LIVE 00:00 Följ nattens Nintendo Direct
m
iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Foto: Roger Åberg

iPhone X är den bästa telefonen just nu!
Trots dyr prislapp vinner den

Mobil / Feature

TL;DR: iPhone X är en supersnabb telefon med fantastisk skärm i exakt rätt storlek som kommer att sälja i mängder trots väldigt högt pris. FaceID fungerar perfekt. Det här är den nya standarden.

Bakgrund
iPhone har sett ganska så lika ut de senaste åren och årets släpp av iPhone 8 och iPhone 8 Plus kan ha varit något av det sömnigaste hittills. Visst, telefonerna var supersnabba, hade fantastiska kameror och fungerade alldeles utmärkt, men formen började kännas riktigt gammal och trött.

Samtidigt har de flesta konkurrenter lanserat telefoner som har skärm över i princip hela framsidan vilket gjorde att iPhone 8 kändes ännu mer trött. Något rejält nytt behövde komma från Cupertino och de levererade något som de kallar för iPhone X. Men räcker det?

X ska förresten uttalas som 10, i alla fall om Apple får bestämma. Jag lyder halvhjärtat och säger "tian" utan iPhone innan och X med iPhone innan. Ni får så klart säga exakt hur ni vill.

Form, bygge och känsla
Apple var först ut med att bygga telefoner som verkligen kändes solida och välgjorda. I dag har i princip alla tillverkare kommit ikapp, jag höll till exempel i Moto X4 i veckan som kostar under 4000 kronor och den kändes riktigt, riktigt bra och smått på lyxig. Så rätt bra duger inte längre om man ska sälja en telefon för över 10.000 kronor.

Och Apple levererar här. Runt telefonen sitter en stålram som verkligen känns hårdare än aluminiumet som vi är vana vid. Nu är det ju så klart helt omöjligt att känna hårdhet på metall, men det är något med känslan som känns fruktansvärt bra faktiskt. Nu ligger som sagt konkurrenterna absolut inte långt efter, men Apple glänser faktiskt här.

Ni som en gång i tiden hade en iPod vet att de blev fruktansvärt repiga på baksidan. Jag anar att även den här kommer att bli det på ramen. Så njut så länge den är polerad och fin.

På baksidan hittar vi glas som enligt Apple ska vara deras hårdaste hittills. Jaha säger jag, funderar på hur hiskeligt dyrt det kommer att bli att byta baksidan och sätter på ett skal. Att jag inte är så imponerad av någon av de två färgerna gör då kanske inte så mycket, men valen av färger är verkligen supertråkiga av Apple. Nu var min förra telefon iofs den röda iPhone 7:an, som är en av de sexigaste telefonerna någonsin, men ändå.

Två färgkombinationer finns. Silverram med ljusgrå baksida eller mörk ram med mörkgrå baksida. Apple kallar den för rymdgrå, men den här gråa har inte mycket att göra med den fantastiska rymdgråa som finns på Macbooks.

På baksidan hittar vi också något som sticker ut - de nya kamerorna. Nu kommer nog 90 procent som köper den här klä den i ett skal så bumpen gör kanske inte så mycket för dem, men det är varken vackert eller praktiskt. Jag vet inte om Apple tänker att "det är lugnt, folk kommer att köra skal och så ser det ju lite mäktigare ut om kamerorna är fetare och inte så pluttiga". Det kanske faktiskt är sant att det är så, men den där kamerabumpen är bara fånig.

Det intressanta är att den faktiskt inte är högre än på iPhone 8 Plus, men kanten är lite annorlunda gjord vilket gör att den ser högre ut. Det känns som att Apple har struntat i att försöka gömma den helt enkelt.

Storleken är fantastisk. Jag har rätt normala händer och jag får sträcka mig lite för att nå andra sidan på tangentbordet när jag håller telefonen med en hand, men bara lite. Skärmen är ju inte i formatet 16:9 längre utan det konstiga 19,5:9 vilket gör telefonen lite för hög för att man ska nå toppen med en hand men det är ok. iPhone X är en smula större än iPhone 8 och rejält mycket mindre än iPhone 8 Plus, telefonen som jag körde fram tills i tisdags och som jag nu tycker är väldigt klumpig.

Kör du en iPhone 6/7/8 i dag kommer du tycka att den betydligt större skärmen är fantastisk, kör du en 6/7/8 Plus i dag kommer du att älska att äntligen ha en fysiskt mindre telefon.

Men kraften då. När man testar telefoner ska man ju jämföra med andra telefoner men efter att ha sett vad iPhone 8 levererade i alla tester kändes det knappt nödvändigt. I de benchmarktester jag har sett hamnar iPhone X lite, lite, lite efter iPhone 8 och 8 Plus men när jag använder den känns den nästan snabbare. Det finns inget lagg någonstans. Telefonen är galet responsiv och alla animeringar är superslicka.

