m
Vi har testat iPhone 12 Pro Max

Vi har testat iPhone 12 Pro Max
Levererar Apples största telefon maximalt?

Mobil / Feature

Om känslan när man för första gången tar i iPhone 12 mini är ”åh vilken liten sötnos” så är känslan av iPhone 12 Pro Max precis tvärtom. Herrejösses vilket stor telefon det här är.

TL;DR iPhone 12 Pro Max är större än någonsin och det märks, på gott och ont. Den kantiga formen som fungerar så bra på de mindre modellerna i familjen är inte en lika självklar vinst här. Apple lovar en bättre kamera än i de övriga modellerna, men i våra begränsade tester sticker den inte ut som vi hoppats. I slutändan ska du helt enkelt vilja ha en riktigt stor telefon för att välja iPhone 12 Pro Max, och det är precis därför den finns.

Jag har kört iPhone 11 Pro Max det senaste året som min daily driver och jag har inte riktigt tyckt att den varit för stor. Alternativet, iPhone 11 Pro, var för liten med sin skärm som var 0,7 tum mindre. Men med iPhone 12 Pro har Apple lyckats göra en telefon i mellanstorleken som har större skärm i lika stor förpackning som förra årets modell och den har inte alls känns för liten för mig på samma sätt som föregångaren gjorde. Bra jobbat Apple!

Kantigt inte lika självklart på stor telefon


Även i iPhone 12 Pro Max har man klämt in en större skärm, men här har även förpackningen blivit lite större även om det på pappret inte är med så mycket. Telefonen har växt med 2,8 mm på höjden (till 160,8 mm) och 0,3 mm på bredden (till 78,1 mm) och vikten har ökat med två gram. Det här betyder att det iPhone 12 Pro Max är den största iPhonen någonsin, en titel som den inte tar från iPhone 11 Pro Max utan från iPhone 8 Plus.

Några millimeter hit eller dit gör väl ingen skillnad kan man kanske tycka, men känslomässigt känns nya Pro Max gigantisk. Den kantiga formen som jag tycker är lysande på både mini och mellanmodellerna har lite annan effekt på den större telefonen. Eftersom telefonen inte har de sluttande kanterna är inte bara bredden och höjden större än förra årets Pro Max utan volymen känns också betydligt större när telefonen ligger i handen.

Jag som alltså hyllat den kantiga formen förstår nu precis varför vi har haft de där rundade hörnen när telefonerna har blivit större, de känns helt enkelt för stora annars. Den underbara kantigheten är helt enkelt inte något som gör sig lika bra på 12 Pro Max som på syskonen, i alla fall inte när det kommer till känslan av storlek. Ett säkrare grepp ger det dock fortfarande.

Lika stor som Android-flaggskeppen


Om man hänger runt i iPhone-världen så är alltså iPhone 12 Pro Max ett riktigt monster till telefon, men om man tar in lite flaggskepp från Android-världen så är de här måtten inget ovanligt. Jämför man däremot med flaggskepp från konkurrenter, som Samsung Galaxy Note20 Ultra eller OnePlus 8T så är iPhone 12 Pro Max en helt normal telefon. Vilket säger en del om storleken på telefonerna nu för tiden.

Jämfört med andra iPhones är som sagt 12 Pro Max tyngst i gänget med sina 228 gram, vilket är tungt även jämfört med konkurrenterna. Samsung Note20 Ultra väger nämligen in på 208 gram och OnePlus 8T på nätta 188 gram.

Tyngden gör så klart sitt till, men de böjda kanterna som till exempel Note20 har gör att de byggena känns betydligt smäckrare. Men i fallet med Noten så gör det också att skärmen är välvd och det är en solklar nersida, hur stor telefonen än är.

Men om telefonen känns så stor, borde inte Apple ha chillat lite och gjort den mindre? Nä, när mellanmodellen nu blev större hade det varit tramsigt att ha en telefon som var 6,1 tum och en som var bara lite större på exempelvis 6,5 tum. Nu tog man i lite till och levererar 6,7 vilket jag uppskattar.

En stor, platt och underbar skärm


Som ni kanske har förstått så tycker jag att skärmar på telefoner ska vara platta. Att ha en fantastisk OLED framför ögonen som ser skit ut på kanterna är något som jag inte förstår mig på. Att iPhone 12 Pro Max har raka sidor gör faktiskt att skärmen känns ännu plattare än på föregångaren, trots att skärmen på 11 Pro Max också var helt platt. Återigen känsla. Men jag gillar det som sagt.

