Razer Kishi är min mobils nya bästa kompis
Vi har testat Razers nya mobilhandkontroll

Mobilgaming har aldrig riktigt blivit en stor grej, men nu när kvalitetstitlar som Castlevania: Symphony of the Night och Dead Cells samt drivor med spelstreamingtjänster börjar släppas till mobiler så är en handkontroll till mobilen en rätt trevlig grej att ha. Och Razer Kishi kan vara den första mobilkontrollen som får en permanent plats i väskan när vi är ute på vift.
Razer Kishi presenterades under CES-mässan i januari. Enheten är en handkontroll och mobilfäste i ett som ger användaren en Nintendo Switch-liknande upplevelse. Kontrollen är utrustad med allt man förväntar sig på en modern spelkontroll med ordentliga spakar, styrkors, vanliga knappar samt axelknappar och givetvis knappar som låter dig interagera med operativsystemet.
Vanligtvis har handkontroller som är avsedda för mobil användning en rätt plastig känsla, men Kishi känns förvånansvärt robust och ordentlig. Knapparna känns klickiga och responsiva, men samtidigt mjuka. Styrspakarna har ett härligt och jämt motstånd. Axelknapparna är förhållandevis små, men det är ändå enkelt att klicka rätt. Givetvis är det inte samma känsla som Dualshock 4 eller Xbox One-kontrollen, men det är ändå en riktigt bra upplevelse för att vara en mobilkontroll.
I hopvikt läge är enheten som sagt väldigt liten och kan stuvas undan när den inte används. När du vill spela är det bara att trycka isär två flärpar på baksidan som ”vecklar ut” kontrollen och du kan sätta änden på telefonen i kontrollens USB-plugg och sedan ”trä över” motsatt sida av Kishi över toppen av telefonen. Det är verkligen busenkelt att använda Kishi och du behöver inte vara rädd för att slita isär enheten tack vare robust gummi och fjäderförsedda ändar. När du spelar klart tar du bort kontrollen från toppen av telefonen, trycker ihop delarna och sätter plattan på baksidan på plats.
Något som kan vara ett litet problem för vissa är att kontrollen täcker över alla telefonens portar och USB-C-porten på kontrollen är endast avsedd för laddning, så det är inte möjligt att använda trådade hörlurar eller headset. Så det är trådlöst som gäller, eller så får du använda telefonens högtalare.
När det kommer till kompatibilitet så fungerar Kishi med det flesta mobiltelefoner, så länge den inte är allt för stor eller har en ocentrerad USB-C-kontakt. Vi har testat med stora enheter som OnePlus 8 Pro och Samsung Galaxy Note 9 och dessa har inte varit några problem att använda med Kishi. Ironiskt nog fungerar inte Razers egna Razer Phone-enheter med Kishi direkt ur lådan, utan ett separat tillbehör måste köpas för att Kishi ska fungera med Razer Phone.
Samtliga spel med stöd för externa kontroller ska kunna liras med Kishi, men vi har märkt att det varit lite varierande kompatibilitet. Vissa spel kraschar så fort det startar när Kishi används, men rullar på utan problem när andra bluetooth-kontroller används. Det är lite oklart var problemet ligger, men oavsett är det lite irriterande och borde lösas illa kvickt.
När allt väl fungerar så fungerar enheten riktigt bra. I och med direktkopplingen till telefonen via USB-uttaget så är responsen riktigt låg, vilket är riktigt trevligt i spel som Dead Cells, och andra plattformsspel, där precision är snorviktigt. Och när det kommer till mer pangpang-spel som Fortnite är styrspakarna riktigt användbara och ger dig mer eller mindre samma kontrollupplevelse du skulle ha om du lirar på konsol. Även spelstreamingtjänster som Project xCloud och Stadia rullar på kalas utan några som helst problem.
Allt som allt så gillar vi verkligen Kishi. Det är en av de bättre mobilkontrollerna på marknaden just nu. Enheten är lätt och nätt nog att bära med sig överallt och ger dig en fullvärdig kontrollupplevelse var du än befinner dig när du lirar spel på mobilen. Priset kan tänkas vara lite saftigt, men spelar du så pass mycket på mobilen och är tokless på pekskärmskontroll är Kishi ett riktigt bra alternativ helt enkelt.
Razer Kishi finns tillgänglig nu via Razers hemsida för 89 euro för Android-versionen och 109 euro kostar iOS-versionen. Troligtvis kommer enheten även dyka upp i välsorterade elektronikbutiker inom en snar framtid.
Som vanligt är det bara plita ner en fråga eller två om produkten i kommentarsfältet, så svarar vi till vår bästa förmåga.





























