37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
VIA släpper moderkort med QuadCore-processorn Dröjde nästan ett år från lanseringen
VIA släpper moderkort med QuadCore-processorn

Under våren förra året så lanserade VIA QuadCore-processorn men det har dröjt fram tills nu för processorn att dyka upp i riktiga produkter.

Företaget har nämligen släppt två nya moderkort med mini-ITX formfaktor, EPIA-M900 och EPIA-M910, som kommer med QuadCore-processorn med en klockfrekvens på 1,2+ GHz. Med det så menar VIA att basklockan ligger på 1,2 GHz men kan med en turbofunktion nå upp till 1,46 GHz. Tillsammans med processorn kommer chipsetet VX900 som har en integrerad GPU med ChromotionHD 2.0 som ska klara av att spela upp 1080p video. QuadCore-processorn i sig ligger på en TDP av 27,5 W och det gör det antagligen svårt att skapa en passiv kyllösning.

Tittar vi på de två modellerna så år EPIA-M900 den mer konventionella av de två. Moderkortet kommer meden PCIe x16-port med x8-anslutning samt en vanlig PCI-port. Vi hittar också två DD3 SO-DIMM platser samt Gigabit Ethernet och en HDMI-port. Kortet saknar dock USB 3.0 och har endast fyra stycken USB 2.0-portar i bakpanelen.

EPIA-M910 saknar även det USB 3.0 men är designat utifrån industriella behov. Den här modellen har fullstora DIMM-platser utöver PCI och PCIe-portarna. Expansionsplatserna kan se lite konstigt placerade ut men de är designade att användas tillsammans med ett ”riser card”. M910 kommer med dubbla Gigabit Ethernet-portar och kan få upp till ett dussin COM-portar genom expansionskort.

PC, Hårdvara, VIA, QuadCore, Moderkort, Mini-ITX
37.7° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
tis. 28 feb 2012, 14:52
VIA släpper moderkort med QuadCore-processorn Dröjde nästan ett år från lanseringen
37.7°
0