Skärmen är på 6,7 tum och upplösningen är på 2778x1284 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 458 pixlar per tum. Vid normalt användande ligger maximal ljusstyrka på 800 nits och när man visar HDR-material kan det gå upp till 1200 nits.

Men får det plats så mycket mer?


Det korta svaret är nej. Till skillnad från konkurrenter som Samsung som, mer eller mindre lyckat, jobbat med multitasking och flytande småappar så fungerar en 12 Pro Max exakt likadant som en 12 mini. Det får plats exakt lika många ikoner på hemskärmen mellan den största och den minsta modellen i årets upplaga av iPhones, så skillnaden i hur mycket man får plats med inte så stor.

Jämför man istället med mellanmodellen iPhone 12 så är det oftast ingen större skillnad i hur mycket innehåll som får plats, det får plats åtta istället för sju mail i Gmail-appen till exempel. Att Apple, som har så mycket erfarenhet från iPad, inte jobbar hårdare i iOS på att verkligen utnyttja den stora skärmen är riktigt trist.

Superlyxigt stål


När jag testade iPhone 12 Pro så var det Pacific Blue-versionen, en ganska så tillbakadragen version där man kände att det var rostfritt stål på sidorna av telefonen, men där det inte syntes så väl. Nu har jag istället testat guldversionen och oj vad jag gillar detta. Visst är det kanske lite väl blingit för många, men då får man väl välja silver istället. I den guldiga versionen blir det väldigt mycket tydligare även framifrån att ramen är av stål, en riktigt vacker inramning måste jag säga.

Precis som med den blå versionen så är stålramen en fingeravtrycksmagnet utan dess like. Det är ett evigt putsande och även med nytvättade händer fastnar avtrycken. Jag vet inte om det beror på att det finns någon skyddande beläggning på som försvinner efter ett tag, men ha med putsduken.

Hur som helst så finns fyra olika varianter att välja mellan. Förutom guld och blå så finns en grafitgrå och en silver/vit.

Aluminium hade gett mindre vikt


Stål i all ära, jag hade gärna sett en version av denna med aluminium runt. Anledningen är helt enkelt vikten. iPhone 12 väger 164 gram och iPhone 12 Pro 189 gram, en skillnad på 35 gram. Visst beror en del av den vikten på att det saknas en kamera och LiDAR, men en hel del är stålet. Och det är ännu mer stål på Pro Max, som ju väger 228 gram. En stor del av denna känns så stor och lite klumpig jämfört med konkurrenterna, men tyngden är också betydande. Bara för att man vill ha en stor telefon betyder inte att man också vill ha en lyxig, jag tror många hade valt en lättare om det hade funnits. Jag diggar guldet, men för de som väljer grafitgrå eller blå hade det nog lika gärna fått vara aluminium.

Tåligare glas och bättre vattentålighet


Precis som med syskonen i familjen så har Pro Max det nya "glaset" på framsidan som Apple kallar för ceramic shield. Det ska vara fyra gånger tåligare än tidigare versioner av glaset och ovetenskapliga tester pekar åt att det är korrekt. Men man bör ända vara aktsam om sin skärm så klart, ett byte blir kostsamt. På baksidan sitter mer traditionellt glas även om det också ska vara det starkaste någonsin. Men ska man bära runt på snygg metall och ha en snygg matt baksida så vill man ju att den ska synas, eller hur? Det tar emot att klä in denna i ett fodral, även om det kanske behövs.

Ännu bättre kamera - men märks det?


En av fördelarna med stor telefon är att det finns mer plats. I år betyder det att man i Pro Max fått in en lite bättre vidvinkelkamera än resten av gänget och eftersom det är den kameran som man använder allra mest så låter det ju väldigt spännande. På pappret så är kameran i de andra tre modellerna 27 procent ljusstarkare än förra året medan kameran i iPhone 12 Pro Max ska vara 87 procent ljusstarkare. Bländaren är densamma som på övriga modeller, 1,6, men sensorn är betydligt större med pixlar på 1,7 mikrometer. Dessutom har man flyttat bildstabiliseringen från linsen till sensorn. Anledningen är att linsen är tyngre än sensorn och att det därmed går snabbare att flytta på sensorn. Smart!

