15 minuter Absolver

Utvecklarna berättar

Visa inte Spel-artiklar
Spel / Multiplattform

Sloclap visade nyligen upp 15 minuter från sitt kommande spel Absolver. Spelet är ett onlinespel där man utforskar en färgglad värld där man måste slåss för att överleva

Absolver är på gång för Windows samt PlayStation 4 och släpps väl någon gång senare i år.

thesixthaxis.com +

Snart kanske vi kan massproducera konstgjort blod

Skulle ju vara bra

Foto: ICSident
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Medicin

Brittiska forskare har gjort en upptäckt som gör att vi kan ha kommit ett steg närmare till att kunna masstillverka artificiellt blod som skulle kunna användas när människor behöver blodtransfusioner.

Det går redan idag att göra konstgjorda röda blodkroppar men det har inte varit möjligt att skala upp tillverkningen. Tidigare har man använt sig av en stamcell från människans kropp som producerar röda blodkroppar men dessa har inte kunnat producera producera mer än 50.000 innan dess kapacitet är nådd.

Vad de brittiska forskarna har gjort är att ta väldigt unga stamceller då de kan föröka sig i en obegränsad skala. Man har nu med andra ord en biologisk väg att skapa artificiellt blod men nu måste man ta fram teknik för att kunna massproducera detta. Sannolikt kommer denna teknik initialt att användas för att skapa blod i ovanliga blodgrupper så att människor som har sådana alltid kan vara säkra på att få en blodtransfusion om de skulle behöva det.

Den här tekniken lär sannolikt inte att ersätta mänskliga bloddonationer på ett bra tag då det ska vara förhållandevis dyrt att skapa konstgjort blod. Brittiska National Health Service planerar att börja testa artificiellt blod i år men då kommer man inte att använda sig av den här nya tekniken.

via bbc.com bristol.ac.uk +

Microsoft släpper loss Cortana på Android-låsskärmen

Dock inte för oss

Visa inte Android-artiklar
Android / Mjukvara

Microsoft nu officiellt släppt en uppdateringen till Cortana så den stora massan kan ta komma åt henne via låsskärmen. Precis om Siri eller Google Assistant så kan man ställa diverse frågor eller sätta henne i arbete så som få henne att fixa påminnelser eller mötesinbjudningar. Funktionen har funnits i betaversionen av appen tidigare men nu rullas hemskärmsfunktionen alltså ut till den skarpa versionen.

Dock fungerar detta endast i USA, Storbritannien och Australien just nu men förhoppningsvis får även vi i Sverige ta del av detta någon gång.

techcrunch.com +

Badhus följer inte lagen om kameraövervakning

Kameror filmar utan tillstånd på många badhus

Visa inte Samhälle-artiklar
Samhälle / Juridik

Landets länsstyrelser har undersökt hur väl svenska badhus följer lagen om kameraövervakning och resultatet av det var rätt så nedslående rapporterar DN.

På 29 av 40 undersökta badhus följdes inte lagen om kameraövervakning vilket gör att nästan 75% av alla badhus bryter mot lagen. Bristerna består i att badhusen kameraövervakar på otillåtna områden, kameraövervakar utan beviljat tillstånd eller att man inte tydligt skyltat om att det sker kameraövervakning.

Av de 145 badanläggningar som länsstyrelserna undersökte var det 40 stycken som hade kameraövervakning.

dn.se +

Snart ringer bilar själv upp 112

Nästa år blir eCall obligatoriskt i alla nya bilar som säljs

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Övrigt

Nästa år börjar de första bilarna med så kallad eCall-funktion att dyka upp i Sverige och det innebär att bilarna själva kommer att kunna ringa 112 om de råkar ut för en olycka eller av någon annan anledning behöver få kontakt med SOS Alarm.

Mattias Hindfelt, IT-chef vid SOS Alarm, säger till TT:
" Vi är fortfarande ofta beroende av att det är en människa som ringer, men det kommer inte att vara så i framtiden. Vid en olycka utlöses vissa sensorer som kan kommunicera till oss var olyckan har skett, klockslag med mera. Bilen i sig blir en enorm sensor som dessutom kan upprätta en röstkanal till SOS."
eCall kommer att bli obligatoriskt i alla nya bilar som säljs inom EU från och med april 2018.

via dn.se ec.europa.eu +
Nu kan du köpa en Simpons-cykel
En snygg sådan! 
118kg
+
Roger Åberg
Reynolds och Gyllenhaal svarar på frågor
Det här googlar folk om skådespelarna 
166kg
+
Bobby Green
Cykling i övergivet gruvschakt
Coolt 
134kg
+
Bobby Green