10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
AMD släpper Kabini för processorsockel Moderkort och processor för omkring 60 dollar
AMD släpper Kabini för processorsockel

AMD har även tillkännagett ett nytt tillägg till sin plattform för lågströmsprodukter kallade AM1.

Det nya tillägget baserar sig på existerande Kabini-processorer som AMD introducerade tidigare i år men där de tidigare varianterna löddes fast på moderkortet så kommer de här nu att använda en processorsockel.

Den nya sockeln kallas för FS1b och ser ut som en mindre variant av AMDs existerande plattformar med processorsockel. AMDs modell skiljer sig från Intel då pinnarna sitter på själva processorn medan Intel har sina i sockeln.

AMD vill skapa en plattform med både CPU och moderkort för omkring 60 dollar som fortfarande går att uppgradera och kommer som ett svar på efterfrågan från vissa marknader som vill ha uppgraderingsbara lågkostnadssystem. Ett FM2-system kan man idag köpa för omkring 90 dollar.

Kabini-processorerna är i stort sett variationer av de som återfinns i bärbara datorer med upp till fyra Jaguar-baserade CPU-kärnor, en single-channel minneskontroller med stöd för upp till 1600 MHz minne och en GPU på 128 stream-processorer från GCN-arkitekturen.

Chipet är som ett SoC så moderkortet har inget chipset utan all I/O finns med i Kabini-processorn. Då får man två SATA 6 Gbps-portar, två USB 3.0-portar, 8 USB 2.0-portar, fyra PCIe 2.0-länkar samt tre videoutgångar beståendes av DisplayPort, HDMI, och VGA.

Med tanke på att det här är en budgetplattform så kan man inte förvänta sig funktioner som överklockning av processorn eller att man ska kunna koppla in dedikerade grafikkort med någon vidare prestanda. AMD verkar också inrikta sig på quadcore-varianter och kommer troligen skippa en åttakärnig variant med mindre GPU eller dualcore med större GPU.

PC, Hårdvara, AMD, Kabini, AM1, FS1b
38.3° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 5 mar 2014, 17:05
AMD släpper Kabini för processorsockel Moderkort och processor för omkring 60 dollar
38.3°
0