Nu har covid drabbat mig i veckan så jag har legat hemma bakom stängda dörrar och då är det klurigt att testa kamera, men igår kom jag ut i ett folktomt område. Testandet är fortfarande väldigt begränsat och ska tas med en nypa salt, men jag kan tyvärr berätta att den där fräckare kameran inte gör någon skillnad alls faktiskt. I alla fall i mitt begränsade testande, men jag hoppas att jag har fel.

Om jag i dagsljus tar exakt samma motiv med 12 mini och 12 Pro Max så blir bilderna typ identiska. Om man öppnar upp bilderna på datorn och verkligen detaljstuderar dem så är de så klart inte identiska, det är ju två olika bilder, men jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag kan se vilken bild som kommer från vilken telefon.

En sak som märks är att du får lite mer naturlig bokeh, men skillnaden är inte så stor att jag kan se direkt vilken bild som är tagen med en mini och med en Pro Max utan att jämföra dem sida vid sida.

Att det inte är så stor skillnad i bra ljus är kanske inte så överraskande, mer ljus till sensorn gör ju skillnad först i dåligt ljus. Eftersom jag har hållit mig hemma har det inte varit så mycket möjligheter att ta härliga bilder från konserter och klubbar, men de bilder som jag har plåtat i situationer där ljuset har varit sparsamt eller smått obefintligt så har det återigen varit så att skillnaderna mellan Pro Max och de andra inte varit synliga.

Nu gör det inte iPhone 12 Pro Max till någon dålig kamera, tvärtom, eftersom de andra modellerna i årets upplaga av iPhones levererar riktigt bra bilder. Och på något sätt är det ett fantastiskt betyg till Apples förmåga att göra mycket med lite. Om du funderar på att köpa Pro Max enbart för den bättre kameran, vänta lite till. Youtube lär svämmas över av filmer där folk testar denna mot andra iPhones och andra telefoner i massor med olika situationer. Mitt testande har som sagt varit begränsat.

Lite mer tele


Istället för en telelins på 2x som finns i iPhone 12 Pro så är den i Pro Max på 2,5x. Detta motsvarar en riktig lins på 65 mm istället för 52 mm. Som ni hör så är detta något som är långt ifrån de 5x och 10x i optisk zoom som konkurrenterna har levererat de senaste åren. Visst är det bättre med 2,5x än 2x men på något sätt så känns det lite som ett hån att inte ens gå upp till 3x, användningsområdet förändras ju inte direkt markant, beskurningen blir lite tightare. Jag tror att anledningen till att man inte gick djupare är att man velat behålla kvaliteten på bilderna och det köper jag helt. Mer zoom ger mindre ljus och mindre ljus ger sämre bilder.

Ultravidvinkel med nattläge


Ultravidvinkeln är densamma som sitter i iPhone 12 Pro och här är den stora nyheten att det finns nattläge även på denna, vilket är fantastiskt trevligt faktiskt. Tillsammans med LiDAR så gör detta att möjligheterna till roliga motiv i mörka lokaler ökat markant. Ett underbart tillskott på iPhone 12 Pro, ett underbart tillskott på iPhone 12 Pro Max.

Apple ProRAW kommer senare


Min iPhone 11 Pro Max har varit en riktigt trogen kamera för mig det senare året och att få byta upp sig är ju alltid spännande. Det är faktiskt så att jag av olika anledningar börjat titta på RAW igen den senaste tiden för att kunna leka lite mer med bilderna. "Tyvärr" så är det så att Apples, och många andra tillverkares, superavancerade databehandling av bilderna allt som oftast blir väldigt mycket bättre än vad de blir med RAW på mobilen. Mobilbilder i RAW har till exempel en förmåga att bli väldigt gryniga rakt från sensorn.

Apple är på gång med ett nytt format som de kallar för Apple ProRAW. Detta format ska vara flexibelt som RAW så att man kan ändra färger, vitbalans och annat men addera allt det som Apple lärt sig om att lägga ihop bilder under de senaste åren. Det bästa av två världar helt enkelt. Kanske får den nya vidvinkeln riktigt glänsa med det nya formatet, som kommer senare under året. ProRAW kommer bara att gå att köra på iPhone 12 Pro och 12 Pro Max och är något som jag ser fram emot väldigt mycket.

