LIVE 16:00 Kolla in när SpaceX skjuter upp Starship SN10!
m
AirPods Max övertygar rejält

AirPods Max övertygar rejält
Men är helt klart en lyxpryl

Pryl / Feature

TL;DR AirPods Max är rejält imponerande både i bygge, ljudkvalitet, brusreducering och handhavande. Kör du Apples ekosystem är de helt enkelt det bästa valet bland overears, om du kan leva med tyngden. Men de är väldigt dyra och du behöver nog ändå ett par vanliga AirPods, så AirPods Max är inte för alla eller för alla situationer. Helt enkelt en lyxartikel med en prislapp på 6695 kronor.

Ryktet om AirPods Max (eller Studio som de hette i ryktena) pågick ett tag men så förra tisdagen var det äntligen dags för lansering. Att de skulle komma innan jul ryktades det också om men Apple har släppt så mycket saker i höst att det nästan kändes lite orimligt med fler släpp, men där var de.

Nackdelen när man läser rykten är att man inte blir så överraskad, så formen var inte någon överraskning. Mer om den sen. Vad som var lite överraskande var dock att det inte fanns så mycket smarta funktioner som vi hade hoppats på, som att lurarna skulle veta vad som var L och R och att man inte skulle behöva sätta på dem rätt.

Mängder av sensorer


Trots det finns det hela fyra olika sensorer i lurarna. I varje kåpa finns en optisk sensor, en positionssensor och en accelerometer och i vänster kåpa finns ett gyroskop. Dessutom finns det en fodralsensor i vardera kåpa som bara är till för att känna av om lurarna ligger i fodralet eller ej.

Av- och på-knapp finns det däremot inte utan det sköter sensorerna. I teorin är detta fantastiskt, du sätter på dem på huvudet och så är de på, du tar av dem och de är av eller snarare i standbyläge. Vill du att de verkligen ska vara av så måste du lägga in dem i fodralet då de där sätts i ett ultrastandbyläge. Problemet är alltså att man måste ha med sig det inte helt konventionella fodralet om lurarna inte ska användas på ett tag.

För om de är i det vanliga standbyläget så drar de ström. Inte mycket, men tillräckligt för att det ska vara irriterande. Min uppskattning är att lurarna tappar en procent per timme i standbyläge. För en dator eller en telefon är detta ingenting, men ett par overearlurar är inte en telefon eller en klocka som är ok att ladda varje eller varannan natt. Overearlurar används betydligt mer sällan än telefonen eller klockan.

Ett scenarie är att man åker på jobbresa eller semester. Flygresan dit tar tio timmar vilket betyder att man har tio timmars batteritid kvar till hemresan. Stoppar du inte in lurarna i fodralet så är batteriet helt tomt efter två dygn av semestern även om de inte används. Med ett par Sony-lurar, som har 30 timmars batteritid, behöver du inte ladda under resan utan kommer hem med 10 timmars batteri kvar.

Om du använder dem på jobbet och använder dem fem timmar om dagen betyder det en dryg arbetsveckas batteritid med Sony-lurarna och att behöver ladda AirPods Max redan på onsdagen om de inte förvaras i fodralet. Halva faktiska batteritiden är inget gott betyg alls.

Nu låter det här som ett otroligt ilandsproblem och det är det kanske, men att ta upp ett par lurar och de piper ”no battery, please charge” är otroligt deppigt när man är redo att lyssna på något i detta nu.

Laddas med lightning


I lådan finns lurarna, en laddsladd, lite pappersinfo och inget mer än så. Laddar gör man alltså med lightning och sladden som följer med är lightning till USB-C. Det kan man ha sina åsikter om men det är som det är. Vad som är trist är dock att det inte finns någon 2,5 eller 3,5 mm-utgång och vill man koppla dessa för att se på film på flyget får man snällt köpa en lightning till 3,5 mm-sladd för 350 spänn. Med den här prislappen hade de gott kunnat slänga med detta trots att de allra flesta nog inte kommer att använda den.

Otroligt enkla att koppla


Första gången du använder dem håller du dem nära din telefon och så dyker de upp på skärmen, precis som med ett par vanliga AirPods. När de är kopplade, vilket tar någon sekund, så är de alltså kopplade till din telefon, din iPad, din Mac och din AppleTV utan att du behöver göra någonting alls, så länge de olika prylarna är inloggade på ett och samma iCloud-konto. Det här är en fantastisk upplevelse och något som jag verkligen har saknat på andra overearlurar. Bose har varit duktiga på att låta en ha deras saker kopplade till flera olika enheter ett tag nu men Sony har precis lärt sig koppla till fler än en sak i taget och gör det inte med bravur direkt.

Anledningen till att detta fungerar är H1-chipet, Apples egna ljud- och kopplachip. Det sitter ett chip i varje kåpa förresten och i kåporna hittar vi även batterierna som inte går att byta själv. Batteritiden är satt till 20 timmar vilket vi uppskattar som korrekt. 20 timmar är ok, men inte lysande när Sony exempelvis har 30 timmar, men det räcker gott för en dags användning och de flesta lär inte behöva ladda så ofta. Om man lägger dem i fodralet vill säga.

Utanpå kåporna finns hela sju mikrofoner varav sex används för brusreducering och tre för att fånga tal. Ja, ni kan räkna och det är konstigt, men två används både för brusreducering och talfångandet. På insidan av kåporna, mot örat, sitter det ytterligare en mikrofon per kåpa, antalet mikrofoner är alltså hela nio.

På utsidan av kåporna, eller på höger kåpa rättare sagt, sitter de två knapparna. Den ena är en regelrätt knapp som styr brusreduceringen där du växlar mellan brusreducering och transparens. Du kan i inställningarna ställa in så att du även kan växla till brusreducering av.

Här hittar vi även den digitala kronan som är en stor variant av den vi hittar på Apple Watch. Med denna styr man framförallt volymen, men trycker man på denna så pausar / startar man musiken och trycker man två gånger så hoppar man till nästa låt.

