m
Vi har testat iPhone 12 Pro Max

Vi har testat iPhone 12 Pro Max
Levererar Apples största telefon maximalt?

Mobil / Feature

Om känslan när man för första gången tar i iPhone 12 mini är ”åh vilken liten sötnos” så är känslan av iPhone 12 Pro Max precis tvärtom. Herrejösses vilket stor telefon det här är.

TL;DR iPhone 12 Pro Max är större än någonsin och det märks, på gott och ont. Den kantiga formen som fungerar så bra på de mindre modellerna i familjen är inte en lika självklar vinst här. Apple lovar en bättre kamera än i de övriga modellerna, men i våra begränsade tester sticker den inte ut som vi hoppats. I slutändan ska du helt enkelt vilja ha en riktigt stor telefon för att välja iPhone 12 Pro Max, och det är precis därför den finns.

Jag har kört iPhone 11 Pro Max det senaste året som min daily driver och jag har inte riktigt tyckt att den varit för stor. Alternativet, iPhone 11 Pro, var för liten med sin skärm som var 0,7 tum mindre. Men med iPhone 12 Pro har Apple lyckats göra en telefon i mellanstorleken som har större skärm i lika stor förpackning som förra årets modell och den har inte alls känns för liten för mig på samma sätt som föregångaren gjorde. Bra jobbat Apple!

Kantigt inte lika självklart på stor telefon


Även i iPhone 12 Pro Max har man klämt in en större skärm, men här har även förpackningen blivit lite större även om det på pappret inte är med så mycket. Telefonen har växt med 2,8 mm på höjden (till 160,8 mm) och 0,3 mm på bredden (till 78,1 mm) och vikten har ökat med två gram. Det här betyder att det iPhone 12 Pro Max är den största iPhonen någonsin, en titel som den inte tar från iPhone 11 Pro Max utan från iPhone 8 Plus.

Några millimeter hit eller dit gör väl ingen skillnad kan man kanske tycka, men känslomässigt känns nya Pro Max gigantisk. Den kantiga formen som jag tycker är lysande på både mini och mellanmodellerna har lite annan effekt på den större telefonen. Eftersom telefonen inte har de sluttande kanterna är inte bara bredden och höjden större än förra årets Pro Max utan volymen känns också betydligt större när telefonen ligger i handen.

Jag som alltså hyllat den kantiga formen förstår nu precis varför vi har haft de där rundade hörnen när telefonerna har blivit större, de känns helt enkelt för stora annars. Den underbara kantigheten är helt enkelt inte något som gör sig lika bra på 12 Pro Max som på syskonen, i alla fall inte när det kommer till känslan av storlek. Ett säkrare grepp ger det dock fortfarande.

Lika stor som Android-flaggskeppen


Om man hänger runt i iPhone-världen så är alltså iPhone 12 Pro Max ett riktigt monster till telefon, men om man tar in lite flaggskepp från Android-världen så är de här måtten inget ovanligt. Jämför man däremot med flaggskepp från konkurrenter, som Samsung Galaxy Note20 Ultra eller OnePlus 8T så är iPhone 12 Pro Max en helt normal telefon. Vilket säger en del om storleken på telefonerna nu för tiden.

Jämfört med andra iPhones är som sagt 12 Pro Max tyngst i gänget med sina 228 gram, vilket är tungt även jämfört med konkurrenterna. Samsung Note20 Ultra väger nämligen in på 208 gram och OnePlus 8T på nätta 188 gram.

Tyngden gör så klart sitt till, men de böjda kanterna som till exempel Note20 har gör att de byggena känns betydligt smäckrare. Men i fallet med Noten så gör det också att skärmen är välvd och det är en solklar nersida, hur stor telefonen än är.

Men om telefonen känns så stor, borde inte Apple ha chillat lite och gjort den mindre? Nä, när mellanmodellen nu blev större hade det varit tramsigt att ha en telefon som var 6,1 tum och en som var bara lite större på exempelvis 6,5 tum. Nu tog man i lite till och levererar 6,7 vilket jag uppskattar.

