41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Journey Köp och njut!
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Journey

Att försöka förklara varför Journey är ett fantastiskt spel som borde avnjutas av så många som möjligt är svårt då en stor del av upplevelsen är att inte veta något om spelet innan man väl spelar det. Själv undvek jag allt som hade med trailers eller betas att göra något som jag är övertygad om förstärkte upplevelsen avsevärt.

Så för er som inte vill veta något mer om Journey och är intresserade av en det så tveka inte, köp spelet direkt (låt även bli att titta på trailern ovan). Det är ett ruskigt bra spel som levererar en emotionell upplevelse som andra spel endast kan drömma om.

Men om man vill veta lite mer om spelet så finns det fler ord att läsa efter hoppet.

Spel, Sony, Journey, PSN, PlayStation 3, thatgamecompany

I Journey spelar man en figur som, utan någon förklaring, vaknar upp i öknen. Framför sig ser man ett berg som man instinktivt känner att man måste gå till. Resan till berget tar en via diverse platser i öknen där varje plats är en form av bana som man måste klura ut för att ta sig vidare. Det finns ett fåtal pusselmoment samt lite plattformshoppande men Journey är inget svårt spel det handlar om mer den emotionella upplevelsen och är inte något utmanande prov i kontrollfärdighet. Spelet är inte heller särskilt långt, om man spelade thatgamecompanys föregående spel, Flower, så kan man förvänta sig en ungefär lika lång speltid som det spelet.

Det yttras ingen dialog i Journey men trots detta och avsaknad av en konkret berättande handling så är detta ett av de mest engagerande spelen jag spelat. Känslan, ljuden, musiken(!) och grafiken sammanfaller perfekt i Journey. Det var längesedan jag fick så många rysningar av ett och samma spel.

Co-op-multiplayer finns men är udda, man har ingen som helst kontroll över vem man spelar med, man vet inte heller vem personen man spelar med är. Helt plötsligt kan det alltså dyka upp en medresenär som man kan välja att umgås med eller inte. Det finns inte heller något sätt att kommunicera med denna medresenär vilket enligt mig är helt till spelets fördel. De gångerna jag stötte på en medresenär blev det genast en spännande upplevelse och man kände verkligen att man hade en spelkaraktär med sig istället för en person som bakom en avatar. Detta gjorde att en stark relation byggdes, speciellt mot slutet av resan, då var det mycket trevligt och lugnande att ha en medresenär med sig. Den emotionella känslorna som spelet levererade när jag och min nyfunna kompis vandrade omkring tillsammans är något som jag kommer bära med mig länge.

Men med allt det sagt så inser jag mycket väl att Journey definitivt inte ett spel är för alla. Är man ute efter något som är utmanade och erbjuder massvis med gameplay-timmar så kanske Journey inte är något för dig (även om man kan spela det om och om igen). Men om gillar thatgamecompanys tidigare spel och spel från utvecklare som Team ICO så är detta ett måste.

Journey släpps för den stora massan när Playstation-affären uppdateras senare i dag. 115 kronor kommer det att kosta och om man är PlayStation Plus-ägare då fick man redan tillgång till det förra veckan.

Läs mer
39.0° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
ons. 14 mar 2012, 14:00
Journey Köp och njut!
39.0°
0