m
Audi börjar sälja Q5 Sportback och SQ5 Sportback
SQ5 Sportback

Audi börjar sälja Q5 Sportback och SQ5 Sportback
Kostar från 470.800 respektive 726.000 kronor

Bil / Audi

Nu drar Audi igång försäljningen av Q5 Sportback och SQ5 Sportback. Det här är alltså den version av Q5 med en sluttande taklinje för lite mer statuspoäng och lite mindre plats. Eller CUV som Audi kallar det - Crossover Utility Vehicle.

Priset börjar på 470.800 kronor och den för pengen får man 40 TDI quattro Proline edition. Den har en turbomatad diesel-snurra på 2,0 liter som ger 204 hästar och 400 newtonmeter i vrid. En sjustegad S tronic-låda fördelar kraften till alla fyra hjulen och 0-100 km/h ska gå på 7,6 sekunder. Det finns även en bensinare. Den heter 45 TFSI quattro Proline edition och kostar från 496.900 kronor. Här får du en turbomatad fyra på 2,0 liter som ger 265 hästar och 370 newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på 6,1 sekunder. Precis som sitt TDI-syskon har denna sjustegad S Tronic-låda, fyrhjulsdrift och ett 12-volts mildhybridsystem. Toppversionen är SQ5 Sportback som drivs av en dieselmaskin på 3,0 liter som ger 341 hästar och 700 newtonmeter i vrid. 0-100 km/h avklaras på 5,1 sekunder. För denna får du betala från 726.000 kronor.

Lansering i Sverige blir under första halvåret 2021. Beställa kan du göra från och med den här veckan. Senare under nästa år släpps även en laddhybrid som kallas för 40 TFSI e. Läs mer i pressmeddelandet nedan.

Visa
Pressmeddelande
Säljstart för Q5 Sportback och SQ5 Sportback - sportiga, praktiska och eleganta

Audi startar nu försäljningen av Q5 Sportback. Konceptet kallas Crossover Utility Vehicle, i korthet CUV, och Audi Q5 Sportback är den tredje i modellprogrammet efter Q3 Sportback och e-tron Sportback. Cupén med sina vackra linjer är tänkt för kunder som uppskattar inte bara design och tekniska innovationer, utan även en sportig karaktär och hög grad av praktisk funktion. Modellen toppas med SQ5 Sportback med treliters TDI-motor som ger 341 hk och 700 Nm vridmoment.

Säljstart för Audi Q5 Sportback
Audi Q5 Sportback har en stark närvaro som är typisk för Q-modellerna från Audi. Stora luftintag omger den oktagonformade singleframe-grillen. LED-strålkastarna med sin speciella dagsljussignatur går även att få med Matrix LED-teknik. Den eleganta sidolinjen markerar de fyra hjulen och därmed quattro fyrhjulsdrift. Den sluttande taklinjen och optiskt höga bakpartiet ger Q5 Sportback en dynamisk och kraftfull karaktär.

Innovativa bakljus med säkerhetshöjande digital OLED-teknik

Audi erbjuder baklyktor med digital OLED-teknik som tillval. Varje lykta består av tre organiska ljus-emitterande dioder som ger ett speciellt och homogent rött ljus. Varje LED-ljus är uppdelat i sex segment som kan styras individuellt. Kunderna kan välja mellan tre bakljussignaturer vid beställning av bilen, var och ett med ett dynamiskt ljusspel när bilen låses respektive låses upp. Om bilen körs i ”dynamic”-läget i Audi drive select visas en unik grafik. Den digitala OLED-tekniken har dessutom en förstärkt säkerhetsfunktion som göra att alla OLED-segment tänds om ett annat fordon närmar sig en stillastående Q5 Sportback bakifrån på ett avstånd inom två meter.

Skräddarsytt med stort urval av lacker och material

Nya Q5 Sportback erbjuds både som “advanced” och “S line” exteriört. Skillnaden syns i fronten med luftintagen och framförallt den bakre stötfångaren. Det finns 12 lacker och en rad möjligheter att skräddarsy exteriören med svart optikpaket, hel- eller kontrastlackering. Med sina 4,69 m är Q5 Sportback sju millimeter längre än sin systermodell. De är lika höga (1,66 m) och breda (1,89 m), medan luftmotståndet på 0.30 är lägre. Det stora axelavståndet på 2,82 meter ger gott om utrymme. Med sina horisontella linjer är interiören ren och luftig. “S line” interiör ger i sin tur ett sportigt intryck.

Flexibelt utrymme med baksätet plus

Bagageutrymmet har en volym på 510 liter som kan utökas till 1480 liter med last upp till taket och baksätet nedfällt. Audi erbjuder även baksäte plus som tillval som är skjutbart i längdsled med ställbart ryggstöd. Det ökar bagageutrymmet med upp till 60 liter alternativt ökas benutrymmet för baksätespassagerarna med sätet i det bakre läget. Som tillval finns även bagagerumspaket medan eldriven baklucka är standard. Audi Q5 Sportback med 204 hk TDI-motorn är dessutom praktisk med 2,4 tons släpvikt (bromsat med 12 procents lutning). Takreling finns som tillval och hill descent control gör körningen utför säkrare.

Större markfrigång off-road med adaptiv luftfjädring

För högre komfort erbjuds även chassi med adaptiv dämparreglering eller adaptiv luftfjädring. Den senare har ett spann på 60 mm, där markfrigången kan ökas med hela 45 mm för sämre vägar och sänkas med 15 mm vid högre hastigheter för minskat luftmotstånd och förbrukning. Den låga tyngdpunkten bidrar även till att göra Audi Q5 Sportback stabil. För bekväm ilastning kan den bakre karossdelen sänkas med 55 mm när bilen står stilla. Med dynamisk styrning som tillval anpassas utväxlingen och kraften som en funktion av hastigheten. I lägre hastigheter blir bilen enklare att manövrera och vid högre hastigheter ökar den stabila känslan. Fälgurvalet är omfattande med 21 alternativ mellan 18 och 21 tum.

En TDI- och en TFSI-motor från start

Audi Q5 Sportback lanseras i Sverige med två motorversioner från start – en TDI och en TFSI-motor. Effekten varierar från 204 hk till 265 hk, där båda motorerna kvalar in under den nya utsläppstandarden Euro 6d ISC-FCM AP, som starkt begränsar utsläppen av kväveoxid.

40 TDI quattro levereras med 2.0 TDI-motor på 204 hk och 400 Nm och gör 0-100 km/h på 7,6 sekunder. Den blandade bränsleförbrukningen uppgår till 6,4 l/100 km och CO2 utsläppen till 167 g/km. Ett 12-volts mildhybridsystem ser till att öka effektiviteten tack vare den remdrivna startgeneratorn som återvinner energi vid inbromsning och lagrar i batteriet. Mildhybridsystemet gör det även möjligt att frirulla med motorn avstängd, medan start-stopp börjar redan från 22 km/h. En sjustegad S tronic-växellåda och effektiva quattro ultra överför kraften från den fyrcylindriga motorn. Under normal körförhållanden överförs momentet endast till framhjulen. Så snart fyrhjulsdriften behövs aktiveras bakaxeln blixtsnabbt via två kopplingar, vilket även sker prediktivt i många situationer.

45 TFSI quattro med fyrcylindrig 2.0 TFSI-bensinmotor levererar 265 hk och 370 Nm i vridmoment. 0 till 100 km/h går på 6,1 sekunder och den blandade förbrukningen ligger på 8,5 l/100 km med 192 g/km i CO2-utsläpp. Liksom tvåliters TDI-motorn är den rustad med ett 12-volts mildhybridsystem, sjustegad S tronic-växellåda och quattro med ultrateknik.

Digital, intuitiv och uppkopplad förarmiljö

Audi Q5 Sportback är utrustad med den tredje generationen av det modulära infotainmentsystemet kallad MIB 3. Fullt utrustad innebär det Audi virtual cockpit plus med digital 12.3-tumsskärm och head-up display. Med multifunktionratt plus styrs de viktigaste funktioner enkelt via ratten. MMI navigation plus är dessutom kombinerad med en 10.1-tums pekskärm. Den naturliga röststyrningen använder även molnbaserad information och kan aktiveras genom att säga “Hej Audi.” Många inställningar kan dessutom sparas i en egen användarprofil och på myAudi-appen. Vissa online-tjänster från det breda Audi connect-utbudet använder sig av information från andra Audi-bilar för att uppmärksamma föraren på faror. Som tillval finns även Audi phone box för induktiv laddning och Bang & Olufsen 3D Premium Sound System.

Förarassistanssystem för högre säkerhet och komfort

Audi Q5 Sportback erbjuds med en mängd förarassistanssystem. Den adaptiva förarassistenten kan avlasta föraren med acceleration, inbromsning och filhållning i många situationer. Föraren behöver bara beröra den kapacitiva ratten för att få hjälp med filhållningen. Ytterligare ett avancerat system är den prediktiva effektivitetsassistenten som gör körningen förutseende med en anpassad och bränslebesparande körstil. Flera system hjälper även till att öka säkerheten i situationer som vid vänstersväng (turn assist), undanmanöver (swerve assist), vid backning (cross-traffic assist) och urstigning (exit warning). Audi pre sense city är standard och hjälper till att undvika eller mildra konsekvenserna vid kollision med framförvarande fordon.

