5 i dag 37 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Världens första solcellsväg invigd Finns i en liten by i Frankrike
Världens första solcellsväg invigd
Foto: Wattway

I den lilla byn Tourouvre-au-Perche har det franska företaget Colas byggt vad som ska vara världens första solcellsväg.

Man kallar produkten för Wattway och den en kilometer långa vägen har nu invigts och ska vara öppen för trafik. På vägen finns 2.800 kvadratmeter solcellspaneler och förhoppningen är att dessa ska kunna generera elektricitet som ska kunna driva byns gatubelysning.

Vägen ska nu testas under två år och blir resultatet det önskade så sikter Frankrike på att bygga ytterligare 100 mil solcellsvägar i landet. Totalt har vägen i Tourouvre-au-Perche kostat 5 miljoner euro att bygga och kritiker till projektet anser att det är för dyrt och att solcellspaneler som ligger horisontellt på marken är mindre effektiva än vinklade solcellspaneler som de som till exempel återfinns på hustak.

Bil, Övrigt, solceller, solcellspaneler, solcellsväg, wattway, frankrike
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Världens första solcellsväg invigd
Solar Roadways - en helt ny typ av motorväg Isfria, smarta och miljövänliga Solar Roadways har dragit igång en kampanj på Indiegogo och de söker 1 miljon dollar för att göra verklighet av sin uppfinning - intelligenta motorvägar. Istället för asfalt ska vi köra på solcellspaneler som förutom att använda energin från solen bland annat även ser till att vägarna blir isfria. En video som på ett kul vis förklarar det hela hittar vi här ovanför, och kampanjvideon hittar vi här nedan. Tumnagel
91.2°
0
45.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
fre. 23 dec 2016, 09:00
Världens första solcellsväg invigd Finns i en liten by i Frankrike
45.2°
0