m
AirPods Max övertygar rejält

AirPods Max övertygar rejält
Men är helt klart en lyxpryl

Pryl / Feature

TL;DR AirPods Max är rejält imponerande både i bygge, ljudkvalitet, brusreducering och handhavande. Kör du Apples ekosystem är de helt enkelt det bästa valet bland overears, om du kan leva med tyngden. Men de är väldigt dyra och du behöver nog ändå ett par vanliga AirPods, så AirPods Max är inte för alla eller för alla situationer. Helt enkelt en lyxartikel med en prislapp på 6695 kronor.

Ryktet om AirPods Max (eller Studio som de hette i ryktena) pågick ett tag men så förra tisdagen var det äntligen dags för lansering. Att de skulle komma innan jul ryktades det också om men Apple har släppt så mycket saker i höst att det nästan kändes lite orimligt med fler släpp, men där var de.

Nackdelen när man läser rykten är att man inte blir så överraskad, så formen var inte någon överraskning. Mer om den sen. Vad som var lite överraskande var dock att det inte fanns så mycket smarta funktioner som vi hade hoppats på, som att lurarna skulle veta vad som var L och R och att man inte skulle behöva sätta på dem rätt.

Mängder av sensorer


Trots det finns det hela fyra olika sensorer i lurarna. I varje kåpa finns en optisk sensor, en positionssensor och en accelerometer och i vänster kåpa finns ett gyroskop. Dessutom finns det en fodralsensor i vardera kåpa som bara är till för att känna av om lurarna ligger i fodralet eller ej.

Av- och på-knapp finns det däremot inte utan det sköter sensorerna. I teorin är detta fantastiskt, du sätter på dem på huvudet och så är de på, du tar av dem och de är av eller snarare i standbyläge. Vill du att de verkligen ska vara av så måste du lägga in dem i fodralet då de där sätts i ett ultrastandbyläge. Problemet är alltså att man måste ha med sig det inte helt konventionella fodralet om lurarna inte ska användas på ett tag.

För om de är i det vanliga standbyläget så drar de ström. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska vara irriterande. Min uppskattning är att lurarna tappar en procent per timme i standbyläge. För en dator eller en telefon är detta ingenting, men ett par overearlurar är inte en telefon eller en klocka som är ok att ladda varje eller varannan natt. Overearlurar används betydligt mer sällan än telefonen eller klockan.

Ett scenarie är att man åker på jobbresa eller semester. Flygresan dit tar tio timmar vilket betyder att man har tio timmars batteritid kvar till hemresan. Stoppar du inte in lurarna i fodralet så är batteriet helt tomt efter två dygn av semestern även om de inte används. Med ett par Sony-lurar, som har 30 timmars batteritid, behöver du inte ladda under resan utan kommer hem med 10 timmars batteri kvar.

Om du använder dem på jobbet och använder dem fem timmar om dagen betyder det en dryg arbetsveckas batteritid med Sony-lurarna och att behöver ladda AirPods Max redan på onsdagen om de inte förvaras i fodralet. Halva faktiska batteritiden är inget gott betyg alls.

Nu låter det här som ett otroligt ilandsproblem och det är det kanske, men att ta upp ett par lurar och de piper ”no battery, please charge” är otroligt deppigt när man är redo att lyssna på något i detta nu.

Laddas med lightning


I lådan finns lurarna, en laddsladd, lite pappersinfo och inget mer än så. Laddar gör man alltså med lightning och sladden som följer med är lightning till USB-C. Det kan man ha sina åsikter om men det är som det är. Vad som är trist är dock att det inte finns någon 2,5 eller 3,5 mm-utgång och vill man koppla dessa för att se på film på flyget får man snällt köpa en lightning till 3,5 mm-sladd för 350 spänn. Med den här prislappen hade de gott kunnat slänga med detta trots att de allra flesta nog inte kommer att använda den.

Otroligt enkla att koppla


Första gången du använder dem håller du dem nära din telefon och så dyker de upp på skärmen, precis som med ett par vanliga AirPods. När de är kopplade, vilket tar någon sekund, så är de alltså kopplade till din telefon, din iPad, din Mac och din AppleTV utan att du behöver göra någonting alls, så länge de olika prylarna är inloggade på ett och samma iCloud-konto. Det här är en fantastisk upplevelse och något som jag verkligen har saknat på andra overearlurar. Bose har varit duktiga på att låta en ha deras saker kopplade till flera olika enheter ett tag nu men Sony har precis lärt sig koppla till fler än en sak i taget och gör det inte med bravur direkt.

Anledningen till att detta fungerar är H1-chipet, Apples egna ljud- och kopplachip. Det sitter ett chip i varje kåpa förresten och i kåporna hittar vi även batterierna som inte går att byta själv. Batteritiden är satt till 20 timmar vilket vi uppskattar som korrekt. 20 timmar är ok, men inte lysande när Sony exempelvis har 30 timmar, men det räcker gott för en dags användning och de flesta lär inte behöva ladda så ofta. Om man lägger dem i fodralet vill säga.

Utanpå kåporna finns hela sju mikrofoner varav sex används för brusreducering och tre för att fånga tal. Ja, ni kan räkna och det är konstigt, men två används både för brusreducering och talfångandet. På insidan av kåporna, mot örat, sitter det ytterligare en mikrofon per kåpa, antalet mikrofoner är alltså hela nio.

På utsidan av kåporna, eller på höger kåpa rättare sagt, sitter de två knapparna. Den ena är en regelrätt knapp som styr brusreduceringen där du växlar mellan brusreducering och transparens. Du kan i inställningarna ställa in så att du även kan växla till brusreducering av.

