m

Nya Audi R8 Spyder är här
Bättre drag i motorn men mindre drag i håret

Nya Audi R8 Spyder är här
Bil / Audi

För ett tag sedan läckte både nya TT RS och nya R8 Spyder ut då någon fotat bägge bilarna på en tankstation. TT:en får vi vänta lite till på innan den är officiell men i dag drog Audi i alla fall av skynket på R8 Spyder.

Bilen ser ut som väntat och får ett tygtak som man kan fälla bort för att släppa in lite av omgivningen. Precis som tidigare döljer sig detta tak under en stor lucka bakom sittbrunnen. Vikten på detta ligger på 44 kilo och man kan manövrera allt på 20 sekunder i upp till 50 km/h. Med taket på kan man också precis som tidigare hissa ner den lilla bakrutan för att få in lite mer motorljud i kupén. Vindskyddet bakom stolarna ska ha förbättrats och ser nu till att det blir mindre vinddrag än tidigare.

Under locket där bak sitter den välbeprövade V10:an på 5,2 liter. Den har som tidigare ingen överladdning och lämnar i cabben 540 hästar och ett vrid på 540 Newtonmeter. 0-100 km/h ska gå på 3,6 sekunder, 0-200 på 11,8 och toppfarten anges till 318 km/h. Till motorn kopplas en sjustegad dubbelkopplingslåda som kan växlas med paddlar bakom ratten och som skickar kraften till alla fyra hjulen. Förbrukningen ska enligt NEDC-körcykeln minskat med tio procent och detta tack vare cylinderdeaktivering som stänger av fem av de tio cylindrarna under låg belastning, det dubbla insprutningssystemet och frirullningsfunktionen. Siffrorna blir dock inte särskilt låga för det och förbrukningen anges till 1,17 liter per mil med ett utsläpp på 277 gram per kilometer. Torr väger bilen in på 1 612 kilo. R8 Spyder rullar på 19-tummare skodda med 245/35-däck fram, 295/35-däck bak. Bromsarna har åttakolvsok fram, fyrkolvsok bak. Keramiska bromsar finns som tillval.

Bilen kommer till Sverige under sensommaren men ska gå att beställa "från i sommar". Vad man får betala får vi dock inte reda på för tillfället. Mer information hittar du i pressmeddelandet nedan.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Nya Audi R8 Spyder är här
Visa
Pressmeddelande
Nya Audi R8 Spyder premiärvisas i New York

Varvvillig V10-motor med omisskännligt motorljud
540 hk och 540 Nm – utan överladdning
0-100 km/tim på 3,6 sekunder och 318 km/tim i toppfart
Audi Space Frame med 50 procents ökad vridstyvhet
En spektakulär lättviktskonstruktion, massiv prestanda och komponenter direkt från racingbanan. Nya Audi R8 Spyder debuterar på den internationella bilsalongen i New York som pågår den 23 mars-3 april och kommer till Sverige efter sommaren.

Efter succéintroduktionen av Audi R8 2007, Audi R8 Spyder 2010 och totalt 27 000 sålda exemplar är det nu tid för andra generationens Spyder att ta vid. En taklös superportbil med 5,2-liters V10-motor, 540 hästkrafter och komponenter direkt hämtade från racingbanan.

- Nya R8 tar täten när det gäller sportighet hos Audi, säger utvecklingschefen Dr. Ing. Stefan Knirch. Efter introduktionen av nya R8 Coupé lanserar vi nu andra generationens R8 Spyder. En öppen supersportbil som levererar enorm prestanda och ger föraren en ännu närmare kontakt med V10-sugmotorns omisskännliga ljud.

Med komponenter direkt från racingbanan

Nya Audi R8 Spyder är utvecklad parallellt med GT3-racingbilen Audi R8 LMS och hälften av komponenterna som används i nya R8 LMS finns också i den nya cabrioleten. Nya Audi R8 Spyder är byggd på en avancerad lättviktskonstruktion bestående av såväl aluminium som kolfiber, kallad Audi Space Frame. Andelen aluminium är 79,6 procent och genom innovativa förstärkningar i trösklarna, A-stolparna och vindrutans ram väger Audi Space Frame enbart 208 kg, samtidigt som vridstyvheten ökat med hela 50 procent. Torr väger nya R8 Spyder enbart 1 612 kg, vilket ger ett vikt/effektförhållande på 3,19 kg per hk. Den aerodynamiska undersidan och den stora diffusorn som ökar downforce är några av detaljerna som hämtats direkt från motorsporten.

