11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Intel planerar 48-kärnig processor för mobila enheter Kan komma ut inom 5-10 år
Intel planerar 48-kärnig processor för mobila enheter

Att det satsas kraftigt på den mobila sektorn i dagsläget är ingen hemlighet då smartphones och tablets blir allt vanligare. Nu har forskare hos Intel tagit fram ett nytt processorkoncept som inom 5-10 år kan driva våra mobila enheter.

Forskarna har börjat lägga grunden för en plattform av flerkärniga processorer som kan användas i diverse bärbara enheter framöver. När jag säger flerkärniga processorer så menar jag inte vanliga quadcore-varianter som finns idag utan Intels forskare tänker sig närmare 48 processorkärnor och baserar sig på "single-chip cloud computer" (SCC) designen.

Det kommer dock ta tid innan en sån här processor kan användas i mobila enheter eftersom dagens tillverkningsprocesser inte är tillräckligt avancerade och väntas ta omkring fem till tio år.

Patrick Moorhead, analytiker hos Moor Insights and Strategy, säger att när vi får den här teknologin tillgänglig i våra mobila enheter så kan vi äntligen göra saker som idag tar alltför mycket processorkraft. Han säger också att det skulle innebära att en telefon eller tablet inte bara skulle vara smart nog för att vara en dator utan skulle till och med kunna bli din enda dator.

Marknaden ändras redan idag och konceptet för vad som ska kallas en PC i dagsläget börjar bli lite diffust med produkter som Microsofts Surface, som kan växla mellan tablet och notebook-läge. Om ett par år så kan en PC vara din mobila enhet som du enkelt förvandlar till en desktop.

PC, Hårdvara, Intel, Flerkärniga processorer, Mobila enheter
43.5° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 31 okt 2012, 14:24
Intel planerar 48-kärnig processor för mobila enheter Kan komma ut inom 5-10 år
43.5°
0