33 i dag 42 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vi har testat Alienware 13 Mycket kraft i litet format
Bild till artikel

I dag är det många datortillverkare som säger att de riktar sig till just datorspelare. Datorerna har rätt mycket kraft och klarar många av de senaste spelen - i alla fall med okej grafik. Så för att sticka ut måste man profilera sig, något som Alienware verkligen har gjort. Det märks att deras datorer designats för att attrahera just gamers. Det färgkodade tangentbordet som kan anpassas efter händelser i spelen eller händelser i andra program är exempelvis barnsligt tilltalande. Designen på datorn likaså. Den ser helt enkelt läcker ut med stilren och väl genomtänkt design som ändå känns annorlunda och egen.

Den version jag testade var Alienwares minsta bärbara dator, en trettontummare med fjärde generationens Intel Core i5, 8 GB minne och ett Nvidia GeForce GTX 860M. Och den är verkligen liten, endast 32,8 centimeter bred och 23,5 centimeter djup med en vikt på två kilo. Kanske är den till och med lite för liten för min smak. Tangentbordet känns aningen hoptryckt på höger sida där vissa tangenter hamnar lite fel för mitt invanda beteende och den kändes därför svåranvänd vid vanligt surfande och arbetande. Däremot är själva tangenterna sköna att använda med väl avvägt motstånd.

Storleken är däremot inget jag tänker på när jag väl börjar spela. Då är det ju främst vänstra sidan av tangentbordet som står i fokus vilket innebär att knapparna inte vållar några problem. Dessutom bjuder den lilla ljuskänsliga skärmen på en riktigt bra spelupplevelse där Alienware har tryckt in en upplösning på 1920x1080 pixlar med möjlighet att uppgradera till 2560x1440 pixlar.

Datorn presterar också riktigt bra. Över förväntan faktiskt. När jag testade Alien Isolation kunde jag köra på i princip de högsta inställningarna utan att datorn hackade alls. Det enda som var lite lågt var frameraten som låg på runt 40 fps tills jag sänkte inställningarna och kunde öka till 70 fps. När jag däremot testade betan för Heroes of the Storm fick datorn kämpa mer. Inställd på högsta tänkbara grafik hackade det så mycket att spelet blev ospelbart. Men efter lite mixtrande med skärmupplösning och grafikinställningar så kunde jag ändå köra på riktigt höga inställningar, en blandning mellan ultra, high och medium, utan problem. Dock även här med en låg framerate på ungefär 30 fps.Anledningen till att skaffa en väldigt liten bärbar speldator är antagligen att man vill ha med den på resor, alternativt ha ett litet smidigt alternativ i soffan. Siktar man på det förstnämnda har tyvärr Alienware en del problem, främst på grund av batteritiden. Spelar man konstant slukar den hela batteriet på ungefär en och en halv timme. Håller man sig till att surfa räcker det betydligt längre, över sex timmar. Men ligger fokus på att spela behöver man i princip sitta med sladden i hela tiden vid långa spelsessioner. Då ska det tilläggas att det i datorn följer med olika inställningar för att spara på batteriet som går att mixtra med för bättre prestanda.

Vill man ha datorn i soffan uppstår även ett annat problem. Den blir nämligen relativt varm. Inte så varm att jag måste lägga något under datorn för att skydda knät, men ändå så pass att det känns ordentligt att den jobbar för fullt.

För att sammanfatta mina intryck är jag ändå imponerad över hur mycket kraft Alienware har fått in i en sådan liten dator. Jag är också imponerad över hur bra skärmen är och prestandan på ljudet kan jag heller inte klaga på. För den som inte vill nöja sig med lite lägre grafikinställningar går det också att köpa till en Graphics Amplifier som ska uppgradera datorns prestanda till en motsvarande kraftig stationär dator. Tyvärr fick jag ingen chans att testa den, men den är relativt stor och kräver i princip att du sitter vid ett skrivbord vilket innebär att den bärbara känslan försvinner.

Är man villig att betala extra pengar för en Amplifier kan det absolut vara en smidigt lösning att ha datorn inkopplad till den som ett stationärt alternativ hemma för att sedan även kunna ta med spelburken på LAN eller på resan med ändå helt okej bibehållen grafik. I alla fall så länge det finns eluttag i närheten.

Via länken nedan kan ni se priser och mer ingående specifikationer för de olika tillgängliga modellerna.

dell.com PC, Hårdvara, Alienware, Dell, bärbar dator, speldator, laptop, Graphics Amplifier Bild till artikel Bild till artikel
40.5° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
tis. 3 feb 2015, 09:45
Vi har testat Alienware 13 Mycket kraft i litet format
40.5°
0