Sportig toppmodell: Audi SQ5 Sportback TDI

För den som vill ha något extra erbjuds Audi SQ5 Sportback TDI. Den kultiverade treliters dieselmotorn levererar en effekt på 341 hk och ett vridmoment på 700 Nm som är tillgängligt i hela registret mellan 1750-3250 varv. 0 till 100 km/h görs på 5.1 sekunder och en aktuator vid avgasröret förstärker ljudet för ökad fyllighet. Den blandade bränsleförbrukningen ligger på 8,2 l/100 km med CO2 utsläpp på 215 gram.

3.0 TDI har förbättrats på många punkter. Aluminiumkolvarna har ersatts av motsvarande i härdat stål som minskar värmeförlusterna. Tack vare att de är starkare innebär det inte några viktmässiga nackdelar jämfört med aluminium. Med en ny piexoelektrisk sensor som övervakar nålens stängning, arbetar de elektromagnetiska inprutarna hela tiden med hög precision och kan göra upp till 8 insprutningar per arbetscykel och mängden kan dessutom styras med ännu högre precision. Laddluftkylaren är nu en indirekt luft/vatten-kylare som sitter mellan V-motorns cylinderbankar. De kortare insugsvägarna bidrar till att boost-trycket snabbt byggs upp och att den idealiska förbränningstemperaturen nås tidigare, vilket även gör att avgasreningen effektiviseras. Turboladdaren har fått ett mindre, lättare och betydligt startsnabbare kompressorhjul, vilket är en förutsättningar för att motorn snabbt ska kunna bygga upp ett högt vridmoment.

MHEV och EPC ger ännu effektivare och snabb respons

3.0 TDI är utrustad med två tekniker som sänker bränsleförbrukningen och ökar responsen från motor. 48-volts mildhybridsystemet (MHEV) återvinner upp till 8 kW vid inbromsning. Tack vare el från litiumjon-batteriet kan bilen frirulla upp till 40 sekunder med motorn avstängd tills den remdrivna startgeneratorn startar motorn igen. En annan byggsten i 48-voltssystemet är den eldrivna kompressorn (EPC) som bygger upp laddtrycket vid acceleration från låga varvtal för spontan respons från 3.0 TDI-motorn.

Avgasrening med dubbla NOx-katalysatorer

Som i alla TDI-motorer används s.k. Twin dosing-teknik för avgasreningen med två samverkande SCR-katalysatorer för reducering av kväveoxider (NOx). Den första av dessa sitter placerad i avgassystemet, precis efter grenröret, där den också fungerar som partikelfilter. Den andra selektiva katalysatorn är placerad längre bak, under bilgolvet. De båda katalysatorerna kompletterar varandra eftersom de täcker olika driftsituationer och olika avgastemperaturområden. Tack vare twin dosing-tekniken, klarar SQ5 TDI med marginal den nya utsläppsstandarden ”Euro 6d ISC-FCM AP”, som bl.a. kräver att kvävedioxidutsläppen sänks avsevärt vid vanliga körförhållanden.

8-stegad tiptronic, quattro och sportdifferential

Motorkraften förs vidare till en 8-stegad tiptronic-växellåda som överför kraften till fram- och bakaxeln. Vid normala körförhållanden fördelar quattro permanent fyrhjulsdrift drivkraften mellan fram- och bakaxeln i förhållandet 40:60. Som tillval erbjuds även en sportdifferential som fördelar momentet mellan bakhjulen vid mer aktiv körning, där det yttre hjulet får mer kraft vid kurvtagning för en mer agil körupplevelse.

Chassi med suverän precision

Chassit på Audi SQ5 Sportback TDI är maximerat för att kunna hantera den kraftfulla dieselmotorns höga prestanda. Femlänkad upphängning hittar vi både fram och bak. S-sportchassit med dämparreglering gör att karossen ligger 30 mm lägre än på Q5 och imponerar med sitt generöst breda område mellan komfort och dynamik. Tillsammans med sportdifferentialen (tillval), motorn, styrningen och tiptronic, har de reglerade dämparna integrerats i kördynamiksystemet Audi drive select (standard). Föraren kan använda det för att förändra karaktären genom att välja någon av de sex körprofilerna.

