8 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Spelintryck Little Big Planet Vita kan sälja konsolen Riktigt riktigt bra
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Little Big Planet Vita kan sälja konsolen

Redan när jag fick testa förhandskoden till Little Big Planet Vita så kände jag att det här spelet hade potential. Stor potential. Efter att nu ha intensivspelat fullversionen under några dagar, och slutligen fastnat på slutbossen (jag ska ta dig din jäkel) så är jag helt övertygad. LBP Vita är än så länge det bästa spelet jag har testat till plattformen.

Ska man vara krass kan det här vara spelet som ger PS Vita ett försäljningslyft. För faktum är ju att försäljningen av konsolen har gått sådär - kanske för att ett riktigt bra spel har saknats. Visst är det lite häftigt att spela Uncharted i bärbart format, men inte mer än så. Här är dock ett spel som känns helt utvecklat just för att vara bärbart och integrerat med Vitans unika funktioner.

Spel, Sony, Little Big Planet Vita, Bärbart, Spelintryck, PS Vita, Plattform, Sackboy, Sockersött

Det som gör att jag tycker så mycket om just det här spelet är nog det faktum att det känns helt rätt i sitt format - både utseendemässigt och funktionsmässigt. Plattformsspel på bärbar konsol är ju för det första en väl beprövad genre som funkar i de flesta lägen och så även här.

Styrspakarna och knapparna känns gjutna för allt hoppande och svingade som i traditionell Little Big Planet-anda ska genomföras på varje bana. Men när Sony dessutom blandar in moment där konsolen ska tiltas eller där båda skärmarna på olika sätt måste vidröras, vid både ett och fler tillfällen, så tillförs en riktigt bra dimension till spelet. Det gör det inte bara mer underhållande utan ökar också emellanåt tempot på banorna där snabba reaktioner är A och O för att det ska fungera.

En annan del som gör just spelets berättarläge riktigt bra är den stora variationen på banorna. Och då snackar vi variation både kosmetiskt, musikaliskt och utmaningsmässigt. För varje ny värld som låses upp finns ett tydligt tema och utöver det tillförs alltid ett nytt sorts spelmoment som ska användas. Det kan handla om konstiga fordon eller smarta hjälpmedel så som den klassiska enterhaken. Och nyheterna gör att spelet hela tiden känns fortsatt intressant.

Ska jag ge någon kritik till berättarläget så kan jag konstatera att själva berättelsen är långt ifrån intressant. En dockmakare håller på att ta över världen och måste stoppas. Sackboy tar, med hjälp av lite vänner, sig an uppdraget. Och jag kunde inte bry mig mindre. Jag tror dessutom att min upplevelse drogs ner här på grund av att jag körde den svenska versionen med vad som kändes som väldigt oengagerade röstskådespelare.

Men som tur var är det inte berättelsen som gör Little Big Planet. Det är själva spelandet. Och där glänser Vita-versionen.

I vanlig ordning är också den första genomspelningen av varje bana ganska enkel - om man inte siktar på att ta varenda bubbla, klistermärke och pryl på hela banan. För då blir det genast klurigare. Och vissa delar av banorna går inte att genomföra om man inte redan har spelat igenom dem en gång. Så omspelningsvärdet är det inget fel på. Det går alltid att sträva efter perfektion. Det hela kombineras också med små sidouppdrag där fokus ligger på att helt enkelt få så bra poäng som möjligt - som i läget där jag ska banka ner upp-poppande Sackboys med en hammare i hål eller det där jag ska stapla tetrisblock. Dessutom har communityn redan, innan release, visat att de skaparverktyg som finns tillgängliga är riktigt bra och här lär vi få se enormt många bra banor framöver när spelet blir tillgängligt för alla.

Det jag inte har testat under min genomspelning de senaste dagarna är co-op vilket faktiskt inte intresserar mig det minsta. Co-op i Little Big Planet är för mig förknippat med roliga spelkvällar, tillsammans med vänner, i soffan framför vår Playstation 3. Inte två personer sittandes på var sin sida av en bärbar konsol. Jag har heller inte hunnit testa de olika arkadlägen som låsts upp allt eftersom jag spelat berättarläget. Men det arkadläge jag fick testa i förhandskoden var riktigt välgjort och jag ser fram emot att få kasta mig över den delen av spelet så fort jag fått ner slutbossen. Ja, jag tittar på Dig!

Så för att sammanfatta det hela. LBP Vita är ett perfekt spel för plattformen som antagligen borde ha släppts tillsammans med konsolen redan vid release. Då hade vi sluppit fundera över Vitans potential. Nu visar Sony att den finns där - bara rätt spel är installerat.

Och just ja - var du en sådan där person som köpte varenda kostym till Little Big Planet på Playstation 3? Då kan du ta med dina dräkter till din Vita. Bara att ladda ner och fylla på garderoben.

LBP Vita släpps den 19 september. Swing and jump away!

Läs mer
40.2° 0 Emmy Zettergren Emmy Zettergren
tis. 18 sep 2012, 20:31
Spelintryck Little Big Planet Vita kan sälja konsolen Riktigt riktigt bra
40.2°
0