Jämfört med föregående generation är nya R8 Spyder 14 millimeter kortare men samtidigt 36 millimeter bredare. Höjd och axelavstånd är däremot oförändrat. Precis som föregående generation har nya R8 Spyder en tygsufflett monterad bakom sittbrunnen för minimal vikt. Taket väger enbart 44 kg och manövreras elektroniskt. Upp- respektive nedfällning tar endast 20 sekunder och kan göras i upp till 50 km/tim. Bakom sittbrunnen finns också vältskydd, upp- och nedfällbar bakruta och vindskydd som ger ett betydligt lägre vinddrag jämfört med föregångaren.

V10-sugmotor med 540 hk och tio procent lägre förbrukning

Med en exakt gasrespons, varvvillighet ända upp till 7 800 r/min och ett förtrollande motorljud garanterar V10-motorn i nya R8 Spyder gåshud. Ur motorns 5 204 kubikcentimeter utvecklas 540 hästkrafter och 540 newtonmeter vid 6 500 r/min. Motorn har dubbla insprutningssystem för maximal effekt och effektivitet – och resultatet är massiv prestanda. 0 till 100 km/tim går på 3,6 sekunder, 0 till 200 km/tim på 11,8 sekunder och toppfarten är hela 318 km/tim. Motors ljudbild kan dessutom förstärkas med de standardmonterade klaffarna i avgassystemet som föraren kan öppna och stänga beroende på humör. Som tillval finns också ett sportavgassystem med extra vasst motorljud.

Jämfört med föregående generation har bränsleförbrukningen enligt NEDC-körcykeln minskat med tio procent tack vare cylinder on demand (COD) som automatiskt stänger av fem av motorns cylindrar vid lugn körning, det dubbla insprutningssystemet och frirullningsfunktionen i den sjuväxlade S tronic dubbelkopplingslådan. Vid blandad körning förbrukar R8 Spyder 11,7 liter per 100 km, vilket ger 277 gram utsläppt koldioxid per kilometer.

Smart quattro-system fördelar kraften

Naturligtvis är nya R8 Spyder också utrustad med quattro permanent fyrhjulsdrift, vilken kombinerar tre avancerade tekniker; den sjuväxlade växellådan S tronic växlar blixtsnabbt tack vare dubbla kopplingar, en mekanisk differentialspärr i bakaxeln och en elektrohydraulisk styrd lamellkoppling vid framhjulen som fördelar kraften till fram- respektive bakaxeln. Systemet reagerar omedelbart och kan skicka upp till 100 procent av all kraft till både fram- och bakhjulen.

quattro-systemet anpassas genom Audi drive select-systemet där föraren själv kan optimera bilen efter aktuella förhållanden, vilket gör att R8 Spyder kan variera mellan stenhård supersportbil och bekväm långfärdsbil. Systemet anpassar såväl gasrespons, styrning, S tronic-växellåda och avgasklaffarna som de valbara adaptiva stötdämparna Audi magnetic ride. Som tillval finns också en performance-ratt som ger ytterligare tre valbara körprogram för torrt, blött och snöigt underlag.

Avancerade köregenskaper genom avancerad teknik

Tack vare sin lättviktskonstruktion, kraftfulla motor och avancerade teknik är Audi R8 Spyder en fullfjädrad supersportbil. Genom torrsumpsmörjning av motorn har den högpresterande 5,2-litersmotorn placerats så lågt som möjligt, för lägsta tyngdpunkt. Samtidigt är samtliga hjul upphängda av bärarmar i aluminium – vilket är en konstruktion från tävlingsbanorna. Den elektromekaniska styrningen levererar samtidigt en exakt styrkänsla med adaptiv styrning som tillval. Genom att anpassa styrningens utväxling beroende på hastighet och körning blir nya R8 Spyder ännu smidigare och samtidigt direkt i upplevelsen.