Kraften finns såklart också där när man gör tyngre saker som att exportera film eller startar tyngre appar. iPhone har aldrig haft lika mycket RAM som de största Android-konkurrenterna men det som finns i den här räcker.

Skärmen är ju ett helt kapitel för sig. Den där läppen eller vad man nu ska kalla den är ju något som har diskuterats fram och tillbaka men jag har nog kommit fram till att den är irriterande men möjlig att leva med.
Läs mer om vad jag tycker om den här.

Skärmen då, förutom den där läppen? Den är, nästan, fantastiskt. Att ha så mycket skärm på så lite yta är oerhört lyxigt och som skärm glänser den verkligen. Skärmen är av OLED-typ och det är första gången som Apple kör just OLED på en iPhone. Enligt dem själva för att OLED inte har hållit måttet, om det stämmer får andra diskutera. Själva skärmen ska vara producerad av Samsung och det är en riktig pärla som Samsung tillverkar åt Apple. Färgerna är fint inställda och den känns tillräckligt ljus för att klara sommaren. Jag har varit i London och Stockholm med telefonen och det är ju inte två städer som har överdrivet med sol så här i skiftet mellan oktober och november, så om den klarar sommarens starka strålar får vi återkomma till. Jag är inte så orolig dock.

Det enda jag kan ogilla är att det känns som att uppdateringshastigheten inte är i yppersta världsklass. Jämför man med Samsung är det riktigt bra, jämför man mot iPhone 8 Plus är det lika bra men lite annorlunda och jämför man med iPad Pro eller Razer Phone som har skärmar som uppdateras i 120 Hz ligger iPhone X ett steg efter.

Missförstå mig inte nu, iPhone X är inte dålig på det här området men hade man fått in 120 Hz också hade jag gråtit av lycka.

FaceID är kanske det som är det intressantaste med den här telefonen tillsammans med skärmen. Eftersom man inte får plats med TouchID på framsidan måste man ju låsa upp den på något annat sätt och att bara sätta fingeravtrycksläsaren på baksidan hade varit för enkelt. Jag var på riktigt orolig för den här delen, det är ändå en ersättare till något som vi är extremt vana med och nya teknologier brukar ju inte vara perfekta från start.

Men FaceID regerar. Det fungerar i alla situationer som jag har provat det i, det spelar ingen roll hur mörkt det är. Jo, det går lite, lite långsammare om det är riktigt mörkt. Men det funkar alltid, till skillnad från Samsungs version som bara funkar om förutsättningarna är bra.Det går så snabbt att du inte hinner ta upp telefonen och svepa upp för att komma till hemskärmen innan det är klart. Men det är egentligen inte i upplåsningen som det roliga ligger, här är man bara en ersättare för TouchID. Eftersom man inte alltid har tummen på hemknappen, men alltid ansiktet riktat mot skärmen kan FaceID användas oftare än TouchID. Ett exempel är när ett lösenord ska läggas in på en webbplats i Safari, en snabb koll så att det verkligen är du. Eller när du öppnar aktieappen för att kolla börskurserna, men där telefonen snabbt kollar om det är du när den ska visa hur mycket din portfölj är värd. Jag förespår att det här kommer att bli allt vanliga, att saker som är lite känsligare kräver just ditt ansikte framför telefonen för att de ska synas. Och det är ju mer än välkommet.

Svepningarna är något annat som jag var orolig för. Hemnknappen har ju varit en trygghet, oavsett vart i telefonen som man har förvirrat sig har man ju alltid varit kunnat trycka på den där hemknappen. 2017 är ju folk betydligt mer telefonvana så tryggheten med knappen kommer nog inte göra något och att vänja sig vid de nya svepningarna tar verkligen en minut. Jag har växlat mellan iPhone X och iPhone 8 under veckan så det där med att kontrollcentret har flyttat från botten till toppen har varit lite förvirrande, men om du bara kör en telefon, vilket alla normala människor gör, kommer du att ha vant om dig snabbt.

Jag älskar verkligen sättet att växla till senast använda program genom att svepa i nederkant. Att flytta data mellan två olika appar är numera en fröjd!

Kameran har vi helt ärligt inte hunnit testa så vidare mycket, i alla fall inte hunnit sätta den under lupp. Bilderna jag tagit hittills håller samma kvalitet som som iPhone 8 Plus med några skillnader.