Dessutom finns en sjunde körprofil – allroad – om man valt den adaptiva luftfjädringen med speciell S-avstämning. Med den adaptiva luftfjädringen anpassas markfrigången i olika nivåer beroende på körsituation. Dynamisk styrning är ett annat tillval med ett utväxlingsförhållande som är beroende på styrvinkeln och bilens hastighet. I låga hastigheter är utväxlingen mer direkt, medan den på landsväg är jämnare och mer harmonisk. Audi SQ5 TDI rullar som standard på 20"-lättmetallfälgar med 255/45-däck. I sortimentet finns även 21"-fälgar från Audi och Audi Sport GmbH. Bromsskivorna fram har en diameter på 375 mm och de främre greppas av svartlackerade (alternativt röda) 6-kolvsok i aluminium dekorerade med en S-logo.

Exteriör och interior design med nya detaljer

Nya Audi SQ5 utstrålar kraft och har en robust look. Vertikala stag ger de stora luftintagen en speciell struktur. I den åttkantiga singleframe-grillen, länkas stora bikakeformade sektioner samman av smala lister med aluminiumfinish. Audi erbjuder LED-strålkastare som standard och Matrix LED-strålkastare med automatisk helljusreglering och dynamiska blinkers med sekventiellt ljus som tillval. Baktill pryds stötfångaren av en list i matt aluminium med diffusorinsats och fyra ovala, kromade ändrör.

SQ5 TDI har en svart eller mörkgrå interiör. Instegslisterna är belysta och pryds av en S-logo. De elektriskt justerbara sportstolarna är dekorerade med en S-logo och kan fås i tre olika klädslar. Läder/konstläder i kombination är standard, medan en kombination av läder och Dinamica, med inpräglad S-logo, finns som tillval. Sätena och ratten pryds av kontrasterande sömmar. Som tillval finns massagefunktion med 3 program och sätesventilation. Dekorinlägg i borstad aluminium är standard. Alternativt kan man välja någon av två kolfibervarianter eller pianoblanka inlägg.

Säljstart nu, marknadslansering första halvåret 2021

Audi Q5 Sportback och SQ5 Sportback TDI rullar av bandet i San José Chiapa i Mexico och lanseras i Sverige under det första halvåret 2021 men kan redan denna vecka beställas hos de svenska Audi-återförsäljarna. Laddhybriden 40 TFSI e har en senare säljstart under nästa år.

40 TDI quattro Proline edition. Pris från ca 470 800 kr
45 TFSI quattro Proline edition. Pris från ca 496 900 kr
SQ5 Sportback TDI. Pris från ca 726 000 SEK.

Standardutrustning 40 TDI och 45 TDI Proline edition bl.a:

Parkeringsensorer fram och bak
Function on demand
18” aluminiumfälgar
Sportsäten
Audi connect safety & service
Smartphone interface
Elektrisk baklucka
LED-stålkastare
Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning enligt WLTP-norm

40 TDI quattro: 6,4 l/100 km, CO2-utsläpp 167 g/km
45 TFSI quattro: 8,5 l/100 km, CO2-utsläpp 192 g/km
SQ5 Sportback: 8,2 g/100 km, CO2-utsläpp 215 g/km

Bränsleförbrukning och CO2 utsläpp beror på däck/hjul och vald utrustning.
29.0°
0

Audi börjar sälja Q5 Sportback och SQ5 Sportback

Kostar från 470.800 respektive 726.000 kronor

Hamster utforskar Portal-bana
Men finns det tårta?

Klipp där någon byggt upp en liten labyrinth med Portal-tema för sin hamster. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Pilotavsnittet för The Last of Us har fått en regissör
Kantemir Balagov heter han

I dag stod det klart att den ryska regissören Kantemir Balagov kommer regissera pilotavsnittet för HBO-serien The Last of Us som då är baserat på spelet med samma namn. Kantemir är nog mest känd för filmen Beanpole från 2019 (trailer nedan) och har generellt en visuell stil som säkert kommer passa serien väldigt bra. Något premiärdatum för serien finns inte ännu. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

Apple sätter stopp för sidladdning på Apple Silicon
Störigt

En kul grej med Apple Silicon är att de kan köra iOS-appar så länge de är tillgängliga i Mac App Store. Men även appar som inte finns i den butiken har gått att köra på datorna genom sidladdning via verktyg som iMazing. Men nu verkar det vara slut på det roliga då 9to5Mac rapporterar att det inte längre kommer vara möjligt att sidladda appar på M1 Macar, även om de finns tillgängliga på iOS. Ny kod i MacOS 11.2 beta förhindrar tydligen detta vilket innebär att utvecklare måste slänga upp sina appar i Mac App Store om de nu vill att de ska användas på dator. Det är ju inte alltid det finns motivation för utvecklarna att göra det och därför är det ju lite störigt att man inte kommer kunna göra det på egen hand längre. Värt att nämna dock är att appar som man redan har sidladdat in på datorn innan denna uppdatering fortsätter att fungera enligt 9to5Mac. Tumnagel
33.6°
+
Frode Wikesjö
0