Som standard kommer R8 Spyder på 19-tums lättmetallfälgar med framdäck i dimensionen 245/35 och 295/35-bakdäck. Som tillval finns också 20-tumsfälgar. Bromssystemet har som standard bromsok med åtta kolvar vid framdäcken och fyrkolvsok bak – och runt om är skivorna ventilerade och vågskurna. Som tillval finns också extremt lätta och hållbara kolfiberförstärkta keramiska bromsskivor.

Förarmiljö med förarfokus

Precis som i en äkta racingbil kretsar samtliga funktioner i nya Audi R8 helt runt föraren. Utan att ta händerna från ratten eller ögonen från vägen kan föraren kontrollera alla viktiga funktioner från såväl den nya sportratten som performance-ratten. Som standard har ratten reglage för att både starta som stänga av motorn och justera körlägena i Audi drive select. Med den avancerade performance-ratten tillkommer två reglage för att anpassa bilen efter snöklädda-, våta eller torra vägar samt för ljudklaffarna i avgassystemet.

I kupén är Audi virtual cockpit standard, vilket genom en 12,3-tumsskärm i instrumentklustret presenterar all information digitalt – direkt i förarens synfält. Displayen kan dessutom ställas i tre lägen beroende på körsituation och anpassas efter förarens personliga preferenser. Audi R8 Spyder är också första modellen där innehållet i vissa mobiltelefoner kan visas direkt i Audi virtual cockpit, genom Audi smartphone interface. Funktionen kommer från mitten av 2016 också finnas tillgänglig till Audi R8 Coupé.

MMI navigation plus och MMI touch är också standard i nya R8 Spyder. Menysystemet är uppbyggt på samma sätt som i en smartphone och kan styras genom såväl den rörelsekänsliga plattan och reglagen, som genom röststyrning. För det finns tre små standardmonterade mikrofoner inbyggda i säkerhetsbältet. Som tillägg till MMI navigation plus finns Audi connect-modulen som ger den tvåsitsiga supersportbilscabrioleten 4G-uppkoppling och därmed tillgång till en mängd olika funktioner. Från navigation från Google Earth och Google Street View till strömning av musik och direktuppdaterad trafikinformation. Dessutom finns trådlös laddning av mobiltelefonen som tillval genom Audi phone box. En av höjdpunkterna i kupén är dessutom ljudsystemet från Bang & Olufsen med hela 13 högtalare, varav två stycken sitter monterade i respektive sätens nackstöd för optimal ljudkvalitet. Standard i nya Audi R8 Spyder är också LED-strålkastarna och som tillval finns avancerade laserstrålkastare för maximal ljusstyrka och räckvidd.

Tillverkas för hand

Nya Audi R8 Spyder byggs nästan helt och hållet för hand vid den nya anläggningen ”Audi Böllinge Höfe” strax utanför Neckarsulm i Tyskland, där quattro GmbH utvecklar sin unika expertis.Den hantverkarmässiga produktionen av R8 Spyder ger också närmast oändliga möjligheter till personliga preferenser och önskemål. Samtidigt som kunder kan välja mellan sport- och skalstolar, karossdetaljer som framspoiler, side blades och diffusor i kolfiber samt LED-strålkastare med laserteknik finns också stora möjligheter till unik anpassning.

Nya R8 Spyder kan förbeställas från sommaren 2016 och introduceras i Sverige under sensommaren.

