Sveriges största solcellsanläggning öppnad i Lund

På hustak då

Solceller

I dag invigdes sveriges största hustakssolcellsanläggning på bostadsområdet Rådhusrätten i Lund. Sammanlagt täcker solcellerna en yta på 5 500 kvadratmeter och de beräknas kunna producera 780000 kWh om året. Denna el kommer användas som fastighetsel medan överskottselen levereras ut i elnätet. Man kommer även göra det möjligt för hyresgästerna att ta del av elen från anläggningen i framtiden.

Bygget har kostat dryga tolv miljoner kronor med ett statligt stöd på 3,6 miljoner kronor. Livslängden på solcellerna beräknas vara 30 år och på 17 år räknar man med att få projektets totala investeringen återbetald.

sydsvenskan.se +

GOG utökar Connect-utbudet med 17 nya spel

Få bland annat DRM-fri version av Hotline Miami

För en tid sedan drog GOG igång initiativet Connect som låter dig ta spel från Steam och föra över dem till GOG så att du kan avnjuta dem utan Steams DRM-skydd. Nu har GOG meddelat att de lägger till 17 nya spel i Connect-systemet och några av dessa är Hotline Miami, Shadow Warrior-remaken från 2013 och X Rebirth.

För att använda GOG Connect så behöver ni bara klicka på länken här nere till vänster och logga in med ert GOG-inlogg och sedan välja att synka med ert Steam-konto. Har ni spel som finns på GOG Connect så kommer spelen att dyka upp i GOG Galaxy-mjukvaran samt bli tillgängliga för nerladdning via GOG.

Hela listan med GOG Connect-spel hittar ni här nere.

via engadget.com gog.com +

Korean Air struntar i wifi på sina flygplan

Vill inte göra sina passagerare besvikna

Wifi på flyget är något som blir allt vanligare runt om i världen men ett flygbolag som tills vidare inte kommer att erbjuda detta till sina passagerare är det sydkoreanska flygbolaget Korean Air.

Anledningen till detta är att man anser att den teknik som idag används helt enkelt inte riktigt räcker till. Flygbolaget är oroliga för att deras passagerare skulle bli besvikna på wifi-uppkopplingen då den wifi-uppkopplingar som erbjuds ombord på dagens flygplan anses vara alldeles för långsam jämfört med hastigheten de flesta sydkoreaner har i sina hem.

Sydkorea har idag världens i genomsnitt snabbaste uppkopplingar och genomsnittet för ett sydkoreanskt hushåll låg i slutet av förra året på 26,7 Mbit/s enligt internetföretaget Akamai. Som jämförelse kan sägas att Sverige, som kommer två på Akamais lista, har en en genomsnittlig uppkoppling på 19,1 Mbit/s. Det globala genomsnittet ligger på 5,6 Mbit/s.

via thenextweb.com onemileatatime.boardingarea.com +

Gear VR får stöd för Xbox One-kontroll

Första spelet blir Minecraft: Gear VR Edition

Nyligen meddelade Microsoft att deras speltillbehör kommer börja fungera sömlöst med datorer och nu har företaget berättat att de även kommer börja stödja Samsungs VR-headset Gear VR.

Inom men månad kommer en uppdatering till Gear VR-versionen av Minecraft släppas med kontrollkompatibiliteten och när den dykt upp kommer du bara behöva koppla handkontrollen till Gear VR via bluetooth och sedan ska det bara vara att börja lira.

Microsoft meddelar även att de kommer fixa kontrollstöd till äldre och framtida Gear VR-spel, men vilka dessa är är för tillfället okänt.

news.xbox.com +

Googles självkörande bil med i sin värsta olycka hittills

En idiot körde mot rött

I Kalifornien har en av Googles självkörande bilar varit med om vad som sägs vara den värsta olyckan som skett med någon av företagets själkörande bilar.

Olyckan skedde när en annan bilist körde mot rött och då kolliderade med Googles Lexus RX 450 SUV. Bilen framfördes i autonomt läge vid olyckan men den mänskliga chauffören i bilen ska ha slängt sig på bromsen när den upptäckte den andra bilen men tyvärr gick inte en kollision att undvika ändå. Google uppger själva i ett uttalande att Googles bil hade haft grönt ljus i sex sekunder innan fordonet körde ut i korsningen och man fortsätter med:
"thousands of crashes happen everyday on U.S. roads, and red-light running is the leading cause of urban crashes in the U.S. Human error plays a role in 94% of these crashes, which is why we’re developing fully self-driving technology to make our roads safer."
Ingen person ska ha kommit till skada vid kollisionen.

9to5google.com +

Plex lanserar Plex Cloud

Spara filmer och serier i molnet i stället för NAS

Plex har idag presenterat Plex Cloud som gör det möjligt för dig att ha en Plex-server utan att behöva pilla med en NAS, dator eller annan serverliknande mojäng och ständigt uppdatera dessa enheter för att hålla Plex-servern aktuell.

För att allting ska fungera som det ska så kräver Plex Cloud att du har Amazon Drive, vilket kostar runt 60 dollar per år för en oändlig mängd lagring, samt Plex Pass, som kostar 5 dollar i månaden eller 40 dollar för ett år. Plex meddelar att de undersöker möjligheten att koppla fler molntjänster till Cloud, men för tillfället är det endast Amazon Drive som fungerar.

Plex Cloud betatestas just nu och vill du testa videotittandet över molnet så kan du registrera dig för betatestet, vilket ni kan göra här: Plex Cloud Beta. Då det är endast betatest så saknas det vissa funktioner som finns tillgängligt via Plex Media Server som Camera Upload och Offline Sync, men dessa funktioner kommer dyka upp senare.

via theverge.com plex.tv +

Minecraft blir bok

Minecraft: The Island skrivs av författaren som skrev World War Z

Spelföretaget Mojang har avslöjat att det kommer att komma en bok baserat på deras omåttligt populära spel Minecraft.

Boken kommer att heta "Minecraft: The Island" och skrivs av författaren Max Brooks som tidigare bland annat gett ut "World War Z". Vad det gäller handlingen i boken så skriver Mojang själva:
"Think cuboid Robinson Crusoe, but madder: a hero stranded in an unfamiliar land, with unfamiliar rules, learning to survive against tremendous odds."
Det här blir den första officiella Minecraftboken men det verkar som om det kommer fler framöver då förläggaren Keith Clayton på förlaget Del Rey i ett uttalande säger:
"We are absolutely thrilled to be working with the fantastic team at Mojang on what will be the first ever official Minecraft novels and we’re so fortunate to have someone of Max’s incredible talent and passion on board for the launch of the series."
Det finns inga uppgifter om när "Minecraft: The Island" ska släppas.

mojang.com +