Båda dessa knappar fungerar ypperligt. De är placerade vid bågens start och därför är de väldigt, väldigt enkla att hitta och du vet direkt vad du håller på med utan att känna efter först. Så att höja volymen, pausa musiken eller byta till transparent läge görs utan problem.

Den digitala kronan är också smidig och man höjer och sänker volymen med lätthet, både om man vill sänka snabbt och bara justera lite, lite. Det kan verka konstigt att fokusera så mycket på två knappar, men detta är något som andra tillverkare ofta misslyckas med och det är irriterande helt enkelt. Men bra jobbat Apple, även om ni missade power-knappen. Det hade varit så enkelt att ha en knapp till.

Kalla och tunga kåpor


Själva kåporna är gjorda av aluminium och själva formen på dem är enligt mig inte 10 av 10. Rakt framifrån ser jag nämligen ut som Prinsessan Leia (vila i frid!) och jag är tveksam till så mycket metall, för de är stora, speciellt i de ljusare färgerna.

Om de är snygga eller inte kan man diskutera, det är något subjektivt, men två saker är klara. De är tunga, väldigt tunga, och i Sverige blir de också väldigt kalla även när man använder dem i 3-5 grader som det har varit de senaste dagarna här i Stockholm. I minusgrader kan det till och med bli ett litet problem.

Det där med att de är tunga är ett tyngre problem eftersom det faktiskt är ett riktigt problem. Till en början tyckte jag inte att det var en så stor sak, kanske mest för att jag var imponerad av hur mycket kuddarna och nätet på toppen tog hand om detta.

Men det är inte så skönt i förlängningen och det blir extra tydligt när man inte sitter rakt upp och ner. För om du exempelvis halvligger i en soffa eller gud förbjude ligger ner i sängen så åker de sakta av från huvudet, och det är ju helt enkelt dåligt.

Tyngd är ju dock inte alltid dåligt och de här känns otroligt mycket mer premium än konkurrenterna. Jag har inte tidigare tyckt att varken Sony eller Bose känts billiga, men det har kanske varit på grund av att man vetat att de varit dyra. Hur som helst så är AirPods Max i en helt annan liga här och de känns otroligt välbyggda och materialen är premium rakt igenom.

Utbytbara kuddar


Kuddarna är också något som jag inte riktigt kan bestämma mig om jag älskar eller inte. Å ena sidan så är de väldigt sköna mot huvudet och man kan ha lurarna på i timmar utan att det blir varmt runt örat, men det gör också att de inte klibbar fast och eftersom lurarna är tunga blir detta faktiskt en nackdel i vissa situationer hur konstigt det än kan låta.

Kuddarna fästs med magneter och är superenkla att ta bort. Detta är lite spexigt men också användbart. Det gör det enklare att torka rent dem men framförallt så betyder det att du kan byta ut dessa en gång om året och på så sätt få lurarna att hålla betydligt längre. Kuddarna är ju det som blir dåligt och äckligt över tid på ett par lurar, det är extremt sällan som ljudet blir för dåligt eller plasten och metallen går sönder. Med tanke på att mjukvaran i dessa är fantastisk och verkligen det bästa som går att få just nu gör detta att du kommer att kunna ha dessa lurar i åratal.

Ett par nya kuddar går att köpa från Apple för 850 spänn. Ja, det är lika dyra som ett par enklare lurar på rea men de förlänger livslängden på ett par lurar som är svindyra i sig.

Vacker koppling mellan kåpa och bygel


Kåporna sitter ihop med en bygel som är lite fascinerande, men lite för stor. Jag har nämligen ett stort huvud och jag har dessa lurar konstant på minsta läget eller nästan på minsta läget, folk med mindre huvud som har testat dessa vill gärna få bygeln lite mindre men det går alltså inte. Större går däremot superbra och det är enkelt att justera dessa, vilket sker steglöst, och de sitter där de sitter när man har justerat dem.

Själva kopplingen mellan kåpa och bygel är riktigt, riktigt vacker. De allra flesta andra lurar har två olika delar för att kunna vinkla lurarna. En del som sitter på lite högre upp som sköter vinkeln in mot huvudet och en annan som oftast sitter på kåpan som justerar denna runt huvudet. Airpods Max har istället en enda led som sköter detta och det är vackert, väldigt vackert. Det känns lite som att detta är en liten grupp på Apples kärleksprojekt som de har hållit på med i flera år. Det är kanske inte raketvetenskap men det är vackert.

Själva bygeln är klädd i gummi av någon sort som faktiskt känns premium och inte drar till sig en massa ludd.

På toppen av bygeln finns ett tyg eller nät eller vad man ska kalla det. Det går rykten att dessa lurar har utvecklats under mer än fyra år och att den där tyngden har varit det största problemet. Det här nätet på toppen av bygeln löste bevisligen inte alla problem, men när man sitter rakt upp och ner tar det bort väldigt mycket av problemet som tunga lurar skulle kunna ha. Nätet sprider ut tyngden på ett snyggt sätt över huvudet och det finns liksom inte ett tryck som är på ett ställe på huvudet. Snyggt jobbat, men det tar inte bort hela tyngden.

Så, mycket snack om hårdvaran. Nu till mjukvaran.

Fantastisk koppling, det är ju AirPods


En av anledningarna till att AirPods har blivit så populära är att de faktiskt fungerar. De är superenkla att koppla till telefonen eller vad man nu vill koppla dem till och även att växla mellan olika enheter. Sedan macOS 11 och iOS 14 är det ännu enklare att göra det senare, förflyttningen mellan enheter är verkligen sömlös och missar aldrig.