Den största är att båda kamerorna på framsidan numera har optisk bildstabilisering. Detta är bra och gör att även tele-kameran går att använda när det är sämre ljus, vilket inte är sant om iPhone 8 Plus. Trots det är iPhone X fortfarande inte bäst i klassen när ljuset är dåligt, här ligger man fortfarande efter en smula tyvärr.

Den optiska bildstabiliseringen märks så klart när ljuset är dåligt, men extra mycket när man filmar. Här är ett exempel:

Apple jobbar hårt med HDR nu för tiden och bilden man ser på skärmen innan man trycker av är ofta lite överexponerad för att sedan bli bra efter HDR-behandling. Det här är lite skevt eftersom man gärna vill dra ner ljuset lite innan man tar bilden. Då ser bilden bra ut på skärmen innan man trycker av, men blir alldeles för mörk när den väl är tagen. Man får helt enkelt lita på att det ska lösa sig, något som jag verkligen inte gillar.

När ljuset är dåligt finns det alltså rum för förbättring från Apple men när det finns tillräckligt med ljus blir bilderna väldigt, väldigt fina. Här är en oredigerad bild som togs i går.

En annan nyhet är att selfiekameran också har ett porträttläge. Som grej är det magnifikt, alla sätt att få sig själv att bli snyggare är ju bra. Men funkar det? Tja, helt ok. Googles Pixel 2 slår dock iPhone X på fingrarna rejält här.

Varning för många selfies på rad! Dessutom på trött man.

Den här bilden är tagit i rätt dåligt ljus med dåligt motiv, men det funkar tycker jag. Det är långt från skarpt och fint mellan för- och bakgrund som det är på Pixel 2, men ok. De olika lägena Studioljus och Konturljus gör mig mest bara tröttare (på bilden alltså) och Scenljus är en inte så rolig historia alls tycker jag.

Trådlös laddning är ju en nyhet för både iPhone 8 och iPhone X och jag börjar faktiskt att gilla det. Jag har ju varit rätt anti, i dessa tider där saker och ting laddas snabbt via kabel är trådlös laddning en seg teknik. Men den funkar, är riktigt bekväm i vissa situationer som i bilen och jag är glad att stödet finns.

Det är däremot riktigt, riktigt pinsamt att Apple slänger med en så sjukt trött adapter som man gör. Telefonen klarar av att laddas supersnabbt om den bara får strömmen, men den där lilla adaptern som följer med är lika kraftfull som den som följde med första iPhonen för tio år sedan. Köper man en telefon för så här mycket pengar är man väl åtminstone värd en vettig laddare! Skäms Apple!

Med i kartongen följer som vanligt den trötta laddaren, ett par hörlurar, en lightning - 3.5mm-adapter och en sladd.

Bada ska man inte göra med den här. Alltså, det går, men du får skylla dig själv. Apple har gett den IP67-klassning vilket betyder att den kan ligga en meter under vatten i 30 minuter. Men det är från fabriken, Apple räknar med att du är lite våldsam med din telefon och har den fått lite stötar och liknande kan skyddet vara sämre. Därför går inte fuktskador på garantin, så doppa den inte mer än nödvändigt under ytan. Ett toalettplums och en dusch då och då borde dock gå bra.


Prislappen på iPhone X är hiskelig. 11.495 kronor för versionen med 64 GB är mycket pengar. 13.195 kronor för versionen med 256 GB är väldigt, mycket pengar. Så är iPhone X värd det?

Det korta svaret är ja, om man har råd. Sälj ingen njure eller lev inte på nudlar de närmsta två åren för den här telefonen, det är den inte värd. Men tycker du att du har råd så köp för allt i världen. Du kommer inte att bli besviken. Och blir du besviken så håller ju iPhones fortfarande väldigt höga begagnatpriser så då är det bara att sälja den.

För det här är den bästa telefonen på marknaden just nu. Anledningen till det är att den är så otroligt lagom. Allt är liksom perfekt lagom och passar alla. Det finns inga delar av telefonen som inte fungerar för en viss målgrupp på grund av något som kanske inte är toppen. För så är det ju ofta, produkter är fantastiska på fyra av fem punkter, men är man någon som verkligen vill ha den där femte punkten också så måste man se sig om efter något annat. Men iPhone X håller hela vägen, på alla punkter.

Det enda som inte passar alla är prislappen. Den passar verkligen inte alla plånböcker, och det är synd. För jag önskar att alla fick njuta av den här telefonen.

Läs mer
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till iPhone X är den bästa telefonen just nu!
45.5°
0

iPhone X är den bästa telefonen just nu!