Cyberpunk 2077 började inte utvecklas förrän 2016
Förklarar en del

Speljournalisten Jason Schreier har gjort en ordentlig djupdykning i utvecklingen av Cyberpunk 2077. Han pratade med 20 nuvarande och före detta CD Projekt RED-anställda för att försöka reda ut hur släppet kunde bli så fel, framför allt då konsolversionerna. Bland annat kom det fram att även om spelet tillkännagavs redan 2012 och fick en trailer 2013 började utvecklingen av spelet inte dra igång på allvar förrän under 2016. Då var det fortfarande inte heller helt klart om spelet skulle spelas ur ett förstapersons- eller tredjepersonsperspektiv. Det nämns också att E3-demot från 2018 (klippet ovan) var nästan helt falskt då utvecklaren inte ännu kodat de underliggande spelsystemen och att mycket av det som visades i demot inte fanns i slutprodukten. Utvecklare som Jason talade med sa också att de kände att utvecklingen av demot var ett slöseri med tid, tid som borde ha gått för att utveckla själva spelet. Under E3 2019 blev det klart att spelet skulle släppas den 16 april 2020 något som, enligt rapporten, förvånade många anställda då de internt ansåg att spelet var väldigt långt ifrån redo för släpp. Enligt några anställda så förväntade de sig inte att spelet skulle vara klart förrän 2022 och började internt skapa memes om att spelet skulle bli försenat. Utvecklare pratade också om att de jobbade upp till 13 timmar om dagen fem dagar i veckan. En av dem som Jason pratade med sa att han hade vänner som förlorade sina familjer på grund av dessa enorma övertidstimmarna. En utvecklare sa också att när de sa till sin gruppledare att de inte ville jobba övertid, vilket chefen hade sagt var ok. Men att han då fick svaret att det var ok att inte jobba övertid men att någon av hans kollegor då måste jobba ännu mer för att kompensera för denna "förlorade" tid. Kort efter denna artikel publicerades kom studiochefen för CD Project RED, Adam Badowski, ut med ett längre inlägg på Twitter där han bemötte några av punkterna. Bland annat att spelets E3-demo inte alls innehöll några falskheter dock nämnde han inget om de galna arbetstimmarna. Tumnagel
34.2°
+
Frode Wikesjö
0

Nytt premiärdatum för Godzilla vs. Kong
Släpps redan den 26 mars

Den kommande monsterfilmen Godzilla vs. Kong har nu fått ett nytt premiärdatum och det är den 26 mars. Det är nästan två månader tidigare än förväntat då det tidigare premiärdatumet var den 21 maj. Precis som vi tidigare rapporterat kommer filmen ha premiär på streamingtjänsten HBO Max samtidigt som öppna biografer. Vad Godzilla vs. Kong kommer ha för handling känns väl inte direkt relevant så länge vi får se dessa två monster slåss med varandra. Förutom Godzilla och King Kong kommer vi i filmen få se Millie Bobby Brown, Julian Dennison, Jessica Henwick, Kyle Chandler samt Alexander Skarsgård. Någon ordentlig trailer finns inte än men en liten miniglimt kan man få i HBO Max-reklamen ovan. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

WhatsApp skjuter upp sitt nya användaravtal
Med tre månader

För någon vecka sedan uppdaterade den Facebook-ägda meddelandetjänsten WhatsApp sitt användaravtal och började kräva att deras användarna ska acceptera att deras data delas med Facebook om de vill fortsätta använda appen. Detta gjorde vissa av tjänstens användare inte helt nöjda och ledde också till att meddelandetjänsterna Telegram samt Signal fick miljontals nya användare. Hur som helst skulle detta användaravtal böra gälla från och med den 8 februari. Men WhatsApp skrev nyligen på sin officiella blogg att många av deras användare hade hört av sig att de är förvirrade vad som egentligen gäller. Därför har de nu bestämt sig för att senarelägga denna deadline för användaravtalet med tre månader. De var också tydliga med att säga att alla meddelanden som skickas samt alla samtal som sker via WhatsApp fortfarande kommer vara totalsträckskrypterade och aldrig något som de kommer ta del av. De klargjorde också att de aldrig kan se din delade position och att de inte heller kommer dela dina kontakter med Facebook. Du kan läsa hela blogginlägget via länken nedan. Tumnagel
32.3°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Apple sägs designa om iMac
På tiden!