Av konkurrenterna är det bara Bose som är i närheten här, de låter en faktiskt ha lurarna kopplade till flera enheter samtidigt och förflyttningen mellan dessa är smidig. Apple vinner dock på att lurarna egentligen inte kopplas till en enhet utan till iCloud-kontot vilket betyder att de är kopplade till alla dina enheter som är inloggade på det kontot, helt automatiskt. Så har du kopplat lurarna till telefonen är det bara att sätta dig ner framför din Mac eller din Apple TV och sätta på dig lurarna, det bara fungerar. Alla andra konkurrenter exklusive Bose är mil efter på det här området. Sony har precis lärt sig hur man kopplar ett par lurar till fler än en enhet, men det är långt ifrån sömlöst.

Det här kräver så klart att du är insyltad i Apples ekosystem, dessa går att koppla till Androidenheter men hela vinningen försvinner liksom lite där. Miljoner och åter miljoner AirPodsanvändare kan nog hålla med mig om att enkelheten kring detta är typ avsiktlig.

Hur som helst fungerar bara kopplingen och det är bara att lyssna. Eller en liten detalj krävs faktiskt innan koppling, du måste ha uppdaterat till iOS 14.3 och macOS 11.1 för att det ska lira gott.

Bättre men inte dubbelt så bra ljud


Sedan är det bara att börja att lyssna! Och eftersom de här lurarna är dyrare än Bose och Sony så måste de ju låta mycket bättre, kanske till och dubbelt så bra. De gör de inte för det är liksom inte riktigt möjligt, av två anledningar. Den första är att Bose och Sony inte är dumma i huvudet eller födda bakom en parkering och båda levererar produkter som låter riktigt bra. Den andra är att för att få till ett riktigt, riktigt bra ljud så krävs det kraft och bra källa. Ett par trådlösa lurar kan aldrig få samma kraft som ett par trådade lurar med extern hörlursförstärkare och Spotify eller Apple Music är inte bra källor. Tidal är möjligen en helt ok källa.

Det kan alltså inte bli dubbelt så bra än det Bose och Sony levererar och det är det inte heller. Men det är bättre. Vi har redan pratat om ljudet (läs Fredriks åsikter om det här https://feber.se/pryl/sa-bra-later-airpods-max/419292/) men om man ska kortfattat dra det en gång till så är ljudet som AirPods Max levererar lite vidare och lite mer krispigt och balanserat. Sonys lurar har lite mer kraft men är lite för basiga för att vara bra på allt.

Man kan alltså konstatera att under omständigheterna, aka trådlöst, så låter AirPods Max riktigt bra och en gnutta bättre än konkurrenterna, men inte dubbelt så bra.

Jag gissar dock att en väldigt stor del av köparna av dessa lurar kommer att komma från ett par AirPods Pro och då är det en fröjd att lyssna på dessa. AirPods Pro låter ju bra, men ljudet i ett par overear är ju liksom större hur man än vrider och vänder på det.

Läcker knappt


Ett problem med stora lurar kan vara att omgivningen också får lyssna på vad du lyssnar på, vilket ju inte är så härligt. Det gäller att vara bjussig på det mesta här i livet, men inte kroppsodörer och ljud. Dessa lurar läcker vid 50 procents ljudvolym väldigt lite, knappt något alls, och vid 75-80 procent lite grann. I ett supertyst kontorslandskap kanske man kan höra vad grannen spelar om hen vrider på max, men det finns det ingen anledning till om det är tyst runt omkring. Jag har sällan vridit upp dessa till mer än 70-80 procent faktiskt, även om det är lite stökigt runt omkring.

Bra brusreducering, fantastisk transparens


En anledning till det är så klart att man väldigt enkelt kan blockera eventuellt ljud runtomkring. Mästarna på brusreducering är ju Sony men Apple är helt klart i samma liga, vilket är imponerande med tanke på att Sony har hållit på med det här ett tag (och nej, Bose är knappast usla på detta).

Jag har av naturliga anledningar inte flugit med dessa så det största provet har inte genomförts, men till vardags räcker brusreduceringen gott och väl, till och med med guldstjärna.

Transparensen är dock rent och slätt fantastisk. Fördelen med att ha overearlurar är ju att man stänger ute omvärlden, men det är också en nackdel eftersom man inte hela tiden vill ta av sig dem för att någon frågar något eller för att man helt enkelt vill vara lite med.

Apple har skjutit mitt i prick med transparensen som är väl avvägd mellan ljud från luren och ljud från omgivningen. Många som har transparens och gör det dåligt har så mycket transparens att man hör att ljudet från luren är på, men att säga att man lyssnar är att ta i. AirPods Max levererar dock en fantastisk känsla där det helt enkelt känns som att man har dragit på musik på en stereo i rummet. Precis som man vill ha det alltså.

Bonus med transparensen är att det tar bort väldigt mycket av den inneslutna känslan man kan få med overearlurar, trycket blir faktiskt fysiskt mindre och det gör att man kan ha dem på länge, riktigt länge. Transparensen är också väldigt bra när man pratar i telefon eftersom man hör sig själv och då inte går runt och skriker och har sig.

Helt ok mikrofoner


Jag är faktiskt lite förvånad över att ingen av Bose, Sony eller Apple lyckas göra mikrofoner som levererar bättre än vad de gör med sina topplurar. Det är ju framförallt en fysisk sak där man behöver få mikrofonen närmare munnen men jämför man med ljudet som fås direkt från mobilen är det lite för stor skillnad.

Hur som helst så tycker jag att AirPods Max låter betydligt bättre än Sony som klipper ljudet då och då. Om de låter bättre än Bose är en smaksak, de låter liksom bra och dåligt på lite olika saker.

De som jag har pratat i telefon med under de senaste dagarna har hur som helst gett tummen upp, så de duger gott som konferenslurar.