Audi R8 Spyder V10:
Blandad förbrukning 11.7 l/100 km, CO2-utsläpp 277 gram/km.
Längd: 4.426 mm, bredd 1.940 mm, höjd 1.244 mm, axelavstånd 2.650 mm.
41.9°
0

Nya Audi R8 Spyder är här

Bättre drag i motorn men mindre drag i håret

Det här är insidan av Audi Q4 e-tron
Och lite maskerad utsida

Jag har redan kört en helt ny elbil från Audi i år, men snart kommer en till. Och den är kanske inte lika spektakulär som e-tron GT, men den kommer garanterat att sälja bättre. Vi pratar om det lite lyxigare syskonet till Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq, nämligen Audi Q4 e-tron. Vi kikade in konceptet för två år sedan och jag kommer faktiskt inte ihåg hur stor den kändes på insidan. Jag vill minnas att den kändes liten, men den har kanske växt från koncept till verklighet för enligt Audi själva så ska Q4 vara lika rymlig på insidan som en Q7:a. Win för elbilen helt enkelt. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

SpaceX vill fixa rymdinternet till flygplan, båtar och bilar
Har ansökt om tillstånd för att få installera mobila Starlink-terminaler

SpaceX rymdinternet-operatör Starlink har skickat in en ansökan till den amerikanska myndigheten FCC (Federal Communications Commission) om att få börja installera mobila Starlink-terminaler i olika typer av fordon. I ansökan står det bland annat att SpaceX vill ha licens för att installera så kallade "Earth Stations in Motion" (ESIM), mobila satellitmottagare, vilka man tänker sig ska kunna installeras på flygplan, båtar samt lastbilar och husbilar. SpaceX grundare Elon Musk klargjorde på Twitter att det i dagsläget inte handlar om några mottagare i personbilar då Starlinks terminaler för att ta emot internet från rymden i dagsläget anses vara för stora för det. Starlink drog igång ett betaprogram för rymdinternet på den nordamerikanska marknaden i oktober förra året. Terminalerna kostar i detta program 500 dollar och själva tjänsten kostar 100 dollar i månaden. Förra månaden uppgavs det att tjänsten hade över 10.000 användare. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple släpper uppdatering till säkerhetslucka i WebKit
Till iPhone, iPads, Apple Watch och Mac

Apple släppte igår säkerhetsuppdateringar till flera av sina operativsystem efter det att det hittats en säkerhetslucka i Apples webbläsar-motor WebKit. Säkerhetsluckan ska ha gjort det möjligt för obehöriga att eventuellt installera malware på iPhones, iPads, Apple Watch och Mac-datorer om de använde Apples webbläsare Safari för att besöka webbsidor som var specifikt utformade för det ändamålet. Säkerhetsluckan ska ha rapporterats till Apple efter upptäckter från säkerhetsforskare på Google och Microsoft men sägs inte ha blivit utnyttjad vad Apple vet om. Kör ni iPhones, iPads, Apple Watch och/eller Mac-datorer så är det rekommenderat att ladda hem och installera iOS och iPadOS 14.4.1, watchOS 7.3.2 och/eller macOS Big Sur 11.2.3 och installera detta. Tumnagel
39.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nya Justice League läckte tidigt på HBO Max
Tom & Jerry-tittare fick en överraskning

Ibland är det gött med lite överraskningar i vardagen. HBO Max-tittare som, av någon anledning, ville se nya Tom & Jerry på streamingtjänsten fick lite annan underhållning i form av Justice League: Snyder Cut, som inte har premiär förrän 18 mars. I ett uttalande till The Verge säger HBO detta: “Zack Snyder’s Justice League was temporarily available on HBO Max and the error was addressed within minutes." Tittare fick inte se hela filmen, utan endast den första timmen av den fyra timmar långa rullen. Men det räckte troligtvis för att ge Tom & Jerry-fans en mild chock och Justice League-fans mersmak. Justice League: Snyder Cut har premiär 18 mars på HBO Nordic. Tumnagel
38.3°
+
André Stray
0

Nismo renoverar en Nissan R32 Skyline GT-R
Kostar över 400.000 dollar

I december förra året så presenterade Nissans Nismo-avdelning en tjänst där de kan renovera din bil från grunden och upp igen. Inget lämnas åt slumpen och ut på andra sidan kommer en i princip helt ny bil. Men det kostar, över 400.000 dollar närmare bestämt. Här får vi se vad man får för pengarna. Tumnagel
43.2°
+
Bobby Green
0