En stor, platt och underbar skärm


Som ni kanske har förstått så tycker jag att skärmar på telefoner ska vara platta. Att ha en fantastisk OLED framför ögonen som ser skit ut på kanterna är något som jag inte förstår mig på. Att iPhone 12 Pro Max har raka sidor gör faktiskt att skärmen känns ännu plattare än på föregångaren, trots att skärmen på 11 Pro Max också var helt platt. Återigen känsla. Men jag gillar det som sagt.

Skärmen är på 6,7 tum och upplösningen är på 2778x1284 pixlar, vilket ger en pixeltäthet på 458 pixlar per tum. Vid normalt användande ligger maximal ljusstyrka på 800 nits och när man visar HDR-material kan det gå upp till 1200 nits.

Men får det plats så mycket mer?


Det korta svaret är nej. Till skillnad från konkurrenter som Samsung som, mer eller mindre lyckat, jobbat med multitasking och flytande småappar så fungerar en 12 Pro Max exakt likadant som en 12 mini. Det får plats exakt lika många ikoner på hemskärmen mellan den största och den minsta modellen i årets upplaga av iPhones, så skillnaden i hur mycket man får plats med inte så stor.

Jämför man istället med mellanmodellen iPhone 12 så är det oftast ingen större skillnad i hur mycket innehåll som får plats, det får plats åtta istället för sju mail i Gmail-appen till exempel. Att Apple, som har så mycket erfarenhet från iPad, inte jobbar hårdare i iOS på att verkligen utnyttja den stora skärmen är riktigt trist.

Superlyxigt stål


När jag testade iPhone 12 Pro så var det Pacific Blue-versionen, en ganska så tillbakadragen version där man kände att det var rostfritt stål på sidorna av telefonen, men där det inte syntes så väl. Nu har jag istället testat guldversionen och oj vad jag gillar detta. Visst är det kanske lite väl blingit för många, men då får man väl välja silver istället. I den guldiga versionen blir det väldigt mycket tydligare även framifrån att ramen är av stål, en riktigt vacker inramning måste jag säga.

Precis som med den blå versionen så är stålramen en fingeravtrycksmagnet utan dess like. Det är ett evigt putsande och även med nytvättade händer fastnar avtrycken. Jag vet inte om det beror på att det finns någon skyddande beläggning på som försvinner efter ett tag, men ha med putsduken.

Hur som helst så finns fyra olika varianter att välja mellan. Förutom guld och blå så finns en grafitgrå och en silver/vit.

Aluminium hade gett mindre vikt


Stål i all ära, jag hade gärna sett en version av denna med aluminium runt. Anledningen är helt enkelt vikten. iPhone 12 väger 164 gram och iPhone 12 Pro 189 gram, en skillnad på 35 gram. Visst beror en del av den vikten på att det saknas en kamera och LiDAR, men en hel del är stålet. Och det är ännu mer stål på Pro Max, som ju väger 228 gram. En stor del av denna känns så stor och lite klumpig jämfört med konkurrenterna, men tyngden är också betydande. Bara för att man vill ha en stor telefon betyder inte att man också vill ha en lyxig, jag tror många hade valt en lättare om det hade funnits. Jag diggar guldet, men för de som väljer grafitgrå eller blå hade det nog lika gärna fått vara aluminium.

Tåligare glas och bättre vattentålighet


Precis som med syskonen i familjen så har Pro Max det nya "glaset" på framsidan som Apple kallar för ceramic shield. Det ska vara fyra gånger tåligare än tidigare versioner av glaset och ovetenskapliga tester pekar åt att det är korrekt. Men man bör ända vara aktsam om sin skärm så klart, ett byte blir kostsamt. På baksidan sitter mer traditionellt glas även om det också ska vara det starkaste någonsin. Men ska man bära runt på snygg metall och ha en snygg matt baksida så vill man ju att den ska synas, eller hur? Det tar emot att klä in denna i ett fodral, även om det kanske behövs.