Trots dyr prislapp vinner den

Lucy ska undersöka Jupiters trojaner
För att kanske hitta svar om hur vårt solsystem bildades

Nästa månad är det tänkt att NASA ska skicka farkosten Lucy i riktning mot den asteroidsamling som kallas för Jupiters trojaner. NASA hoppas att Lucys undersökningar av de uråldriga asteroiderna i närheten av Jupiter ska kunna ge svar på en del frågor om hur vårt solsystem skapades och kanske även ge ledtrådar till hur liv uppkom här på jorden. Farkosten Lucy, som fått sitt namn efter urmänniskan Lucy, är försedd med två kameror, ett instrument som kan mäta asteroidernas yttemperatur samt ett instrument som med hjälp av infrarött ljud kan identifiera is, organiska material och olika mineraler på varje asteroid. Lucys blir den första farkost som skickas till Jupiters trojaner någonsin. Uppdraget är tänkt att pågå i to år och mellan 2027 och 2033 är det tänkt att Lucy ska titta närmare på sex av de asteroider som finns i asteroidsamlingarna. Jupiter trojaner ligger i ungefär samma omloppsbana som Jupiter vilket ni kan se i illustrationen här nedanför. I videoklippet ovan kan ni kolla in lite mer om Lucys uppdrag och farkosten som snart kommer att påbörja sin långa resa mot Jupiters trojaner. Tumnagel
37.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft släpper mus i plast återvunnen från havet
Trådlös mus med lång batteritid

Under gårdagens Surface-presentation visade Microsoft upp en mus som delvis tillverkad av återvunnen plast som plockats upp från havet. Microsoft kallar musen för Ocean Plastic Mouse och det är musens hölje som till 20 procent består av återvunnen plast från havet. Förutom det så är även förpackningen som musen levereras i helt återvinningsbar. Musen har stöd för Bluetooth Low Energy och enligt Microsoft ska ett enda AA-batteri räcka för att driva musen under ett års användning. Ocean Plastic Mouse går att förbeställa i USA nu och kommer att kosta 25 dollar. Huruvida den även kommer att säljas här i Sverige är än så länge oklart. I de inlänkade artiklarna längst ner i den här artikeln hittar ni allt annat som Microsoft presenterade under gårdagens Surface-event. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche 914 - dåtidens 718 Cayman?
Carfection ställer modellerna mot varandra

718 Cayman är den billigaste modellen Porsche erbjuder idag. För 50 år sedan var det 914. Carfection bestämde sig för att ställa de två bilarna mot varandra för att se vad som skiljer de båda budget-Porscharna åt. Tumnagel
37.2°
+
Bobby Green
0

Tim Cook: Skvallerbyttor hör inte hemma hos Apple
Gör allt för att hitta de som läcker

Enligt The Verge skickade Tim Cook under tisdagskvällen ett mail till Apple-anställda om läckor inom företaget. I mailet säger han att Apple gör "allt i sin makt för att identifiera dem som läcker" och fortsatte med att "personer som läcker konfidentiell information inte hör hemma" hos Apple. Den 17 september hade Apple och Tim Cook ett företagsövergripande möte där det bestämdes att Apple skulle börja kräva strikta tester för ovaccinerade anställda, men ännu inget tvång för vaccinering. Cook sa också under mötet att han "ser fram emot att fortsätta" efter Epic-rättegången. Strax efter mötet läckte båda nyheterna till The Verge. I mailet som skickats ut under tisdagskvällen verkar Tim Cook adressera båda problemen; produktläckor samt läckor om andra frågor inom företaget. Tumnagel
39.5°
+
Hugo Engström
0

HMD Global lanserar Nokia G50
Nokias billigaste 5G-telefon

HMD Global har presenterat en ny Nokia-telefon vilket är Nokias än så länge billigaste telefon med 5G-stöd. Nokia G50 har en 6,82 tum stor HD+-skärm och ett batteri som ska räcka för upp till två dagars användning på en laddning. På baksidan hittas en trippel-kamera som består av en huvudkamera på 48 megapixel, en ultrawide-kamera på 5 megapixel samt en djupkamera på 2 megapixel. Selfiekameran på telefonens framsida är på 8 megapixel. Telefonen är förberedd för kommande Android 12 och HMD Global utlovar att telefonen ska stödja uppdateringar de kommande tre åren. Här i Sverige kommer Nokia G50 att levereras med 4GB RAM samt 64GB lagringsminne och den kommer att kosta 2890 kronor. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Finns det syre på Mars?
Här snackar NASA lite mer om det

Den dagen människan bosätter sig på Mars kommer det givetvis att behövas en del syre för att vi ska kunna överleva där. I det här videoklippet snackar NASA lite om syretillgången på Mars och hur vi ska kunna förse bosättarna på Mars med sådant. Man snackar lite mera specifikt om Mars-roverns instrument MOXIE ("Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment"), ett instrument som tidigare i år användes för att skapa syre från koldioxid-molekyler. Vi kommer sannolikt att stöta på en hel del svårigheter den dagen vi väljer att börja kolonisera Mars men som det ser ut nu så ser syretillgången inte ut att bli något av de större problemen. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Brave lanserar Brave Talk
Videosamtala med en person gratis eller betala för gruppsamtal

