1 i dag 45 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Internets "grundare" nominerade till Nobels fredspris Tävlar dock mot rekordmånga andra
Internets
Foto: Charles Haynes

Årets nomineringar till Nobels fredspris har tillkännagjorts och förutom "the usual suspects" så hittar vi två av männen som byggde Internet samt mannen som uppfann World Wide Web, det som de flesta idag menar när de refererar till Internet.

Vint Cerf (här till höger) samt Lawrence Roberts är nominerade för att de var två av fyra som låg bakom Internet och kallas idag för Internet fyra fädrer. De två andra är Leonard Kleinrock och Robert Kahn men de verkar alltså inte vara inkluderade i nomineringen.

DN/TT skriver att Tim Berners-Lee (se citering nedan) är nominerad för att han "ligger bakom sajter som Twitter" vilket i och för sig kan sägas vara korrekt då det var han som uppfann World Wide Web. Fast då kan man å andra sidan lika väl säga att han nominerades för att ligga bakom Feber.se

DN/TT:
Dessutom uppges tre personer som allmänt hålls som internets skapare ha nominerats: amerikanerna Larry Roberts och Vint Cerf, samt britten Tim Berners-Lee, som ligger bakom sajter som Twitter vilken spelat en stor roll för den iranska oppositionen.

Att någon av herrarna ovan plockar hem guldpengen i december är väl inte helt omöjligt men de är bara tre av 237 stycken nominerade så chansen är inte jättestor.

Webb, Tjänster, internet, nobel, nobels fredspris
37.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 10 mar 2010, 17:42
Internets "grundare" nominerade till Nobels fredspris Tävlar dock mot rekordmånga andra
37.5°
0