21 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Idag öppnar Microsoft nya datacenter i Sverige I Gävle, Sandviken och Staffanstorp
Idag öppnar Microsoft nya datacenter i Sverige
Foto: Microsoft

Idag öppnar Microsoft upp nya datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp där man planerar att serva sina kunder med tjänster kopplade till Microsoft Azure och Microsoft 365.

Microsoft skriver i ett pressmeddelande att deras svenska datacenter är bland de mest avancerad och hållbart designade datacenter man har. Vidare skriver man bland annat:

Med Microsofts svenska datacenter finns ett åtagande att minska koldioxidutsläppen, certifieras som nollavfallsanläggningar, drivas med 100 procent förnybar energi och använda Vattenfalls 24/7 Matching-lösning för att mäta och matcha förbrukningen av förnybar energi på timbasis.

Microsofts svenska datacenter blir företagets första där reservkraftsgeneratorerna huvudsakligen kommer drivas med Preem Evolution Diesel Plus, världens första Svanenmärkta diesel, som innehåller minst 50 procent förnybar råvara och nästan en motsvarande minskning av nettokoldioxidutsläppen jämfört med vanliga fossila dieselblandningar.

Bland kunderna som kommer använda tjänsterna de nya datacentren erbjuder nämner Microsoft bland annat Handelsbanken, PostNord, Sandvik Coromant och Combitech.

Internet, Microsoft, datacenter, serverhallar, sverige, hälsingland, gävle, sandviken, staffanstorp

Microsoft bygger datacenter i Gävle och Sandviken
Fick bygglovet beviljat i veckan

I onsdags beviljade Microsofts bygglov för den första delen för byggandet av datacenter i Gävle och Sandviken rapporterar TT. Det var i december förra året som det blev klart att Microsoft köpt 130 hektar mark i Gävle och Sandviken där man planerade att bygga datacenter. En del lokalbor ska ha protesterat mot de kommande byggplanerna, bland annat för att man var oroliga för elbrist, men trots det ska Gävle kommuns samhällsbyggnadsnämnd godkänt Microsofts byggplaner. Enligt Gefle Dagblad rör den första etappen av bygget kontors- och lagerlokaler på en yta av sammanlagt cirka 23.000 kvadratmeter. Tumnagel
54.7°
0

Elnätet i Gästrikland pallar inte Microsofts krav
Gävle och Sandviken kan få vänta i tio år på Microsofts datacenter

Tidigare i år fick Microsoft bygglov för att bygga datacenter i Gävle och Sandviken men nu verkar det som om regionens elnät inte har kapacitet att leverera el i den omfattningen Microsoft kräver till sina anläggningar. Detta kan vara något som gör att byggandet av Microsofts eventuella datacenter i regionen kan dröja upp till tio år. Detta enligt Gävle Energis vd Håkan Jönsson som säger att det kan ta upp till tio år att bara få tillstånd att bygga ut elnätet i området. Till Svenska Dagbladet säger Jönsson: "Om Svenska Kraftnät vill bygga en helt ny större kraftledningsgata får de räkna med att tillståndsprocessen kan ta 8-10 år." Microsoft planerar att drifta delar av sin molnplattform Azure i de planerade datacentren i Gävle och Sandviken. Företaget har än så länge inte inkommit med någon plan för när det hela skulle kunna stå klart. För tillfället ser det ut som om det kan ta rätt lång tid innan Microsoft drar igång datacenter i Gästrikland. Tumnagel
15.6°
0

Microsoft öppnar sina svenska datacenter nästa år
I Gävle, Sandviken och Staffanstorp

Tidigare i år beviljades Microsoft bygglov för att bygga datacenter i Gävle och Sandviken och idag meddelar man att dessa, samt ett datacenter i Staffanstorp, kommer att dra igång sin verksamhet nästa år. Det ska handla om datacenter som drivs till 100 procent av förnybar energi och användas för att drifta Microsofts molntjänster Azure, Microsoft 365 samt Dynamics 365 och Power Platform. Några exakta datum för när Microsoft kommer att öppna sina svenska datacenter eller hur många som kommer att arbeta på dem har Microsoft än så länge inte uppgett. Tumnagel
43.3°
0
52.5° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 16 nov 2021, 14:00
Idag öppnar Microsoft nya datacenter i Sverige I Gävle, Sandviken och Staffanstorp
52.5°
0