41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Geoblockering på internet inom EU blir kvar I alla fall för film- och tv-bolag
Geoblockering på internet inom EU blir kvar

Tidigare har vi skrivit om att geoblockering, eller regionsspärrar, är något som ska bli ett minne blott. Nu har diskussionerna om sådana dragit igång i EU-kommissionen och kommissionärerna Andrus Ansip och Günther Oettinger har tagit fram en lista på 16 punkter som ska vara en grund för vidare diskussioner.

En av dessa punkter tar upp geoblockering och det verkar som att kommissionärerna har satt lite käppar i hjulet för sig själva genom att skriva att obefogat geoblockering ska förbjudas, alltså att om en hemsida i Sverige inte levererar samma upplevelse som hemsidan gör i Tyskland så ska sidan få bannor från EU. Men om blockering är befogad så kan den inte förbjudas. Film- och tv-bolag hamnar under befogad geoblockering då företagen tjänar pengar på territoriell försäljning.

Diskussionerna har precis börjat, så vi får se om formuleringarna kring just regionsspärrarna ändras och att vi någon gång i framtiden kommer få avnjuta filmer och serier oavsett var i EU vi befinner oss.

Samtliga punkter som Ansip och Oettinger tagit upp hittar ni via länken här nere till vänster.

Samhälle, Allmänt, geoblockering, film, tv Via IDG.se
EU på väg att slopa regionsspärrar på digitala varor EU kommer ses som ett enda stort land För tillfället finns det rätt många regionsspärrar när det kommer till digitala varor. Till exempel så är Netflix annorlunda om du jämför med tjänsten i Sverige och typ Tyskland. Och samma gäller andra digitala varor som spel, filmer och musik. Men snart kan det bli ändring på detta regionsbekymmer då Europeiska Unionen ska börja prata om att regionsgränserna för digitala varor ska slopas. Om EU kommer överens om detta så vore ju det toppen, men med tanke på film- och musik-bolagen så tror jag inte att de är så pepp på att endast sälja en licens som gäller för hela EU i stället för att sälja en till varje land. Diskussionerna om regionslåsning på digitala varor inom EU kommer som sagt att dra igång i maj, och om förslaget får tummen upp så lär det fortfarande ta ett bra tag innan vi faktiskt kan avnjuta svenska Netflix oavsett var vi befinner oss inom EU. Tumnagel
105.5°
0
-0.5° 0 André Stray André Stray
ons. 6 maj 2015, 14:00
Geoblockering på internet inom EU blir kvar I alla fall för film- och tv-bolag
-0.5°
0