Brave, företaget som främst är kända för sin webbläsare, lanserar nu en videosamtalstjänst som man kallar för Brave Talk. Med Brave Talk kan man videosamtala gratis med en person under en obegränsad tid och med upp till hundra deltagare om man skaffar premiumversionen vilken kostar 7 dollar i månaden. För att starta ett videosamtal med Brave Talk krävs det att användaren använder Braves webbläsare. Därefter går det att bjuda i en eller flera användare till samtalet och dessa kan delta med i stort sett vilken modern webbläsare om helst. I premiumversionen av Brave Talk finns även möjlighet att spela in samtal, lägga till lösenord för att delta i samtalet och lite annat. Här nedan hittas Braves eget videoklipp om Brave Talk. Tumnagel
36.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

NAD presenterar C 399 Classic
Lyxigast i Classic-serien

Det kanadensiska ljudföretaget NAD har presenterat en ny förstärkare, nämligen C 399 Classic. De lovar att förstärkaren ska ha ett högt värde för pengarna och ta prestanda i prisklassen till nya nivåer. C 399 är flaggskeppet för NAD:s Classic-serie och använder sig av företagets HybridDigital nCore-förstärkning, som endast har varit tillgänglig för företagets dyrare Master-serie tidigare. Den nya förstärkaren har en uteffekt på 180W per kanal (4/8 Ohms). Till in- och utgångar har C 399: 2 st coaxial, 2 st TOSLINK, HDMI eARC, tvåvägs aptX Bluetooth, två line-level-ingångar, en phono input och en "låg impedans / hög spänning" hörlursförstärkare, dubbla subwoofer utgångar och till sist två högtalaruttag. Förstärkaren har ingen trådlös streaming inbyggt, för det måste man ha modulen MDC2 BluOS-D som ger förstärkaren stöd för bland annat Spotify Connect, Airplay 2 och Tidal Connect. C 399 Classic kostar 1999 dollar. När release i Sverige sker är fortfarande oklart. Mer finns att läsa på länken nedan. Tumnagel
38.4°
+
Hugo Engström
0

Här är trailern för Night Teeth
Vampyrrulle som har premiär på Netflix nästa månad

Här kommer trailern till Netflix senaste vampyrfilm Night Teeth där tittarna kommer att få följa en chaufför som blir ofrivilligt sällskap åt några vampyrer som ska ut och härja på stan. Chauffören Benny (Jorge Lendeborg Jr) får i uppdrag att köra runt de båda vampyrerna Blaire och Zoe (Debby Ryan och Lucy Fry) som kräver att bli körda till olika platser i stan där de planerar att "festa". Night Teeth har premiär på Netflix 20 oktober. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Imove ska öka från 100 till 1000 stycken bilar
Hedin bil ökar sin ägarandel i elbilstjänsten

I början av året skrev vi att den norska elbilstjänsten Imove där man kan prenumerera på elbil 30 dagar i taget lanserats i Sverige. Hedin bil ökar nu sin ägarandel i en nyligen avslutad kapitalrunda och därmed kan man öka antalet tillgängliga bilar - från dagens 100 till 1000 stycken nästa år. Volkswagen ID.3 och 4, Polestar 2, MG ZS, Kia E-Niro, BMW i3, Tesla Model 3, Renault Zoe, Nissan Leaf, Skoda Citigo iV och Mini Cooper electric är några av modellerna man kan låna här i Sverige. Nästa steg är att expandera vidare i Europa. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Forskare tar fram supersmå flygande chip
Skulle kunna hålla koll på luftföroreningar

Forskare på amerikanska Northwestern University har utvecklat väldigt små chip som likt ett frö har förmågan att sväva och spridas för vinden. De små enheterna har hämtat inspiration från hur träd och andra växter sprider sina fröer men säger att man till och med lyckats göra sina små svävarmaskiner mindre än vad fröer vanligtvis är. Professor John A. Rogers från Northwestern University säger i en kommentar om arbetet med de små chippen: "We think wex27ve beaten biology... wex27ve been able to build structures that fall in a more stable trajectory at slower terminal velocities than equivalent seeds. The other thing... was that we were able to make these helicopter flyer structures that are much smaller than seeds you would see in the natural world." Konstruktionen är tillverkad i nedbrytningbart material så att inte chippen orsakar föroreningar när de till slut faller ner på olika platser i naturen. Forskarna har även lyckats förse de små svävande strukturerna med sensorer som kan mäta luftföroreningar, vattenkvalitet och solstrålning samt antenner så att det går att kommunicera med antingen en mobiltelefon eller ett eller flera andra svävarchip. De så kallade "Three-dimensional electronic microfliers inspired by wind-dispersed seeds" befinner sig än så länge på konceptstadiet och än så länge inte redo att släppas ut för test i atmosfären. När så kan bli fallet återstår att se. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Det här är Caterham Seven 170
Tillverkarens minsta och lättaste hittills

