32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
AMD talar om heterogeneous queuing Ämnar att göra CPUn och GPUn likvärdiga
AMD talar om heterogeneous queuing

Fler detaljer om AMDs Heterogeneous Systems Architecture börjar dyka upp. I april var första gången vi fick veta om hUMA som tillåter Kaveri APUns CPU och GPU-komponenter att dela varandras minne. Nu så berättas det lite om hQ, även känt som heterogeneous queuing, som definierar hur arbete distribueras i APUns CPU och GPU.

Den nuvarande modellen låter applikationer skapa arbete för CPUn och CPUn kan generera arbete för sig själv också och det gör den ganska effektivt. Att släppa igenom uppgifter till GPUn kräver dock att det går genom operativsystemet och det lägger till latency. GPUn hamnar också lite efter då den inte kan generera arbete för CPUn.

Heterogeneous queuing vill dock göra CPUn och GPUn likvärdiga och låter varje komponent generera arbete för sig själv och för varandra. Arbete paketeras genom ett standard paketformat som kommer ha stöd i all HSA-kompatibel hårdvara, vilket betyder att det inte krävs något speciell kod i mjukvara.

Applikationer kan lägga paket direkt i kön som hårdvaran hämtar ifrån. Varje applikation kan ha flera köer och ett virtualiseringslager tillåter HSA-hårdvara att se alla köer.

AMDs nuvarande hQ-implementation använder hårdvarubaserad schemaläggning för att hantera hur CPUn och GPUn kommer åt köerna. Detta kanske inte kommer krävas i den slutgiltiga HSA-specifikationen. Även då hQ inkluderas i specifikationen så säger AMD att operativsystemet kan bli inblandat när man växlar CPUn och GPUn mellan olika köer.

Windows kommer bli det enda operativsystemet med stöd för hQ till en början men AMD arbetar med att få in stöd i Linux och andra operativsystem.

PC, Hårdvara, AMD, heterogeneous queuing
AMD talar om heterogeneous queuing
39.7° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
ons. 23 okt 2013, 09:15
AMD talar om heterogeneous queuing Ämnar att göra CPUn och GPUn likvärdiga
39.7°
0