Ännu bättre kamera - men märks det?


En av fördelarna med stor telefon är att det finns mer plats. I år betyder det att man i Pro Max fått in en lite bättre vidvinkelkamera än resten av gänget och eftersom det är den kameran som man använder allra mest så låter det ju väldigt spännande. På pappret så är kameran i de andra tre modellerna 27 procent ljusstarkare än förra året medan kameran i iPhone 12 Pro Max ska vara 87 procent ljusstarkare. Bländaren är densamma som på övriga modeller, 1,6, men sensorn är betydligt större med pixlar på 1,7 mikrometer. Dessutom har man flyttat bildstabiliseringen från linsen till sensorn. Anledningen är att linsen är tyngre än sensorn och att det därmed går snabbare att flytta på sensorn. Smart!

Nu har covid drabbat mig i veckan så jag har legat hemma bakom stängda dörrar och då är det klurigt att testa kamera, men igår kom jag ut i ett folktomt område. Testandet är fortfarande väldigt begränsat och ska tas med en nypa salt, men jag kan tyvärr berätta att den där fräckare kameran inte gör någon skillnad alls faktiskt. I alla fall i mitt begränsade testande, men jag hoppas att jag har fel.

Om jag i dagsljus tar exakt samma motiv med 12 mini och 12 Pro Max så blir bilderna typ identiska. Om man öppnar upp bilderna på datorn och verkligen detaljstuderar dem så är de så klart inte identiska, det är ju två olika bilder, men jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag kan se vilken bild som kommer från vilken telefon.

En sak som märks är att du får lite mer naturlig bokeh, men skillnaden är inte så stor att jag kan se direkt vilken bild som är tagen med en mini och med en Pro Max utan att jämföra dem sida vid sida.

Att det inte är så stor skillnad i bra ljus är kanske inte så överraskande, mer ljus till sensorn gör ju skillnad först i dåligt ljus. Eftersom jag har hållit mig hemma har det inte varit så mycket möjligheter att ta härliga bilder från konserter och klubbar, men de bilder som jag har plåtat i situationer där ljuset har varit sparsamt eller smått obefintligt så har det återigen varit så att skillnaderna mellan Pro Max och de andra inte varit synliga.

Nu gör det inte iPhone 12 Pro Max till någon dålig kamera, tvärtom, eftersom de andra modellerna i årets upplaga av iPhones levererar riktigt bra bilder. Och på något sätt är det ett fantastiskt betyg till Apples förmåga att göra mycket med lite. Om du funderar på att köpa Pro Max enbart för den bättre kameran, vänta lite till. Youtube lär svämmas över av filmer där folk testar denna mot andra iPhones och andra telefoner i massor med olika situationer. Mitt testande har som sagt varit begränsat.

Lite mer tele


Istället för en telelins på 2x som finns i iPhone 12 Pro så är den i Pro Max på 2,5x. Detta motsvarar en riktig lins på 65 mm istället för 52 mm. Som ni hör så är detta något som är långt ifrån de 5x och 10x i optisk zoom som konkurrenterna har levererat de senaste åren. Visst är det bättre med 2,5x än 2x men på något sätt så känns det lite som ett hån att inte ens gå upp till 3x, användningsområdet förändras ju inte direkt markant, beskurningen blir lite tightare. Jag tror att anledningen till att man inte gick djupare är att man velat behålla kvaliteten på bilderna och det köper jag helt. Mer zoom ger mindre ljus och mindre ljus ger sämre bilder.

Ultravidvinkel med nattläge


Ultravidvinkeln är densamma som sitter i iPhone 12 Pro och här är den stora nyheten att det finns nattläge även på denna, vilket är fantastiskt trevligt faktiskt. Tillsammans med LiDAR så gör detta att möjligheterna till roliga motiv i mörka lokaler ökat markant. Ett underbart tillskott på iPhone 12 Pro, ett underbart tillskott på iPhone 12 Pro Max.