Här hittar vi även den digitala kronan som är en stor variant av den vi hittar på Apple Watch. Med denna styr man framförallt volymen, men trycker man på denna så pausar / startar man musiken och trycker man två gånger så hoppar man till nästa låt.

Båda dessa knappar fungerar ypperligt. De är placerade vid bågens start och därför är de väldigt, väldigt enkla att hitta och du vet direkt vad du håller på med utan att känna efter först. Så att höja volymen, pausa musiken eller byta till transparent läge görs utan problem.

Den digitala kronan är också smidig och man höjer och sänker volymen med lätthet, både om man vill sänka snabbt och bara justera lite, lite. Det kan verka konstigt att fokusera så mycket på två knappar, men detta är något som andra tillverkare ofta misslyckas med och det är irriterande helt enkelt. Men bra jobbat Apple, även om ni missade power-knappen. Det hade varit så enkelt att ha en knapp till.

Kalla och tunga kåpor


Själva kåporna är gjorda av aluminium och själva formen på dem är enligt mig inte 10 av 10. Rakt framifrån ser jag nämligen ut som Prinsessan Leia (vila i frid!) och jag är tveksam till så mycket metall, för de är stora, speciellt i de ljusare färgerna.

Om de är snygga eller inte kan man diskutera, det är något subjektivt, men två saker är klara. De är tunga, väldigt tunga, och i Sverige blir de också väldigt kalla även när man använder dem i 3-5 grader som det har varit de senaste dagarna här i Stockholm. I minusgrader kan det till och med bli ett litet problem.

Det där med att de är tunga är ett tyngre problem eftersom det faktiskt är ett riktigt problem. Till en början tyckte jag inte att det var en så stor sak, kanske mest för att jag var imponerad av hur mycket kuddarna och nätet på toppen tog hand om detta.

Men det är inte så skönt i förlängningen och det blir extra tydligt när man inte sitter rakt upp och ner. För om du exempelvis halvligger i en soffa eller gud förbjude ligger ner i sängen så åker de sakta av från huvudet, och det är ju helt enkelt dåligt.

Tyngd är ju dock inte alltid dåligt och de här känns otroligt mycket mer premium än konkurrenterna. Jag har inte tidigare tyckt att varken Sony eller Bose känts billiga, men det har kanske varit på grund av att man vetat att de varit dyra. Hur som helst så är AirPods Max i en helt annan liga här och de känns otroligt välbyggda och materialen är premium rakt igenom.

Utbytbara kuddar


Kuddarna är också något som jag inte riktigt kan bestämma mig om jag älskar eller inte. Å ena sidan så är de väldigt sköna mot huvudet och man kan ha lurarna på i timmar utan att det blir varmt runt örat, men det gör också att de inte klibbar fast och eftersom lurarna är tunga blir detta faktiskt en nackdel i vissa situationer hur konstigt det än kan låta.

Kuddarna fästs med magneter och är superenkla att ta bort. Detta är lite spexigt men också användbart. Det gör det enklare att torka rent dem men framförallt så betyder det att du kan byta ut dessa en gång om året och på så sätt få lurarna att hålla betydligt längre. Kuddarna är ju det som blir dåligt och äckligt över tid på ett par lurar, det är extremt sällan som ljudet blir för dåligt eller plasten och metallen går sönder. Med tanke på att mjukvaran i dessa är fantastisk och verkligen det bästa som går att få just nu gör detta att du kommer att kunna ha dessa lurar i åratal.

Ett par nya kuddar går att köpa från Apple för 850 spänn. Ja, det är lika dyra som ett par enklare lurar på rea men de förlänger livslängden på ett par lurar som är svindyra i sig.

Vacker koppling mellan kåpa och bygel


Kåporna sitter ihop med en bygel som är lite fascinerande, men lite för stor. Jag har nämligen ett stort huvud och jag har dessa lurar konstant på minsta läget eller nästan på minsta läget, folk med mindre huvud som har testat dessa vill gärna få bygeln lite mindre men det går alltså inte. Större går däremot superbra och det är enkelt att justera dessa, vilket sker steglöst, och de sitter där de sitter när man har justerat dem.

Själva kopplingen mellan kåpa och bygel är riktigt, riktigt vacker. De allra flesta andra lurar har två olika delar för att kunna vinkla lurarna. En del som sitter på lite högre upp som sköter vinkeln in mot huvudet och en annan som oftast sitter på kåpan som justerar denna runt huvudet. Airpods Max har istället en enda led som sköter detta och det är vackert, väldigt vackert. Det känns lite som att detta är en liten grupp på Apples kärleksprojekt som de har hållit på med i flera år. Det är kanske inte raketvetenskap men det är vackert.

Själva bygeln är klädd i gummi av någon sort som faktiskt känns premium och inte drar till sig en massa ludd.

På toppen av bygeln finns ett tyg eller nät eller vad man ska kalla det. Det går rykten att dessa lurar har utvecklats under mer än fyra år och att den där tyngden har varit det största problemet. Det här nätet på toppen av bygeln löste bevisligen inte alla problem, men när man sitter rakt upp och ner tar det bort väldigt mycket av problemet som tunga lurar skulle kunna ha. Nätet sprider ut tyngden på ett snyggt sätt över huvudet och det finns liksom inte ett tryck som är på ett ställe på huvudet. Snyggt jobbat, men det tar inte bort hela tyngden.

Så, mycket snack om hårdvaran. Nu till mjukvaran.

Fantastisk koppling, det är ju AirPods


En av anledningarna till att AirPods har blivit så populära är att de faktiskt fungerar. De är superenkla att koppla till telefonen eller vad man nu vill koppla dem till och även att växla mellan olika enheter. Sedan macOS 11 och iOS 14 är det ännu enklare att göra det senare, förflyttningen mellan enheter är verkligen sömlös och missar aldrig.

