CERN vill ha din hjälp

Vetenskap / Historia
CERN i Schweiz har i år funnits i sextio år och under dessa år så har det bedrivits mycket intressant forskning. Självklart så har forskarna på plats tagit fullt med foton under dessa år för att bevara för eftervärlden vad de har gjort under alla år.

Tyvärr så har det inte förts nog med anteckningar till de tidiga fotografierna så nu när CERN håller på att digitalisera alla foton som tagits mellan 1955 till 1985 så har de stött på problem. De vet helt enkelt inte riktigt vad allt som fotograferats föreställer eller vilka personer som är på bilderna.

Därför så försöker de nu ta hjälp av allmänheten och har börjat lägga upp foton på sin sajt i hopp om att någon ska känna igen personer och prylar.
cds.cern.ch +

Montblanc-penna till Samsung Galaxy Note

Android / Samsung
Montblanc är troligen det mest klassiska märket i världen när det kommer till pennor och de har pennor som kan kosta helt absurda mängder pengar. Nu så har företaget tagit fram en ny penna i samarbete med Samsung och då pratar vi förstås om en digital penna som är gjord för att fungera med Samsung Galaxy Note.

Förutom en penna så presenterar de även ett läderfodral med Montblanc-logotypen på som kommer att passa Samsung Galacy Note 4. Ni kan se de båda i videon ovan men tyvärr så har varken Samsung eller Montblanc sagt något om i vilka länder den nu börjar säljas men prislappen på pennan ligger på 245 dollar för fodralet, 350 dollar för den billigaste pennan och över 1 200 dollar för den dyraste.

Vi kände lite på pennan på IFA-mässan förra månaden och den kändes som Roger uttrycker det "Plastic Fantastic".
global.samsungtomorrow.com +

iOS/Android Del två av The Silent Age avslutar Joes resa

iPhone / Spel
Danska House on Fires The Silent Age var ett bra peka och klicka-äventyr som släpptes förra året till iOS och Android. Nu släpps episod två av spelet vilken går att köpa för 38kr inne i spelet. Första delen är gratis att spela och rekommenderas varmt att ladda hem.

Så vad handlar Silent Age om? I spelet reser du tidsmässigt mellan 70talet och en ganska dyster framtid där mänskligheten försvunnit. Spelet följer Joe, en helt vanlig kille, vars äventyr är fyllt av snygg atmosfär, bra musik (hörlurar på!) och sedvanliga pussel att lösa. [iOS (gratis)] [Android (gratis)]
youtube.com +

Soft Machines presenterar VISC-processorer

PC / Hårdvara
Ett nytt företag i Silicon Valley som kallar sig för Soft Machines har just presenterat en CPU-arkitektur kallad VISC. I pressmeddelandet beskrivs VISC som en arkitektur med 3-4 ggr fler instruktioner per cykel vilket ska ge 2-4 ggr högre prestanda per watt än dagens CISC och RISC-processorer.

Det förklaras inte direkt hur VISC fungerar men beskriver på följande sett lite om vad som sker:

"The VISC architecture is based on the concept of "virtual cores" and "virtual hardware threads." This new approach enables dynamic allocation and sharing of resources across cores. Microprocessors based on CISC and RISC architectures make use of "physical cores" and "software threads," an approach that has been technologically and economically hamstrung by transistor utilization, frequency and power-scaling limitations".

VISC förlitar sig på ett "light-weight 'virtual software layer'" och det gör att existerande mjukvara bör vara kompatibel med VISC-baserade processorer. Soft Machines har visat ett demo med en "dual virtual core VISC" SoC prototyp som proof of concept.

Soft Machines företagsmodell är "licensing and co-developing" VISC-produkter för en rad olika marknader och har redan dragit in över 125 miljoner dollar för utveckling från bland andra Samsung Ventures, AMD och Mubadala. Det senare är företaget som äger GlobalFoundries.
techreport.com +

Universal Media Server strömmar allt till allt

Mac / Mjukvara
Förr i tiden använde jag ett program på datorn som hette PS3 Media Server. Det var en fantastisk app som på ett enkelt sätt lät mig streama videofiler från datorn till TV:n via min spelmaskin. Var det filer som PS3:an inte kunde spela upp så kodade programmet om dessa on the fly och det hela fungerade utmärkt.

Programmet är dock i dag föråldrat men istället så har vi Universal Media Server som är baserat på just PS3 Media server och nu så har appen nått version 5.0.

Det är inte massor som har hänt mellan version 4 och version 5 men jag tar tillfället i akt bara för att tipsa om detta trevliga program. Det finns att ladda ned till Mac, Windows samt Linux och det kan streama video med mera till i princip allt du kan tänka dig.
www.universalmediaserver.com +

De nya iPadarna har landat!

iPad / Hårdvara
I dag går det att beställa de nya iPadarna och i dag kom de till kontoret. Jag har inte aktivt använt iPad på rätt länge faktiskt men är lite het på nya iPad Air 2 faktiskt. Den är precis så tunn som man vill att den ska vara och efter att ha använt den ett litet tag kan jag konstatera det andra redan har sagt - den är helt galet snabb.

Fick frågan på lunchen i dag om det nu var läge att uppgradera en iPad 2 som används mycket och svaret är helt klart JA! Har man en iPad Air skulle jag hålla mig lugn men har man en äldre iPad är det bara att ta fram kreditkortet.

iPad mini däremot - nja. Det märks tydligt på Apple att uppdateringen som kom mest var för att den senaste modellen också ska ha alla färgerna och Touch ID. Även om du har en gammal icke-retina hade jag väntat till nästa version faktiskt.

Nu ska det hårdtestats! Har du frågor? Kommentarerna är era!

Uppdatering 1
iPad Air 2 är verkligen galet lätt. 444 gram för 4G-versionen är nätta 103 gram mer än iPad mini 3 4G och i verkliga livet är känslan att de är nästan lika lätta - och har ni känt på minin så vet ni att det inte är en tung maskin direkt. Anledningen till att de känns ungefär lika tunga är dels att Airen är tunnare än minin, 6.1 vs 7.5 mm, och dels att tyngden är utspridd över större yta på Airen.

Jag roade mig med att mäta tyngd per cm2, alltså g/cm2, och för Air är det 1.09 g/cm2 och för mini är det 1.26 g/cm2. Ni som är sugna på Nexus 9 kan jag berätta att den ligger åt mini-hållet med 1.24 g/cm2.
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen