40 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Idag öppnar OKQ8 sin första laddstation Kan inte användas av laddhybrider, om du inte har CCS
Idag öppnar OKQ8 sin första laddstation
Foto: OKQ8

Tillsammans med Skellefteå Kraft öppnar OKQ8 idag sin allra första laddstation för elbilar. Den finns i Örebro och detta är startskottet för ett nätverk på 300 stationer som ska finnas i Sverige i framtiden. Senast 2026 är målet att man ska ha inte mindre än 800 stycken laddpunkter fördelade på alla bemannade OKQ8-stationer.

Laddstationen på OKQ8 i Örebro består av tre stycken snabbladdare (upp till 150 kW) med två stycken laddsladdar i vardera - totalt kan alltså sex stycken bilar laddas samtidigt. Du betalar med vanligt bankkort (Visa eller Mastercard), laddkort från OKQ8 eller med appen OKQ8 Elbilsladdning. Det är bara riktiga elbilar som kan ladda här - inte laddhybrider alltså. Om nu laddhybriden inte har en CCS-kontakt vill säga, för då går det.

Efter Örebro är det dags för OKQ8 i Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby att också få laddstationer. Nästa år väntas man smacka upp ytterligare 30 stycken stationer.

Bil, Elbilar, OKQ8, elbilsladdning, laddstation, laddhybrid, elbil, ladda Via Automotorsport
Visa Pressmeddelande OKQ8 i Örebro får nätverkets första supersnabbladdare

Den 8 december öppnar OKQ8 och Skellefteå Kraft de första supersnabbladdarna i Örebro i vad som ska bli Sveriges största nätverk på 300 stationer. Målet är 800 laddpunkter senast 2026, fördelade på alla OKQ8:s bemannade stationer. Det ska vara lätt att ladda bilen snabbt och smidigt över hela landet, till ett tydligt och transparent pris, i likhet med tankning av flytande drivmedel vid pump.

När fler ska byta ut bilen med förbränningsmotor till en elbil måste det bli smidigare att ladda. Det ska vara lika enkelt att betala för elen som för bensin eller diesel, menar OKQ8.

-Vi är stolta över att, tillsammans med Skellefteå Kraft, öppna de första laddarna i vårt rikstäckande nätverk för supersnabbladdning i Sverige. Vi är övertygade om att enklare och snabbare laddning ökar mångas vilja att byta till elbil, en viktig del i omställningen till klimatneutral mobilitet, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8.

När de tre första supersnabbladdarna (med totalt sex laddpunkter) öppnar på OKQ8 i Örebro kommer betalning kunna ske smidigt både med vanligt bankkort, laddkort från OKQ8 och med appen OKQ8 Elbilsladdning. Oavsett betalningsform tillkommer ingen extra kostnad för kund.

-Transporter har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle och därför satsar vi stort på en utbyggnad av supersnabbladdare på OKQ8:s stationer. Det känns fantastiskt att vår första laddare nu är i drift så att vi tillsammans gör det enkelt för konsumenterna att göra ett bättre val genom våra investeringar i 100 % förnybar kraft, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef e-mobilitet, Skellefteå Kraft.

Nationell utrullning

Totalt åtta OKQ8-stationer i Sverige får supersnabbladdare för elbilar i vinter, vilket blir det första steget i OKQ8:s rikstäckande utbyggnad av nya supersnabbladdare. Örebro är först ut tätt följt av Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby. 2022 utökas nätverket med ytterligare drygt 30 stationer runtom i Sverige.

Fakta

•Från början tar betalningsterminalerna emot Visakort och Mastercard. OKQ8:s företagskunder kan beställa ett drivmedelskort som används vid laddstolpen.

•Varje supersnabbladdare har två laddpunkter och kan endast användas av elbilar, eftersom hybridbilar kräver en speciell kontakt.

•Supersnabbladdarnas effekt blir 150 kW, vilket är betydligt högre än de nuvarande nästan 50 kW på en vanlig snabbladdare.

•Beroende på bilens kapacitet och batteriet kan en bil laddas för ytterligare 25 mils körning på ungefär 20 minuter.

•Skellefteå Kraft, som producerar 100 % förnybar el genom egna kraftstationer för vind- och vattenkraft samt bioenergi, står för såväl installationer och underhåll som leverans av elen i supersnabbladdarna.
2398 röster Tycker du laddhybrider ska få ladda på laddstationer?
Visa resultat
OKQ8 ska bygga 800 stycken snabbladdare för elbilar Tillsammans med Skellefteå Kraft OKQ8 ska tillsammans med Skellefteå Kraft bygga 800 stycken snabbladdare för elbilar runt om i landet. Det här kommer när allt står klart att bli Sveriges största snabbladdningsnätverk. Det enda som saknas för att allt ska gå i lås är ett godkännande från kommunfullmäktige i Skellefteå, och det beslutet tas i januari. Snabbladdarna kommer att finnas utspridda på 300 stycken OKQ8-stationer och de ska ge från 150 kW och uppåt. Elen till dessa ska vara 100 procent förnybar. Betalningen från laddningen ska inte skilja sig jättemycket från hur du tankar en vanlig bil. Det innebär alltså att du kommer att kunna betala med kort vid laddstationen eller vid kassan inne i butiken. Vad det kommer kosta är oklart än så länge, men det kommer bli pris per kWh. Tumnagel
75.3°
0
Betala med kort vid OKQ8s kommande laddare Rimligt Det börjar faktiskt poppa upp lite laddare här och var i landet men varje företag har sin egen j*vla app som man ska ladda ner och registrera sig i, för att sedan lägga till sitt kort. OKQ8 har en rätt ambitiös plan där man till 2026 ska ha 800 laddpunkter över landet. Målet är att alla bemannade stationer ska ha minst en laddpunkt och åtta stationer ska få det i höst. Nästa år ska ytterligare 30 stationer få snabbladdare på 150 kW. Nu berättar man att man kommer att kunna betala med kort, deras egna laddkort eller deras app som heter OKQ8 Elbilsladdning. Priset ska vara detsamma oavsett betalsätt. Inte raketforskning, men faktiskt något rätt ovanligt i den här branschen. Tumnagel
72.3°
0
OKQ8 ska bygga tio vätgasstationer Tripplar antalet stationer i Sverige Att köra vätgasbil i Sverige är spännande, det finns inte direkt jättemånga ställen att tanka på. Men nu ska OKQ8 tillsammans med Everfuel bygga tio tankställen i Sverige. Eftersom det i dag finns typ fyra tankställen är detta väldigt välkommet. Ambitionen är alltså att bygga tio tankställen till 2024 och de ska ligga på befintliga OKQ8-stationer. Vilka är inte helt klart mer än de ska placeras i "Malmö, Trelleborg, Stockholm och Göteborg samt stationer däremellan". OKQ8 och Everfuel hoppas att detta ska bli startskottet för vätgas i Sverige. Tumnagel
51.9°
0
46.4° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 8 dec 2021, 10:15
Idag öppnar OKQ8 sin första laddstation Kan inte användas av laddhybrider, om du inte har CCS
46.4°
0