Av konkurrenterna är det bara Bose som är i närheten här, de låter en faktiskt ha lurarna kopplade till flera enheter samtidigt och förflyttningen mellan dessa är smidig. Apple vinner dock på att lurarna egentligen inte kopplas till en enhet utan till iCloud-kontot vilket betyder att de är kopplade till alla dina enheter som är inloggade på det kontot, helt automatiskt. Så har du kopplat lurarna till telefonen är det bara att sätta dig ner framför din Mac eller din Apple TV och sätta på dig lurarna, det bara fungerar. Alla andra konkurrenter exklusive Bose är mil efter på det här området. Sony har precis lärt sig hur man kopplar ett par lurar till fler än en enhet, men det är långt ifrån sömlöst.

Det här kräver så klart att du är insyltad i Apples ekosystem, dessa går att koppla till Androidenheter men hela vinningen försvinner liksom lite där. Miljoner och åter miljoner AirPodsanvändare kan nog hålla med mig om att enkelheten kring detta är typ avsiktlig.

Hur som helst fungerar bara kopplingen och det är bara att lyssna. Eller en liten detalj krävs faktiskt innan koppling, du måste ha uppdaterat till iOS 14.3 och macOS 11.1 för att det ska lira gott.

Bättre men inte dubbelt så bra ljud


Sedan är det bara att börja att lyssna! Och eftersom de här lurarna är dyrare än Bose och Sony så måste de ju låta mycket bättre, kanske till och dubbelt så bra. De gör de inte för det är liksom inte riktigt möjligt, av två anledningar. Den första är att Bose och Sony inte är dumma i huvudet eller födda bakom en parkering och båda levererar produkter som låter riktigt bra. Den andra är att för att få till ett riktigt, riktigt bra ljud så krävs det kraft och bra källa. Ett par trådlösa lurar kan aldrig få samma kraft som ett par trådade lurar med extern hörlursförstärkare och Spotify eller Apple Music är inte bra källor. Tidal är möjligen en helt ok källa.

Det kan alltså inte bli dubbelt så bra än det Bose och Sony levererar och det är det inte heller. Men det är bättre. Vi har redan pratat om ljudet (läs Fredriks åsikter om det här https://feber.se/pryl/sa-bra-later-airpods-max/419292/) men om man ska kortfattat dra det en gång till så är ljudet som AirPods Max levererar lite vidare och lite mer krispigt och balanserat. Sonys lurar har lite mer kraft men är lite för basiga för att vara bra på allt.

Man kan alltså konstatera att under omständigheterna, aka trådlöst, så låter AirPods Max riktigt bra och en gnutta bättre än konkurrenterna, men inte dubbelt så bra.

Jag gissar dock att en väldigt stor del av köparna av dessa lurar kommer att komma från ett par AirPods Pro och då är det en fröjd att lyssna på dessa. AirPods Pro låter ju bra, men ljudet i ett par overear är ju liksom större hur man än vrider och vänder på det.

Läcker knappt


Ett problem med stora lurar kan vara att omgivningen också får lyssna på vad du lyssnar på, vilket ju inte är så härligt. Det gäller att vara bjussig på det mesta här i livet, men inte kroppsodörer och ljud. Dessa lurar läcker vid 50 procents ljudvolym väldigt lite, knappt något alls, och vid 75-80 procent lite grann. I ett supertyst kontorslandskap kanske man kan höra vad grannen spelar om hen vrider på max, men det finns det ingen anledning till om det är tyst runt omkring. Jag har sällan vridit upp dessa till mer än 70-80 procent faktiskt, även om det är lite stökigt runt omkring.

Bra brusreducering, fantastisk transparens


En anledning till det är så klart att man väldigt enkelt kan blockera eventuellt ljud runtomkring. Mästarna på brusreducering är ju Sony men Apple är helt klart i samma liga, vilket är imponerande med tanke på att Sony har hållit på med det här ett tag (och nej, Bose är knappast usla på detta).

Jag har av naturliga anledningar inte flugit med dessa så det största provet har inte genomförts, men till vardags räcker brusreduceringen gott och väl, till och med med guldstjärna.

Transparensen är dock rent och slätt fantastisk. Fördelen med att ha overearlurar är ju att man stänger ute omvärlden, men det är också en nackdel eftersom man inte hela tiden vill ta av sig dem för att någon frågar något eller för att man helt enkelt vill vara lite med.

Apple har skjutit mitt i prick med transparensen som är väl avvägd mellan ljud från luren och ljud från omgivningen. Många som har transparens och gör det dåligt har så mycket transparens att man hör att ljudet från luren är på, men att säga att man lyssnar är att ta i. AirPods Max levererar dock en fantastisk känsla där det helt enkelt känns som att man har dragit på musik på en stereo i rummet. Precis som man vill ha det alltså.

Bonus med transparensen är att det tar bort väldigt mycket av den inneslutna känslan man kan få med overearlurar, trycket blir faktiskt fysiskt mindre och det gör att man kan ha dem på länge, riktigt länge. Transparensen är också väldigt bra när man pratar i telefon eftersom man hör sig själv och då inte går runt och skriker och har sig.

Helt ok mikrofoner


Jag är faktiskt lite förvånad över att ingen av Bose, Sony eller Apple lyckas göra mikrofoner som levererar bättre än vad de gör med sina topplurar. Det är ju framförallt en fysisk sak där man behöver få mikrofonen närmare munnen men jämför man med ljudet som fås direkt från mobilen är det lite för stor skillnad.

