Löpning kan ge fler spermier

Spring för livet

Foto: Amanda Mills
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Forskning

SR rapporterar om en iransk studie som visar att män som fick springa på ett löpband i 30 minuter, tre gånger i veckan, fick 15-20 procent fler spermier än män som inte gjorde det. Man misstänker att anledningen för den högre mängden vara för att männen på grund av löpandet även gick ner i vikt, vilket minskar inflammationsparametrar i kroppen.

Några större vetenskapliga slutsatser kan dock inte göras från studien, som publiceras i tidskriften Reproduction, då 397 personer deltog i kontrollgruppen. Men studien kommer sannolikt leda till att fler och större studier görs på området som kan ge klarare resultat.

sverigesradio.se +

Dementa märks med QR-koder i Japan

Bra att ha om de kommer bort

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

I den japanska staden Iruma har ett företag tagit fram små klistermärken med QR-koder som är tänkta att kunna identifiera framför allt dementa personer.

Klistermärket med QR-koden sätts på en persons nagel och tanken är att QR-koden ska innehålla information om personens namn, adress, telefonnummer och liknande. På så sätt hoppas man att polisen enklare ska kunna identifiera dementa personer som till exempel gått vilse och kunna hjälpa dessa hem.

Klistermärket med QR-koden klarar av väta men måste bytas ut ungefär var fjortonde dag.

via dn.se todayonline.com +

Bully: Anniversary Edition släppt till iOS och Android

Canis Canem Edit i fickan

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Mobilspel

Rockstar släppte i dag Bully: Anniversary Edition till iOS. Spelet ska även vara på gång till Android men har i skrivandets stund inte dykt upp på Google Play ännu.

Denna uppdaterade version av PlayStation 2-klassikern innehåller allt som fanns i Bully: Scholarship Edition-versionen av spelet samt uppdaterad grafik, stöd för högupplösta skärmar, bättre texturer samt nytt kontrollsystem anpassat för plattformen. Man har även slängt in ett spelläte som heter Friend Challenges där man kan tävla mot andra människor i spelets minispel.

Spelet kan även spelas med handkontroll om man nu har en sådan synkad till enheten.

Bully: Anniversary Edition kostar 75 kronor i Apples App Store.

videogamer.com +

Ny trailer för theHunter: Call of the Wild

Och vi lottar ut betakoder till den stängda betan

Visa inte Spel-artiklar
Spel / PC

Svenska Avalanche Studios (Mad Max, Just Cause) kommer under början av nästa år släppa sitt nya jaktspel theHunter: Call of the Wild. Nyligen släpptes det en ny trailer för spelet som man kan beskåda ovan.

theHunter: Call of the Wild går ut på att man vandrar runt i naturen och skjuter djur. Spelet lutar mer åt det realistiska hållet så det gäller, till exempel, att man har koll på hur vinden blåser så man inte skrämmer bort sitt byte. Spelvärlden är ungefär 129 500 kvadratkilometer stor med varierad terräng. Spelet erbjuder även multiplayer där man med upp till sju andra spelare kan ränna runt i spelvärlden.

Avalanche Studios körde även igång en stängd beta för spelet i dag och den kan man delta i, bland annat genom att vinna en betakod från oss. Så vill man försöka få en betakod så kan man göra det genom att maila till beta@feber.se så fram mot eftermiddagen lottar vi ut koderna vi har bland de som mailat till adressen ovan.

callofthewild.thehunter.com +

Shigeru Miyamoto spelar Mario-ledmotivet

Med The Roots

Visa inte Video-artiklar
Video / Musik

I samband med att Super Mario-pappan Shigeru Miyamoto var på The Tonight Show Starring Jimmy Fallon så passade han på att jamma ledmotivet till Super Mario Bros. tillsammans med programmets husband, The Roots.

polygon.com +

Regeringen vill kunna skicka varnings-SMS

Till personer som är nära en allvarlig händelse

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Regeringen har föreslagit att det ska bli möjligt att skicka ut varningar via SMS till personer som befinner sig nära en olycka eller annan allvarlig händelse.

Redan idag kan myndigheter varna allmänheten via radio, tv, hesa fredrik, fasta telefoner samt till mobiltelefoner som är knutna till en adress i ett specifikt geografiskt område om det skett en allvarlig händelse. Det nya förslaget innebär att varningarna även ska skickas till mobiltelefoner som befinner sig i ett specifikt område utan att de behöver ha någon koppling till just det området.

Skulle det nya förslaget godkännas så innebär det kanske ett visst ingrepp i den personliga integriteten då mobiloperatörerna måste hålla reda på vilka telefoner som finns på vissa specifika platser. Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till Sveriges Radios Ekot:
"Det innebär naturligtvis en inskränkning så till vida att du får information när du befinner dig i ett visst område. Å andra sidan kommer du att kunna nås av väldigt viktig information som kan vara väldigt betydelsefull för din säkerhet och trygghet."

nyteknik.se +

Paris erbjuder gratis kollektivtrafik

På grund av att luften är så dålig

Foto: Pixabay
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Klimat

Luftkvaliteten i Paris är sämre än på tio år. Därför har ansvariga i staden sett till att det nu är gratis att resa med publika transportmedel i staden för att uppmuntra folk att lämna bilarna hemma. Dessutom har ansvariga de senaste dagarna infört regler för vilka bilar som får köra i stan. I tisdags fick endast bilar vars registreringsskyltar slutade med jämna nummer köra i staden och på onsdagen var det de med ojämna nummer som fick köra. Satte man sig bakom ratten ändå väntade böter med 35 euro i de fall man åkte fast, vilket över 1700 personer också gjorde under tisdagen. Däremot fick bilar med fler än tre personer fortfarande färdas i staden tillsammans med utländska bilar, utryckningsfordon samt el- och hybridbilar.

Orsaken till den dåliga luften är bilavgaserna i kombination med vedeldning i hemmen samtidigt som luften stått i princip stilla en tid.

news.slashdot.org +