Apple ProRAW kommer senare


Min iPhone 11 Pro Max har varit en riktigt trogen kamera för mig det senare året och att få byta upp sig är ju alltid spännande. Det är faktiskt så att jag av olika anledningar börjat titta på RAW igen den senaste tiden för att kunna leka lite mer med bilderna. "Tyvärr" så är det så att Apples, och många andra tillverkares, superavancerade databehandling av bilderna allt som oftast blir väldigt mycket bättre än vad de blir med RAW på mobilen. Mobilbilder i RAW har till exempel en förmåga att bli väldigt gryniga rakt från sensorn.

Apple är på gång med ett nytt format som de kallar för Apple ProRAW. Detta format ska vara flexibelt som RAW så att man kan ändra färger, vitbalans och annat men addera allt det som Apple lärt sig om att lägga ihop bilder under de senaste åren. Det bästa av två världar helt enkelt. Kanske får den nya vidvinkeln riktigt glänsa med det nya formatet, som kommer senare under året. ProRAW kommer bara att gå att köra på iPhone 12 Pro och 12 Pro Max och är något som jag ser fram emot väldigt mycket.

Om ProRAW levererar vad man lovar så kommer det tillsammans med den större och fantastiska skärmen i Pro Max att vara en riktigt lovande kombination. Men vi återkommer med detta!

Video med Dolby Vision


På grund av det där hemmasittandet har det även varit dåligt med videotestande tyvärr, men Pro Max lär inte göra dig besviken. Den där nya stabiliseringen som sitter på sensorn istället för i optiken kommer att vara riktigt intressant att testa. Återigen ledsen över att jag inte har hunnit testa detta på riktigt, vi kommer att posta videotester när de dyker upp.

Men självklart har Pro Max alla de videofunktioner som de andra i serien har, komplett med HDR från Dolby Vision.

Större batteri än i de andra


På grund av det där hemmasittandet sedan jag la vantarna på denna telefon så har jag inte kunnat testa batteriet på denna under några rimliga förhållanden. På pappret har iPhone 12 Pro Max samma uthållighet som 11 Pro Max, på Apple-språk är det 20 timmars videouppspelande. I min värld som har kört 11 Pro Max är det fullt tillräckligt för en dags användande och lite till.

De tre extra timmars batteritid som man får jämfört med iPhone 12 och 12 Pro är en av anledningen till att välja Pro Max faktiskt, speciellt om du är ute och reser eller använder din mobil extra hårt. Ett litet inbyggt batteripack helt enkelt.


Den fetaste iPhonen är inte, nödvändigtvis, den bästa


Förut har det varit ganska så enkelt. Köp den största, få det bästa. Så är det på sätt och vis fortfarande eftersom den har bäst batteritid och störst skärm, men iPhone 12 Pro Max glänser inte på de områden som jag trodde att den skulle glänsa på - nämligen kameran. Återigen så ska det sägas att jag har använt kameran ytterst lite, men wow-känslan finns inte där och det smittar av sig på hela upplevelsen.

Men wow-känslan får jag med den här telefonen typ varje gång jag sätter på den, för den här stora skärmen är fantastisk att använda. Det är synd att den inte används till fullo utan att det mest handlar om samma information i större version.

Jag som varit en Max-människa i flera år nu kanske faktiskt kommer att leta mig nedåt i fältet och landa på en iPhone 12 Pro. Skärmen på den är tillräckligt stor och den är betydligt skönare och enklare att hålla på med.

Men innan jag bestämmer mig så ska jag ge kameran en riktig omgång till, speciellt intressant blir det med ProRAW. Jag lovar att berätta vad jag kommer fram till!

iPhone 12 Pro Max går att förbeställa nu och finns i butik från och med fredag.
Prislappen ligger på 13.888 kronor och då får man 128 GB minne. Vill man ha 256 GB får man betala 15.188 kronor och vill man ha 512 GB får man betala 17.888 kronor.