Hur som helst så tycker jag att AirPods Max låter betydligt bättre än Sony som klipper ljudet då och då. Om de låter bättre än Bose är en smaksak, de låter liksom bra och dåligt på lite olika saker.

De som jag har pratat i telefon med under de senaste dagarna har hur som helst gett tummen upp, så de duger gott som konferenslurar.

Adaptiv EQ som faktiskt fungerar


Något som AirPods Max saknar men som exempelvis Sony har är en app där man kan justera EQn. Ett nerköp kan tyckas, men jag tycker att den adaptiva EQ som Apple levererar är ett bra alternativ. Enligt Apples säljspråk så anpassar sig EQn efter vad du lyssnar på genom två mikrofoner som sitter inuti kåporna. Att kunna ställa in saker själv är ju alltid bäst och det är lite drygt att Apple inte låter oss justera detta, men om sanningen ska fram är de flesta rätt dåliga på att ställa in ljud och framförallt så passar en EQ-inställning kanske bra för hiphop men dåligt för klassiskt eller tal.

Min erfarenhet än så länge är att jag ytterst sällan har velat skruva till ljudet och att jag tycker att det är skönt att de ställer in sig själva mellan olika typer av musik och omgivningar, men det är lite störande att man inte kan dra i ljudbilden själv. Nu går detta att göra i till exempel Spotify så det löser sig, men ändå.

Siri fungerar så klart, men inga andra assistenter


Att Siri fungerar med dessa är en självklarhet och Hej Siri, alltså då man bara säger Hej Siri rakt ut i luften, fungerar finfint faktiskt. Är du en Apple-användare och Siri vän kommer du att bli nöjd. Men gillar du hellre Google Assistant har du inte mycket att hämta eftersom stödet där är noll.

Spatial audio är coolt men begränsat


Spatial audio, eller rymligt ljud som det heter på svenska, kom till AirPods Pro och är en rätt cool funktion. Om du tittar på en film på en iPhone eller iPad så känner lurarna av hur du håller huvudet och det känns hela tiden som att ljudet kommer från telefonen och inte från mitten av ditt huvud. Funktionen är riktigt cool, speciellt i kombination med transparens eftersom du faktiskt blir lurad och inte tror att ljudet kommer från lurarna utan direkt från telefonen.

Men stödet för detta är begränsat, det är i princip bara Apple som stödjer detta så filmer och tv som är köpt från dem eller som ses på Apple TV+ fungerar men inte så mycket annat. YouTube och Netflix kan du glömma just nu. Men funktionen är cool.

Fånigt fodral som är dubbelt dumt


Att något kommer ut från Apple utan att man verkligen funderat på om det är den bästa lösningen känns orimligt, men med det här fodralet känns det som en lösning som gjordes sista månaden. Någon tokig chef hade bestämt att en av- och påknapp får absolut inte finnas på lurarna och man måste hitta en annan lösning. Och man kan ju inte ha med sig ett gigantostort fodral hela tiden så då då hittar man på den här lösningen.

Jag vet ärligt talat inte riktigt hur man tänkte, och då försökte jag hårt att komma på anledning till varför detta fodral är bra. Men det är det inte. Det skyddar inte, det ser lite fånigt ut och det är onödigt.

Kommer du att faktiskt använda dessa?


En av anledningarna till att AirPods är så ofantligt populära är en gnutta hype, en stor gnutta användbarhet och det faktum att folk använder dem precis hela tiden, från morgon till natt. De används på när man ringer, när man lyssnar på musik, när man sitter i videokonferens och när man somnar med en podd i örat. Alltså typ hela tiden. När AirPods Pro kom fnös många åt priset på en bit över 3000 kronor men folk kunde ändå köpa det eftersom de med erfarenhet från de vanliga AirPodsen visste att de skulle använda dem hela tiden och timpriset skulle bli väldigt lågt.

Den här kalkylen är inte densamma med AirPods Max. Om AirPods är en VW Golf och AirPods Pro är en Volvo V60 är AirPods Max en Porsche 911. Visst är de välbyggda, visst låter de bra men går de att använda hela tiden? Knappast. En 911 är kanske den sportbil som går att använda mest av alla sportbilar, men den är knepig att storhandla med och ändå lite jobbig att leva med. Man måste liksom ha en annan bil också.

Och så är det med AirPods Max. Att detta skulle vara dina enda lurar känns inte så troligt, troligen har du redan ett par Airpods och inköpet av ett par Max blir alltså lite som att köpa en Porsche.

Bra prissatta, ur Apples synvinkel


Varje gång Apple släpper en dyr produkt blir det diskussion om priset. Ofta är Apple dumma i huvudet. Men Apple är inte dumma i huvudet, de är snarare extremt bra på att prissätta sina produkter. Och det betyder att de ibland med flit prissätter vissa av sina produkter högt för att målgruppen ändå kommer att betala och att de som inte har råd ska köpa en annan produkt.

Så är det så klart även i det här fallet. AirPods Max har bättre materialval än konkurrenterna. De är bättre på hela mjukvarugrejen än konkurrenterna. De låter lite, lite bättre. Och de som bara har råd med vanliga AirPods ska köpa vanliga AirPods. För Max är som sagt en lyxprodukt och köpare av lyxprodukter har helt naturligt pengar.

För Bose och Sonys topplurar är också lyxprodukter. Kanske inte Porsche 911 men väl Boxster eller något liknande, för alla har långt ifrån råd att betala 3000-4000 spänn för ett par lurar som inte används hela tiden.

