m
Vi har kollat in nya Volvo V60!
Vi säger bara en sak: Wow! 
82.4°
+
Roger Åberg

Observatoriemuseet i Stockholm räddas!

Har varit stängt sedan 2013

Observatoriemuseet i Stockholm
Foto: Börkur Sigurbjörnsson / flickr
Visa inte Vetenskap-artiklar
Vetenskap / Rymden

Vetenskapsakademien har meddelat att de har hittat en köpare av fastigheten där Obervatoriemuseet i Stockholm huserar och man har även hittat en intressent som kommer att driva museets verksamhet vidare skriver man i ett pressmeddelande.

Observatoriet stod färdigt redan 1753 och var under 230 år en institutionsbyggnad, först för Vetenskapsakademiens astronomer, därefter för Stockholms högskolas geografiska institution. 1991 öppnade man upp museum-verksamheten i lokalerna men detta fick man tyvärr lägga ner 2013 då man inte fick ekonomin att gå ihop för att driva museet vidare.

Nu kommer Stockholms Stad att köpa upp Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, från Vetenskapsakademien och man kommer då att även att bli ägare till observatoriets fastigheter. Till SVT säger skolborgarrådet Olle Burell (S) att Stockholms Stads målsättning är att nu öppna upp Observatoriemuseet igen och driva detta vidare i egen regi.

Burrell kan inte uppge när museet öppnar upp igen men det är inte omöjligt att detta sker redan i höst.

Ny bild läckt på Sony Xperia XZ2

Presenteras officiellt på söndag

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Sony

Nu är det bara några dagar kvar tills mobilleverantörerna presenterar sina nyheter på Mobile World Congress i Barcelona och som vanligt har mycket av det som ska visas upp redan läckt ut.

Igår skrev vi lite om läckta specifikationer för Sonys kommande modeller Xperia XZ2 och XZ2 Compact. Då visade vi även upp en läckt till på XZ2 Compact och idag har det läckt ut vad som borde vara en pressbild på den kommande modellen Sony Xperia XZ2 vilken ni kan se ovan.

Sony kommer att presentera sina nya modeller officiellt nu på söndag 25 februari.

Porsche visar nya 911 klädd i maskering

Kommer att elektrifieras

Visa inte Bil-artiklar
Bil / Porsche

Det är snart dags för Porsche att rulla ut en ny 911 som då kommer att gå under beteckningen 992. I måndags läckte bilder på den ut och nu visar Porsche själva upp bilder på bilen, fast fortfarande med maskering på. Utseendemässigt kommer vi inte helt oväntat att känna igen bilen men den kommer någon gång under sin livstid att bjuda på en nyhet - elektrifiering. I vilken form vet vi inte för tillfället. Det kan handla om hybridlösningar men också om något som inte är lika omfattande - 48-voltsystem som gör den till en mildhybrid.

Nya 911 har premiär på bilmässan i Paris i oktober. Om ni vill se hur bilen ser ut på insidan kan ni klicka här. Bilden berättar bland annat att det även i fortsättningen kommer att erbjudas manuell växellåda.

Android och iOS har 99,9 procent av marknaden

Det är typ hela det

Visa inte Mobil-artiklar
Mobil / Övrigt

Gartner har sammanfattat marknaden för smarta telefoner och Android och iOS regerar verkligen. Man tokregerar till och med, med 99,9 procent av marknaden. Av de 1.536.535.500 telefoner som såldes förra året var bara 1.493.000 telefoner som körde andra operativsystem. Sen finns det ju så klart en massa dumma telefoner, men de räknas inte in här.

Som ni ser regerar Android hårt över iOS, marknadsandelen har gått upp från 84,8 till 85,9 procent så ökningen är inte gigantisk men ändå.

Gigantiska är också Apple och Samsung. Tillsammans har de 35 procent av marknaden och säljer runt 536 miljoner telefoner.

Dreamfilm-grundare får böter på 4 miljoner

Göta Hovrätt höjer skadeståndet

Visa inte Internet-artiklar
Internet / Fildelning

Tidigare dömdes fyra personer som misstänkts ha grundat och drivit den illegala fulstreamingsajten Dreamfilm i Tingsrätten och dömdes att betala skadestånd på 1,3 miljoner samt fängelse. Domen överklagades och nu har rättegången i Göta Hovrätt avslutats. Hovrätten gick i ungefär samma linje som Tingsrätten, men bestämde sig för att höja skadeståndet till 4 miljoner kronor. Fängelsestraffet har gått ner till villkorlig dom och två av personerna ska även få 80 respektive 180 dagsböter.

Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen, är nöjd med domen då det kommer göra det lättare för upphovsrättsinnehavare i framtiden. Till TT säger Henrik detta:
- Det är ett högt belopp för en film. Men vi får en hovrättspraxis på en hög nivå. Det är en framgång för alla upphovsrättsinnehavare

3 miljoner prickar blev till porträtt
Tog 300 timmar att göra 
140kg
+
Bobby Green
Happy Meal ska bli mer hälsosam
McDonald's förändrar barnmenyn 
175kg
+
Bobby Green
Bre olivolja på mackan
Nytt från Zeta 
196kg
+
Bobby Green
Krama varandra i kommentarsfältet!
Vanligt, hederligt hyfs regerar 
105.2°
+
Roger Åberg
0