Den här helgen dök det upp en hel klase med Apple-rykten vilket ju alltid är kul. Under gårdagen rapporterade vi bland annat om att de potentiellt hade en premiumtjänst på gång för podcasts samt en fingeravtrycksläsare för årets iPhones. Den här helgen florerade också ryktet att Apple planerar att designa om sin iMac helt och hållet. Än en gång är det Bloomberg som skvallrar och skriver att Apple kommer ersätta Intel iMac-serien med två nya modeller (21,5 och 27 tum) med Apple Silicon. De skriver också att designen på dessa nya modeller kommer var mer lika Apples Pro Display XDR-skärmar än iMacen vi kan köpa i dag. Något släppfönster har dock ej angivits så den som lever får väl se. Tumnagel
40.1°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Apple kan ha en premiumtjänst för podcasts på gång
Där ser man

The Information rapporterar att Apple har planer på att lansera en premiumtjänst för podcasts. Denna idé är ju inte direkt något nytt då flera andra podcast-tjänster har eller planerar liknande grejer. Om detta nu blir av för Apple så skulle det i så fall ge betalande användare tillgång till exklusiva podcasts och bonusmaterial. Tydligen ska de redan ha tagit kontakt med flertalet potentiella samarbetspartners. När denna tjänst i så fall skulle kunna lanseras är oklart för tillfället. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för Willy’s Wonderland
Filmen där Nicolas Cage slåss mot animatroniska djur

I går fick vi den första trailern för den kommande filmen Willy’s Wonderland vilket är den något Five Nights at Freddy’s-inspirerade filmen som handlar om en vaktmästare som strider mot animatroniska djur i en övergiven restaurang. I huvudrollen ser vi Nicholas Cage och man kommer kunna se den via diverse VOD-tjänsten från den 12 februari. Tumnagel
42.0°
+
Frode Wikesjö
0

Peach’s Castle som GoldenEye-bana
Ja, varför inte?

Ett gäng entusiaster har återskapat Peach’s Castle som GoldenEye 007-bana. Hela grejen är rätt ambitiös så det inte bara är en enkel flerspelarkarta utan även en med olika uppdrag om man vill spela själv. Om du vill prova detta själv så kan hittar man instruktioner till emulatorn här och nedladdningen av filerna hittar man via länken nedan. Lite mer gameplay från denna bana kan ses i klippet nedan. Tumnagel
38.9°
+
Frode Wikesjö
0

Canon lanserar interaktiv sajt för sin CE-SAT-1-satellit
Den som fotograferar jorden med en 5D Mark III

För dryga tre år sedan skickade Canon upp sin lilla satellit CE-SAT-1 som hade en modifierad 5D Mark III i sig. Satelliten tar bilder på jorden med hjälp av ett Cassegrain-teleskop och nu kan du få ett smakprov på hur dessa bilder ser ut. Canon lanserade nämligen en interaktiv sajt där du kan hoppa mellan olika platser på jorden och ta bilder. Det är dock tyvärr endast färdiga bilder man kan leka med så tyvärr kan man inte kolla in vad grannen håller på med. Men hur som helst ger sajten en god inblick i hur denna relativt enkla satellit fungerar och hur bra bilder den faktiskt tar. Tumnagel
37.6°
+
Frode Wikesjö
0

Rykte Årets iPhone sägs få fingeravtrycksläsare
Och kanske får vi i framtiden en med vikbar skärm

Bloomberg rapporterar att årets iPhone-modell kommer ha en fingeravtrycksläsare direkt i skärmen. Fingeravtrycksläsare är ju inte direkt något nytt Apple redan hade det i 2013 med sin iPhone 5S men relegerade också det några år senare för Face ID. Men enligt Bloomberg är fingeravtrycksläsaren något som kommer att komma tillbaka dock inte som Face ID-ersättare utan som komplement. Som vi nämnde ovan så påstår rapporten att fingeravtrycksläsaren kommer vara direkt på skärmen vilket ju numera är ganska standard på andra telefoner med denna teknologi. I samma rapport skriver Bloomberg också att Apple håller på att testa vikbara skärmar och antyder att detta kan vara en indikation på att Apple också kan erbjuda en vikbar telefon i framtiden. Tumnagel
44.4°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för S02 av For All Mankind
Den där rymdserien på Apple TV+

Här har vi en trailer för den andra säsongen av Ronald D. Moores rymdserie For All Mankind. Serien utspelar sig i en kontrafaktisk historia där rymdkapplöpningen bara fortsatte och ledde till seriösa konflikter. For All Mankind återvänder till Apple TV+ den 19 februari. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Reasonance visar upp trådlös tv
Xorosho!

