Effekt är inte allt
Ibland räcker det med bakhjulsdrift

Precis som för Hyundai Genesis Coupé V6 som jag provkörde i höstas var jag återigen laddad att köra något som på pappret såg riktigt kul ut, och som en vanlig dödlig har råd med. Subarun kunde inte stoltsera med lika många hästkrafter men den byggde på ungefär samma koncept, liten sportbil med bakhjulsdrift. Genesis Coupé var tyvärr en ren besvikelse då den kändes alldeles för tung, för slö och för osportig. Aldrig förr hade 347 hästar varit så trötta och jag tyckte uppriktigt att det var synd att bilen inte levererade. Sen dök samarbetet mellan Toyota och Subaru upp och drömmen om en riktig utmanare till originalet Mazda Miata kanske nu kunde infrias. Trots något undermotoriserade så haglade lovorden över bilarna och Jeremy Clarkson utsåg Toyota GT 86 till världens bästa bil. Då har man ju som testförare lite förväntningar framför sig när man hoppar in i bilen såklart. Och jag kan med glädje säga att Subaru BRZ verkligen lever upp till sitt goda rykte.
Inledning
Vad har jag då till mitt förfogande? Jo en liten, tajt coupé med drivning på rätt hjulpar. Den har ett litet baksäte som man kan utnyttja i nödfall, ett bagageutrymme och ett utseende som faktiskt gör att folk vänder på huvudet när man susar förbi. Redan innan jag hoppar in i bilen funderar jag på hur smart hela bygget är, att Toyota med sitt effektivitets- och designtänk gått ihop med Subaru som är mycket duktiga på att bygga motorer för att tillsammans ta fram en vettig sportbil. Genialiskt. Varför gör inte fler tillverkare så här istället för att ensam producera produkter som vi konsumenter i slutändan tycker är halvdana? Ja jag tittar på dig Hyundai Genesis. Subarun och Toyotan tillverkas parallellt på bandet och kostar lika mycket i bilhallen. Du som köpare behöver bara bestämma dig för vilket märke du gillar mest. Bilarna är nästintill identiska.
Körkänsla
Jag har förberett mig på att bilen inte ska skulle vara piggast i världen. Efter att ha sett flera tester och läst lika mycket vet jag att den här motorn också trivs bäst om man varvar den lite. Sexväxlad manuell låda som det var i testbilen var därför optimalt, även om det finns en automatlåda med paddlar att välja till om man nu skulle vilja ha det.
Subaru är alltså de som har stått för motorn i detta samarbetsbygge. Tillverkarna ville ta fram en sportbil med så låg tyngdpunkt som möjligt och när man vill göra det är det bra att ha en motor som kan monteras så lågt som möjligt. En boxermotor är en sådan motor. Därför fick Subaru i uppdrag att ta fram just en sån. Det blev en fyra på 1.9 liter, 200 hästar och 205 Nm. Med ett skönt litet bröl hoppar den igång när jag trycker på startknappen för att inte göra så mycket väsen av sig på tomgång. I med ettans växel och det är då jag upptäcker hur jäkla tajt växellådan är. Det här kan bli kul.
Jag känner direkt hur motorn vill att jag ska varva den och när växellådan har så korta slag är det bara ett sant nöje att kugga både upp och ner och låta boxern jobba. Jag märker också hur lätt det är att vispa i fel växel om man inte är bestämd. Trean istället för femman hände ett par gånger. Det är också på de högre varven som motorn trivs allra bäst. Den är inte slö på något vis i de lägre varven men när man inte har en turbo som skjutsar på får man vara med på vilken växel man har i och inte förlita sig på vridet som inte är så enormt. Benar man bara ut dessa små saker, som är något man måste göra i alla bilar med sugmotor, så flyttar ekipaget på sig ganska så bra. Det är inget vårdslöst drag men det har jag heller inte väntat mig, bilen bjuder på det som står på pappret.
Hela grejen med den här bilen är ju att den är bakhjulsdriven. Det ska en sportbil vara. Då spelar det egentligen inte så stor roll att den inte har turbo, eller 400 hästar. Man får se till att ligga på rätt växel helt enkelt. Bakhjusldrift bjuder ju självklart in till lite bus så här i vintertid och med alla hjälpsystem urkopplade skulle ett barn kunna få upp den här i snygga ställ. 17-tummare skodda med 215-däck gör att baken mer än gärna dansar till även på lite torrare underlag och med bägge händerna på ratten behöver man troligtvis aldrig oroa sig för att det ska åt fanders om man inte kör över sin förmåga. Bilen känns oerhört välbalanserad och tack vare att knicken på framskärmen avslöjar var framhjulet är någonstans är det inga som helst problem att placera bilen när man ska runt ett hörn eller fem. Här märks det att bilen är liten och att det är du som förare som bestämmer var den ska befinna sig. Helt enkelt superenkel att köra, och med lite snö under sig blir den superrolig.
Design
Vid en snabbtitt är det svårt att skilja denna från Toyota GT 86, och Scion FR-S som bilen heter i staterna. Men det finns faktiskt vissa skillnader. På utsidan har exempelvis Subarun en helt annan kofångare och faktiskt andra strålkastare. Själva huset till dessa är lika stort, men utformningen på dem skiljer sig. Där både FR-S och GT 86 har en rad med led-lampor som ett argt ögonbryn har istället BRZ en krans med ljus som går runt strålkastaren. I mina ögon är detta snyggare. Det finns säkerligen lite andra saker på utsidan också, men där bak tycker jag faktiskt att alla tre ser likadana ut. Jag tycker även att de har lyckats med designen riktigt bra. När jag såg en köra förbi på gatan blev det enklare att studera hur den ter sig i mängden bland alla bilar, och jag tycker att den passar in riktigt bra, eller snarare sticker ut. Den ser ut som en riktig sportbil och bör också tas för en. Låg, kaxig front, stora fälgar. Tyvärr släpar baken lite och den där vingen som ser ut att ha gått igenom en mangel ger jag inte mycket för. Men som helhet, då tycker jag verkligen att den är lyckad.
På insidan är det också lite olika beroende på vilket märke man köper. Scion är den som får tristast interiör, Toyotan har jag aldrig suttit i så där vet jag inte. Subarun bjuder inte på några överraskningar men det som finns här känns vettigt. Stolarna är skönt skålade men det gäller att man inte är för bred. Detta bör man heller inte vara om man ska åla sig in i det trånga baksätet, som mest känns som en nödlösning för när man behöver ha med sig ett par barn. Fungerar dock ypperligt till gymväska.
Instrumentpanelen ser helt okej ut, vreden har lagom motstånd och som vanligt får man inte glömma av att man får vad man betalar för. Jag tycker ändå att materialvalen håller måttet. Stort plus för både USB och AUX-ingång framför växelspaken. Jag gillade också att ratten var fri från knappar och annat plotter som mest distraherar.
Mellansnack
Jag som effektnörd längtar tills när Subaru släpper sin turbo-version av BRZ. Det kommer att göra bilen gott även om dagens effekt räcker. Eftersom jag också är en ljudnörd hade jag gärna önskat att motorn lät lite mer. De två ganska feta piporna bak borde kunna morra på bättre tycker jag. Där har Subaru varit lite snåla. En boxersnurra med 200 hästar har ett gott ljud i sig, så det är lite trist att det har maskerats på det här viset i en bil som marknadsförs som sportig. Ett eftermarknadssystem lär lösa den biffen dock.
Toyota har nyligen presenterat GT 86 som cabriolet, troligtvis kommer det även en sådan version av BRZ. Där har vi den riktiga utmanaren till ikonen Mazda Miata. Att kunna köra med taket nere ger verkligen en helt annan känsla för bilkörningen. Och eftersom Subaru är världsmästare på fyrhjulsdrift kan man väl bara hoppas att det även kommer en sån version också.
Avslutning
Jag var verkligen laddad inför att testa den här bilen och den gav mig verkligen det jag hade förberett mig på. En bil byggd för sportbilsköparen som inte vill ruinera sig, ha en bil som fungerar i alla väder (extra bra i snö) och som inte är helt opraktisk ändå. Jag blir extra glad över att den har vuxit fram ur ett samarbete också och ser gärna att fler biltillverkare följer i samma spår. Strax över 300 000 för en bil av den här kalibern borde sätta skräck i motståndarna.
Fakta Subaru BRZ:
Motor: Boxerfyra, 1.9 liter, 200 hästkrafter, 205 Newtonmeter.
Växellåda: Sexpetad manuell.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 7.6 sekunder, toppfart 226 km/h.
Däck: 215/45 R 17 fram och bak.
Mått: Hjulbas 2.57 meter, längd 4.24 meter, bredd 1.77 meter, höjd 1.28 meter, vikt 1 316 kilo, bensintank 50 liter, förbrukning 0.78 liter per mil blandad körning, CO2-utsläpp 181 gram per kilometer.
Pris: 309 900 kronor.







































































