zero

EW slängde nyss upp de första bilderna från den nya Mortal Kombat-filmen som ska ha premiär på HBO Max den 16 april. På bilden ovan kan man se Joe Taslim som Bi-Han (om sen blir Sub-Zero) och via länken nedan hittar man fler bilder på karaktärer som Liu Kang, Scorpion, Kano samt Sonya Blade. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för I Care a Lot
Rosamund Pike lurar äldre

I thrillerkomedin I Care a Lot får vi träffa Marla Grayson som spelas av Rosamund Pike. Hon livnär sig på att lura äldre genom att få domare att utse henne till deras förmyndare. Men det blir lite svettigt när det visar sig att hennes senaste offer är kopplad till en väldigt mäktig gangster. I rollerna ser vi även Eiza González, Dianne Wiest och Peter Dinklage. Kommer till Amazon Prime den 19 februari. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Ecurie Ecosse återskapar Jaguar C-Type
Vacker kärra!

Ecurie Ecosse är ett skotskt racingstall som grundades av David Murray och Wilkie Wilkinson i Edinburgh 1952. Stallet är mest känt för att ha vunnit Le Mans 24-timmars två år i rad - 1956 och 1957. Nu presenterar de en återskapad version av klassikern Jaguar C-Type som kommer att byggas i sju stycken exemplar. Chassiet och karossen kommer att byggas för hand och under huven kommer det att sitta en rak sexa från Jaguar. Den har borrats upp till 4,2 liter och ska ge runt 300 hästar. Större bromsar kommer att monteras för att kunna stoppa den snabba bilen lite bättre. En bil är klar hittills och det är den vi ser här. När resterande ska vara klara och vad de kostar framgår inte just nu. Läs mer på länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

Ubisoft skjuter upp släppet av Riders Republic
Vi får vänta lite till på det radikala extremsportspelet

Ubisofts nya extremsportspel från Steep-utvecklarna skulle egentligen släppas 25 februari, men Ubisoft meddelar att dessa releaseplaner skrotats. Något nytt släppdatum har vi inte fått, men spelet verkar i alla fall komma någon gång senare i år. Anledningen bakom uppskjutet är att utvecklarna vill lägga ner mer tid på att göra spelet roligare för spelarna, vilket är en klar fördel. Spel ska ändå vara kul, liksom. Riders Republic verkar för övrigt bli ett riktigt underhållande extremsportspel där upp mot 50 spelare kan spela tillsammans och delta i en rad olika aktiviteter, göra coola stunts och tävla mot varandra i race av olika slag. Riders Republic kommer släppas senare i år till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Pixla i 3D IRL
Voxla med Pixio!

Pixio är små magnetiska kuber i olika färger som låter dig bygga pixelsaker i det så kallade verkliga livet. Eller voxelsaker kanske man ska säga, eftersom en pixel i 3D heter voxel. Det hela är inte speciellt komplicerat utan man får helt enkelt låta fantasin flöda och bygga det som man tycker är roligt. Själva systemet är inte nytt men nu går det att köpa även i Sverige. Det finns ett gäng storlekar på lådorna och de innehåller från 50 bitar (som kostar 199 kronor) till 800 bitar (som kostar 2999 kronor) (jämför priser). Vill man ha lite inspiration och hjälp så finns det att hämta i appen där det finns en massa förslag och beskrivningar. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Bumble plockar bort politikfilter för att motverka "misskötsel"
Efter att folk som deltog i Kapitoliumattacken hängdes ut

Användare av dejtingappen Bumble har haft möjlighet att lägga till politisk läggning i sina profiler för att ge användare möjlighet att komma i kontakt med likasinnade. Bumble har nu valt att temporärt plocka bort denna funktion och motiverar det hela med att de vill "motverka misskötsel". Detta efter att den användes av vissa för att identifiera användare som deltog i attacken mot Kapitolium förra veckan och hängde antingen ut dessa i sociala medier eller vidarebefordrade informationen till FBI. I ett uttalande till Mashable skriver Bumble detta om den temporära ändringen: Bumble prohibits content that encourages any illegal activity including terrorism and the incitement of violence. Additionally, the spreading of misinformation, such as the certified results of the U.S. Election, is prohibited. On January 6, we immediately ensured that our hate speech scanning and protocols addressed the attack on the U.S. Capitol and began removing any insurrection-related content from our platform. If we see anything that would suggest someone has or is in the process of committing a potentially criminal act we will take appropriate steps with law enforcement. Bumble meddelar att de plockat bort flera användare som deltog i attacken av Kapitolium från tjänsten. Företaget ska även justerat sin AI för att hitta och ta bort innehåll som promotat upproret på något sätt och att användare som lagt upp sådant upprepade gånger kommer bannas från tjänsten. I samband med detta har användare kritiserat beslutet då de anser att Bumble gjort detta för att skydda terrorister. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Nissan visar nytt rullande kontor
Data loss i en NV350