Ja, ett par Bose NC 700 kostar runt 3000 kronor i dag men de kostade 4299 kronor när de kom och gjorde så i över ett halvår innan de började sjunka i pris. Sonys WH-1000XM4 kostade 3990 kronor när de kom och kostar fortfarande 3990 kronor. Varken 3000 eller 4000 kronor är skitpengar.

Visst finns det tidigare varianter som är billigare och reas ut ibland, men varför ska man jämföra Apples senaste modell med konkurrenternas tidigare modeller?

Med det sagt så är 6695 kronor asmycket pengar och det är svårt att säga att de är prisvärda, precis som att en Porsche 911 inte är prisvärd. Men de kan väl vara köpvärda för det, både AirPods Max och Porschen.

Ska du köpa dessa?


Har du pengarna och känner att tyngden är något du kan leva med, slå till vetja. Även om du inte kommer att använda dem dag och natt som dina vanliga AirPods (som du som funderar på att köpa Max troligen redan har), så är det en investering som kommer att hålla länge, länge. Och gillar du dem inte är de troligen lättsålda till väldigt liten förlust så hur som helst är det aldrig 6695 kronor i sjön.

Men innan du slår till så ska du ta dig en rejäl funderare på om du verkligen kommer att använda dem.

Läs mer
39.7°
0

AirPods Max övertygar rejält

Men är helt klart en lyxpryl

Age of Empires IV släpps till hösten
Direkt på Xbox Game Pass för PC

Under gårdagen höll Microsoft ett litet minijippo för kommande Age of Empires IV som utvecklas av Relic Entertainment. Bland annat meddelade man då att spelet kommer släppas under hösten till Windows via Steam samt Windows Store och vara tillgängligt för dem som kör Xbox Game Pass för PC. Detta realtidsstrategispel kommer innehålla kampanjer för fyra olika civilisationer som du då ska ta genom fyra olika tidsåldrar. En ny grej för spelet är möjligheten att gömma trupper i skogen för att ligga i bakhåll vilket ju låter spännande. En trailer för spelet kan beskådas ovan och hela jippot kan ses i sin helhet nedan. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Så här ser det ut när man åker genom Musks tunnel
Den under Las Vegas

Tidigare i veckan fick pressen provåka Elon Musks kollektivtrafik som tar passagerare genom tunlar under Las Vegas. Denna tunnel befinner sig tolv meter under jorden och är sammanlagt ungefär 2,5 kilometer lång med tre stop. Tanken är att det i dessa tunlar ska köra ett stadigt flöde med Teslas som körs autonomt. Bilarna ska också rymma upp till 16 personer. Men just nu är det inte så sexigt då bilarna under denna pressdag var helt vanliga Teslas som kördes av riktiga människor med en fart på runt 55 Km/h Vid full kapacitet är det tänkt att denna loop ska kunna transportera 4 400 i timmen. Om det blir så återstår att se när denna tunnel öppnas upp inom några månader. Under juni månad kommer det hållas en större konferens i Las Vegas och då blir det spännande att om det här är en vettig investering från Las Vegas sida eller ej. Tumnagel
36.7°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in trailern för Together BnB
Märkligt snuskpellespel

Together BnB är ett kommande spel där du som spelare driver ett bed and breakfast och spenderar din vardag med att ta pervobilder på kvinnliga gäster samt skjuta vilddjur med pistoler för att få rätt på vad som häde med din bror som mystiskt försvunnit. Together BnB is a 3D Real-Time first-person love adventure PC Game. You will be playing the main character James, whose older brother owns a BnB. James was forced to take over the management of the BnB since his brother mysteriously disappeared. Besides searching for his brother through various clues, as a deputy manager, James also has to assist the beautiful tenants of the BnB, satisfy them and help them achieve their goals... Trailern för spelet kan kollas in ovan och sammanfattar verkligen denna märkliga kombination. Tumnagel
38.3°
+
Frode Wikesjö
0

Nästa Star Trek-film har premiär under 2023
Långt kvar tills dess ju!

Även om det var fem år sedan vi sist fick se en ny Star Trek-film på bio får vi vänta ett tag till på att vi får se en till. Paramount har nämligen bestämt sig för att inte släppa nästa Star Trek-film förrän den 9 juni 2023. Vad filmen kommer handla om och vem som står för manuset är för tillfället oklart. Tidigare rapporter kring denna film har bland annat sagt att Quentin Tarantino eller Noah Hawley var ansvariga för manuset men det verkar inte längre vara fallet. Det är också oklart vilken tidslinje filmen kommer utspela sig men antagligen återvänder de till Kelvin-tidslinjen igen. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Michael Reeves leker med Spot
Gör så den kissar öl

Michael Reeves har fått leka lite med roboten Spot från Boston Dynamics. Självklart använde han sin tid och kunskap för att göra det mest praktiska en sådan här robot kan göra, nämligen att kissa öl. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Längre gameplay-trailer för The Day Before
Det där Last of Us-liknande MMO-spelet

Här bjuds vi på en längre trailer för spelet The Day Before vilket är ett kommande MMO-spel som utspelar sig i ett USA som drabbats av en dödlig pandemi. Infekterade människor har blivit köttsugna zombies och de som överlevde drabbar samman över de få resurser som är kvar. När spelet släpps är för tillfället okänt, men länk till spelet på Steam har ni här nere till vänster och där kan ni wishlista för att hålla er uppdaterade. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Stor modell av Mustangen från Gone in 60 seconds
Bygg Eleanor på 27 månader