Läs mer
39.8°
0

Vi har testat iPhone 12 Pro Max

Levererar Apples största telefon maximalt?

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Första bilderna från nya Mortal Kombat-filmen
Med Joe Taslim som Sub-Zero

EW slängde nyss upp de första bilderna från den nya Mortal Kombat-filmen som ska ha premiär på HBO Max den 16 april. På bilden ovan kan man se Joe Taslim som Bi-Han (om sen blir Sub-Zero) och via länken nedan hittar man fler bilder på karaktärer som Liu Kang, Scorpion, Kano samt Sonya Blade. Tumnagel
39.0°
+
Frode Wikesjö
0

Trailer för I Care a Lot
Rosamund Pike lurar äldre

I thrillerkomedin I Care a Lot får vi träffa Marla Grayson som spelas av Rosamund Pike. Hon livnär sig på att lura äldre genom att få domare att utse henne till deras förmyndare. Men det blir lite svettigt när det visar sig att hennes senaste offer är kopplad till en väldigt mäktig gangster. I rollerna ser vi även Eiza González, Dianne Wiest och Peter Dinklage. Kommer till Amazon Prime den 19 februari. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Ecurie Ecosse återskapar Jaguar C-Type
Vacker kärra!

Ecurie Ecosse är ett skotskt racingstall som grundades av David Murray och Wilkie Wilkinson i Edinburgh 1952. Stallet är mest känt för att ha vunnit Le Mans 24-timmars två år i rad - 1956 och 1957. Nu presenterar de en återskapad version av klassikern Jaguar C-Type som kommer att byggas i sju stycken exemplar. Chassiet och karossen kommer att byggas för hand och under huven kommer det att sitta en rak sexa från Jaguar. Den har borrats upp till 4,2 liter och ska ge runt 300 hästar. Större bromsar kommer att monteras för att kunna stoppa den snabba bilen lite bättre. En bil är klar hittills och det är den vi ser här. När resterande ska vara klara och vad de kostar framgår inte just nu. Läs mer på länken nedan. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

Ubisoft skjuter upp släppet av Riders Republic
Vi får vänta lite till på det radikala extremsportspelet

Ubisofts nya extremsportspel från Steep-utvecklarna skulle egentligen släppas 25 februari, men Ubisoft meddelar att dessa releaseplaner skrotats. Något nytt släppdatum har vi inte fått, men spelet verkar i alla fall komma någon gång senare i år. Anledningen bakom uppskjutet är att utvecklarna vill lägga ner mer tid på att göra spelet roligare för spelarna, vilket är en klar fördel. Spel ska ändå vara kul, liksom. Riders Republic verkar för övrigt bli ett riktigt underhållande extremsportspel där upp mot 50 spelare kan spela tillsammans och delta i en rad olika aktiviteter, göra coola stunts och tävla mot varandra i race av olika slag. Riders Republic kommer släppas senare i år till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S och Stadia. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Pixla i 3D IRL
Voxla med Pixio!

Pixio är små magnetiska kuber i olika färger som låter dig bygga pixelsaker i det så kallade verkliga livet. Eller voxelsaker kanske man ska säga, eftersom en pixel i 3D heter voxel. Det hela är inte speciellt komplicerat utan man får helt enkelt låta fantasin flöda och bygga det som man tycker är roligt. Själva systemet är inte nytt men nu går det att köpa även i Sverige. Det finns ett gäng storlekar på lådorna och de innehåller från 50 bitar (som kostar 199 kronor) till 800 bitar (som kostar 2999 kronor) (jämför priser). Vill man ha lite inspiration och hjälp så finns det att hämta i appen där det finns en massa förslag och beskrivningar. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Bumble plockar bort politikfilter för att motverka "misskötsel"
Efter att folk som deltog i Kapitoliumattacken hängdes ut