Caterham rullar nu ut deras minsta och lättaste sportbil hittills - Caterham Seven 170. Vikten ligger på låga 440 kilo och under huven hittar vi en turbomatad Suzuki-maskin med tre cylindrar på 660 kubik. Den ger inte så våldsamma 84 hästar och 116 newtonmeter i vrid men det kanske ändå räcker eftersom bilen är såpass lätt. 0-100 km/h ska gå på 6,9 sekunder. Bilen erbjuds som S Pack eller R Pack där den sistnämnda bjuder på mer kolfiber, mindre utrustning och styvare fjädring. Seven 170 är den billigaste modellen Caterham säljer men den kostar ändå 425.900 kronor om du vill att Caterham Nordic ska importera den åt dig. Tumnagel
37.8°
+
Bobby Green
0

Respawn leker med Titanfall-fans känslor
"Vi jobbar inte på uppföljaren, men säg aldrig aldrig"

Titanfall-fans har det inte lätt. Respawn har inte släppt något nytt Titanfall-spel sedan Titanfall 2 släpptes 2016 och någon uppföljare verkar inte finnas i planeringen i bygget. Titt som tätt dyker det upp hintar om en potentiell uppföljare som får fansen att gå igång rejält, men något officiellt och ordentligt uttalande om uppföljaren verkar Respawn inte ge oss. Men som en frisk fläkt var ett ordentligt svar något som levererades tidigare i veckan. Respawns Jason Garza fick i samband med en stream frågan om hur läget ser ut med Titanfall och svaret blev detta: "Donx27t get your hopes up man. Ix27ve said this before. Itx27s just... we donx27t have anything in the works. Therex27s nothing. Therex27s nothing there. Wex27ve got too many other games in the works right now." En big oof som träffar rakt i Titanfall-hjärtat, helt enkelt. Men det verkar inte som att spelserien är helt död. I ett Twitter-inlägg från Respawn får vi reda på att utvecklarna anser att Titanfall fortfarande är en viktig del av utvecklarnas DNA och att ingen riktigt vet hur framtiden ser ut. Vad betyder det här då? Mer eller mindre ingenting. Vi kommer säkert få ett nytt Titanfall någon gång i framtiden. Kanske. Om vi har tur släpps det innan Half-Life 3 i alla fall. Till dess får vi lira igenom Titanfall 2 en och annan gång då det fortfarande är ett av de bästa FPS:en som släppts. Ovan har ni en trailer för Titanfall 2 som fortfarande är förvånansvärt fet och gör en bra pepp på att lira. Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Fairphone presenterar nytt 30 september
Dags för Fairphone 4?

Känner du att iPhone och Galaxy inte är något för dig då du är ute något som är snällare mot världen? Då är Fairphones telefoner ett bra alternativ. Företaget släppte Fairphone 3+ förra året, men nu verkar det vara dags för en sprillans ny variant. Om en vecka kommer företaget presentera någonting nytt och om inte gänget överraskar med ett par true wireless-lurar, eller något, så är det Fairphone 4 som gäller. Hur telefonen kommer se ut och vad den kommer kunna göra är för tillfället okänt, men rykten pekar på panel på 6,3 tum, 6GB ram, 256GB lagring samt stöd för 5G. Hur som helst. 30 september klockan 12:30 smäller det. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

Carlos Ghosn tycker Nissan blivit tråkigt och mediokert
Kommer ha svårt att hitta sin plats

Carlos Ghosn är bitter. Den före detta Renault och Nissan-vdn hävdar i hans nya bok Broken Alliances han att han arresterades bara för att man skulle förhindra den globala fordonsalliansen med Renault-Nissan-Mitsubishi han varit med och byggt upp. I en ny intervju säger han även att han tycker att Nissan är ett tråkigt och mediokert företag som kommer behöva kämpa hårt för att hitta sin plats bland konkurrenterna. Han pratar mer om detta i intervjun som ni kan se här ovan. Tumnagel
37.1°
+
Bobby Green
0