En ordentlig titt på berättelsen i God of War
Lite kvällsnörderi

God of War släpptes för tre år sedan och innan release var det troligtvis inte många som trodde att vi skulle sitta tre år senare och lägga upp videor där folk pratar ingående om spelets berättelse. Men nu är vi här, ändå. Good Blood har släppt en video där det pratas om det senaste God of War-spelet och hur utvecklarna Santa Monica Studio lyckades skapa en ny berättelse från den uråldriga nordiska mytologin. Tumnagel
40.2°
+
André Stray
0

Audis car-to-X tjänst blir ännu smartare
Använder sig nu av swarm data för att bland annat varna för halka

Audi förbättrar nu tekniken car-to-X ytterligare genom att för första gången använda sig av så kallad swarm data. Den nya versionen använder sig av en car-to-cloud-app som baseras på ett nytt sätt att uppskatta friktionskoefficienten baserat på hjulspinn. Tekniken kan upptäcka förändringar i fästet och ladda upp data till molnet som i sin tur kan se till att varna bilister bakom om att vägen framöver är hal. Tekniken bakom kommer bland annat från det svenska företaget NIRA Dynamics AB och tillsammans med Car.Software organization och HERE Technologies har man vidareutvecklat varningsinformationen. Läs mer om hur det hela fungerar i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
43.5°
+
Bobby Green
0

Wasteland 3 får permadeath-läge
Perfekt om man vill ha ordentliga konsekvenser

Wasteland 3 släpptes i augusti till PC, PS4 och Xbox One och har erbjudit en ordentlig taktiskt upplevelse med RPG-inslag. Nu har utvecklarna InXile meddelat att spelet kommer få en ordentlig uppdatering vid namn Death & Taxes som lägger till lite nyheter som gör upplevelsen lite mer utmanande. Bland annat kommer uppdateringen lägga till möjligheten att aktivera permadeath, vilket betyder att karaktärer som avlider under rundor inte kommer gå att återuppliva, vilket gör att förluster kommer svida betydligt mer. Och när hela ditt lag dött är det game over. Utöver permadeath kommer uppdateringen med andra trevligheter som Diffuclt Skill Checks som höjer skill-krav på vissa val och handlingar med +2, vilket sätter mer krav på dig som spelare att göra dina lagmedlemmar bra på specifika saker. Utöver detta kommer vi kunna respecca förmågor, vilket kommer gå att göra i Ranger HQ. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Jason Cammisa går igenom en Honda S800
Varvvillig!

Honda har byggt många olika roliga bilar genom åren. En av dessa är modellen S800. I det här klippet från Hagerty får vi lära känna den lilla godbiten lite bättre. Tumnagel
38.2°
+
Bobby Green
0

Turntable.fm gör comeback
I två separata versioner

Turntable.fm var en musiktjänst som drog igång för snart tio år sedan där användare kunde skapa gemensamma låtlistor genom att turas om att lägga till egna låtar. Tjänsten lades tyvärr ner 2013 på grund av ekonomiska skäl men nu verkar tjänsten vara på väg att göra comeback. För att stöka till det hela så verkar det vara två separata versioner på gång av tjänsten som snart kommer att lanseras. På Turntable.fm kommer Billy Chasen, grundaren av originalet, dra igång en ny version och på Turntable.org kommer två andra medlemmar av grundarteamet, Joseph Perla och Simon Oxley, dra igång ytterligare en version. Ingen av tjänsterna är än så länge lanserad och det återstår att se o, eller hur, hur de båda tjänsterna kommer att skilja sig åt när de väl lanseras. Här ovanför kan ni kolla in ett demo på den versionen av tjänsten som kommer att lanseras på Turtable.org. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Boktips: Liftoff
Eric Bergers bok om SpaceX historia

