38 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
1
Feber från CES-2012 presenteras av

Externa grafikkort via Thunderbolt på gång
Både AMD och Nvidia testar

Externa grafikkort via Thunderbolt på gång

Det har varit många som velat se externa grafikkort under en längre tid och när AMD släppte en extern PCI Express-standard till Acers Ferrari-dator under 2007 kunde man tro att det äntligen var på gång. Det blev dock ingenting av den standarden och fram tills nu har vi sett halvtaskiga lösningar som MSIs GUS och ViDock.

Anledningen har säkert varit att företagen tjänat med på att vi konsumenter köper nya bärbara datorer när ny hårdvara släppts men bristen på en bra standard har också gjort sitt till. Nu när Intel släppts Thunderbolt så har det helt plötsligt blivit mycket enklare att skapa en extern grafiklösning och både Nvidia och AMD experimenterar med produkter.

Under CES 2012 kunde vi också se MSIs uppgraderade variant, GUS II, som nu bygger på Thunderbolt-gränssnittet och därmed får en bandbredd av 10 Gbps i båda riktningarna.

Det sägs att Apple arbetar på en egen lösning men det är troligen Nvidia och AMD som kommer erbjuda produkter för både PC och Mac. Ett problem som dock måste överkommas är att varken Windows 7 eller Windows 8 känner av om du kopplar ur ditt externa grafikkort. Skulle någonting vara igång så kan man nog garanterat räkna med en blåskärm.

Vi får hoppas att det kommer en lösning på det problemet snart, annars måste man se till att stänga av alla applikationer som använder grafikkortet innan man kan koppla ur den externa lådan. Det inkluderar även din webbläsare, så det kan vara rätt jobbigt om man har mycket igång.

PC, Hårdvara, AMD, Nvidia, Thunderbolt, Externa grafikkort, ces2012
44.1° 0 Samuel Paulsson Samuel Paulsson
fre. 20 jan 2012, 16:56
Externa grafikkort via Thunderbolt på gång Både AMD och Nvidia testar
44.1°
0