Användare av dejtingappen Bumble har haft möjlighet att lägga till politisk läggning i sina profiler för att ge användare möjlighet att komma i kontakt med likasinnade. Bumble har nu valt att temporärt plocka bort denna funktion och motiverar det hela med att de vill "motverka misskötsel". Detta efter att den användes av vissa för att identifiera användare som deltog i attacken mot Kapitolium förra veckan och hängde antingen ut dessa i sociala medier eller vidarebefordrade informationen till FBI. I ett uttalande till Mashable skriver Bumble detta om den temporära ändringen: Bumble prohibits content that encourages any illegal activity including terrorism and the incitement of violence. Additionally, the spreading of misinformation, such as the certified results of the U.S. Election, is prohibited. On January 6, we immediately ensured that our hate speech scanning and protocols addressed the attack on the U.S. Capitol and began removing any insurrection-related content from our platform. If we see anything that would suggest someone has or is in the process of committing a potentially criminal act we will take appropriate steps with law enforcement. Bumble meddelar att de plockat bort flera användare som deltog i attacken av Kapitolium från tjänsten. Företaget ska även justerat sin AI för att hitta och ta bort innehåll som promotat upproret på något sätt och att användare som lagt upp sådant upprepade gånger kommer bannas från tjänsten. I samband med detta har användare kritiserat beslutet då de anser att Bumble gjort detta för att skydda terrorister. Tumnagel
40.3°
+
André Stray
0

Nissan visar nytt rullande kontor
Data loss i en NV350

Nissans senaste koncept är inte någon flådig rymdinspirerad elbil utan ett rullande kontor. Man har tagit en NV350 och gjort om den till en "Office Pod" där man ska kunna hänga och diska undan dagens arbete. På insidan finns ett skrivbord och en stol och hela paketet går att skjuta ut bakåt från bilen om man skulle vilja ta in lite mer av omgivningen och inte bara häcka inne. När man har jobbat klart kan man istället ta sig en våning upp, till taket, där det finns en vilstol och ett parasoll att fälla upp. Tumnagel
39.7°
+
Bobby Green
0

Swebbtv permanent borta från Youtube
Så kan det gå om man sprider konspirationsteorier

Innan årsskiftet stängde Youtube ner Swebbtv och det ser ut som att Youtubes borttagning är permanent. Swebbtv ska ha försökt överklaga Youtubes beslut, men Emanuel Karlsten har varit i kontakt med en källa på Google, med insyn i processen, som berättar att Google gett slutgiltigt avslag. Bakom beslutet ligger det att Swebbtv, som beskrivs som högerextrem av stiftelsen Expo, upprepade gånger brutit mot Youtubes innehållsregler. Via kanalen har det publicerats videor om konspirationsteorier samt videor med desinformation om coronaviruset och vaccin, vilket Youtube satt ner foten för rejält den senaste tiden. Swebbtv lever för övrigt vidare på egen plattform där de är fria att yttra sig utan att behöva förhålla sig till Youtubes innehållsregler. Tumnagel
36.3°
+
André Stray
0

Evangelion: 3.0+1.0 försenas igen
Men attans då

Animestudion Khara har än en gång senarelagt premiärdatumet för Evangelion: 3.0+1.0 Thrice Upon a Time. Denna gång är det Japans nya coronanödläge som är boven i dramat. Eftersom smittspridningen ökat i flera regioner kommer biograferna stängas ner vilket då krockar med det tidiga premiärdatumet som var den 23 januari. Något nytt premiärdatum har ej angivits ännu men Japans nödläge ska ta slut den 7 februari så studion bakom filmen letar nu efter ett nytt premiärdatum någon gång efter det. Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0

Nu kan du byta batteri i Sonos Move
Kostar 849 kronor

En Sonos Move har ju ett batteri i sig men någon gång kommer det att bli dåligt. Sonos själva säger att den ska klara 900 laddningar vilket betyder tre års aktivt och hårt användande, troligen mer. Men när batteriet har gjort sitt så vill man ju inte slänga hela produkten och därför har Sonos nu börjat sälja ett paket med ett batteri och lite verktyg. Ett byte verkar inte vara raketforskning direkt och paketet kostar 849 spänn. Tumnagel
39.5°
+
Roger Åberg
0

Capcom spikar datum för Resident Evil-show
Dags att snacka med om Resident Evil Village?

