9 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

AMD berättar mer om Bobcat och Bulldozer
Kommer nästa år

AMD berättar mer om Bobcat och Bulldozer

AMD har länge pratat om företagets rival till Atom och Xeon, nämligen Bobcat respektive Bulldozer, men de har ännu inte släppts på marknaden. De kommer inte att lanseras förrän under 2011 så allt vi har att hålla tillgodo med i nuläget är lite presentationsbilder från AMD.

Om vi börjar med Bobcat så är det en processor som riktar sig mot netbook/ultratunna marknaden. AMD säger att processorn ska ha en prestanda av omkring 90 % av dagens K8-baserade mainstream-processorer men kräver bara hälften så stor yta och ligger på en bråkdel av strömförbrukningen. Bobcat kommer också bli kärnan i Ontario, AMDs första Fusion-processor.

Processorn ska även kunna köras på under 1 W genom att sänka klockfrekvensen och spänningen och det gör att den även kan komma att lanseras i enheter med en mindre formfaktor som till exempel MIDs.

När det gäller Bulldozer så har den också en framtid i produktlinjen Fusion men den kommer först att släppas som en vanlig processor utan inbyggd grafikkärna riktad mot servrar och högpresterande konsumentsystem. AMD försöker sig också på en ny tillämpning av multithreading och kallar det "it's multithreading done right".

De första Opteron-chipen baserade på Bulldozer går under kodnamnet Interlagos och kommer ha 16 kärnor. Den kommer dyka upp någon gång under nästa år och utlovar omkring 50 % bättre prestanda än det nuvarande Magny-Cours baserade flaggskeppet.

PC, Hårdvara, AMD, Bobcat, Bulldozer
37.0° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 25 aug 2010, 08:18
37.0°
0

AMD berättar mer om Bobcat och Bulldozer

Kommer nästa år