20 i dag 38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Vi har kollat in Android N Developer Preview En del roligt men man ska nog vänta lite med att installera det
Vi har kollat in Android N Developer Preview

I fredags hade jag det lite långtråkigt och installerade då Android N Developer Preview på den Nexus 6P som jag för tillfället använder och det var något som bjöd på en del tillfredställande grejer men även en del mindre roliga saker.

Jag börjar väl med de lite roligare grejerna och det som det har snackats mest om är givetvis stöd för splitscreen där man kan köra två appar bredvid varandra som synes på bilden ovan. Det är givetvis en rätt ball funktion men kanske inte helt användbar på en mobiltelefon även om jag misstänker det kan vara gött att köra på en tablet. Alla appar fungerar dock inte i splitscreen-läget även om de flesta jag använder verkar göra det.

Min absoluta favoritfunktion i Android N och den funktionen jag kommer att sakna mest när jag rollbackar till Marshmallow är att kunna växla mellan de två senaste apparna genom att dubbelklicka på senaste apparna-knappen i mobilens nedre högra kant. En klar favorit.

Recensionen fortsätter under "Läs mer"

Android, Mjukvara, android n, beta, preview

Notifierings/inställningscentret som kommer fram när man sveper från skärmens övre kant har fått en rätt så grundlig omgörning vilket givetvis är välkommet.

En skön grej är att man när man sveper neråt första gången får upp alternativ för de mest använda inställningarna samt notifieringarna som ni kan se på bilden ovan. Sveper man ytterligare en gång neråt så får man upp alternativ för fler inställningar och till skillnad från i Marshmallow så är inte dessa begränsade till ett visst antal. Får de inte plats på första skärmen så kan man bara svepa åt vänster för en ny sida med inställningar som synes nedan.

När det gäller notifieringarna är dessa nu mer utförliga och man har även slagit ihop notifieringar från samma app vilket gör det lite mindre stökigt. Vissa notifieringar kan man svara på direkt från notifieringscentret och epost från Gmail kan man förhandsgranska direkt. Se bild nedan.

Med Android N blir det möjligt att ändra visningsstorleken på appar vilket kan vara intressant om man vill se mer grejer på skärmen eller blåsa upp appen om man till exempel har synproblem. Det har tidigare varit möjligt att ändra textstorleken på skärmen men med den här inställningen så ändras hela gränssnittet. Ni kan se ett exempel på skillnaden mellan lägsta och högsta visningstorlek längst ner i artikeln.

Vill man känns sig lite mera hardcore går det även att aktivera meny-alternativen "Utvecklaralternativ" och "Inställningar för systemgränssnitt" där det finns en mängd inställningar som man kan slå av och på efter eget tycke. Det är bland annat här man ställer in Android N:s så kallade nattläge. Dessa menyer finns i Android Marshmallow med men innehåller fler menyval i Android N.

Varför tycker jag då att man inte ska installera Android N Developer Preview?
Allt ovan låter ju toppen tycker ni säkert så därför går jag raskt vidare in på lite nackdelar om varför man inte bör installera den här versionen av Android N på en mobiltelefon man har tänkt att använda till vardagsbruk.

Precis som namnet antyder är det här en försmak av Android N:s utvecklarversion och den har fortfarande en hel del buggar. Bland de jag råkat ut för mest är att appar kraschar. SMS-appen funkar typ inte alls utan kraschar hela tiden, kameraappen har svårt att fokusera och ibland lägger sig avtryckarknapp, arkivknappen och rotera kamera-knappen ovanpå varandra, vissa systemsaker renderas helt uppåt väggarna (se bild nedan) och vissa appar beter sig lite underligt överlag (se till exempel hur bilderna visas i Facebook-appen nedan).


Diverse buggar

Slutsats Android N Developer Preview
Hur som helst, jag är än så länge nöjd med det här smakprovet av Android N även om jag antagligen kommer att rollbacka till Marshmallow redan i morgon. Jag ser dock mycket fram emot en stabil version av Android N som jag hoppas kommer heta Android Nougat.

Skulle ni själva vilja testa Android N Developer Preview så hittas det på länken nedan men det kan än så länge bara installeras på Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 samt Pixel C.


Skillnaden på högsta och lägsta DPI-läget i Android N på en Nexus 6P.

Läs mer

Google släpper Android N Developer Preview
Oj, vilken överraskning

Det här kom som en trevlig överraskning såhär på kvällskvisten. Google har nämligen släppt den första Developer Preview för Android N. Några av nyheterna i Android N är Multi Window-stöd, möjligheten att lägga in direktsvar i fler appar och inte bara meddelandeappar som Messenger och Hangouts samt bättre Doze-funktion. Android-gänget kommer släppa nya, uppdaterade versioner av Android N med 4 till 6 veckors intervall tills den fulla versionen av Android N släpps under tredje kvartalet. Utöver det kommer Google göra det lättare för dig att uppdatera din utvecklingsenhet till den senaste versionen genom nya Android Beta Program som ni kan signa upp dig på via den här länken: Android Beta Program. (För tillfället fungerar inte länken men sidan kommer bli tillgänglig senare ikväll) På Medium skriver Android-chefen Hiroshi Lockheimer att anledningen till varför de släpper denna Developer Preview så pass tidigt är för att de vill ha så mycket feedback från Android-utvecklarna som möjligt för att kunna förbättra operativsystemet. By releasing the first preview and asking for your feedback now (in March!), we’ll be able to act on that feedback while still being able to hand off the final N release to device makers this summer, so they can get their hands on the latest version of Android earlier than ever. Plus, you’ll be able to use this additional time to support all of the new goodies in N in your apps. Android N Developer Preview kommer finnas tillgänglig till Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 samt Pixel C och ni hittar mer information om hur ni kommer igång med utvecklingskitet via länken här nere till vänster. Tumnagel
53.5°
0

The Verge tar en titt på Android N Developer Preview
Visar upp de nya funktionerna

Som känt så överraskade Google världen med en Developer Preview av Android N igår kväll. The Verge har installerat den nya versionen på en testtelefon och går i videon ovan igenom de nya funktionerna. Vill du själv testa Android N Developer Preview och sitter på en Nexus-enhet som 5X eller 6p så kan du rätt lätt ladda ner Preview-versionen genom att skriva upp dig i Android Beta Program. Efter att du registrerat din telefon så plingar det till i luren och du kan ladda ner Preview-versionen. Tumnagel
47.3°
0

Dra text mellan appar i Multi Window-läget i Android N
Smidigt

Nyligen släppte Google lös Android N Developer Preview och vi fick tillgång till smidiga funktioner som förbättrad Doze, Multi Window och lite annat smått och gott. Sedan dess har användare hittat smidiga funktioner som Google inte berättat om. Som möjligheten att dra text mellan två appar som körs sida vid sida, vilket är guld värt om man ofta kopierar text eller länkar. I videon från Zachary Kew Denniss nedan ser ni hur man enkelt kan kopiera text från en app genom att markera texten och sedan dra den till den andra appen. Tumnagel
45.6°
0
42.4° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
lör. 19 mar 2016, 08:00
Vi har kollat in Android N Developer Preview En del roligt men man ska nog vänta lite med att installera det
42.4°
0