Känner ni för att läsa böcker om superentreprenören Elon Musk i allmänhet och de tidiga dagarna på hans rymdföretag SpaceX i synnerhet så släpptes en ny sådan bok förra veckan. Boken "LIFTOFF: Elon Musk and the Desperate Early Days That Launched SpaceX" är skriven av Ars Technicas rymdreporter Eric Berger, en journalist vars artiklar om rymdindustrin jag själv uppskattat mycket genom åren. Berger har skrivit om SpaceX i över ett årtionde och Liftoff handlar primärt om hur SpaceX drog igång och deras tidiga raketer: "In Liftoff, Eric Berger, senior space editor at Ars Technica, takes readers inside the wild early days that made SpaceX. Focusing on the company’s first four launches of the Falcon 1 rocket, he charts the bumpy journey from scrappy underdog to aerospace pioneer. We travel from company headquarters in El Segundo, to the isolated Texas ranchland where they performed engine tests, to Kwajalein, the tiny atoll in the Pacific where SpaceX launched the Falcon 1." Ni kan läsa två utdrag från boken här och här. Liftoff går att köpa både i fysiskt format och som ebok där böcker säljes. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Monster Hunter Rise-demot byggs ut i veckan
Testa att slås mot Magnamalos

Monster Hunter Rise-demot har varit tillgängligt till Nintendo Switch sedan januari, men i veckan kommer demots spelare att få se lite mer av vad spelet har att erbjuda. Utvecklarna har meddelat demoversionen kommer byggas ut och spelare kommer få möjlighet att ta sig an Magnamalos, vilket verkar vara en rejäl utmaning och ge spelare en bättre bild av vad hela spelet kommer ha att erbjuda när det släpps 26 mars. Utöver detta har vi fått reda på att Monster Hunter Rise kommer få flera gratisuppdateringar efter release och först ut kommer vara Chameleos och monstret kommer petas in i slutet av april. Detta är inte allt som är nytt på Monster Hunter-fronten. Kommande Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin har fått ett ordentligt releasedatum och RPG-spinoffen kommer släppas globalt 9 juli. Tumnagel
37.4°
+
André Stray
0

Forskare visar upp drönare som flyger som insekter
Väger ungefär lika mycket som en humla

Forskare på de tre universiteten MIT, Harvard och City University of Hong Kong har utvecklat insektsliknande drönare som flyger med hjälp av vingslag. De minimala vingarna på minidrönarna kan slå upp till 500 slag i sekunden vilket ger dem möjlighet att genomföra olika avancerade manövrar vilket ni kan se i videon här nedanför. Professor Kevin Yufeng Chen från MIT säger om drönarnas flygteknik: "You can hit it when it’s flying, and it can recover. It can also do aggressive maneuvers like somersaults in the air." Drönarna väger bara sex gram, ungefär lika mycket som en humla, men verkar i dagsläget behöva en extern kraftkälla, något som kraftigt begränsar dess räckvidd. I framtiden hoppas forskarna att drönare som dessa skulle kunna använda till exempel för att pollinera växter, leta efter saknade i räddningsoperationer och inspektera avancerade maskiner. Tumnagel
43.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny kort trailer för The Falcon and the Winter Soldier
"Let's get to work!"

Snart börjar Disney+ sända Marvel-serien The Falcon and the Winter Soldier och inför det kommer här är en kort trailer. Innan Disney+ började sända den nu avslutade första säsongen av WandaVision så pumpade man ut ett gäng med korta trailers veckorna innan det var dags för premiär av serien. Det är antagligen inte helt omöjligt att Disney har en liknande strategi på gång inför premiären av The Falcon and the Winter Soldier. The Falcon and the Winter Soldier börjar sändas på Disney+ fredag 19 mars. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

VFX-artister pratar bra och dålig CGI i filmer
Lite eftermiddagsnörderi

Corridor-gänget släppte nyligen en ny video där de tittar på bra och dålig CGI i filmer och serier och denna video kan ni kika på ovan. Den här gången pratas det om bland annat Mortal Kombat-trailern, Species och RoboCop. Tumnagel
38.0°
+
André Stray
0

Porsche investerar ytterligare 70 miljoner euro i Rimac
Äger nu 24 procent

Nu står det klart att Porsche lastar in ytterligare 70 miljoner euro i elbilstillverkaren Rimac. Därmed går man från att tidigare ha ägt 15 procent av företaget till att äga 24 procent. Lutz Meschke säger följande i ett uttalande: "Porsche has already placed its first orders with Rimac for the development of highly innovative series components. Rimac is excellently positioned in prototype solutions and small series. Mate Rimac and his team are important partners, especially when it comes to supporting us in the development of components. Rimac is well on its way to becoming a Tier 1 supplier for Porsche and other manufacturers in the high-tech segment." Förutom Porsche samarbetar Rimac även med Hyundai, Aston Martin, Koenigsegg, Renault och Pininfarina. Tumnagel
44.0°
+
Bobby Green
0

PostNord uppmärksammar den allmänna rösträtten
Presenterar frimärken inför 100-års-jubileum

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval och det uppmärksammar PostNord idag, på internationella kvinnodagen, med att presentera lite nya frimärken relaterat till det. På de nya frimärkena syns kvinnor, symboler och milstolpar som på något vis spelade en avgörande roll för rösträttsrörelsen, bland annat ett kollage från tidningen Idun med de fem första valda riksdagskvinnorna. Ett annat motiv är den ikoniska bilden med Elin Wägner intill pärmarna som innehöll de över 350 000 namnunderskrifter som samlats in med kravet på rösträtt för kvinnor skriver PostNord i ett pressmeddelande. Ni kan kolla in de nya frimärkena som uppmärksammar den allmänna rösträtten här ovan och nedanför. Ett häfte med tio frimärken kommer att gå att köpa för 120 kronor när de släpps 29 april. Tumnagel
48.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

OnePlus byter namn på spelläget Fnatic Mode
Pro Gaming Mode är nya namnet

OnePlus har sedan OnePlus 7-releasen samarbetat med Fnatic, vilket bland annat lett till att det lite mer avancerade spelläget i OnePlus 6 och framåt har kallats Fnatic Mode. Nu verkar det som att spelläget kommer byta namn till Pro Gaming Mode. Anledningen till detta beror kort och gott på att avtalet mellan OnePlus och Fnatic gått ut. I ett uttalande till XDA säger OnePlus detta om det hela: “OnePlus’ partnership with Fnatic has come to its natural and mutual conclusion. Users of OnePlus devices who have enjoyed our Fnatic mode will continue to receive the same features and capabilities, but under a new Pro Gaming Mode name. The naming update will transition across devices starting from the 6 series. Fnatic has been a supportive partner to OnePlus, and we look forward to the opportunity to collaborate again in the future.” Detta betyder att det avancerade spelläget kommer ha ett nytt namn i kommande uppdateringar av Oxygen OS. Troligtvis kommer det inte bli någon skillnad när det kommer till spellägets funktioner, bara att det kommer få nytt namn och utseende. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Explorer presenterar flädergin
Snart är sommaren här!

Explorer presenterar nu en sommargin som fått smak av fläder. Den ska passa bra både som ingrediens i en cocktail eller som en helt vanlig gin och tonic. Smaken ska förutom fläder vara citronskal och enbär. Alkoholhalten ligger på 37,5 procent. För en flaska som rymmer 700 milliliter får man betala 224 kronor. Tumnagel
97kg
+
Bobby Green

Entombeds sångare har dött
LG Petrov blev bara 49 år gammal

Lars-Göran Petrov, sångaren i det svenska death metal-bandet Entombed, har gått bort efter att ha drabbats av den ovanliga cancerformen gallgångscancer. LG Petrov anslöt sig till Entombed kort efter det att bandet bildats under namnet Nihilist 1987. Bandet räknas som ett av förgrundsbanden i den skandinaviska death metal-scenen och ett av de större banden i genren. Petrov blev 49 år gammal. Här nedanför kan ni lyssna på "Left Hand Path", en låt från 1990 som finns med på albumet med samma namn. ?We are devastated to announce that our beloved friend Lars-Göran Petrov has left us.?? ???? Our brother, leader,...Posted by Entombed A.D. on Monday, March 8, 2021 Tumnagel
-11kg
+
Wille Wilhelmsson

Retrokulor tillbaka i lösvikten
Syrliga och salta kulor

Minns ni de här hårda kulorna som kom i en förpackning om sex stycken där alla låg på rad? Dessa kom från Karamellpojkarna och det fanns massa olika smaker att välja mellan. Nu återlanserar Candy People godiset bland lösvikten fast i tvåpack. Smakerna är syrligt eller salt och de ska finnas ute i butik nu. Tumnagel
154kg
+
Bobby Green

Tio saker Macklemore inte klarar sig utan
Bra hår och snorbroms!