Den ryska startupen Reasonance visade under CES upp en tv som är helt trådlös. Det innebär alltså inga sladdar för något, inte ens ström. Tvn som Reasonance visade upp var väl inte direkt jättevacker men det är ju en prototyp trots allt. Strömmen skickas mellan en sändaren och mottagare som man kan ha upp till en meters avstånd mellan. Men som man kan se i klippet ovan är det nog inget någon just nu vill ha istället för dagens tunna apparater. Men teknik förbättras ju alltid med tiden så kanske är detta en lösning vi kan se ett antal år i framtiden. Reasonance har redan patent på tekniken i Ryssland och har ansökt om patent runtom i världen. Tumnagel
41.5°
+
Frode Wikesjö
0

Dramat i Knutby blir dokumentärserie
Knutby: I blind tro

Knutby: I blind tro är en kommande dokumentärserie i sex avsnitt av Anton Berg, Martin Johnson (båda från podcasten Spår) och Henrik Georgsson. Under dessa sex avsnitt ska vi få oss en bättre bild av vad som egentligen hände den där januarinatten 2004 när en ung kvinna mördades och hennes granne skottskadades. Knutby-fallet kom att bli ett av de största brottsfallen i svensk historia men trots erkännanden samt fällande domar har mycket förblivit osagt, outrett och många pusselbitar har saknats. Efter att församlingen upplöstes har flera tidigare medlemmar vittnat om den fysiska och psykiska misshandel de utsatts för, vilket ledde fram till rättegången i fjol. Knutby: I blind tro kommer sändas på HBO Nordic någon gång under våren 2021. Tumnagel
38.2°
+
Frode Wikesjö
0

Huawei vill identifiera uigurer
Har ansökt om patent för det

Förra året blev det känt att Huawei hade tagit fram teknik som skulle kunna användas för så kallad rasprofilering. Den tekniken skulle kunna användas för att identifiera uigurer vilket är den etniska minoriteten i Kina som förtrycks av landets myndigheter. Huawei så då att det enbart handlade om ett test och lovade då att ändra sin patentansökan. Men nu skriver analysfirman IPVM i en ny rapport att Huawei har tagit patent på teknik som ska kunna känna igen uigurer. Patenten som lämnats in ska känna igen raser generellt och uigurerna anges specifikt som en av folkslagen som kan kunna identifieras igen med hjälp av tekniken. Även kinesiska Megvii har tagit fram teknik som ska kunna känna igen uigurer. Tumnagel
-39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Schackmästare snackar finalmatchen i Queen's Gambit
Lite eftermiddagsnörderi med Magnus Carlsen

Norska stormästaren i schack, Magnus Carlson, har gjort en video tillsammans med Netflix där han kommenterar händelser i schackserien The Queenx27s Gambit, som för tillfället går att se på Netflix. Mer specifikt hamnar finalmatchen mellan Beth Harmon och Vasily Borgov under luppen. Tumnagel
40.1°
+
André Stray
0

IO Interactive snackar berättelsen i Hitman-serien
Sista delen i World of Assassination-trilogin släpps på onsdag

På onsdag är det dags att kasta oss in i mördarsimulatorn Hitman 3. Spelet kommer avsluta berättelsen i World of Assassination-trilogin som drog igång med rebooten av Hitman 2016. IO Interactive har släppt en ny video om just berättelsen i trilogin och i den får vi reda på hur det varit att bygga världen kring 47:s äventyr. 20 januari släpps Hitman 3 till PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Stadia och Switch. Tumnagel
37.6°
+
André Stray
0

Ben & Jerry släpper efterrätter för hundar
Klart att de också ska få!

Glassmakarna Ben & Jerry verkar inte bara gilla människor utan även hundar. Därför har man skapat två olika smaker som båda passar för hundar. Även om alla hundar inte är laktosintoleranta så är det inte så bra för dem med mjölkprodukter, så hundglassarna är gjorda på andra saker men de verkar goda ändå. För hundar alltså. Tumnagel
30kg
+
Roger Åberg

Ny singel från Markus Krunegård
Sentimental Attack

I maj släpper Markus Krunegård det nya albumet TUTTI FRUTTI – Från lokalen under sushin. Med på plattan finns bland annat låten Sentimental Attack som nu släpps som singel. Tumnagel
82kg
+
Bobby Green

Första numret av Batman såld för 2,2 miljoner dollar
Fint exemplar

Ett väldigt fint nummer av första numret av serietidningen Batman har nu sålts. Prislappen blev rätt saftig och landade på 2,22 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 18,5 miljoner svenska kronor. Inget man lägger på dasset med andra ord. Tidningen är inte bara det första numret av en serietidning utan första numret av en serietidning som inte bara introducerade Läderlappen och Robin utan också Jokern och Catwoman (som kallades för Cat i det här numret). Numret räknas som en av de fem viktigaste serietidningarna någonsin. Just det här exemplaret är i ypperligt skick, vilket tydligen är lite extra ovanligt av just det här numret eftersom både fram och baksida har stora gula ytor som inte åldras väl om man inte tar hand om tidningen. Tumnagel
95kg
+
Roger Åberg