Eleanor från filmen Gone in 60 seconds är troligen en av de allra mest kända film-bilarna. Nu finns den som smått gigantisk metallmodell som mäter 58 centimeter lång. Den säljs av några som heter Die-cast club och det lär bli en dyr historia att få ihop den. Det tar också 27 månader. Varje månad får man nämligen fyra kit som kostar 120 kronor styck ungefär. Dessa bygger man sedan ihop och när 27 månader har gått så har man byggt ihop bilen. Låter det dyrt? Det är det, prislappen totalt blir 13.000 spänn. Aj. Men kanske ett roligt och långt projekt. Tumnagel
39.4°
+
Roger Åberg
0

Premiärdatum för nästa Indiana Jones-film
29 juli 2022

Under gårdagen meddelade Disney att nästa Indiana Jones-äventyr har premiär den 29 juli 2022. Harrison Ford återvänder som bekant för huvudrollen och kommer bland annat få sällskap av Phoebe Waller-Bridge. John Williams kommer också att återvända för att ge filmen lite musik. Tumnagel
42.9°
+
Frode Wikesjö
0

De första 16 minuterna från Diablo 2: Resurrected
Från den pågående alfan

Som bekant pågår det just nu ett tekniskt alfatest för Diablo 2: Resurrected. Folket från IGN har fått lägga vantarna på det och bjuder här på spelets första 16 minuter. Nedan kan man också spana in ett klipp där man jämför den gamla grafiken med den nya. Tumnagel
42.3°
+
Frode Wikesjö
0

Därför är miles per gallon idioti
Vänd på det!

Amerikanarna kan en del saker, men mått har de verkligen inte fått rätt. Extra knäppt blir det när man vänder på saker och här förklarar Engineering Explained varför miles per gallon är ren och skär idioti jämfört med liter per mil. Tumnagel
49.0°
+
Roger Åberg
0

Trailer för Sons of Sam: A Descent Into Darkness
Var seriemördaren Son of Sam verkligen ensam om morden?

David Berkowitz är sannolikt en av USA:s mest kända seriemördaren och gick i media bland annat under namnet "Son of Sam" under sin mordturné i New York mellan 1976 - 1977. I Netflix senaste truecrime-dokumentär Sons of Sam: A Descent Into Darkness spekuleras det om att Berkowitz kanske inte ensam begick de sex mord och tio knivskärningar som han senare dömdes för. Det här är en teori som framför allt lanserats av den nu avlidne journalisten och författaren Maury Terry, som även skrivit boken "The Ultimate Evil: An Investigation Into Americax27s Most Dangerous Satanic Cult". Sons of Sam: A Descent Into Darkness består av fyra delar och de kommer att börja sändas på Netflix 5 maj. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Farväl LG!
Mr Mobile säger hej då

LG har väl aldrig varit bäst men några riktigt bra släpp har de allt gjort. De senaste åren har man släppt en hel del konstiga men uppfriskande modeller men inga riktiga succéer och i veckan berättade man att man slänger in handduken. Mr Mobile har letat i förrådet och går här igenom en hög av de modeller som LG släppt genom åren. Tumnagel
37.8°
+
Roger Åberg
0

GE satsar på att utveckla covid-19-sensorer för mobiler
Så att den kan känna av om det finns virus där du befinner dig

GE Research har fått bidrag från den amerikanska myndigheten National Institutes of Health (NIH) för att försöka utveckla minimala sensorer som ska kunna känna av om det finns covid-19-partiklar i närheten av sensorerna. Företaget har sedan tidigare lång erfarenhet att utveckla sensorer till olika branscher och man tänker sig att en covid-19-sensor skulle vara mindre än en nagel och kunna integreras i till exempel mobiltelefoner, smarta klockor och annan bärbar teknik. Forskaren Radislav Potyrailo från GE Research säger i ett pressmeddelande om den eventuella sensorn: "We have developed tiny sensors smaller than a fingertip that have the same detection capabilities as the high-end analytical instruments the size of a microwave oven. Our sensors are sort of like bloodhounds. We train them to detect a specific thing, and they are able to do that well without being thrown of the trail by something else." Projektet med att utveckla minimala covid-19-sensorer kommer att pågå i två år så det kommer att dröja ett tag innan vi får se resultatet av GE Research forskning. Skulle man lyckas få fram de minimala sensorerna som är målsättningen så krävs det givetvis även att dessa inte blir alltför dyra för att mobiltillverkare och andra ska kunna bygga in sensorerna i sina produkter till en rimlig kostnad. Tumnagel
38.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Digga ledmotivet till nya Mortal Kombat-filmen
MORTAL KOMBAAAAT!

Den stora frågan som många ställde sig när det stod klart att det skulle bli en ny Mortal Kombat-film var om denna rulle skulle återanvända ledmotivet från första filmen från 1995. Natten till i dag fick vi svar på den frågan då en uppdaterad version av låten släpptes. Låten heter enkelt nog Techno Syndrome II och kan diggas på högsta volym i klippet ovan. Mortal Kombat släpps på HBO Max den 23 april och det gamla ledmotivet kan diggas nedan. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Vad har 25 år gjort med Porsche Boxster?
986 Boxster vs 718 Boxster

När Porsche släppte sin Boxster fick modellen mycket skit, den var lite för tam och alla tuffa killar tyckte då att det inte var en riktig Porsche. Det löste sig dock snabbt och modellen blev riktigt trevlig. Men nu har det gått 25 år och Autogefuhl har fått låna en originalboxster och en jubileumsmodell och jämför de två med varandra. Tumnagel
38.0°
+
Roger Åberg
0

Smygtitt på S03 av Dark Side of the Ring
Dokumentärserien om wrestling-världens mörkare sida

Den 6 maj är det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Dark Side of the Ring på VICE. Serien bjuder på några av wrestling-världens mörkare historier och i den här säsongen kommer bland annat att täcka den galna wrestling-showen som 1995 hölls i Nordkorea och den tragiska historien kring Brian Pillman som dog 35 år ung. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Minidokumentär om Oculus Rift
VR-headsetet som inledde den andra VR-vågen