Polestar 2 på Ringen
Chassi-ingenjören åker shotgun

Här ser vi när Misha Charoudin tar ut en Polestar 2 på Nürburgring. Med sig i bilen har han Joakim Rydholm som är ingenjören som utvecklat chassit till bilen. Bonusklipp nedan och bland dessa hittar ni även när Polestar 1 kördes på Ringen med Joakim i passagerarstolen. Tumnagel
40.0°
+
Bobby Green
0

Göteborgs trafiknämnd klubbar nya regler för elsparkcyklar
Körförbud på helgnätter och hastighetsbegränsningar på gågator

Göteborgs trafiknämnd röstade idag igenom en rad nya regleringar som ska gälla för de företag som hyr ut elsparkcyklar i staden. Förslagen som röstades igenom var att det nu blir totalt körförbud för elsparkcyklar i Brunnsparken, körförbud i hela stan under helgnätter, hastighetsgräns på sex kilometer i timmen på gågator samt parkeringsförbud utanför särskilda zoner. De elsparkcykelförare som bryter mot dessa regler ska stängas av i företagens appar. Nämnden beslutade även om att det ska genomföras en upphandling av elsparkcyklar och ta fram ett maxtak för antalet elsparkcyklar i Göteborg. Socialdemokraterna i Göteborgs trafiknämnd säger vidare att man vill totalförbjuda elsparkcyklar i staden om inte situationen förbättras efter de regleringar som röstades igenom idag. Riktigt så långt vill dock varken Moderaterna eller Liberalerna i nämnden gå. Peter Lintin-Wold (L) säger till DN: "Man måste balansera det där. Det är en tjänst som är populär hos många och de fyller en viktig funktion. Jag använder dem själv, inte sådär jätteofta, men det händer. Vi måste bara få det att fungera." Tumnagel
51.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Läckra Sable ute nu
Spel är konst, osv

Sable från brittiska Shedworks släpps idag och går att lira på PC, Xbox One och Xbox Series X/S samt är en del av Xbox Game Pass, vilket är trevligt för folk som prenumererar på tjänsten. Sable erbjuder en öppen värld vi får glida runt i och i stället för att fokusera på slagsmål eller omfattande story ligger i stället fokus på att lösa diverse pussel och utforska. Nedan har ni lite åsikter om spelet som kan vara värt att kika på. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Världsstjärnor deltar i global klimatkonsert
Äger rum på lördag

Nu på lördag kommer Global citizen live att äga rum. Det är en global konsert som ska öka medvetenheten om klimathotet och vara för en jämlik vaccinering. Allt sänds live och det kommer att hållas konserter samtidigt i Lagos, Paris New York, Rio, Sydney och Bombay under ett dygn. Några av artisterna som kommer att uppträda är Jennifer Lopez, Billie Eilish, Coldplay, Ed Sheeran, Elton John, Black Eyed Peas, Duran Duran, Kylie Minogue med flera. Hur du följer spektaklet hittar du på länken nedan. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Virvelvinden försvinner från Liseberg
Har funnits i 92 år

1923 öppnades portarna till nöjesparken Liseberg i Göteborg. 1929 presenterade man åkattraktionen Virvelvinden för alla de som inte som mig har anlag för åksjuka och gärna snurrar runt. Nu, 92 år senare, kommer attraktionen att tacka för sig och plockas bort. I helgen körs den för sista gången och när den är borta kommer två nya än så länge hemliga attraktioner att stå på dess plats. Vad det handlar om kommer att presenteras nu under hösten. Den som vill ta en sista tur med Virvelvinden får göra det gratis. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av Liseberg AB (@lisebergab) Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

En dag i The Mountains liv
Hafþór Júlíus Björnsson är nu boxare

Islänningen Hafþór Júlíus Björnsson är strongman, starkast i världen, skådespelare och före detta professionell basketspelare. Sedan förra året blev det känt att han ska ta sig an en annan gren - boxning. Målet är att knocka strongman-rivalen Eddie Hall och här får vi se lite hur han tränar inför matchen som troligtvis kommer utspela sig tidigt nästa år. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Svenska skor med sula av hampa
Icebug släpper nytt

Icebug är ett svenskt skoföretag som vill att skobranschen ska bli mer hållbar. Nu släpper man en ny skomodell som heter Larvik och den har en sula gjord av hampa. Hampan växer snabbt, binder koldioxid och behöver bara en tredjedel av den vattenmängd som krävs för att odla bomull. Marie Thomasson som är head of demand på Icebug säger följande: "Att hela tiden ifrågasätta standardmaterial för att se om de kan ersättas med nya, innovativa lösningar är vardag för oss. Vi använder sedan tidigare till exempel alger från övergödda sjöar i våra mellansulor, vilket är bra både för planeten och funktionen. Hampa är en slitstark fiber, vilket förstås är eftertraktat när man gör outdoorskor, men det jag personligen gillar mest är att det gör skorna så sköna för fötterna. Hampa andas riktigt bra och reglerar temperaturen så att det värmer när det är kallt och kyler när det är varmt." Ett par blir dina för 1799 kronor. Modellen finns även i 100 procent nubuckläder för 1999 kronor. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Lil Nas X kör Joline
Dolly Parton-klassiker i ny tappning

Lil Nas X besökte nyligen BBC Radio 1 Live Lounge för att där framföra Dolly Parton klassiska dänga Joline. Tumnagel
93kg
+
Frode Wikesjö

Vans och ryska Rassvet tar fram sko
Och lite kläder

För första gången har Vans och Rassvet (PACCBET) samarbetat och resultatet är en sko (Vans Skate Bold) i två stycken färgskalor och en premiumkollektion av plagg och accessoarer. Rassvet grundades 2016 av en grupp skateboardåkare och företaget leds av skaparen Gosha Rubchinskiy och proffs-åkaren Tolia Titaev. PACCBET betyder gryning eller soluppgång på ryska och varumärket vill vara "det ledande ljuset för den nya vågen av den ryska skate-scenen". Kollektionen släpps den 23 september. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Gin inspirerad av Natthimlen
Har smak av jasmin och viol

Hendrickx27s presenterar nu den andra upplagan ur serien "Cabinet of Curiosities" och det är Lunar Gin. Den är inspirerad av natthimlen och har smak av jasmin och viol. Här finns även angelikarot, kummin och enbär. Ska dofta tallbarr och kaprifol. Flaskan rymmer 70 centiliter, ginen innehåller 43,4 procent alkohol och för en flaska får du betala 470 kronor. Artikelnumret är 41018. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Triwa presenterar samarbete med Sea Shepherd
Även denna är tillverkad av havsplast

Klocktillverkaren Triwa presenterar nu ett samarbete med Sea Shepherd som är en ideell miljöorganisation som vill skydda och bevara marina ekosystem och djurarter. Klockan är tillverkad av återvunnen plast från haven och är framtagen för att påvisa hur våra hav faktiskt mår. Förra året släppte Triwa klockan Time for Oceans som även den är tillverkad av havsplast. Klockan lanseras den 21 september och kostar 1395 kronor. 15 procent av varje såld klocka skänks till Sea Shepherd. Tumnagel
109kg
+
Bobby Green

Ny färdig cocktail från Hernö Gin
Det här är Martinez!

Den andra produkten i serien Hernö Gin Cocktails är Martinez!. Här har man blandat Mancino Vermouth Rosso Amaranto, maraschinolikör och några stänk bitter. Det är twist på den klassiska cocktail som skapades som en variant på Manhattan i slutet på 1800-talet. Martinez! släpps i en upplaga om 1250 stycken flaskor den 27 september klockan 10.00. Flaskan är på 500 milliliter, alkoholhalten på 35 procent och på prislappen står det 482 kronor. Tumnagel
98kg
+
Bobby Green

Beavis and Butt-Head-kläder från Études
Snart på en Wille nära dig

Det franska klädmärket Études presenterar nu en ny kollektion kläder med MTV-ikonerna Beavis and Butt-Head på. Det finns t-shirts, jeansjackor, hoodies, skjortor och kepsar att välja mellan. Priserna sträcker sig från 90 euro till 650 euro och allt som erbjuds hittar ni på länken nedan. Tumnagel
65kg
+
Bobby Green

Matgeek har börjat sälja sås
Snart tillgängligt i hela landet

YouTube-profilen och mannen med en endast medelmåttig riskokare, Johan "Matgeek" Hedberg, ska har börjat sälja färdiga såser i flertalet matkedjor. Detta för att han länge jobbat med en digital produkt och saknat att jobba med en konkret vara. Därför började han, tillsammans med en ännu okänd samarbetspartner, tillverka burkar med sås. Under sommaren har man kunnat hitta dessa såser i utvalda ICA-butiker men tillgången har varit begränsad. Nu har man skalat upp produktionen och från nästa vecka ska dessa Matgeek-såser kunna hittas i alla Citygross-butiker i hela landet. I klippet ovan kan man se när Johan åker till fabriken i Motala för att provsmaka de nya såserna. Tumnagel
-170kg
+
Frode Wikesjö

Ett besök hos Russell's General Store
Har New Yorks bästa bacon- och äggmacka

Russellx27s General Store är en liten mysig mataffär och restaurang som ligger i den lilla staden Bovina. Här jobbar Maggie som gör goda pajer och Antonio som sägs veva ihop New Yorks bästa bacon- och äggmacka. Inget avancerat men det måste det ju heller inte alltid vara. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green