Om ProRAW levererar vad man lovar så kommer det tillsammans med den större och fantastiska skärmen i Pro Max att vara en riktigt lovande kombination. Men vi återkommer med detta!

Video med Dolby Vision


På grund av det där hemmasittandet har det även varit dåligt med videotestande tyvärr, men Pro Max lär inte göra dig besviken. Den där nya stabiliseringen som sitter på sensorn istället för i optiken kommer att vara riktigt intressant att testa. Återigen ledsen över att jag inte har hunnit testa detta på riktigt, vi kommer att posta videotester när de dyker upp.

Men självklart har Pro Max alla de videofunktioner som de andra i serien har, komplett med HDR från Dolby Vision.

Större batteri än i de andra


På grund av det där hemmasittandet sedan jag la vantarna på denna telefon så har jag inte kunnat testa batteriet på denna under några rimliga förhållanden. På pappret har iPhone 12 Pro Max samma uthållighet som 11 Pro Max, på Apple-språk är det 20 timmars videouppspelande. I min värld som har kört 11 Pro Max är det fullt tillräckligt för en dags användande och lite till.

De tre extra timmars batteritid som man får jämfört med iPhone 12 och 12 Pro är en av anledningen till att välja Pro Max faktiskt, speciellt om du är ute och reser eller använder din mobil extra hårt. Ett litet inbyggt batteripack helt enkelt.


Den fetaste iPhonen är inte, nödvändigtvis, den bästa


Förut har det varit ganska så enkelt. Köp den största, få det bästa. Så är det på sätt och vis fortfarande eftersom den har bäst batteritid och störst skärm, men iPhone 12 Pro Max glänser inte på de områden som jag trodde att den skulle glänsa på - nämligen kameran. Återigen så ska det sägas att jag har använt kameran ytterst lite, men wow-känslan finns inte där och det smittar av sig på hela upplevelsen.

Men wow-känslan får jag med den här telefonen typ varje gång jag sätter på den, för den här stora skärmen är fantastisk att använda. Det är synd att den inte används till fullo utan att det mest handlar om samma information i större version.

Jag som varit en Max-människa i flera år nu kanske faktiskt kommer att leta mig nedåt i fältet och landa på en iPhone 12 Pro. Skärmen på den är tillräckligt stor och den är betydligt skönare och enklare att hålla på med.

Men innan jag bestämmer mig så ska jag ge kameran en riktig omgång till, speciellt intressant blir det med ProRAW. Jag lovar att berätta vad jag kommer fram till!

iPhone 12 Pro Max går att förbeställa nu och finns i butik från och med fredag.
Prislappen ligger på 13.888 kronor och då får man 128 GB minne. Vill man ha 256 GB får man betala 15.188 kronor och vill man ha 512 GB får man betala 17.888 kronor.

Läs mer
39.8°
0

Vi har testat iPhone 12 Pro Max

Levererar Apples största telefon maximalt?

En teaser för S06 av Legends of Tomorrow
Wille jublar

Tro det eller ej så är det snart dags för den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow att ha premiär och nyss fick vi en första teaser för denna säsong. Som bekant slutade förra säsongen på en saftig cliffhanger där Sara Lance kidnappades av tidsresande utomjordingar. Legenderna kommer också få en ny medlem denna säsong i form av Esperanza "Spooner" Cruz som spelas av Lisseth Chavez. Den sjätte säsongen av Legends of Tomorrow har premiär på den amerikanska tv-kanalen CW den 2 maj. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Age of Empires IV släpps till hösten
Direkt på Xbox Game Pass för PC

Under gårdagen höll Microsoft ett litet minijippo för kommande Age of Empires IV som utvecklas av Relic Entertainment. Bland annat meddelade man då att spelet kommer släppas under hösten till Windows via Steam samt Windows Store och vara tillgängligt för dem som kör Xbox Game Pass för PC. Detta realtidsstrategispel kommer innehålla kampanjer för fyra olika civilisationer som du då ska ta genom fyra olika tidsåldrar. En ny grej för spelet är möjligheten att gömma trupper i skogen för att ligga i bakhåll vilket ju låter spännande. En trailer för spelet kan beskådas ovan och hela jippot kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Så här ser det ut när man åker genom Musks tunnel
Den under Las Vegas

Tidigare i veckan fick pressen provåka Elon Musks kollektivtrafik som tar passagerare genom tunlar under Las Vegas. Denna tunnel befinner sig tolv meter under jorden och är sammanlagt ungefär 2,5 kilometer lång med tre stop. Tanken är att det i dessa tunlar ska köra ett stadigt flöde med Teslas som körs autonomt. Bilarna ska också rymma upp till 16 personer. Men just nu är det inte så sexigt då bilarna under denna pressdag var helt vanliga Teslas som kördes av riktiga människor med en fart på runt 55 Km/h Vid full kapacitet är det tänkt att denna loop ska kunna transportera 4 400 i timmen. Om det blir så återstår att se när denna tunnel öppnas upp inom några månader. Under juni månad kommer det hållas en större konferens i Las Vegas och då blir det spännande att om det här är en vettig investering från Las Vegas sida eller ej. Tumnagel
36.3°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för Together BnB
Märkligt snuskpellespel

Together BnB är ett kommande spel där du som spelare driver ett bed and breakfast och spenderar din vardag med att ta pervobilder på kvinnliga gäster samt skjuta vilddjur med pistoler för att få rätt på vad som häde med din bror som mystiskt försvunnit. Together BnB is a 3D Real-Time first-person love adventure PC Game. You will be playing the main character James, whose older brother owns a BnB. James was forced to take over the management of the BnB since his brother mysteriously disappeared. Besides searching for his brother through various clues, as a deputy manager, James also has to assist the beautiful tenants of the BnB, satisfy them and help them achieve their goals... Trailern för spelet kan kollas in ovan och sammanfattar verkligen denna märkliga kombination. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Star Trek-film har premiär under 2023
Långt kvar tills dess ju!

Även om det var fem år sedan vi sist fick se en ny Star Trek-film på bio får vi vänta ett tag till på att vi får se en till. Paramount har nämligen bestämt sig för att inte släppa nästa Star Trek-film förrän den 9 juni 2023. Vad filmen kommer handla om och vem som står för manuset är för tillfället oklart. Tidigare rapporter kring denna film har bland annat sagt att Quentin Tarantino eller Noah Hawley var ansvariga för manuset men det verkar inte längre vara fallet. Det är också oklart vilken tidslinje filmen kommer utspela sig men antagligen återvänder de till Kelvin-tidslinjen igen. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

Michael Reeves leker med Spot
Gör så den kissar öl

Michael Reeves har fått leka lite med roboten Spot från Boston Dynamics. Självklart använde han sin tid och kunskap för att göra det mest praktiska en sådan här robot kan göra, nämligen att kissa öl. Tumnagel
40.7°
+
Frode Wikesjö
0

Längre gameplay-trailer för The Day Before
Det där Last of Us-liknande MMO-spelet

Här bjuds vi på en längre trailer för spelet The Day Before vilket är ett kommande MMO-spel som utspelar sig i ett USA som drabbats av en dödlig pandemi. Infekterade människor har blivit köttsugna zombies och de som överlevde drabbar samman över de få resurser som är kvar. När spelet släpps är för tillfället okänt, men länk till spelet på Steam har ni här nere till vänster och där kan ni wishlista för att hålla er uppdaterade. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Stor modell av Mustangen från Gone in 60 seconds
Bygg Eleanor på 27 månader

Eleanor från filmen Gone in 60 seconds är troligen en av de allra mest kända film-bilarna. Nu finns den som smått gigantisk metallmodell som mäter 58 centimeter lång. Den säljs av några som heter Die-cast club och det lär bli en dyr historia att få ihop den. Det tar också 27 månader. Varje månad får man nämligen fyra kit som kostar 120 kronor styck ungefär. Dessa bygger man sedan ihop och när 27 månader har gått så har man byggt ihop bilen. Låter det dyrt? Det är det, prislappen totalt blir 13.000 spänn. Aj. Men kanske ett roligt och långt projekt. Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

Premiärdatum för nästa Indiana Jones-film
29 juli 2022

Under gårdagen meddelade Disney att nästa Indiana Jones-äventyr har premiär den 29 juli 2022. Harrison Ford återvänder som bekant för huvudrollen och kommer bland annat få sällskap av Phoebe Waller-Bridge. John Williams kommer också att återvända för att ge filmen lite musik. Tumnagel
43.1°
+
Frode Wikesjö
0

De första 16 minuterna från Diablo 2: Resurrected
Från den pågående alfan

Som bekant pågår det just nu ett tekniskt alfatest för Diablo 2: Resurrected. Folket från IGN har fått lägga vantarna på det och bjuder här på spelets första 16 minuter. Nedan kan man också spana in ett klipp där man jämför den gamla grafiken med den nya. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

Därför är miles per gallon idioti
Vänd på det!