Hultsfredsfestivalen blir dokumentärfilm
Släpps kanske 2022

Filmaren Hans-Erik Therus ska göra en dokumentärfilm om Hultsfredsfestivalen som kommer att sändas på SVT. Den ska skildra festivalens historia och mycket av det som hände mellan åren 1986 och 2012. Dokumentären väntas bli runt 70 minuter lång och dyka upp någon gång 2022. Ovan har ni fyra timmar Hultsfredsfestivalen 1999. Tumnagel
94kg
+
Bobby Green

En traditionell kruka för kimchi blir till
Gediget hantverk

Jin-Gyu lärde sig konsten att skapa onggi-krukor av sina föräldrar. Idag är han en av runt 20 stycken människor i Sydkorea som är certifierad att återskapa dessa anrika kimchi-grytor vi ser i klippet här. Tumnagel
96kg
+
Bobby Green

Waldo's People - U Drive Me Crazy
Fredagsklassikern

Fredag igen och denna vecka drar vi till med en klassiker från den finska gruppen Waldox27s People. Vi snackar om låten U Drive Me Crazy från 1998 som undertecknad lyssnat oerhört mycket på i mina dagar. Den enda låten från gruppen som är något att hänga i granen enligt mig. Är även med på soundtracket till filmen Fucking Åmål. Tumnagel
79kg
+
Bobby Green

Skejta på dagen, kocka på natten
Så ser Sams liv ut

Sam Narvaez växte upp på den lilla ön Key Largo utanför Florida och där har hon skejtat sedan hon var liten. På dagarna kör hon bräda men på kvällarna och nätterna står hon i köket och kockar. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Ny singel från Foo Fighters
Lyssna på Waiting On A War

Den 5 februari släpper Foo Fighters det nya albumet Medicine At Midnight. Med på plattan finns bland annat singeln Waiting On A War som ni kan lyssna på här. x27Waiting On A Warx27 out now. ??Listen here: https://t.co/9uyPXIqYBd#MedicineAtMidnight pic.twitter.com/cVBn4H5oMW— Foo Fighters (@foofighters) January 14, 2021 Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

Ny säsong av Arlas Matkanalen
Kändisar lagar mat

På YouTube kör Arla något som de kallar för Matkanalen som är ett program där olika kändisar bjuds in för att laga lite mat tillsammans med någon av de fyra stycken kockarna Klara Lind, Nisse Hallberg, Frida Lund och Filip Poon. Idag är det premiär för säsong fyra och i det första programmet gästar Philippe Cohen. Övriga som kommer att vara med i år är Siri Barje, Sebastian Pettersson, Tan By Klara, Jonas Fagerström, Ludwiq Tjörnemo, Klas Eriksson, Jacob Lamb, Clara Henry och Zeinas kitchen. Tumnagel
67kg
+
Bobby Green

Fler nyheter i Burtons Mine77-kollektion
Massa saker för dig som gillar snö

Burton Snowboards presenterar nu fler nyheter i kollektionen Mine77. Den innehåller nya brädor, jackor, överdragsbyxor och accessoarer. Det finns även ett par lädervantar och ett par boots i mocka. Materialet i grejerna är Gore-Tex och Topo som är ett material som är extremt stretchigt. Allt finns att köpa nu och du hittar kollektionen på länken nedan. Tumnagel
75kg
+
Bobby Green

OLW öppnar snacksbutik
Och släpper årets första produkter

OLW har nu öppnat en butik helt dedikerad till snacks och givetvis heter den Snacksbutiken. Butiken ligger i Filipstad där OLW har tillverkat sina snacks sedan 1967. Här ska man förutom att kunna handla snacks även lära sig om produkternas historia. Man presenterar även årets nyheter som ska finnas ute i butik från och med nästa vecka och dessa är OLW super cheez jalapeño, OLW Linschips Ost & jalapeño, OLW Big Cuts Havssalt & Svartpeppar och OLW Linschips Sourcream & Onion (nu veganskt recept). Tumnagel
147kg
+
Bobby Green

Xyla byggde sig en RGB-kajak
Lysande!

Har man mycket tålamod och energi kan man som Xyla Foxlin bygga sig en egen kajak som lyser på ett häftigt sätt. Tumnagel
88kg
+
Bobby Green