11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Spotify-användare upprörda över Daniel Eks investeringar Bojkottar streamingtjänsten
Spotify-användare upprörda över Daniel Eks investeringar
Foto: Reet Talreja

I november berättade Spotifys VD Daniel Ek att han investerat 100 miljoner euro i Helsing.ai, ett Europeiskt företag som jobbar med artificiell intelligens och utvecklar teknik inom säkerhet- och försvarssektorn. Kort därefter blev användare och artister på sociala medier inte helt oväntat rätt arga på Spotifys VD och startade hashtaggen #boycottSpotify.

Eks investering är en del av hans plan att investera en miljard euro av hans egna förmögenhet (som för det mesta kommer från Spotify) i "deeptech"-projekt under det kommande decenniet, bland annat inom maskininlärning, bioteknik, materialvetenskap och energi.

Helsing.ai grundades i år och har sina kontor i London, München och Berlin. Företaget utvecklar programvara som skapar en realtidsbild av en miljö genom att organisera ostrukturerad data från flera sensorer på fordon och system. Som exempel kan det handla om videoflöden, värmebilder och ekolods- och radarfrekvenser från stridsvagnar, drönare eller satelliter. Hittills har tekniken sålts till Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Helsing.ai uppger att man endast säljer sin teknik till "länder som uppfyller de högsta demokratiska standarderna".

Bonustweet:

Internet, Spotify, daniel ek, musikindustrin
41.7° 0 Hugo Engström Hugo Engström
fre. 10 dec 2021, 16:00
Spotify-användare upprörda över Daniel Eks investeringar Bojkottar streamingtjänsten
41.7°
0