Nissans senaste koncept är inte någon flådig rymdinspirerad elbil utan ett rullande kontor. Man har tagit en NV350 och gjort om den till en "Office Pod" där man ska kunna hänga och diska undan dagens arbete. På insidan finns ett skrivbord och en stol och hela paketet går att skjuta ut bakåt från bilen om man skulle vilja ta in lite mer av omgivningen och inte bara häcka inne. När man har jobbat klart kan man istället ta sig en våning upp, till taket, där det finns en vilstol och ett parasoll att fälla upp. Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0

Swebbtv permanent borta från Youtube
Så kan det gå om man sprider konspirationsteorier

Innan årsskiftet stängde Youtube ner Swebbtv och det ser ut som att Youtubes borttagning är permanent. Swebbtv ska ha försökt överklaga Youtubes beslut, men Emanuel Karlsten har varit i kontakt med en källa på Google, med insyn i processen, som berättar att Google gett slutgiltigt avslag. Bakom beslutet ligger det att Swebbtv, som beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, upprepade gånger brutit mot Youtubes innehållsregler. Via kanalen har det publicerats videor om konspirationsteorier samt videor med desinformation om coronaviruset och vaccin, vilket Youtube satt ner foten för rejält den senaste tiden. Swebbtv lever för övrigt vidare på egen plattform där de är fria att yttra sig utan att behöva förhålla sig till Youtubes innehållsregler. Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0

Evangelion: 3.0+1.0 försenas igen
Men attans då

Animestudion Khara har än en gång senarelagt premiärdatumet för Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time. Denna gång är det Japans nya coronanödläge som är boven i dramat. Eftersom smittspridningen ökat i flera regioner kommer biograferna stängas ner vilket då krockar med det tidiga premiärdatumet som var den 23 januari. Något nytt premiärdatum har ej angivits ännu men Japans nödläge ska ta slut den 7 februari så studion bakom filmen letar nu efter ett nytt premiärdatum någon gång efter det. Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du byta batteri i Sonos Move
Kostar 849 kronor

En Sonos Move har ju ett batteri i sig men någon gång kommer det att bli dåligt. Sonos själva säger att den ska klara 900 laddningar vilket betyder tre års aktivt och hårt användande, troligen mer. Men när batteriet har gjort sitt så vill man ju inte slänga hela produkten och därför har Sonos nu börjat sälja ett paket med ett batteri och lite verktyg. Ett byte verkar inte vara raketforskning direkt och paketet kostar 849 spänn. Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Capcom spikar datum för Resident Evil-show
Dags att snacka med om Resident Evil Village?

I samband med förra årets digitala version av E3 fick vi reda på att ett sprillans nytt Resident Evil-spel var på ingång med undertiteln Village. Sedan dess har det varit lite sparsmakat med information om det kommande spelet, men vi har i alla fall fått några väldigt intressanta trailers. Nu har Capcom meddelat att de kommer hålla ett dedikerat Resident Evil-event nästa vecka och kommer då leverera massvis med Resident Evil-relaterade nyheter, vilket förhoppningsvis betyder att vi kommer få reda på när vi kommer få lägga vantarna på Village. Capcoms Resident Evil-show kommer dra igång 21 januari klockan 23:00 och vi kommer väl tjonga upp videolänken här på Feber innan eventet och skriva om vad som visades dagen efter. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Moflin är ett mekaniskt husdjur med AI
Problem med tribblarna?

Moflin är ett litet mekaniskt husdjur som kan vara emotionell och utvecklas som riktiga djur via sin artificiella intelligens samt sensorer. Med hjälp av dessa lär den sig hur den ska reagera i diverse situationer. Det gör den via en emotionell karta (se bild nedan) som AI:n navigerar med hjälp av all data som den tar in. Via ett i princip oändligt antal kombinationer av olika ljudläten ska den kunna kommunicera med sin ägare om hur den mår. Det gör också att varje Moflin får en egen personlighet och identitet. Dessa tribblar finansieras till viss del via Kickstarter där du kan köpa en för ungefär 3 300 kronor. Moflin vann också Best of Innovation Award inom robotik på CES 2021 i veckan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Chris Evans kan återvända som Captain America i MCU
Sägs ha fått en rätt bra deal

Avengers: Endgame var inte bara ett avslut för Phase Three i Marvel Cinematic Universe, filmen var också slutpunkten för karaktärerna Iron Man och Captain America. Nu verkar det som att den sistnämnda karaktären, eller i alla fall Steve Rogers, vara på väg tillbaka till filmuniversumet. Enligt Deadline ska Chris Evans vara i förhandlingar med MCU-gänget om att reprisera sin roll som Steve Rogers i ett kommande Marvel-projekt, men specifikt vad det betyder är för tillfället okänt. Kanske en rom-com med Peggy Carter? Chris Evans har kommenterat detta via Twitter och verkar ta nyheten med en axelryckning, men det kan vara så att Evans bara spelar med i Marvels vanliga hemlighetsmakeri. Överraskningar är roligare när man inte vet allt, liksom. Hur som helst. Det är inte officiellt förrän det är officiellt, så i vanlig ordning är det bäst att ta ryktena med en nypa salt. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

BMW lovar att keyless-systemet i iX är supersäkert
Om du har en iPhone

BMW:s kommande eldrivna SUV iX kommer som så många andra bilar att utrustas med ett så kallat keyless-system. Dessa system har de senaste åren anklagats för att vara mycket osäkra och skurkuslingar ska med sina apparater på bara några sekunder kunna fånga upp signalen från nyckeldosan och utan problem kunna sno bilen och köra iväg. Men med iX lovar BMW att systemet är supersäkert, i alla fall om du har en iPhone. Har du det kan du skaffa BMW Digital Key Plus som låter dig ta kontrollen över din bil med hjälp av telefonen. Du ska inte ens behöva ta upp den ur fickan utan bilen låser upp sig när du närmar dig, och låser sig när du går från den. Systemet baseras på Ultra-Wideband (UWB)-teknik som hade sin premiär i iPhone 11 och iX blir den första BMW:n ut att använda sig av detta. Tekniken sägs erbjuda "an exceptionally precise localization with the greatest possible security" och enligt BMW ska det inte vara möjligt att kapa eller störa ut signalen här. BMW och Apple har jobbat tillsammans med Car Connectivity Consortium för att göra Digital Key 3.0 med UWB som standard för fordonsindustrin. iX lanseras senare i år. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Snubbe spelar Mario Kart med motionscykel
Ser svettigt ut

Folk som vill blanda spel med motion kommer ofta på rätt så svettiga lösningar. Vi har sett exempel på folk som spelar genom spel på sina dansmattor eller eller löpband. YouTube-användaren Mike Choi bestämde sig för att koppla sin motionscykel till sitt Switch för att bland annat spela Mario Kart med den. Han gjorde detta med hjälp av Labo Fit Adventure Kart Kit som han kopplade ihop med cykeln och Ring-Con-kontrollen från Ring Fit Adventure. I klippet ovan kan du se hur han gick tillväga för att få det att funka och hur svettigt det är att spela via dessa kontroller. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Wikipedia fyller 20 år!
Tut i luren!

15 januari 2001 lanserade Jimmy Wales och Larry Sanger en webbaserad encyklopedi vid namn Wikipedia och sidan har sedan dess utbildat folk i massvis med olika ämnen. Sedan start har Wikipedia nått rätt bisarra användarsiffror. Sidan har 1,5 miljarder unika användare varje månad som läser 15 miljarder artiklar. Och 55 miljoner olika artiklar skrivits av Wikipedias användare och dessa redigeras av över 280.000 frivilliga redaktörer och sidan finns tillgänglig på över 300 språk. I ett uttalande om årsdagen berättar grundaren Jimmy Wales bland annat detta: “In a world where information is increasingly commoditized, Wikipedia’s model has always been based on the belief that knowledge belongs to all humans.Wikipedia forces us to step outside of our echo chambers and contend with what a shared understanding of the world could really look like. After all, a Wikipedia article is the same no matter who or where you are in the world, and if something isn’t right in the article, you can change it.” Vill man ta del av firandet så kan man göra detta genom att använda hashtaggen #Wikipedia20 i sociala medier eller hoppa över till länken här nere till vänster där Wiki-gänget listar lite milstolpar sidan nått under sin existens. Har man någonsin dragit nytta av vad Wikipedia har erbjudit, så kan det vara en fin gest att ge något tillbaka som tack. Känner ni er generösa så har ni donationssidan här: Ge Wiki lite kosing. Tumnagel
53.4°
+
André Stray
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
133kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
134kg
+
Bobby Green

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green