I samband med förra årets digitala version av E3 fick vi reda på att ett sprillans nytt Resident Evil-spel var på ingång med undertiteln Village. Sedan dess har det varit lite sparsmakat med information om det kommande spelet, men vi har i alla fall fått några väldigt intressanta trailers. Nu har Capcom meddelat att de kommer hålla ett dedikerat Resident Evil-event nästa vecka och kommer då leverera massvis med Resident Evil-relaterade nyheter, vilket förhoppningsvis betyder att vi kommer få reda på när vi kommer få lägga vantarna på Village. Capcoms Resident Evil-show kommer dra igång 21 januari klockan 23:00 och vi kommer väl tjonga upp videolänken här på Feber innan eventet och skriva om vad som visades dagen efter. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Moflin är ett mekaniskt husdjur med AI
Problem med tribblarna?

Moflin är ett litet mekaniskt husdjur som kan vara emotionell och utvecklas som riktiga djur via sin artificiella intelligens samt sensorer. Med hjälp av dessa lär den sig hur den ska reagera i diverse situationer. Det gör den via en emotionell karta (se bild nedan) som AI:n navigerar med hjälp av all data som den tar in. Via ett i princip oändligt antal kombinationer av olika ljudläten ska den kunna kommunicera med sin ägare om hur den mår. Det gör också att varje Moflin får en egen personlighet och identitet. Dessa tribblar finansieras till viss del via Kickstarter där du kan köpa en för ungefär 3 300 kronor. Moflin vann också Best of Innovation Award inom robotik på CES 2021 i veckan. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Chris Evans kan återvända som Captain America i MCU
Sägs ha fått en rätt bra deal

Avengers: Endgame var inte bara ett avslut för Phase Three i Marvel Cinematic Universe, filmen var också slutpunkten för karaktärerna Iron Man och Captain America. Nu verkar det som att den sistnämnda karaktären, eller i alla fall Steve Rogers, vara på väg tillbaka till filmuniversumet. Enligt Deadline ska Chris Evans vara i förhandlingar med MCU-gänget om att reprisera sin roll som Steve Rogers i ett kommande Marvel-projekt, men specifikt vad det betyder är för tillfället okänt. Kanske en rom-com med Peggy Carter? Chris Evans har kommenterat detta via Twitter och verkar ta nyheten med en axelryckning, men det kan vara så att Evans bara spelar med i Marvels vanliga hemlighetsmakeri. Överraskningar är roligare när man inte vet allt, liksom. Hur som helst. Det är inte officiellt förrän det är officiellt, så i vanlig ordning är det bäst att ta ryktena med en nypa salt. Tumnagel
39.0°
+
André Stray
0