GQ har satt sig ned med artisten Macklemore som fått berätta om tio saker han inte klarar sig utan när han är ute och far. Bonusklipp nedan. Tumnagel
48kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det ostbågens dag!
Grattis!

Ostbågens dag är alltid den 5 mars. Idag är det 5 mars och passande nog fredag så att man kan trycka mängder med snacks utan att få dåligt samvete, eller? Grattis alla ostbågsläskare, njut lite extra idag! Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Banksy tillbaka med konstverket create escape
Målat på en fängelsemur

Banksys senaste målning heter Create Escape och den har han gjort på en fängelsemur utanför Reading Prison i Storbritannien. Fängelset är sedan 2014 stängt och det var här författaren Oscar Wilde satt fängslad i två år för "onaturlig otukt" (homosexuella kontakter). Målningen föreställer en rymmande fånge som har gjort ett rep av skrivmaskinspapper för att ta sig ned från muren. Det är många som vill att fängelset ska omvandlas till en konsthall och ett beslut kring detta ska komma i mitten på mars. Tumnagel
104kg
+
Bobby Green

Britny Fox - Standing In The Shadows
Fredagsklassikern

Idag är det fredag och jag blev extra pepp på pudelrock efter dängan vi skrev om tidigare idag. Så vi kör ett gäng, för det blir man alltid glad av. Här ovan har vi gruppen Britny Fox med låten Standing In The Shadows som släpptes 1989. Bonusklipp nedan. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Miguel Gonzalez är avocado-expert
Förser Michelin-restauranger med grönsaken

Skillnaden mellan en bra och en dålig avocado kan vara livsavgörande, typ. Miguel Gonzalez är experten på grönsaken och det är honom du ska gå till om du vill ha de bästa New York har att erbjuda. I dagsläget har över 120 stycken restauranger hans avocados som förstahandsval. Tumnagel
91kg
+
Bobby Green

Nestor släpper singeln On The Run
Pudelrock från Sverige

Jag är en riktig sucker för så kallad pudelrock och gammal härlig metal, så därför föll verkligen den svenska gruppen Nestors låt On The Run mig i smaken. Här har man kokat ihop hederliga 80-talsinfluenser med feta beats och glimten i ögat. Och visst är det Sten Frisk från TV-serien Tre Kronor som spelar prästen i musikvideon. Ett album kommer att släppas senare i år. Tumnagel
122kg
+
Bobby Green

Fel sätt att laga middag på
Rekommenderas inte

Om du har planerat att laga middag någon gång i ditt liv - gör inte på det här viset då. Tumnagel
78kg
+
Bobby Green

Idag är det Fössta tossdan i mass
Ät prinsesstårta!

Idag är det Smålands alldeles egna nationaldag eftersom det är "Fössta tossdan i mass". Det är den småländska dialekten firas och då får man äta prinsesstårta med massipan, oavsett var i landet man bor. Grattis till oss! Tumnagel
131kg
+
Bobby Green

Fira Rieslings födelsedag med Edward Blom
Håller föreläsning och vinprovning

Institutet Wines of Germany har förklarat den 13 mars 1435 som officiell födelsedag för den tyska druvan Riesling. Det innebär att på lördag nästa vecka så fyller druvan hela 586 år vilket givetvis måste firas. Gastronomen och Tysklandskännaren Edward Blom kommer då att hålla en föreläsning och vinprovning live på Facebook. Vinerna som provas kommer från de fem regionerna där mest Riesling odlas i Tyskland: Rheingau, Pfalz, Mosel, Rhein-hessen och Württemberg. Det hela kommer att äga rum mellan klockan 17.00 och 18.00 på länken nedan. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green