Forskare har hittat miljontals år gamla dinosaurieägg

I form av en fossil

Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Historia

På en byggarbetsplats i sydöstra Kina gjorde man nyligen ett minst sagt intressant fynd. Ungefär åtta meter ner i marken hittades dinosaurieägg i fossilformat.

Totalt handlar det om fem ägg som legat tillsammans där tre av dem är trasiga men synliga och där de två andra endast har lämnat avtryck i stenen. Själva äggen har varit runda i formen och mätte ungefär 13-14 centimeter i diameter. Vilken art eller exakt hur gamla äggen är vet man inte ännu. Men de antas komma från den senare delen av kritaperioden och vara ungefär 70 miljoner år gamla. Nu ska de studeras vid det lokala museet.

Det här är bara ett av flera fynd av dinosaurieägg som gjorts i den här delen av Kina sedan 1980-talet.

sciencealert.com +

Öland fick strömavbrott på grund av överskott av vindkraft

Gick inte att skicka vidare

Foto: Emmy Zettergren
Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Allmänt

Det blåste ordentligt på Öland i helgen, något som till slut orsakade ett näst intill totalt strömavbrott för hela ön. Men inte på grund av sönderblåsta elledningar. Nej, anledningen var överskott av energi producerad av öns vindkraftverk.

Först visste man inte vad avbrottet berodde på. Men efter att Eon undersökt det hela visade det sig att en av sjökablarna som ska transportera elen var ur funktion på grund av underhåll. Det ledde till att det blev för mycket el på elnätet. Vanligtvis ska mätinstrumenten slå larm när gränsen på 75 megawatt är nådd, men även mätinstrumentet var ut funktion.

Det tog också extra tid att få ordning på problemet eftersom Eon inte fick tag på sin medarbetare vid en av elstationerna. Hans telefon fungerade inte under avbrottet. Det berättar Johan Aspegren, kommunikationschef för elnät på Eon för SVT Småland.

– Och eftersom han skulle kunna ha varit inne i elstationen kunde vi naturligtvis inte koppla in elen igen. Det betydde att en annan medarbetare åkte dit och sökte upp honom, bara för att garantera att han var i säkerhet.

Bra att veta att det snurrar på bra i alla fall när det blåser.

svt.se +

En dag med Simone Giertz

Häng med!

Visa inte Video-artiklar
Video / Övrigt

I den senaste videon från den svenska YouTube-stjärnan Simone Giertz får man följa med henne en under en dag för att se vad hon hittar på. Man får bland annat se när hon slänger sopor, handlar prylar samt hälsar på något Google-event.

Syberia II är gratis på Origin just nu

Trean släpptes i dagarna

Visa inte Spel-artiklar
Spel / PC

Flera av er har antagligen spelat det klassiska äventyrsspelet Syberia och dess uppföljare Syberia II. Har man det inte finns nu i alla fall tvåan att ladda hem gratis via Origin. Så passa på innan erbjudandet går ut.

Anledningen till gratiserbjudandet är givetvis lanseringen av det tredje spelet i serien som ägde rum 20 april i Europa. Serien handlar om advokaten Kate Walkers som hamnar i Sibirien och får stifta bekantskap med stammen Youkol.

pcgamer.com +

Android Wear 2.0 kommer till fler klockor inom en månad

På tiden!

Visa inte Pryl-artiklar
Pryl / Bärbarheter

Google har meddelat att arbetet med Android Wear 2.0 går framåt och att den nya mjukvaran kommer rulla ut till samtliga kompatibla smarta klockor innan slutet av maj. Mer specifikt kommer dessa enheter uppdateras inom de kommande veckorna:
Moto 360 Gen 2
Moto 360 Sport
LG Watch Urbane 2nd Edition LTE
Huawei Watch
Huawei Watch Ladies
Asus ZenWatch 2
Asus ZenWatch 3

support.google.com +
Citroën firar 70 år med skåpbilen H
Får lite hjälp av Le Coq Sportif 
105kg
+
Bobby Green
Absoluts alkoläsk kommer nu till Sverige
Finns i två smaker 
135kg
+
Bobby Green
Kan Passengers bli bättre med lite manusändring?
Nerdwriter1 har ett par idéer 
135kg
+
Bobby Green