BMW lovar att keyless-systemet i iX är supersäkert
Om du har en iPhone

BMW:s kommande eldrivna SUV iX kommer som så många andra bilar att utrustas med ett så kallat keyless-system. Dessa system har de senaste åren anklagats för att vara mycket osäkra och skurkuslingar ska med sina apparater på bara några sekunder kunna fånga upp signalen från nyckeldosan och utan problem kunna sno bilen och köra iväg. Men med iX lovar BMW att systemet är supersäkert, i alla fall om du har en iPhone. Har du det kan du skaffa BMW Digital Key Plus som låter dig ta kontrollen över din bil med hjälp av telefonen. Du ska inte ens behöva ta upp den ur fickan utan bilen låser upp sig när du närmar dig, och låser sig när du går från den. Systemet baseras på Ultra-Wideband (UWB)-teknik som hade sin premiär i iPhone 11 och iX blir den första BMW:n ut att använda sig av detta. Tekniken sägs erbjuda "an exceptionally precise localization with the greatest possible security" och enligt BMW ska det inte vara möjligt att kapa eller störa ut signalen här. BMW och Apple har jobbat tillsammans med Car Connectivity Consortium för att göra Digital Key 3.0 med UWB som standard för fordonsindustrin. iX lanseras senare i år. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Snubbe spelar Mario Kart med motionscykel
Ser svettigt ut

Folk som vill blanda spel med motion kommer ofta på rätt så svettiga lösningar. Vi har sett exempel på folk som spelar genom spel på sina dansmattor eller eller löpband. YouTube-användaren Mike Choi bestämde sig för att koppla sin motionscykel till sitt Switch för att bland annat spela Mario Kart med den. Han gjorde detta med hjälp av Labo Fit Adventure Kart Kit som han kopplade ihop med cykeln och Ring-Con-kontrollen från Ring Fit Adventure. I klippet ovan kan du se hur han gick tillväga för att få det att funka och hur svettigt det är att spela via dessa kontroller. Tumnagel
38.0°
+
Frode Wikesjö
0

Wikipedia fyller 20 år!
Tut i luren!

15 januari 2001 lanserade Jimmy Wales och Larry Sanger en webbaserad encyklopedi vid namn Wikipedia och sidan har sedan dess utbildat folk i massvis med olika ämnen. Sedan start har Wikipedia nått rätt bisarra användarsiffror. Sidan har 1,5 miljarder unika användare varje månad som läser 15 miljarder artiklar. Och 55 miljoner olika artiklar skrivits av Wikipedias användare och dessa redigeras av över 280.000 frivilliga redaktörer och sidan finns tillgänglig på över 300 språk. I ett uttalande om årsdagen berättar grundaren Jimmy Wales bland annat detta: “In a world where information is increasingly commoditized, Wikipedia’s model has always been based on the belief that knowledge belongs to all humans.Wikipedia forces us to step outside of our echo chambers and contend with what a shared understanding of the world could really look like. After all, a Wikipedia article is the same no matter who or where you are in the world, and if something isn’t right in the article, you can change it.” Vill man ta del av firandet så kan man göra detta genom att använda hashtaggen #Wikipedia20 i sociala medier eller hoppa över till länken här nere till vänster där Wiki-gänget listar lite milstolpar sidan nått under sin existens. Har man någonsin dragit nytta av vad Wikipedia har erbjudit, så kan det vara en fin gest att ge något tillbaka som tack. Känner ni er generösa så har ni donationssidan här: Ge Wiki lite kosing. Tumnagel
53.4°
+
André Stray
0

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
83kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
133kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green

McDonald's presenterar McPlant
100 procent växtbaserad burgare

McPlantTM är en helt ny plattform för växtbaserade burgare från McDonaldx27s och den första ut är den som heter just McPlant. Det är en burgare vars "biff" består av hundra procent växter. Just nu genomförs ett pilottest av McPlant på restauranger i Linköping och Helsingborg. Målet är att lansera burgaren på alla McDonaldx27s restauranger i Sverige framöver. Biffen ska ha välbalanserade toner av umami, bra tuggmotstånd och "samma" textur som kött. Den steks tillsammans med övriga burgare på stekhällarna. Ska bli spännande att testa, eller vad tycker ni? Tumnagel
134kg
+
Bobby Green

Vem levererar Bánh Mì snabbast?
Kock tävlar mot matbud

I serien Taking on Takeout ska någon göra samma mat som beställts via matbud för att se vem som levererar snabbast. Här får vi se kocken Chrissy Tracey vevar ihop Bánh Mì medan klockan tickar. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green