Privatkopiering har i princip upphört
Nere under 10% på alla plattformar enligt ny undersökning

Ni som besöker Feber har nog inte missat att organisationen Elektronikbranchen och dess medlemmar för en hård kamp mot Copyswede för att döda den så kallade privatkopieringsersättningen. Copyswede har på senare tid vunnit några slag där de har lutat sig åt undersökningar från 2014 och 2015.
Nu har Ipsos på uppdrag av Elekronikbranschen gjort en ny undersökning som visar att privatkopieringen minskar drastiskt och är nu nere under 10% på alla plattformar och betydligt lägre än så på tablets och telefoner.
Anledningen är så klart att man inte behöver privatkopiera längre. Privatkopiering betyder att man köper något på ett medie och sedan, för eget bruk, kopierar det till ett annat ställe. Man köper kanske en DVD eller CD som man rippar. Verkligheten i dag är att i princip ingen pysslar med detta längre eftersom man inte behöver när det finns tjänster som Spotify och Netflix för att inte tala om Youtube. De filmer och den musik som vi vill se finns numera direkt i dessa tjänster och framförallt så konsumerar vi rörlig bild från Youtube och play-tjänster som vi ens äger och därmed inte kan privatkopiera.
Inte helt oväntat tycker Elektronikbranschen att undersökningen stödjer deras dess om att privatkopieringsersättningen är föråldrad och att det nuvarande regelverket borde ses över. Hela undersökningen finns på länken nedan.


















iPhone omfattas av privatkopieringsavgiften
Copyswede vinner mot Telia Sonera i Hovrätten

Avgiftsbråket mellan Copyswede och Samsung tas upp i Hovrätten
Samsung vill inte pröjsa

Telia Sonera och Copyswede till Högsta Domstolen
Sista striden om privatkopieringsavgiften