Adaptiv EQ som faktiskt fungerar


Något som AirPods Max saknar men som exempelvis Sony har är en app där man kan justera EQn. Ett nerköp kan tyckas, men jag tycker att den adaptiva EQ som Apple levererar är ett bra alternativ. Enligt Apples säljspråk så anpassar sig EQn efter vad du lyssnar på genom två mikrofoner som sitter inuti kåporna. Att kunna ställa in saker själv är ju alltid bäst och det är lite drygt att Apple inte låter oss justera detta, men om sanningen ska fram är de flesta rätt dåliga på att ställa in ljud och framförallt så passar en EQ-inställning kanske bra för hiphop men dåligt för klassiskt eller tal.

Min erfarenhet än så länge är att jag ytterst sällan har velat skruva till ljudet och att jag tycker att det är skönt att de ställer in sig själva mellan olika typer av musik och omgivningar, men det är lite störande att man inte kan dra i ljudbilden själv. Nu går detta att göra i till exempel Spotify så det löser sig, men ändå.

Siri fungerar så klart, men inga andra assistenter


Att Siri fungerar med dessa är en självklarhet och Hej Siri, alltså då man bara säger Hej Siri rakt ut i luften, fungerar finfint faktiskt. Är du en Apple-användare och Siri vän kommer du att bli nöjd. Men gillar du hellre Google Assistant har du inte mycket att hämta eftersom stödet där är noll.

Spatial audio är coolt men begränsat


Spatial audio, eller rymligt ljud som det heter på svenska, kom till AirPods Pro och är en rätt cool funktion. Om du tittar på en film på en iPhone eller iPad så känner lurarna av hur du håller huvudet och det känns hela tiden som att ljudet kommer från telefonen och inte från mitten av ditt huvud. Funktionen är riktigt cool, speciellt i kombination med transparens eftersom du faktiskt blir lurad och inte tror att ljudet kommer från lurarna utan direkt från telefonen.

Men stödet för detta är begränsat, det är i princip bara Apple som stödjer detta så filmer och tv som är köpt från dem eller som ses på Apple TV+ fungerar men inte så mycket annat. YouTube och Netflix kan du glömma just nu. Men funktionen är cool.

Fånigt fodral som är dubbelt dumt


Att något kommer ut från Apple utan att man verkligen funderat på om det är den bästa lösningen känns orimligt, men med det här fodralet känns det som en lösning som gjordes sista månaden. Någon tokig chef hade bestämt att en av- och påknapp får absolut inte finnas på lurarna och man måste hitta en annan lösning. Och man kan ju inte ha med sig ett gigantostort fodral hela tiden så då då hittar man på den här lösningen.

Jag vet ärligt talat inte riktigt hur man tänkte, och då försökte jag hårt att komma på anledning till varför detta fodral är bra. Men det är det inte. Det skyddar inte, det ser lite fånigt ut och det är onödigt.

Kommer du att faktiskt använda dessa?


En av anledningarna till att AirPods är så ofantligt populära är en gnutta hype, en stor gnutta användbarhet och det faktum att folk använder dem precis hela tiden, från morgon till natt. De används på när man ringer, när man lyssnar på musik, när man sitter i videokonferens och när man somnar med en podd i örat. Alltså typ hela tiden. När AirPods Pro kom fnös många åt priset på en bit över 3000 kronor men folk kunde ändå köpa det eftersom de med erfarenhet från de vanliga AirPodsen visste att de skulle använda dem hela tiden och timpriset skulle bli väldigt lågt.

Den här kalkylen är inte densamma med AirPods Max. Om AirPods är en VW Golf och AirPods Pro är en Volvo V60 är AirPods Max en Porsche 911. Visst är de välbyggda, visst låter de bra men går de att använda hela tiden? Knappast. En 911 är kanske den sportbil som går att använda mest av alla sportbilar, men den är knepig att storhandla med och ändå lite jobbig att leva med. Man måste liksom ha en annan bil också.

Och så är det med AirPods Max. Att detta skulle vara dina enda lurar känns inte så troligt, troligen har du redan ett par Airpods och inköpet av ett par Max blir alltså lite som att köpa en Porsche.

Bra prissatta, ur Apples synvinkel


Varje gång Apple släpper en dyr produkt blir det diskussion om priset. Ofta är Apple dumma i huvudet. Men Apple är inte dumma i huvudet, de är snarare extremt bra på att prissätta sina produkter. Och det betyder att de ibland med flit prissätter vissa av sina produkter högt för att målgruppen ändå kommer att betala och att de som inte har råd ska köpa en annan produkt.

Så är det så klart även i det här fallet. AirPods Max har bättre materialval än konkurrenterna. De är bättre på hela mjukvarugrejen än konkurrenterna. De låter lite, lite bättre. Och de som bara har råd med vanliga AirPods ska köpa vanliga AirPods. För Max är som sagt en lyxprodukt och köpare av lyxprodukter har helt naturligt pengar.

För Bose och Sonys topplurar är också lyxprodukter. Kanske inte Porsche 911 men väl Boxster eller något liknande, för alla har långt ifrån råd att betala 3000-4000 spänn för ett par lurar som inte används hela tiden.

Ja, ett par Bose NC 700 kostar runt 3000 kronor i dag men de kostade 4299 kronor när de kom och gjorde så i över ett halvår innan de började sjunka i pris. Sonys WH-1000XM4 kostade 3990 kronor när de kom och kostar fortfarande 3990 kronor. Varken 3000 eller 4000 kronor är skitpengar.

Visst finns det tidigare varianter som är billigare och reas ut ibland, men varför ska man jämföra Apples senaste modell med konkurrenternas tidigare modeller?

Med det sagt så är 6695 kronor asmycket pengar och det är svårt att säga att de är prisvärda, precis som att en Porsche 911 inte är prisvärd. Men de kan väl vara köpvärda för det, både AirPods Max och Porschen.

Ska du köpa dessa?


Har du pengarna och känner att tyngden är något du kan leva med, slå till vetja. Även om du inte kommer att använda dem dag och natt som dina vanliga AirPods (som du som funderar på att köpa Max troligen redan har), så är det en investering som kommer att hålla länge, länge. Och gillar du dem inte är de troligen lättsålda till väldigt liten förlust så hur som helst är det aldrig 6695 kronor i sjön.

