Dammsugare över 1 600 watt förbjuds i dag

Pryl / Övrigt
Från och med i dag är det förbjudet att tillverka eller importera dammsugare som drar mer än 1 600 watt. Detta på grund av ett EU-beslut som helt enkelt anser att kraftigare dammsugare än så är miljöbovar.

Lovisa Blomqvist på Energimyndigheten anser dock att uppsugningsförmågan inte kommer bli sämre bara för att man satt ett tak på wattalet.
– Det har ju varit något av ett försäljningsargument att dammsugare har höga wattal, men man behöver inte det för att få en bra dammupptagningsförmånga. Man kan sänka wattalet och ändå få en mycket bättre effekt med rätt teknik.
Samma EU-beslut kräver även att dammsugare skall märkas med etiketter som visar hur bra och miljövänliga dammsugarna är.Enligt uttalanden som Sveriges Radio fått från ett flertal dammsugartillverkare så verkar de, trots ett tappat försäljningsargument, vara rätt nöjda med detta beslut.
sverigesradio.se +

Nu kan man köa YouTube-videos som Chromecastas

Webb / YouTube
Brukar du kolla på YouTube-klipp på TV:n via en Google Chromecast så kommer YouTube inom kort lansera en funktion som gör att man kan köa YouTube-klipp som skickas via ChromeCast.

Man kan med andra ord sätta igång ett YouTube-klipp som visas på TV:n samtidigt som man fortsätter surfa runt på dator, mobil eller tablet och lägger andra klipp på kö. Det ska även gå att casta hela spellistor från YouTube till TV:n via ChromeCast.

Den nya funktionaliteten började rulla ut igår och YouTube säger att man tror att alla kommer att få ta del av de nya funktionerna senast i början på nästa vecka.
plus.google.com +

TopCar tjockar till Porsche Macan

Bil / Porsche
I slutet på förra året hintade den ryska tunern TopCar om att de hade ett komplett kjolpaket till då nyligen presenterade Porsche Macan. Nu är kitet som är tillverkat i kolfiber klart och så här ser det ut tillsammans med den omgjorda interiören.

Priset för hela rasket börjar på 14 620 euro. Vill man däremot att kolfibern ska vara synlig får man hosta upp 18 720 euro. Vill man krydda bilen ytterligare finns även smidda ADV.1-fälgar att köpa till.
www.gtspirit.com +

Böjd soundbar från Samsung

Pryl / Hemmabio
Den här veckan kickar den stora hemelektronikmässan IFA igång nere i Berlin och där kommer Samsung bland annat visa upp den här böjda soundbaren.

Man kallar den rätt logiskt för "Curved Soundbar" och den är primärt tänkt att användas med Samsungs böjda TV-modeller på 55 och 65 tum. Den har stöd för 8.1-ljud men när den släpps och vad den i så fall kommer att kosta framgår inte för tillfället.
global.samsungtomorrow.com +

Tele2 skjuter upp nedsläckningen av Swipnet

Webb / Övrigt
Förrförra veckan skrev vi om att operatören Tele2 hade planerat att stänga ner Sveriges första kommersiella internettjänst för privatpersoner, Swipnet, men nu ser det ut som om man skjuter upp de här planerna något.

Detta på grund av att Stifelsen för Internetinfrastruktur i Sverige, .SE, vill bevara materialet som finns på Swipnet och låta hela eller delar av detta ingå i deras satsning ""Internetmuseum". Tele2 skriver i ett pressmeddelande:
"Vi samarbetar med framförallt stiftelsen.SE för en lösning som innebär att Swipnet-sidorna finns tillgängliga fortsatt på sina vanliga adresser även om tjänsten stängs ned hos oss."
Det ser med andra ord ut som om Swipnet, eller åtminstone webbsidorna på tjänsten, kommer att finnas kvar till eftervärlden.
www.nyteknik.se +
Redaktionen Annonsera Cookies
bloggportalen