Vi har testat LG V10
Inte bara en gimmick-lur

Nyligen trillade LG V10 in på kontoret och imponerade snabbt med sitt stabila bygge och sin dubbla uppsättning skärmar och flådiga kamerafunktioner.
På pappret är V10 en G4 med lite upphottad hårdvara. Inuti enheten sitter det en sexkärnig Snapdragon 808, där det dubbla processorkärnorna tuggar i 1,82 GHz, tillsammans med Adreno 418 som sköter grafiken samt 4GB ram och 32GB lagring. Sedan är telefonen utrustad med en 5,7 tum stor display med QHD-upplösning, alltså 2 560 x 1 440 pixlar. Hittills låter det som en rätt trist telefon, right? Men V10 är långt ifrån en tråkig lur och levererar en av de bästa mobilupplevelser jag varit med om i år.
En andra skärm
Det unika med telefonen är att den har ytterligare en display ovanför den 5,7 tum stora skärmen. Den lilla skärmen är 2,1 tum stor och har upplösningen 160 x 1040 pixlar som används för aviseringar, genvägar, musikkontroll samt kalender. Innan jag började leka med telefonen så kändes detta som en gimmick-funktion, men efter att ha använt telefonen i ett par dagar så känner jag att samtliga telefoner borde vara utrustade med en extra skärm då den varit oväntat användbar.
Klicka på läs mer för att läsa mer.
När du tittar på en video, film eller kör någon helskärmsapp så kommer du inte bli störd när du får ett sms då smset dyker upp på den lilla skärmen och du kan läsa meddelandet utan att det stör din upplevelse. Appgenvägarna på lilla skärmen låter dig spara flera sekunder när du hoppar mellan appar. I stället för att klicka på multiknappen på telefonen och sedan på appen du vill in i så behöver du bara klicka på appen på den lilla skärmen. Du sparar alltså ett helt klick och på så sätt minst några sekunder. Det låter tramsigt och trivialt, men är väldigt smidigt i praktiken. Samsung kör en liknande funktion på sina Edge-enheter, men där handlar det endast om lättare tillgång till dina fem favoritkontakter och fem favoritappar samt lite flådiga ljusfunktioner. Samsungs Edge-funktioner känns onödiga och endast visuellt tilltalande, medan LG V10:s extraskärm faktiskt är användbar.
Utöver den andra displayen presterar telefonen lika bra som G4 gjorde. Givetvis går det att ifrågasätta varför man ska lägga ut över 6 000 kronor på en telefon som har samma hårdvara som en telefon som släpptes för snart ett år sedan, men jag anser att det mesta över Snapdragon 800 är aningen overkill och det finns väldigt få anledningar att pressa in ett Snapdragon 820 i någon telefon över huvud taget. I benchmark-appen Antutu får V10 drygt 65 500 poäng, vilket är ganska exakt vad LG G4 får, och hittills har jag inte stött på något ögonblick där jag känt att telefonen behöver extra kräm då den är rapp, stabil och får tunga spel att flyta på utan några som helst problem.
Batteriet ligger på 3 000 mAh och under min tid med telefonen så har jag fått ut strax över ett dygn på en laddning, vilket är lite under förväntan. LG har dock som vanligt gjort batteriet lättillgängligt och du kommer åt det genom att ta bort telefonens baksida och du kan då sätta i ett nytt fulladdat batteri vid behov.
Precis som LG gjort sedan G2 så är telefonens knappar placerade på baksidan. En powerknapp med volymknappar ovan och under. Den här gången har företaget klämt in en fingeravtrycksläsare på powerknappen och det är samma läsare som sitter på Nexus 5X, vilket borde betyda att det går att låsa upp V10 lika snabbt som 5X. Så är inte fallet. Fingeravtrycksläsaren i V10 verkar inte läsa av fingret lika snabbt som 5X vilket gör att det tar några tiondelar av en sekund extra att börja använda V10. Till skillnad från 5X som endast kräver att du lägger fingret på läsaren så måste du med V10 trycka in powerknappen för att den ska börja läsa ditt finger, vilket också lägger på några extra tiondelar av en sekund innan man kan komma in och börja använda luren. Detta är dock ingen stor trade off och är praktiskt taget endast märkbart när man har telefonerna bredvid varandra och försöker låsa upp dem samtidigt.
Design
LG har jobbat hårt när det kommer till telefonens bygge. Kanterna på V10 är gjorda av rostfritt stål och är kurvade så att det inte finns några kanter som kan skära in i handen. Baksidan är gjord av greppvänligt och mönstrat silikon. Kombinationen av kanterna och baksidan gör att telefonen känns riktigt bra i handen och är riktigt greppvänlig, till skillnad från Nexus 6P och iPhone 6s Plus som är lika stora som V10. Skärmens storlek på 5,7 tum kan vara ett problem för vissa, jag själva brukar föredra telefoner som har en runt 5 tum stor display, men jag vande mig snabbare än väntat med V10. Jag har för övrigt ännu inte vant mig med storleken på Nexus 6P trots att telefonerna har samma storlek.
Det finns en annan fördel med själva bygget. V10 är stöttålig. Skärmen är försedd med dubbla Gorilla-glass som skyddar skärmen, silikonbaksidan gör att du inte behöver oroa dig för att repa den och telefonens ram är gjord för att tåla stryk. Detta betyder dock inte att du kan drämma den i backen och förvänta dig att V10 ska överleva, men den kommer förhoppningsvis hålla om den råkar falla i backen.
Mjukvara
Så fort jag får en ny telefon så installerar jag Google Now Launcher för att slippa massa tramsgränssnitt som mobiltillverkare försöker pracka på mig. Med LG V10 var det förstås inget undantag, men som vanligt när det kommer till LG:s telefoner så finns det ett par irritationsmoment kvar: Jag kan inte använda bakgrundsbildsappen Muzei på låsskärmen och den turkosa accentfärgen går inte att byta.
Utöver den lilla petitessen så levererar LG en relativt clean Android-upplevelse med endast ett par förinstallerade appar. Sedan har LG lagt in ett par unika funktioner som är smidiga. Knock Code som låter dig låsa upp luren med knackningar finns, du kan starta kameran genom att dubbelklicka på volymknappen samt Quick Remote som låter dig kontrollera din tv-apparat. Mjukvarumässigt så är den mest intressanta nyheten att du kan aktivera Hi-Fi DAC som låter dig lyssna på högkvalitativ musik från telefonen, vilket är riktigt trevligt om du vill lyssna på flådig musik i ett par finare lurar.
För övrigt kör telefonen fortfarande Android 5.1.1, men förhoppningsvis kommer luren uppdateras till Android 6.0 inom kort.
Kamera
Telefonen är utrustad med tre kameror: två på framsidan med 5 megapixel upplösning och en bak med 16 megapixel. Du kan skifta mellan kamerorna på framsidan via en knapp i kameraappen och skillnaden mellan linserna är att den ena tar kort med 80 graders vinkel och den andra är avsedd för gruppbilder och har därför en lite vidare vinkel på 120 grader, vilket betyder att du slipper använda en självispinne.
Precis som med G4 är kameran på V10 rackarns kvick tack vare lasersensorn på baksidan och även i autoläget levererar telefonen riktigt trevliga bilder. Och kameran tar även relativt bra bilder när det är lite mörkare tack vare att bländaren ligger på f1,8.
Auto-läget i all ära, men om du gillar att fota och filma så är det manuellt som gäller. I det manuella fotoläget kan du välja ISO-värde, slutartid, vitbalans direkt på skärmen och fokusen kan du justera manuellt. Precis som tidigare går det att spara bilderna i både JPG och RAW, vilket gör att du har mer möjlighet att redigera bilderna i efterhand.
V10 kör inte bara manuellt läge när det kommer till foto, utan också vid videoinspelning. Kamerainställningarna vid videoinspelning går att ställa in precis lika mycket som vid vanlig fotografering och du har också tillgång till en väldigt användbar optisk bildstabilisator, vilket gör att du kan spela in stabil video även om du är darrhänt. Något som jag gillar i videoinställningarna är möjligheten att justera vilket ljud som ska spelas in. Klickar du på mikrofonikonen kan du justera om du ska spela in ljudet som är eller bakom kameran och i menyn går det också att välja vindfilter.
Slutsats
Jag är en sucker för baksidor med textur. Älskade LG G4 med läderbaksidan och samma kärlek känner jag för OnePlus 2 med Sandstone-baksidan samt Motorolas Moto X-lurar. V10 hamnar i samma kärlekskategori, men luren har betydligt mer att erbjuda än ett flådigt yttre. Precis som med G4 är V10 rolig att plåta med och med de nya manuella videofunktionerna har du riktigt bra kontroll när du filmar. Den andra skärmen känns lite gimmick-aktig till en början, men har visat sig vara mer användbar än väntat och trots att enheten kör hårdvara som har nästan ett år på nacken så levererar telefonen även rent prestandamässigt.
LG V10 kommer dyka upp i butik 20 januari och det rekommenderade priset ligger på 6 490 kronor.
























Vi känner på LG V10 som har två skärmar
Nytt på kontoret!

MKBHD tar en titt på LG V10
Listar fem fakta om luren

Släppdatum för LG V10
20 januari

LG G5 ryktas ha unibody-design och utbytbart batteri
Kör en modulär lösning