Det har nu gått tio år sedan 18-åringen Palmer Luckey hemma i sitt garage spikade ihop den första prototypen av VR-headsetet som senare blev Oculus Rift. Oculus Rift blev tillsammans med HTC Vive hårdvaran som inledde den andra VR-vågen och det fanns i mitten av förra årtiondet stora förhoppningarna om att VR var något som leta sig ut i stugorna på riktigt den här gången. Idag kan man väl dock säga att den största hajpen runt VR har lagt sig även om utvecklingen fortsätter på flera fronter. Det verkar med andra ord inte helt omöjligt att av VR, tillsammans med AR och XR, är något som kan framöver kan komma att bli betydligt mycket större än vad det är i dagsläget. Även detta berörs lite i slutet av filmen som hittas här ovanför. Vad har ni för tankar om VR, det vi har sett hittills på den fronten och hur VR kan komma att se ut i framtiden? Kommentarerna står till ert förfogande. Bonus. Här nedan hittas trailern till filmen Lawnmover Man från 1992, en film som man kanske kan säga drog igång den första VR-vågen. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

SpaceX överger idén att fånga upp Falcon 9:s noskåpor i nät
Ska nu plocka upp dem från havet istället

Sajten SpaceXFleet rapporterar att SpaceX ser ut att ha övergett metoden som innebar att man fångade upp noskåpor från sina Falcon 9-raket i stora nät som spänts upp över de båda båtarna Ms. Tree och Ms. Chief. 2019 bevisade SpaceX att detta var möjligt då man fångade upp sin första noskåpa i en av de nätförsedda båtarna. Sedan dess ska dock detta bara ha skett ytterligare åtta gånger enligt SpaceXFleet. Anledningen till att SpaceX nu fimpar metoden med att fånga upp kåporna i nät uppges vara att den flera gånger har skadat kåporna såväl som båtarna som fångar upp dem. SpaceX överger dock inte idén om att återanvända Falcon 9:s noskåpor. Istället för att fånga upp dem i nät så har man nu återgått till metoden att snabbt plocka upp dem ur havet när de slagit ner där, en metod som man har använt sedan 2018. Tumnagel
38.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

DMX är död
Legendarisk rappare blev 50 år

Tidigare i veckan lades Earl Simmons, aka DMX, in på sjukhus efter en hjärtattack orsakad av en överdos. Nu nås vi av nyheten att inte klarade sig ur detta utan nu bekräftats avliden. DMX hade en unik stil och var kanske mest känd för låten X Gonx27 Give It to Ya från soundtracket till filme Cradle 2 the Grave, men störst var han nog på 90-talt. Earl Simmons blev 50 år gammal. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av snoopdogg (@snoopdogg) Tumnagel
57kg
+
Roger Åberg

Dave Grohl släpper boken The Storyteller
Lyssna på ett utdrag från den här

Musikern Dave Grohl, som spelat i både Nirvana och Queens of the Stone Age såväl som grundat det egna bandet Foo Fighters, släpper i höst boken "The Storyteller". I boken kommer Grohl att dela med sig av sin historia och saker han upplevt under sin uppväxt och karriär i några av världens mest kända rockband. Han skriver själv om "The Storyteller". "A collection of memories of a life lived loud. From my early days growing up in the suburbs of Washington, DC, to hitting the road at the age of 18, and all the music that followed, I can now share these adventures with the world, as seen and heard from behind the microphone. Turn it up!" Dave Grohls "The Storyteller" släpps i både textbok- och ljudboksformat 5 oktober. Ni kan lyssna på ett utdrag där Grohl läser lite ur boken själv här ovanför. Tumnagel
100kg
+
Wille Wilhelmsson

MSCHF återkallar Lil Nas X djävulsskor
Efter uppgörelse med Nike

Företaget MSCHF som i slutet av förra månaden släppte skomodellen "Satan Shoes" tillsammans med Lil Nas X återkallar nu dessa. Det är något man gör efter det att Nike stämt MSCHF då Satans Shoes var baserade på Nike Air Max 97 och försedda med Nikes klassiska Swosh-logga. Då samtliga av de 666 paren av Satan Shoes sålde slut på rekordtid innebär återkallningen av skorna att MSCHF erbjuder sig att köpa tillbaka skorna från köparna till butikspriset 1018 dollar efter uppgörelsen med Nike. Nike säger i ett uttalande om uppgörelsen med MSCHF: "If any purchasers were confused, or if they otherwise want to return their shoes, they may do so for a full refund. Purchasers who choose not to return their shoes and later encounter a product issue, defect or health concern should contact MSCHF, not Nike." En advokat för MSCHF uppger att man gått med på uppgörelsen med Nike då företaget anser att man redan uppnått sitt syfte med skorna, ett syfte som advokaten säger var: "With these Satan Shoes — which sold out in less than a minute — MSCHF intended to comment on the absurdity of the collaboration culture practiced by some brands, and about the perniciousness of intolerance." De köpare som lyckades få tag på ett par Satan Shoes lär sannolikt inte heller sälja tillbaka dem till MSCHF för inköpspriset. Skorna har redan börjat säljas på eBay och där gick ett par nyligen för 5000 dollar medan en auktion som fortfarande pågår är uppe i närmare 7800 dollar för ett par. Tumnagel
82kg
+
Wille Wilhelmsson

I dag är det gin och tonic-dagen
Hur blandar du din?

Gin och tonic är ju rackarns gott och en drink som är väldigt enkel att få helt ok. Sen kan man nörda ihjäl sig hur mycket som helst men frågan är om det lönar sig. Lite bra gin, lite bra tonic och lite gurka brukar räcka för mig. Min bästa gin och tonic har jag druckit på en hotelbar i Amsterdam. När drack du en riktigt bra GT och hur gör du för att få den så där riktigt bra. Nedan får ni se en annorlunda version på GT. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Massive Attacks Blue Lines fyller 30 år
En till klassiker

Dagens andra klassiker blir Massive Attack och deras platta Blue Lines som numera är 30 år gammal. Plattan måste väl räknas som en av de moderna klassikerna. Hängde man i skivaffärer kring 1991 var det här ett självklart köp och det var nog också uppföljarna Protection och Mezzanine. Bandets bas har väl varit 3D (Robert Del Naja), Daddy G (Grant Marshall) och Tricky (Adrian Thaws) men har hela tiden använt massor av gästartister, som Shara Nelson här ovanför i Unfinished Sympathy. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

The Avalanches-platta firar 20 år
Klassiker remixas

The Avalanches platta Since I left you är en riktig klassiker och nu firar den 20 år. För att fira det så kommer gruppen att släppa en ny version av plattan i juni som innehåller remixar av Stereolab, MF DOOM, Leon Vynehall, Black Dice, Carl Craig, och Sinkane. Just nu har man släppt en remix som ni kan höra nedan, resten kommer alltså senare. Man släppte även förköp på en vinylversion med fyra skivor igår, men den tog slut direkt. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Liseberg öppnar upp som promenadpark
Om man vill besöka Liseberg utan att åka något

Liseberg meddelade idag att man kommer att öppna upp nöjesfältet som promenadpark för att fler ska kunna få uppleva våren på Liseberg trots de rådande pandemi-restriktionerna. Det innebär att parken kommer att vara öppen för besökare även utanför ordinarie öppettider. Då kan besökarna knalla runt på Liseberg och kolla in trädgårdar, planteringar och lekplatser men att inga åkattraktioner kommer att vara igång. Andreas Andersen, vd på Liseberg, säger om initiativet till att öppna upp Liseberg som promenadpark: "Med en så kraftig begränsning av antalet gäster som restriktionerna medför ser vi att en stor del av våra besökare inte kommer ges möjlighet att besöka Liseberg under våren. Att öppna promenadpark på förmiddagarna är ett sätt att göra parken tillgänglig för fler under en svår tid." Liseberg planerar att öppna upp någon gång i vår men något exakt premiärdatum är än så länge inte spikat. Det kommer att vara gratis att besöka Liseberg under förmiddagar när nöjesfältet kommer att fungera som promenadpark. Tumnagel
158kg
+
Wille Wilhelmsson

Så gjorde Moby nya versionen av Porcelain
Reprise Version

Porcelain är en av Mobys mest kända låtar och nu har Moby spelat in en ny version av den. Den här gången är den inte alls elektronisk utan med orkester och hela rasket. Med på sång är också Jim James. Ovan kan ni ser Moby berätta om hur den nya versionen kom till och nedan kan ni lyssna på den och se originalvideon. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg

Netflix arrangerar Snabba Cash-konsert
Med Timbuktu, Silvana Imam och andra

Igår hade Netflix svenska tv-serie Snabba Cash premiär och i morgon kommer Netflix att köra en digital "Snabba Cash"-konsert för att uppmärksamma det. På konserten kommer 1.Cuz, Greekazo, Mwuana, Timbuktu, Silvana Imam, Lilla Namo, Erik Lundin, Stor samt Linda Pira att uppträda. Förutom musikuppträdanden kommer även Evin Ahmad, Alexander Abdallah, Dada Fungula Bozela och Ayan Ahmed tillsammans med Snabba Cash regissör Jesper Ganslandt dyka upp på eventet. De kommer bland annat berättar om skapandet av serien i intervjuer ledda av konferencier Amie Bramme Sey. Netflix "Snabba Cash – The Music Event" släpps den 9 april kl 19:00 på Netflix YouTube-kanal vilken hittas på länken här nedanför. Tumnagel
-116kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas nya sneakers går att pimpa med lego-bitar
Om du vill ha lite färggladare ränder

Förra året inledde Adidas och Lego ett samarbete och nu har de släppt en ny modell som de båda tagit fram tillsammans. Den nya modellen baseras på Adidas Ultraboost DNA-modell vilken har försetts med designelement från Lego. Skorna levereras även med lite legobitar som användaren kan använda för att designa om de tre Adidas-ränderna som finns på varje skos sida. Adidas Ultraboost DNA X Lego började säljas på Adidas sajt klockan 10:00 i morse och kostar cirka 1700 kronor. Tumnagel
-8kg
+
Wille Wilhelmsson

Rolex släpper ny generation av Explorer II

Rolex modell Explorer II är en mix av deras Explorer och GMT-Master II och släpptes första gången 1971. Senaste generationen visades upp 2011 och nu är det dags igen för en ny generation, så här tio år senare. Uppdateringen är en finputsning och den största förändringen är egentligen att den nu syns bättre i mörkret, man har nämligen uppdaterat materialet som lyser i mörkret och det ska lysa klarare och längre än tidigare. Tumnagel
84kg
+
Roger Åberg

Marcus snickrade sin egen soffa
Kopia av en dyr klassiker

Norrgavels träsoffa av rak modell är en riktigt snygg sak, men också väldigt dyr. Säkert värd pengarna och hantverket, men 31.400 kronor är ändå en slant. Marcus Carlsson tyckte att det var en bättre och roligare idé att snickra ihop den, så det gjorde han. På vardagsrumsgolvet. Tumnagel
104kg
+
Roger Åberg