Amerikanarna kan en del saker, men mått har de verkligen inte fått rätt. Extra knäppt blir det när man vänder på saker och här förklarar Engineering Explained varför miles per gallon är ren och skär idioti jämfört med liter per mil. Tumnagel
49.0°
+
Roger Åberg
0

Trailer för Sons of Sam: A Descent Into Darkness
Var seriemördaren Son of Sam verkligen ensam om morden?

David Berkowitz är sannolikt en av USA:s mest kända seriemördaren och gick i media bland annat under namnet "Son of Sam" under sin mordturné i New York mellan 1976 - 1977. I Netflix senaste truecrime-dokumentär Sons of Sam: A Descent Into Darkness spekuleras det om att Berkowitz kanske inte ensam begick de sex mord och tio knivskärningar som han senare dömdes för. Det här är en teori som framför allt lanserats av den nu avlidne journalisten och författaren Maury Terry, som även skrivit boken "The Ultimate Evil: An Investigation Into Americax27s Most Dangerous Satanic Cult". Sons of Sam: A Descent Into Darkness består av fyra delar och de kommer att börja sändas på Netflix 5 maj. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Farväl LG!
Mr Mobile säger hej då

LG har väl aldrig varit bäst men några riktigt bra släpp har de allt gjort. De senaste åren har man släppt en hel del konstiga men uppfriskande modeller men inga riktiga succéer och i veckan berättade man att man slänger in handduken. Mr Mobile har letat i förrådet och går här igenom en hög av de modeller som LG släppt genom åren. Tumnagel
37.8°
+
Roger Åberg
0

GE satsar på att utveckla covid-19-sensorer för mobiler
Så att den kan känna av om det finns virus där du befinner dig

GE Research har fått bidrag från den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) för att försöka utveckla minimala sensorer som ska kunna känna av om det finns covid-19-partiklar i närheten av sensorerna. Företaget har sedan tidigare lång erfarenhet att utveckla sensorer till olika branscher och man tänker sig att en covid-19-sensor skulle vara mindre än en nagel och kunna integreras i till exempel mobiltelefoner, smarta klockor och annan bärbar teknik. Forskaren Radislav Potyrailo från GE Research säger i ett pressmeddelande om den eventuella sensorn: "We have developed tiny sensors smaller than a fingertip that have the same detection capabilities as the high-end analytical instruments the size of a microwave oven. Our sensors are sort of like bloodhounds. We train them to detect a specific thing, and they are able to do that well without being thrown of the trail by something else." Projektet med att utveckla minimala covid-19-sensorer kommer att pågå i två år så det kommer att dröja ett tag innan vi får se resultatet av GE Research forskning. Skulle man lyckas få fram de minimala sensorerna som är målsättningen så krävs det givetvis även att dessa inte blir alltför dyra för att mobiltillverkare och andra ska kunna bygga in sensorerna i sina produkter till en rimlig kostnad. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Digga ledmotivet till nya Mortal Kombat-filmen
MORTAL KOMBAAAAT!

Den stora frågan som många ställde sig när det stod klart att det skulle bli en ny Mortal Kombat-film var om denna rulle skulle återanvända ledmotivet från första filmen från 1995. Natten till i dag fick vi svar på den frågan då en uppdaterad version av låten släpptes. Låten heter enkelt nog Techno Syndrome II och kan diggas på högsta volym i klippet ovan. Mortal Kombat släpps på HBO Max den 23 april och det gamla ledmotivet kan diggas nedan. Tumnagel
38.8°
+
Frode Wikesjö
0

Vad har 25 år gjort med Porsche Boxster?
986 Boxster vs 718 Boxster

När Porsche släppte sin Boxster fick modellen mycket skit, den var lite för tam och alla tuffa killar tyckte då att det inte var en riktig Porsche. Det löste sig dock snabbt och modellen blev riktigt trevlig. Men nu har det gått 25 år och Autogefuhl har fått låna en originalboxster och en jubileumsmodell och jämför de två med varandra. Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Smygtitt på S03 av Dark Side of the Ring
Dokumentärserien om wrestling-världens mörkare sida

