1 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Bygg din egen multitouch-skärm Flera projekt börjar dyka upp på nätet
Bygg din egen multitouch-skärm

För inte så längesedan dök det upp en guide hos Maximum PC om hur man kunde bygga sin egen multitouch-skärm vilket verkligen fångade mitt intresse. Jag har alltid varit ganska mycket för "diy", speciellt när det gäller tekniska saker, då man kan hitta billiga lösningar på väldigt dyra kommersiella produkter. Man kanske inte får något som är lika bra men med lite efterforskningar så kan man ibland komma ganska nära med en bråkdel av kostnaden.

Multitouch-konceptet som man kan tillverka själv grundar sig främst på två metoder. Båda dessa bygger på en kamera som detektera IR-ljus för att känna av vart man befinner sig på skärmen. Maximum PCs modell, vilken jag finner mest intressant i nuläget, är byggd på en plastskiva i vilken man skickar in IR-ljus med lysdioder. När man sedan rör vid ytan så "störs" IR-strålarna och reflekteras ner i själva lådan där det finns en kamera som uppfattar detta som "blobbar".

Den andra metoden så har man en IR-lampa bakom själva skärmen där man skickar IR-ljus som reflekteras av saker på eller ovanför skärmen som sedan reflekteras tillbaks ned till en kamera som då fungerar på samma sätt. Till denna metod har man utvecklat speciella symboler som kan ritas på objekt vilka multitouch-mjukvaran kan känna av och man kan på så sätt utföra speciella funktioner. Dessa kallas för "fiducials". Det är faktiskt denna metod som Microsofts Surface är baserad på och kallas för DI, eller Diffused Illumination.

Åter till metod nummer ett, vilken också kallas för FTIR, eller Frustrated Total Internal Reflection. Ett problem som upptäcktes när man lade på en yta ovanpå plastskivan för att projicera själva bilden från projektorn på var att man behövde trycka väldigt hårt för att det skulle synas några "blobbar". Detta kan överkommas med hjälp av något man kallar för en "compliant surface". Det är i stort sett en tunn yta av genomskinligt silikon eller latex. När man sedan rör vid projiceringsytan så får man samma effekt eller bättre som om fingrarna skulle röra vid själva plastskivan.

Jag har själv tänkt att bygga en FTIR och om det är någon av er läsare som också är intresserade av att bygga en får ni gärna höra av er till mig så kan vi utväxla idéer och problem man kan stöta på. Jag finns på mail samuel.paulsson@gmail.com.

PC, Hårdvara, Multitouch, FTIR
37.0° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 21 apr 2009, 16:25
Bygg din egen multitouch-skärm Flera projekt börjar dyka upp på nätet
37.0°
0
RSS 4 kommentarer till artikeln
tor2dbear
Ska bli kul att följa. Kan vara någonting för framtiden!
Detta tycker jag också visar att det borde komma billiga lösningar från dom stora tillverkarna snart. Fast det vet man ju hur det brukar vara med sånt...
av tor2dbear, tisdag 21 april 2009 kl 19:18
chiljan
Tänk på spam!
samuel.paulsson(snabel-a)gmail.com
Kanske vore bättre...

Schysst ide!
Har själv tänkt bygga en touch, dock till projektorn på väggen. Med hjälp utav en wii-kontroll och irdioder...
av chiljan, onsdag 22 april 2009 kl 12:58
Royo
Släng upp en blogg eller nått hur byggandet går... Skulel ju vara kalaskul att följa.

Blir nog så i slutändan att man börjar ett bygge själv :D

Mycket bra länk!
av Royo, onsdag 22 april 2009 kl 14:47
Samuel Paulsson
Jag ska se vad jag kan göra med blogg och liknande. Är mitt uppe i en flytt just nu så det kanske dröjer lite innan jag kommer igång och bygger.

Jag har dock hittat en väldigt billig projektor som jag tänkte testa. Kostar ungefär 1000 kr och jag räknar med att kunna få en bildstorlek omkring 30-40" med hjälp av lite speglar och beroende på höjden på bordet. Upplösningen är inte den bästa, 640x480, men jag tror det duger att testa med i alla fall.
av Samuel Paulsson, torsdag 23 april 2009 kl 16:39
Kommentera artikeln