Men innan du slår till så ska du ta dig en rejäl funderare på om du verkligen kommer att använda dem.

Läs mer
39.7°
0

AirPods Max övertygar rejält

Men är helt klart en lyxpryl

The Last of Us Part 2 slår rekord i Bafta-nomineringar
Ser ut att bli storvinnare med 13 nomineringar

British Academy of Film and Television Arts har släppt nomineringarna för årets upplaga av Bafta Games Awards och det verkar som att Naughty Dog kommer vara tvungna att göra lite mer plats på prishyllan. The Last of Us Part 2 har sedan release kammat hem 261 årets spel-priser från diverse medier och har nu nominerats i 13 olika kategorier till Bafta Game Awards, vilket är nomineringsrekord för ett spel. Bland annat har The Last of US Part 2 nominerats i kategorierna Best Game, Animation, Audio Achievement, Music, Technical Achievement samt en rad nomineringar i Performer in a leading role och Performer in a supporting role. Oavsett om The Last of Us Part 2 kammar hem vinster i de olika kategorierna är det ett rätt bra år för Sony. Andra Playstation-titlar har också kammat hem en och annan nominering. Ghost of Tsushima har fått tio nomineringar, Spider-Man: Miles Morales har fått sju och Media Molecules Dreams har nominerats i sex kategorier. Ett annat spel som fått en hel del nomineringar är Hades med åtta nomineringar. Bafta Game Awards kommer dra igång 25 mars och då får vi se hur det går för The Last of Us Part 2. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Toyota bekräftar ny stadsbil utvecklad för Europa
Kommer dela plattform med Yaris

Toyota har en uppföljare till lilla Aygo på gång och nu bekräftar de bilen för Europa. Den nya modellen som hamnar i A-segmentet bygger på GA-B-plattformen som även delas med senaste Yaris. Med denna hoppas Toyota att kunna nå en småbilsproduktion på fler än en halv miljon exemplar om året. Bilen kommer få en liten förbränningsmotor och det är inte omöjligt att den kommer att erbjudas som mildhybrid. Någon ren elversion kommer dock inte att lanseras. Tumnagel
36.7°
+
Bobby Green
0

Live Kolla in när SpaceX testar Starship SN10
Kommer man att sätta landningen den här gången?

Senare idag kommer SpaceX antagligen att testa Starship-prototypen SN10 och om så blir fallet kommer ni att kunna kolla in det live här ovanför. SN10 kommer att bli det tredje höghöjdstestet av en Starship-prototyp. Tanken är att farkosten ska ta sig till 10 kilometers höjd för att sedan falla tillbaka mot jorden, räta upp sig och förhoppningsvis landa utan att explodera. Det sistnämnda, det vill säga en explosion, har varit det öde som både SN8 och SN9 gått till mötes. Så vi får se om det lyckas bättre den här gången. SpaceX har fått tillstånd att skjuta upp SN10 från och med klockan 16:00 idag svensk tid. SpaceX har dock inte själva uppgett någon exakt tidpunkt för när, eller om, man planerar att skjuta upp SN10. Vädret verkar dock vara finemang så det kommer antagligen inte hindra att det sker en raketuppskjutning från SpaceX rymdbas i Boca Chica, Texas, någon gång senare idag. Uppdaterat Nu verkar det som om Starship SN10 kommer att lyfta någon gång runt 16:50:ish svensk tid. Ni hittar även en livesändning från Everyday Astronaut nedan med kommenterar före, under och efter det eventuella uppskjutet av Starship SN10. Tumnagel
39.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Netflix beställer 3D-animerad Asterix-serie
Kommer någon gång 2023

Mer Asterix & Obelix är alltid trevligt och det är just vad som är på ingång till Netflix. Netflix har beställt en ny Asterix-serie, vilket kommer vara den första 3D-animerade serien baserad på den klassiska serien. Serien kommer göras i Frankrike och väntas ha premiär på Netflix någon gång 2023. Folket som ska skapa serien är bland annat Alain Chabat som tidigare skrivit regisserat och skrivit manus för Asterix & Obelix: Mission Cleopatra samt den franska publicisten Éditions Albert René som ger ut Asterix. Kort sagt låter det som att den kommande serien ligger i rätt händer. Ovan har ni en trailer för den senaste Asterix-filmen Asterix: The Secret of the Magic Potion som släpptes 2018. Tumnagel
39.7°
+
André Stray
0

Guardians är en ny säkerhetsapp som håller koll på din position
Från företaget bakom Truecaller

Det svenska företaget True Software Scandinavia AB, företaget bakom appen Truecaller, släpper nu sin andra app någonsin vilket är en säkerhetsapp som har fått namnet Guardians (beskyddare). Tanken bakom Guardians är att användare ska kunna ange kontakter som har koll på var de befinner sig, något som kanske vara intressant om man känner att man behöver någon som håller koll på det. Det går att ställa in vilka som ska fungera som användarens "beskyddare" och användaren kan själv välja till vilka och när den vill dela sin position med dessa. Appen är även försedd med en slags funktion som går att använda i nödsituationer. Aktiverar användaren den så skickas ett meddelande samt användarens aktuella position ut till samtliga av användarens "beskyddare". True Software Scandinavia vd och medgrundare Alan Mamedi säger om Guardians: "There are probably hundreds of apps on the app stores for personal safety and location sharing. But none of them work in a way where you can involve your family, friends, the community at large and the authorities. Guardians was born out of a simple question - how can we crowdsource personal safety, just like the way we crowdsource protection against spam, scams and frauds with Truecaller." Guardians hittas gratis till Android på Google Play här och till iOS i App Store här. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Alpine F1 visar nya bilen
Kommer rattas av Fernando Alonsos och Esteban Ocon

Renault F1 som för ett tag sedan blev Alpine F1 presenterade igår årets strategi och visade i samma veva upp den bil som kommer att rattas av Fernando Alonso och Esteban Ocon. Fabriken i engelska Enstone tillverkar chassiet och fabriken i franska Viry tillverkar motorerna till bilen som heter A521. Den går i färgerna blått, vitt och rött vilket både är historiska racingfärger för Alpine men även färgerna på de franska och brittiska flaggorna. Tumnagel
41.2°
+
Bobby Green
0

Intel måste betala 2,18 miljarder dollar för patentintrång
Chockerande nog är Intel inte nöjda

Bloomberg rapporterar att domstol slagit fast att Intel måste betala 2,18 miljarder dollar till chipptillverkaren VLSI LLC för patentintrång. Intel är inte precis nöjda med detta och anser att VLSI endast återuppstått för att tjäna pengar på andra företag som gjort intrång på deras patent. Mer specifikt säger Intels jurist William Lee detta: "VLSI took two patents off the shelf that hadn’t been used for 10 years and said, ‘We’d like $2 billion,” VLSI är en gammal chipptillverkare som grundades 1979 och köptes upp av Philips 1999. Delar av företaget har därefter fått leva vidare under Philips-spinoffen NXP. Patenten i fråga har i grunden ingenting med VLSI att göra då det utfärdades av Freescale Semiconductor och Sigmatel 2010 och 2012, men patenten ägs sedan 2019 av VLSI som några år tidigare startats upp igen. Intel kommer överklaga domen och verkar vara rätt säkra på att få rätt i slutändan. Tumnagel
36.6°
+
André Stray
0

Dräger lanserar ny alkomätare
Om du vill hålla koll på promillen

Dräger släpper nu en efterföljare till den privata alkomätaren som man släppte på marknaden 2016. Den nya varianten kallas för Dräger Alkotest 4000 och följer den professionella standarden EN 15964. Dräger skriver i ett pressmeddelande att man även levererar alkomätare till polisen. Det som skiljer Alkotest 4000 mot de mätare som polisen använder är att den enbart har de funktioner som en privatperson behöver och är speciellt framtagen för självtest. Mätaren ska vara färdigkalibrerad vid inköp och gå att använda direkt. Dräger Alkotest 4000 levereras med tre munstycken samt en förvaringspåse. Den kostar runt 2900 kronor. Tumnagel
39.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Vi kollar in nya Volvo C40 Recharge!
Hur mycket mindre är bagaget?

I går presenterade Volvo C40 Recharge, ett syskon till XC40 med samma bas men en annan look. Bilen har så klart mycket gemensamt med XC40, men man har inte bara kapat taket. Många mått på bilen är liknande, som axelavståndet, men det mesta på bilen är justerat. Bilen är sju centimeter lägre, men officiellt bara en centimeter mindre på höjden i baksätet. Vi tror inte riktigt på det dock, det skiljer sig nog snarare två centimeter. Hur som helst, kolla in vår genomgång av bilen här! Intressant är att bagaget inte är så fasligt mycket mindre, XC40 var ju inte en 740 om man säger så. Titta närmare på bagaget här! Tumnagel
39.8°
+
Roger Åberg
0

Daimler Truck AG och Volvokoncernen bildar bränslecellsbolag
Vill bli ledande global tillverkare av bränsleceller

Nu har Daimler Truck AG och Volvokoncernen gått samman och dragit igång bränslecellsbolaget cellcentric. Volvokoncernen har förvärvat 50 procent av aktierna i befintliga Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG för cirka 6,3 miljarder kronor. Målet är att göra det nya joint venture-bolaget till en ledande global tillverkare av bränsleceller. Tillsammans ska man som huvudfokus utveckla, producera och kommersialisera bränslecellsystem för användning i tunga lastbilar. Målet är att börja med kundtester inom tre år och att påbörja serietillverkning under andra halvan av detta decennium. Tumnagel
40.6°
+
Bobby Green
0

Nothing svarar på crowdfundingstrul
Folk som inte fick investera kommer få förtur nästa runda

Igår klockan 11 slogs de digitala portarna på Crowdcube för vanliga dödliga att investera i Carl Peis nya företag Nothing. Samtidigt som det hela blev en succé och de aktier med värde på 1,5 miljoner dollar gick åt på 54 sekunder, så kände sig några potentiella investerare lite lurade. Detta då många som signat upp för att kunna investera inte fick påminnelse om att crowdfundingkampanjen startat förrän flera minuter efter att portarna slagits upp, vilket helt enkelt var för sent. Nu har Nothing gett svar till folk som är lite missnöjda med det sena mailutskicket och företaget skriver detta: We sent early access emails at 10 AM GMT sharp in the order of pre-registrations. These took several minutes to reach all of you and every email arrived before the round was made public. After that, it only took 54 seconds to reach our funding goal. Detta är dock inte det enda strulet i samband med finansieringen. När Pei och gänget meddelade att communityt skulle få investera i företaget sades det att investerare skulle få köpa aktier för max 20.000 euro, men den största investeringen låg på strax över 330.000 euro. Hur som helst. Folk som inte fick möjlighet att investera den här gången kommer få förtur att lägga vantarna på aktier i framtida investeringsrundor för communityt. Och nästa gång lovar Nothing att göra ett bättre jobb med upplysningen. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

Unc0ver släpper nytt jailbreak-verktyg för iPhone
Kan jailbreaka iOS 11 till iOS 14.3

Hacker-teamet Unc0ver har släppt sin jailbreak-programvara i en 6.0-version vilken man säger ska kunna jailbreaka iPhones som kör allt från iOS 11 upp till iOS 14.3. Det innebär att användare har möjlighet att jailbreaka sin iPhone så länge de inte har installerat den absolut senaste iOS-versionen, iOS 14.4 vilken släpptes 26 januari. Hur stort intresset för att jailbreaka iPhones är nu för tiden går antagligen att diskutera. Förr i tiden gjorde användare det oftast för att kunna installera appar som inte fanns i App Store och piratkopierade appar som användare inte ville betala för. När Unc0ver förra året släpptes i en 5.0-version som kunde jailbreaka iOS 11 till iOS 13.5 så dröjde det bara några dagar innan Apple tätade den möjligheten i iOS. Apple arbetar sannolikt redan nu på att täta luckan som gör det möjligt för Unc0ver 6.0 att jailbreaka iPhones. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hugh Grant får roll i kommande Dungeons & Dragons-film
Blir filmens skurk

Hugh Grant, skådespelaren som de flesta av oss antagligen är vana vid att se som charmör i diverse romantiska komedier och liknande, har nu fått en roll i den kommande Dungeons & Dragons-filmen som Paramount och eOne, leksaksföretage Hasbros underhållningsdivision, ska göra. I den än så länge namnlösa filmen kommer Grant att spela någon slags ondskefull karaktär. Sedan tidigare är Chris Pine, Michelle Rodriguez, Justice Smith samt Rege-Jean Page klara för roller i filmen. Vad filmen kommer att handla om finns det än så länge inga uppgifter om. Det är även oklart om handlingen kretsar runt en historia i Dungeons & Dragons-universumet eller om den kanske kan ta plats i den verkliga världen och handla om ett gäng som spelar spelet. När filmen kan ha premiär är oklart men det har tidigare snackats om att det kanske kan ske någon gång i maj 2022. Tumnagel
40.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Yuffie-DLC kommer bestå av två kapitel i FF 7: Remake
En fingervisning av hur långt tillägget kommer vara

Förra veckan fick vi reda på att remaken av Final Fantasy 7 kommer få en liten remaster till PS5 i form av Final Fantasy 7: Remake Intergrade. Den nya versionen kommer med lite extra tjusig grafik samt möjlighet att lira med hög upplösning eller hög fps och spelare som köpt den tidigare versionen kommer kunna uppgradera till PS5-versionen utan extra kostnad. Vid sidan av detta kommer spelet att byggas ut med DLC där vi kommer få spela som Yuffie. Hur stort tillägget kommer vara har varit okänt, men enligt japanska Game Watch kommer tillägget bestå av två kapitel. Grundversionen av spelet bestod av 18 kapitel och varje kapitel tog mellan 1-2 timmar att beta av. Släng på några bonusuppdrag och allmän utforskning på det och den totala speltiden för tillägget borde landa på runt 6-8 timmar. Detta är dock ren och skär killgissning och vi får se i sommar hur långt tillägget faktiskt kommer vara. 10 juni kommer FFVII Remake Intergrade och Yuffie-tillägget släppas. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Smygtitt på Mercedes-AMG GT 73
Värsting med hybridknuff

Mercedes visar nu lite försiktigt de första omaskerade (typ) bilderna på Mercedes-AMG GT 73. Det här är en ny värstingversion av modellen som med hjälp av laddhybridteknik kan bjuda på över 800 hästar. På framskärmarna står det V8 Biturbo E Performance vilket är det som avslöjar att det finns el inblandat. Bilen har även ett lite aggressivare kjolpaket med större luftintag än vanliga GT 63. Under skalet sitter den trogna dubbelturbomatade V8:an på 4,0 liter och kopplat till den en elmotor och ett batteripack. När denna värsting kan tänkas presenteras är oklart för tillfället. Tumnagel
39.4°
+
Bobby Green
0

Twitter öppnar upp Spaces för Android-användare
Twitters variant av Clubhouse

Twitter meddelade igår att de utökar sitt betatest av gruppchat-tjänsten Spaces genom att bjuda in alla Twitters Android-användare. Det innebär att de som kör Twitter med den senaste versionen av Android-app nu kan ansluta till Spaces och ta del av vad det snackas om där. I dagsläget kommer Android-användare dock bara att kunna delta i rum/spaces som redan skapats på tjänsten, de kommer än så länge inte ha möjlighet att skapa egna rum. Varför Twitter väljer att bara släppa Spaces-inbjudan till Android-användare är oklart. Det spekuleras dock om att detta kanske sker då den konkurrerande tjänsten Clubhouse i dagsläget bara är tillgänglig för iOS-användare. Tumnagel
36.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Rust på ingång till konsol
Signa upp för betatest nu

Rust är på ingång till konsol i form av Rust: Console Edition. Konsolversionen kommer ge spelare samma upplevelse som på PC, fast på Xbox One eller Playstation 4. När konsolversionen kommer släppas är för tillfället okänt, men innan dess vill utvecklarna Double Eleven och Facepunch ha vår hjälp med att betatesta de nya versionerna av spelet. Via länken här nere till vänster har vi möjlighet att lägga en intresseanmälan till betatestet och det verkar som att betanycklar redan har börjat skickas ut. Just detta betatest kommer hålla på fram till 29 mars, men fler testsessioner lär köras i framtiden. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Fisker skrotar planerna på solid state-batterier
Var för svårt att få till dem

I början av januari 2018 meddelade biltillverkaren Fisker att man höll på att forska kring solid state-batterier i elbilar. Nu får vi dock reda på att man lägger ned dessa planer. Det är helt enkelt för svårt att få till dem på ett bra sätt och enligt Henrik Fisker är tekniken minst sju år bort i tiden. Så här säger han till The Verge: "It’s the kind of technology where, when you feel like you’re 90 percent there, you’re almost there, until you realize the last 10 percent is much more difficult than the first 90. So we have completely dropped solid-state batteries at this point in time because we just don’t see it materializing. So, as we got toward the end of this — or let’s put it, as we got close to understanding fully this technology, we realized that it was much more difficult than we had predicted and expected in the beginning as we were very excited about some of the early things we were doing." Solid state-batterier har fasta elektrolyter istället för flytande och de ska vara säkrare än dagens litiumjonbatterier. De ska dessutom ha en högre energitäthet vilket gör att man kan ta fram både mindre och lättare batterier än litiumjonbatterier som fortfarande är lika kraftfulla. Tumnagel
34.8°
+
Bobby Green
0

Fira Rieslings födelsedag med Edward Blom
Håller föreläsning och vinprovning

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. Det innebär att på lördag nästa vecka så fyller druvan hela 586 år vilket givetvis måste firas. Gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom kommer då att hålla en föreläsning och vinprovning live på Facebook. Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Det hela kommer att äga rum mellan klockan 17.00 och 18.00 på länken nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Toasty Digital remixar ihop Kanye och Kendrick
Eftersom de inte släppt sitt gemensamma material

Det sägs att artisterna Kanye West och Kendrick Lamar spelat in över 40 stycken låtar tillsammans, låtar som aldrig har släppts. För att få ordning på detta bestämde sig YouTube-kanalen Toasty Digital för att mixa ihop Kanyes album My Beautiful Dark Twisted Fantasy med Kendricks album good kid, m.A.A.d city och det här är resultatet. Tumnagel
87kg
+
Bobby Green

Whisky för 465.000 kronor
På torsdag lanserar The Macallan en dyrgrip

Nu på torsdag den 4 mars lanserar The Macallan Red Collection och det är en unik serie med single malt-whisky som endast kommer att sälja i begränsad upplaga. Med i gänget finns en 50-åring som har prislappen 465.000 kronor. Detta är den äldsta och mest exklusiva serien hittills från varumärket och förutom 50 finns även 40- och 60-årig whisky i trion. Gästspelar gör även The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old som är de äldsta någonsin i The Macallans historia. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Fjällräven presenterar Samlaren
Kollektion skapad av restmaterial

Samlaren är en ny kollektion från Fjällräven där allt material som använts är sådant som blivit över vid andra produktioner. Här ger man spillmaterialet nytt liv och fokus har legat på hållbarhet och innovation. Samlaren består av ett antal unika produkter som kommer att släppas i begränsat antal i återkommande kapselkollektioner. Spana in vad som erbjuds på länken nedan. Tumnagel
119kg
+
Bobby Green

Burton släpper samarbete med Metallica
Resväskor och snowboard-grejer

Idag presenterar Burton att deras senaste samarbete är tillsammans med den legendariska rockgruppen Metallica. Det man har tagit fram är en kollektion med resväskor, en ryggsäck, en snowboard, snowboard-utrustning och en serie med kläder där Metallicas och Burtons logga är synliga på nästan alla grejer. Kollektionen finns att köpa från och med idag men några priser har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

Så berättas skämten i Family Guy
Nerdstalgic går igenom

I Family Guy skämtas det högt och lågt om allt och inget. Här går YouTube-kanalen Nerdstalgic igenom hur skämten levereras. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Sneakers inspirerade av Lexus IS 350 F Sport
Har vinge på hälen

Lexus har tillsammans med RTFKT tagit fram en sneaker som inspirerats av modellen IS 350 F Sport. Främst är det bilens färg och kolfiber som man har hämtat designidéer av. Skorna är även beprydda med modellbeteckningen baktill och har en liten 3D-utskriven vinge för att hälen ska få bättre downforce. Skorna är bara tillverkade i ett exemplar och är inget som kommer att säljas till konsument. Tumnagel
51kg
+
Bobby Green

Kenan Thompson mumsar heta kycklingvingar
På distans

Då var det dags för ännu ett avsnitt av Hot Ones, programmet där kändisar äter heta kycklingvingar. Denna gång har turen, eller oturen, kommit till SNL-skådisen Kenan Thompson. Tumnagel
81kg
+
Frode Wikesjö

How To Drink testar lite alkoholfri "sprit"
Är det något att ha?

Det har dykt upp flera alkoholfria alternativ till sprit. Ett sånt exempel är gin utan alkohol så att man kan få sig en god GT om det nu skulle vara så att man inte vill ha just procenten. Här får vi se när YouTube-kanalen How To Drink testar några sorter med alkoholfri sprit. Kan du rekommendera någon? Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Hernös senaste gin är lagrad på björkfat
Spännande!

Hernö Gin presenterar nu Hernö Artisan Ten Gin som är en gin lagrad på björkfat. Jag har tidigare provat tonic med rökt björksmak och det var riktigt gott, så den här ska bli spännande att testa. Smaken beskrivs som kraftig enbär med söt blommighet från björk och älgört. Etiketten har Härnösandskonstnären Hans Forsell tagit fram där han har tolkat Dala och Hernö Gins ursprung. Ginen är framtagen för att fira Hernö Gins tioårsjubileum och den hyllar deras allra första produkt som var Hernö Artisan Gin. Fler specialare kommer att släppas under året. Endast 1921 stycken flaskor av denna kommer att bli till och 1000 stycken av dessa släpps den 31 mars. Tumnagel
114kg
+
Bobby Green

Safri Duo - Played-A-Live
Fredagsklassikern

2000 är nu hela 21 år sedan. Och vet ni vad som bland annat hände då? Jo, den danska gruppen Safri Duo släppte trumlåten Played-A-Live (The Bongo Song) som ni alla har hört. Jag har lyssnat sönder låten och kan väl ärligt säga att jag inte tycker att den har åldrats särskilt väl, även om den givetvis har en plats någonstans i mitt musikbibliotek. Oavsett tycker jag den är värd att köra som klassiker denna soliga fredag. Bonusklipp nedan. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Keith äter allt som finns hos In-N-Out
Även den hemliga menyn

Keith från The Try Guys ger sig här i kast med att äta allt som finns på menyn hos In-N-Out, inklusive den "hemliga" menyn som man bara får tillgång till om man vet vad man ska säga vid kassan. Vilken burgare tycker du är bäst på In-N-Out? Själv har jag aldrig ätit där men hoppas få göra det någon gång. Tumnagel
85kg
+
Bobby Green