Den 6 maj är det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Dark Side of the Ring på VICE. Serien bjuder på några av wrestling-världens mörkare historier och i den här säsongen kommer bland annat att täcka den galna wrestling-showen som 1995 hölls i Nordkorea och den tragiska historien kring Brian Pillman som dog 35 år ung. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Minidokumentär om Oculus Rift
VR-headsetet som inledde den andra VR-vågen

Det har nu gått tio år sedan 18-åringen Palmer Luckey hemma i sitt garage spikade ihop den första prototypen av VR-headsetet som senare blev Oculus Rift. Oculus Rift blev tillsammans med HTC Vive hårdvaran som inledde den andra VR-vågen och det fanns i mitten av förra årtiondet stora förhoppningarna om att VR var något som leta sig ut i stugorna på riktigt den här gången. Idag kan man väl dock säga att den största hajpen runt VR har lagt sig även om utvecklingen fortsätter på flera fronter. Det verkar med andra ord inte helt omöjligt att av VR, tillsammans med AR och XR, är något som kan framöver kan komma att bli betydligt mycket större än vad det är i dagsläget. Även detta berörs lite i slutet av filmen som hittas här ovanför. Vad har ni för tankar om VR, det vi har sett hittills på den fronten och hur VR kan komma att se ut i framtiden? Kommentarerna står till ert förfogande. Bonus. Här nedan hittas trailern till filmen Lawnmover Man från 1992, en film som man kanske kan säga drog igång den första VR-vågen. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
58kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
100kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Så gjorde Moby nya versionen av Porcelain
Reprise Version

Porcelain är en av Mobys mest kända låtar och nu har Moby spelat in en ny version av den. Den här gången är den inte alls elektronisk utan med orkester och hela rasket. Med på sång är också Jim James. Ovan kan ni ser Moby berätta om hur den nya versionen kom till och nedan kan ni lyssna på den och se originalvideon. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Netflix arrangerar Snabba Cash-konsert
Med Timbuktu, Silvana Imam och andra

Igår hade Netflix svenska tv-serie Snabba Cash premiär och i morgon kommer Netflix att köra en digital "Snabba Cash"-konsert för att uppmärksamma det. På konserten kommer 1.Cuz, Greekazo, Mwuana, Timbuktu, Silvana Imam, Lilla Namo, Erik Lundin, Stor samt Linda Pira att uppträda. Förutom musikuppträdanden kommer även Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela och Ayan Ahmed tillsammans med Snabba Cash regissör Jesper Ganslandt dyka upp på eventet. De kommer bland annat berättar om skapandet av serien i intervjuer ledda av konferencier Amie Bramme Sey. Netflix "Snabba Cash – The Music Event" släpps den 9 april kl 19:00 på Netflix YouTube-kanal vilken hittas på länken här nedanför. Tumnagel
-116kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas nya sneakers går att pimpa med lego-bitar
Om du vill ha lite färggladare ränder

Förra året inledde Adidas och Lego ett samarbete och nu har de släppt en ny modell som de båda tagit fram tillsammans. Den nya modellen baseras på Adidas Ultraboost DNA-modell vilken har försetts med designelement från Lego. Skorna levereras även med lite legobitar som användaren kan använda för att designa om de tre Adidas-ränderna som finns på varje skos sida. Adidas Ultraboost DNA X Lego började säljas på Adidas sajt klockan 10:00 i morse och kostar cirka 1700 kronor. Tumnagel
-8kg
+
Wille Wilhelmsson

Rolex släpper ny generation av Explorer II

Rolex modell Explorer II är en mix av deras Explorer och GMT-Master II och släpptes första gången 1971. Senaste generationen visades upp 2011 och nu är det dags igen för en ny generation, så här tio år senare. Uppdateringen är en finputsning och den största förändringen är egentligen att den nu syns bättre i mörkret, man har nämligen uppdaterat materialet som lyser i mörkret och det ska lysa klarare och längre än tidigare. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Marcus snickrade sin egen soffa
Kopia av en dyr klassiker

Norrgavels träsoffa av rak modell är en riktigt snygg sak, men också väldigt dyr. Säkert värd pengarna och hantverket, men 31.400 kronor är ändå en slant. Marcus Carlsson tyckte att det var en bättre och roligare idé att snickra ihop den, så det gjorde han. På vardagsrumsgolvet. Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg